Het heeft even geduurd, maar nu durft ook eindelijk het kabinet te erkennen dat er bij de Belastingdienst sprake is van institutioneel racisme. Of in elk geval bij een deel van de dienst. Dat is de uitkomst van het overleg in de ministerraad woensdag, zo weet RTL Nieuws te melden. Volgens de staatssecretaris was het wel racisme, maar niet zo bedoeld.
Dinsdag werd al bekend dat staatssecretaris Van Rij (Financiën) een nieuw voorstel zou indienen om het institutioneel racisme dan eindelijk te erkennen en benoemen. Eerder nog was hij ondanks het overweldigende bewijs ervoor niet bereid dat te doen, evenals premier Rutte die lange tijd volhield dat institutioneel racisme überhaupt niet bestond in Nederland. Waarom dat zo lang heeft geduurd is nu ook duidelijk: er moest eerst worden uitgezocht wat de juridische gevolgen voor de fiscus zouden zijn.
Wat dat inhoudelijk betekent, werd vandaag nog niet bekend. Van Rijn wil eerst nog ‘de laatste puntjes op de i’ zetten voor hij de Kamer per brief informeert. Dat zal begin volgende week gebeuren. Dan moet ook duidelijk zijn wat het erkennen van institutioneel racisme voor gevolgen heeft voor de mensen die ten onrechte op de racistische fraudelijsten van de Belastingdienst zijn beland.
Van Rij liet wel weten dat hij niet gelooft dat de Belastingdienst expres snoeihard racisme bedreef, maar dat er sprake is geweest van ‘patronen die in de organisatie sluipen’. Daarmee ontkende hij direct dat er sprake was van het stelselmatig uitsluiten van mensen op basis van ras of afkomst. Met die ontkenning hoopt Van Rij strafrechtelijke vervolging van de fiscus te voorkomen.