Joop

Kabinet neemt pas nieuwe coronamaatregelen als het ‘heel erg’ is

  •    •  
03-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3848 keer bekeken
  •  
druktestation

Terwijl in Duitsland afgelopen zaterdag weer maatregelen van kracht werden om de verspreiding van het coronavirus te beperken, wil het Nederlandse kabinet nog niet aan ingrijpen denken. “Het moet eerst heel erg worden voordat er maatregelen genomen kunnen worden”, verklaart een niet bij name genoemde minister tegenover het AD. Het kabinet denkt dat er onvoldoende draagvlak is voor nieuw coronabeleid.

Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), wil ook niet vooruitlopen op eventuele maatregelen. Met dank aan de relatief milde Omikron-variant ziet het er volgens hem goed uit. “Komt tijd, komt raad. Speculeren moeten we niet doen”, zegt hij tegen het AD.

Coronadataverzamelaar Marino van Zelst wijst ondertussen op de zwakke plekken van het Nederlandse coronabeleid. De herziening van de Wet publieke gezondheid, die nieuwe maatregelen mogelijk moet maken, moet nog behandeld worden. Ook zijn er zorgen over de vaccinatiegraad: gaan er wel voldoende mensen een nieuwe coronaprik halen? “De communicatie is warrig”, twittert hij.

“Laten we wel wezen: dit past allemaal in het patroon van de afgelopen 2,5 jaar”, schrijft Van Zelst. “Als je de keuzes bestudeert zie je dat het afwentelen van de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid naar het individu gewoon staand beleid is.”

Waar de inertie toe kan leiden, wordt verwoord door een voormalige ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Tegenover het AD haalt de ambtenaar herinneringen op aan de boosterprik-campagne die een jaar geleden veel te traag op gang kwam. “Achteraf was wel het idee: fuck, hadden we dit maar eerder gedaan.”

Als gevolg van de slome vaccinatiecampagne moest Nederland half december in een ‘harde lockdown’: onder meer de scholen gingen een maand dicht.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2022 - 15:41

Op de basisschool hier is het alweer raak.

2 Reacties
Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 19:09

@minous Is het heel erg? Zijn er veel kinderen overleden of op de ic beland of zijn ze een paar dagen ziekjes?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2022 - 9:38

Zelfs Osterhaus heeft al 2X covid gehad. Zelf hoef ik ook niet te boosteren voorlopig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 okt. 2022 - 9:11

De regering is niet bepaald befaamd voor regeren. Dat is het plan. Niet regeren. The Four Stage Strategy https://www.youtube.com/watch?v=nSXIetP5iak

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2022 - 15:40

Paul Spijkers Volgens de NRC is er de hele 10 jaar niet veel gedaan.

Gio Servas
Gio Servas4 okt. 2022 - 5:28

[Coronadataverzamelaar Marino van Zelst wijst ondertussen op de zwakke plekken van het Nederlandse coronabeleid.] Dat is natuurlijk je reinste onzin. De overheid heeft daar heel goed over nagedacht en heeft nergens een beleid voor, hierdoor heb je ook geen zwakke plekken in een beleid.

pahan
pahan4 okt. 2022 - 5:22

Uit dit artikel blijkt in ieder geval het besef dat vaccineren helpt. We gaan vooruit. Verder lijkt het me logisch. Om me heen merk ik dat de wel-denkende mensch de maatregelen nog kent, en daar zelf voorzichtig mee is. Er wordt gewoon getest en afgezonderd, dus de noodzaak voor grote maatregelen zal ook wat verder weg liggen dan voorheen.

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 20:38

Neoliberalisme ten top. Ongelooflijk wat een k*tland.

3 Reacties
Tony Soprano
Tony Soprano4 okt. 2022 - 14:14

Niets staat je in de weg om te vertrekken.

itsme3
itsme34 okt. 2022 - 19:02

Ik kan u Venezuela of Noord Korea aanbevelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2022 - 8:21

Ga niet naar Noorwegen.

itsme3
itsme33 okt. 2022 - 17:59

Even voor de goede orde, van Zelst is een voormalig lid van het red team en als het aan hem en zijn vrienden had gelegen hadden we een beleid gehad gelijkend aan dat van China. Hij is dus compleet irrelevant.

3 Reacties
Volrin
Volrin3 okt. 2022 - 19:41

Even voor de goede orde, wat itsme hier stelt is zowel een vorm van bronvergiftiging en dan ook nog op basis van een stropop.

itsme3
itsme33 okt. 2022 - 22:35

@Voltrin Voor de goede orde. Itsme heeft wel gelijk.

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 8:46

Voor de goede orde: dat is de mening van itsme, geen feit.

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 17:35

Heel goed! Geen voorzorgsmaatregelen, wachten tot heel veel mensen ernstig ziek zijn en doodgaan en dan eens kijken of je nog wat kan doen. Laissez Faire!

8 Reacties
Jozias2
Jozias23 okt. 2022 - 21:52

@mark Nee het is beter om draconische maatregelen te nemen terwijl het niet heel erg is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 okt. 2022 - 9:14

Dat zullen ze ook zeggen over Groningen en het teoslagen schandaal. Voor Jozias ook, is organisatie tyrannie. Net die Amerikanen die Communist! shreeuwen als iemand voosteld om een fatsoenlijke ziekenfonds op te richten of om wapens te reguleren.

Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 12:25

@paul Rare vergelijking. Bij een verbod op vuurwapens en een ziekenfonds snap ik de argumenten waarom de voordelen daarvan opwegen tegen de nadelen. Alhoewel veel Amerikanen daar anders over denken. Mijn punt in deze dat de benadering hier te eenzijdig is. Alleen maar kijken naar de nadelen van iets en de voordelen gemakshalve achterwege laten (of andersom aan de andere kant van het spectrum).

EenMening3
EenMening34 okt. 2022 - 12:27

@Mark Je was ooit voorstander van het Duitse beleid, maar toen dat niet goed bleek te werken, kwam China voor jou in beeld. China voert een strikt zero-covid beleid, want Xi wil herbenoemd worden. Op dit moment leven vele tientallen miljoenen Chinezen onder een bepaalde vorm van lockdown. De sociale en economische gevolgen zijn immens. Mensen krijgen niet de tijd om zich voor te bereiden, omdat lockdowns zonder waarschuwing worden ingesteld, daardoor ontstaan voedseltekorten. En het blijft de vraag of dit beleid op langere termijn gaat werken. In een democratie zijn zulke draconische maatregelen gelukkig onhaalbaar. Wat we wel kunnen doen is voorlichten, testen en vaccineren. Ook wordt iedereen geacht de basis coronamaatregelen in acht te nemen. In het uiterste noodgeval kan overgegaan worden tot het sluiten van de scholen. https://www.spectator.co.uk/article/china-s-lockdown-nightmare-is-far-from-over https://www.bbc.com/news/world-asia-china-62830326 https://thediplomat.com/2022/09/resentment-is-rising-against-chinas-zero-covid-policies/

Tony Soprano
Tony Soprano4 okt. 2022 - 14:13

@Mark Punt is juist dat er praktisch geen mensen meer ernstig ziek worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2022 - 15:31

Mark Huysman Dat betekent minder ouderen en dus minder zorgkosten. Dat is precies wat ze willen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2022 - 8:18

Voorlichten, testen en vaccineren en de richtlijnen opvolgen. Niet veel anders dan bij griep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2022 - 9:35

Minoes&tuin Dat lijkt verdacht veel op een conspiratietheorie.

Backtobasics
Backtobasics3 okt. 2022 - 16:45

De achterhaalde ilusie dat alle burgers alles zelf wel regelen en verstandig genoeg zijn om te doen wat nodig is blijkt keer op keer een hardnekkig (rechts) sprookje. In de nadagen van het Neolibarisme zijn wij hier in Nederland waarschijnlijk de allerlaatsten die die tot het inzicht komen, dat er voor echt belangerijke zaken nu eenmaal een sterke overheid moet zijn die de boel een beetje in goede banen leidt.

1 Reactie
TheunT
TheunT4 okt. 2022 - 4:08

Denk dat een slimme overheid beter is.

onyxcumulus
onyxcumulus3 okt. 2022 - 16:33

Zou fijn zijn als het kabinet "héél erg" zou willen definieëren. Is dat als de IC's weer vollopen, is dat wanneer er in één klap duizenden nieuwe bejaarden in verpleeghuizen kunnen worden opgevangen , is dat wanneer jongeren uit ellende zich ophangen........Roept u maar

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 okt. 2022 - 15:55

Jaap van Dissel heeft groot gelijk. En waarom zou je maatregelen nemen zolang het niet erg gesteld is met corona. Als voorzorg ? En wat voor maatregelen dan? In Duitsland heeft de voortdurende mondkapjesplicht niet geleid tot verbetering. Er waren welleswaar minder besmettingen het afgelopen halfjaar, maar nu zie je echter meer ziekenhuisopnames per hoofd in vergelijking met NL . Dat laatste is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het virus minder rond is gegaan, en de immuniteit daardoor lager is.

1 Reactie
itsme3
itsme33 okt. 2022 - 18:02

Duitsland heeft met zijn maatregelen, en de manier waarop ze gehandhaafd werden. de crisis alleen verlengd. Omdat corona daardoor langer rond kon gaan waren er uiteindelijk eerder meer in plaats van minder slachtoffers.

Joop  den Uil
Joop den Uil3 okt. 2022 - 15:20

Best wel erg dat er een boel moet gebeuren. Is niet leuk weetjewel.

Olav Meijer
Olav Meijer3 okt. 2022 - 15:01

Business as usual. Voor het kabinet moet het wel "heel erg" zijn, als de huidige grote sociale problemen niet meer worden afgewenteld op de individuele burgers. Stel je voor, je zou toch een visie moeten ontwikkelen..... (Die afwijkt van het gebruikelijke neoliberale " laat maar gaan").