Joop

Kabinet is met investeringen in KLM in de Concorde-valkuil getrapt

  •  
26-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
schipholklm

© cc-foto: Cor Gaasbeek

Het Concorde-effect treedt geregeld op bij overheidsprojecten die duurder uitpakken en met meer tegenslag te maken krijgen dan was voorzien.
Als mensen eenmaal ergens tijd, geld of moeite in hebben geïnvesteerd, houden ze er vaak lang vast, ook als het overduidelijk niet oplevert wat ze ervan verwacht hadden. Het kan gaan over kleine dingen zoals in de verkeerde rij staan bij de supermarkt (je blijft staan, anders heb je al die tijd voor niks in die verkeerde rij gestaan), aandelen (niet verkopen als je er verlies op maakt), of grotere dingen zoals relaties en huwelijken (blijven omdat je er al zoveel tijd, energie en liefde in hebt gestoken). Dat komt door weerstand om verlies te incasseren. Of het nu een moeizame relatie is, een ellendige film waar je eenmaal aan begonnen bent, of een huis dat een bodemloze put-bouwval blijkt te zijn, mensen stellen zichzelf gerust dat de investering zich gaat terugverdienen – en gaan juist dóór met investeren om de kans daarop te bevorderen.
Goed geld achter slecht geld aan gooien, noemen we dat. Het wordt ook de Concorde-valkuil genoemd, naar het vliegtuig dat werd ontwikkeld met Frans-Britse investeringen die werden gecontinueerd tot lang nadat het hele project als een regelrechte commerciële ramp kon worden beschouwd. Onze Betuwelijn is ook zo’n voorbeeld. Investeerders besluiten te snel dat het ‘point of no return’ gepasseerd is en blijven overoptimistisch. In de politiek komt daar vaak het probleem bij van de zogenoemde mobilisatieparadox: hoe groter de maatschappelijke onrust over een politiek besluit, hoe groter de kans dat politici zich ingraven en hun positie handhaven uit angst voor gezichtsverlies.
Het Concorde-effect treedt dan ook geregeld op bij overheidsprojecten die duurder uitpakken en met meer tegenslag te maken krijgen dan was voorzien. Het meest recente voorbeeld betreft de aanzienlijke investeringen in KLM. Ties Joosten heeft op Follow the Money en bij Buitenhof al uitgebreid toegelicht waarom deze investeringen vooral emotioneel zijn. Deze week legt hoogleraar economie en PvdD-senator Henriette Prast in NRC uit waarom de investeringen niet toekomstbestendig zijn. ‘Air France-KLM wordt beschouwd als de kwetsbaarste van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen. Banken en analisten geven een verkoopadvies.’
‘Sterke leiders durven hun verlies te nemen voordat het nog veel groter wordt’, concludeert Prast. Ik zou daar aan willen toevoegen: sterke leiders leren van fouten uit het verleden, zijn bekend met de Concorde-valkuil en zijn in staat om betere beslissingen te nemen dan de eerste de beste kleuter. Ja, opmerkelijk genoeg blijkt uit onderzoek dat kleuters en diersoorten die door de mens als ‘lagere’ soorten worden beschouwd, helemaal geen last hebben van de Concorde-valkuil. Zij nemen in dit soort omstandigheden dus meer effectieve, rationele beslissingen. Als ons kabinet zich nu eens tot dat niveau weet te verheffen, kan het geld besteed worden aan toekomstbestendige verduurzamingsprojecten waar we allemaal echt iets aan hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Phil2
Phil21 jun. 2021 - 5:45

Mee eens. KLM is Neerlands openeinde subsidie regeling geworden. Geen enkele regering wil rond de tafel hoe de luchtvaart, niet alleen om die belachelijke miljarden steunmaatregelen maar ook vanwege het belang van milieu en klimaat, terug te dringen. Hoe terug te verdienen in de komende jaren? Meer vliegtickets afzetten? Is onaanvaardbaar vanwege milieu en klimaat. Is meer vliegreizen überhaupt mogelijk voor een KLM, Lufthansa of British Airways terwijl ook goedkope carriers als Ryan Air in de markt opereren? Er is gewoonweg niet goed nagedacht.

Willem D2
Willem D231 mei 2021 - 19:41

Een paar jaar geleden was de PRINCE2 projectmanagement methodiek erg populair. Het mooie van deze methodiek was dat er na iedere fase een business case gemaakt moest worden. Als deze positief was dan kon het project doorgaan. Als het negatief was dan werd je geacht het project te stoppen om verdere verspilling van bedrijfsmiddelen te voorkomen en de schade zo te beperken.

tempest
tempest27 mei 2021 - 18:39

Denk je dat al die verduurzaming projecten geen concorde-valkuilen zullen worden? In de huidige situatie is de overheid niet in staat de stekker uit een bedrijf en/of sector te trekken. De maatschappelijke onrust die dat zou veroorzaken is momenteel gewoon niet acceptabel, dat zou totale politieke zelfmoord zijn. En terecht overigens, want een overheid die dit soort crises voor eigen politieke spelletjes gaat misbruiken hoort zo gauw en zo snel mogelijk te verdwijnen.

J.janssen2
J.janssen227 mei 2021 - 9:33

Tja dat is ook net het probleem dat onze politieke bestuurders overwegend bestaan uit " narcististische" types die naast gebrek aan introspectie zichzelf geen "faalervaring" toestaan. Een uitgebreid psychologisch onderzoek voordat men een door belastinggeld gefinancierde functie gaat bekleden is geen overbodige luxe. Het is toch merkwaardig dat bij de meeste bedrijven bij een sollicitatie een uitgebreide screening deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure terwijl wij maar iedereen klakkeloos het besturen van ons land toevertrouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mei 2021 - 6:13

Men is gek op megalomane trajecten en eeuwige roem!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mei 2021 - 6:14

trajecten=projecten.

korheiden2
korheiden227 mei 2021 - 2:30

De overheid komt inderdaad niet of nauwelijks terug op verkeerde beslissingen. Ik denk dat er nog wel meer zaken niet haalbaar of peperduur zullen blijken te zijn, zoals de talloze warmtenetten die men wel gaan uitrollen. Steevast moet die warmte van bedrijven komen die zelf ook moeten verduurzamen. Alle woningen van het gas af wil al evenmin lukken. Maar ja, het is andermans geld hè.

The Apple
The Apple27 mei 2021 - 1:27

Het is duidelijk dat degenen die de KLM failliet wilden laten gaan, om dan de overheid de resten te laten overnemen (en eventueel een doorstart te geven) gelijk hadden. Alles wijst er op dat het kabinet de inschattingsfout heeft gemaakt te denken dat van de zomer "het nieuwe normaal" vanzelf zou komen en het zelfs achterwege liet op een volgende golf te anticiperen De "strategie" om pas te reageren als het te laat is heeft Nederland miljarden gekost en duizenden mensenlevens.

Winterdepressie
Winterdepressie26 mei 2021 - 16:27

Sunken cost fallacy. Komt in de beste families voor.

1 Reactie
The Apple
The Apple27 mei 2021 - 1:29

Alleen in de beste families, want de armen hebben die luxe niet..

Greendutch
Greendutch26 mei 2021 - 16:10

men heeft zo lang gestudeerd dat men niet meer gewoon na kan denken

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot26 mei 2021 - 16:57

Dat heeft weinig met studeren te maken maar alles met te lang tussen gelijkgestemden verkeren. Op de gemiddelde universiteit zijn ze aanzienlijk moderner dan de gemiddelde VVD-er of CDA-er.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 mei 2021 - 17:05

Mijn indruk van universiteiten is juist dat mensen zich daar hoogleraar mogen noemen als Cliteur en Wekker Maar mogelijk zijn Leiden en Utrecht wel niet de gemiddelde universiteit waar u op doelt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2021 - 6:52

Moderner is een nietszeggend woord dat nergens garant voor staat, integendeel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 mei 2021 - 15:53

maar de overheid is er toch gewoon om geld aan de hyperrijken te geven? dan doen ze het toch prima zo?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mei 2021 - 6:11

Het is dan ook een 'graag geziene' val!

EenMening
EenMening26 mei 2021 - 15:20

"Onze Betuwelijn is ook zo’n voorbeeld. Investeerders besluiten te snel dat het ‘point of no return’ gepasseerd is en blijven overoptimistisch. " Investeringen in infrastructuur, zoals de Betuwelijn of de Noord-Zuidlijn zijn bijna nooit een flop, zo'n lijn ligt er minstens 100 jaar.

5 Reacties
JoostdeV
JoostdeV26 mei 2021 - 15:55

Dus krijg je ook nog 100 jaar de kosten van het onderhoud erbovenop. Dankzij VVD de ministers. De NZ lijn was begroot op 200.000 reizigers per dag. Het zijn er nog niet eens de helft. Toch doorgedrukt door een VVD wethouder. Nu komt de stad miljarden te kort voor het achterstallig onderhoud van de kades en bruggen.

LHTJ
LHTJ26 mei 2021 - 17:25

@JoostdeV Misschien bezuinigen op verplichte diversiteit trainingen voor ambtenaren en stoppen met het ontmoedigen van toerisme en auto's in de stad zodat er nog wat aan toeristenbelasting en parkeergeld binnenkomt, dat dicht het begrotingsgat al aardig.

EenMening
EenMening26 mei 2021 - 18:25

@Joost Als infrastructuur er eenmaal ligt, worden kostenoverschrijdingen in de loop van de tijd steeds minder relevant. Door de NZ-lijn is Amsterdam-Noord, dat er tot nu toe maar een beetje bij hing, veel beter met rest van de stad verbonden. Daardoor wordt het proces van gentrification, dat al spontaan opgang gekomen was, verder versterkt. Amsterdam-Noord verandert mede daardoor van een probleemgebied in een welvarend stadsdeel waar het goed toeven is. Maar dit is pas het begin. Het wordt pas echt interessant als de NZ-lijn aan de noordzijde verlengd wordt naar Zaandam en Purmerend en aan de zuidzijde naar Amstelveen en Schiphol/Hoofddorp. Het einddoel is een lightrail netwerk dat de hele Randstad afdekt. Met o.a metro/sneltramtrajecten Den Haag-Leiden en van Roterdam-Dordrecht en Utrecht-Zeist-Amersfoort.

EenMening
EenMening26 mei 2021 - 18:27

Den Haag-Leiden, Rotterdam-Dordrecht en Utrecht-Zeist-Amersfoort.

Phil2
Phil21 jun. 2021 - 6:25

De Betuwelijn is inderdaad ook zo'n dramatisch project. Weet je dat niet alleen de miljarden investeringen nooit zullen worden terugverdiend, maar dat zelfs op exploitatiebasis de jaarlijks terugkerende kosten voor onderhoud e.d. niet worden goedgemaakt?

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok26 mei 2021 - 15:11

Ieder project bij de overheid wordt overschreden en nog vaak fors ook...

Robert Follon
Robert Follon26 mei 2021 - 14:52

[Deze week legt hoogleraar economie en PvdD-senator Henriette Prast in NRC uit] De 'uitleg' is geen uitleg (zie je ook in de reacties op NRC), mevrouw heeft een hekel aan vliegen en zoekt daar de tegenstrijdige argumenten bij. Mondiaal zal men blijven vliegen en het vliegverkeer zal ook nog groeien. Wat er gebeurt met je nationale luchthaven zonder 'flag carrier': vraag dat maar aan de Zwitsers (SwissAir) en de Belgen (Sabena).

3 Reacties
ton14024
ton1402426 mei 2021 - 15:43

Grappig dat jij en J ´gelijk´ reageren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 mei 2021 - 16:08

nou dan gaan jullie maar lekker met de boot

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 mei 2021 - 16:54

Grappig. Die landen e.a. tonen anders perfect aan dat je zonder megalomane luchthaven economisch net zo succesvol kan zijn als NL. KLM is vandaag de dag vooral nog emotie, met VVD/CDA als gekke henkie die er maar geld in blijven pompen terwijl De Telegraaflezer een traantje wegpinkt.

JoostdeV
JoostdeV26 mei 2021 - 14:52

Als KLM failliet is kan Nederland eindelijk onder het juk van luchthaven Schiphol uitkomen.

2 Reacties
LHTJ
LHTJ26 mei 2021 - 17:26

Als KLM failliet is dan is de halve randstad failliet

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 mei 2021 - 6:00

'Als KLM failliet is dan is de halve randstad failliet' Achterhaalde flauwekul. https://www.groene.nl/artikel/vlag-volkslied-vliegveld

nikita72
nikita7226 mei 2021 - 14:05

Een investering zal (waarschijnlijk) zichzelf terugverdienen. Bij KLM was vooraf al duidelijk dat het geld meteen moest worden doorgegeven aan de schuldeisers, en KLM op termijn even zwak blijven zou. De uitgaven aan KLM sinds de corona-epidemie kreeg, warden dus geen investeringen maar subsidies.

2 Reacties
ton14024
ton1402426 mei 2021 - 15:39

Maar wat nu als je het vlak voor verkiezingen doet?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2021 - 6:54

Ton Dan vinden ze dat je het prima gedaan hebt!