Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet breekt overleg af na dreigementen Farmers Defence Force

  •  
05-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
rutteIII

© DEN HAAG - Mark Rutte en Carola Schouten en Gert-Jan Seegers komt aan op het Binnenhof voor de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. ANP ROBIN UTRECHT

Het kabinet heeft een overleg met de boerenorganisaties over de stikstofcrisis woensdag afgebroken. Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten zijn zeer ontstemd over een bericht van Farmers Defence Force. De club van boze boeren bedreigt in de verklaring andere belanghebbenden die de sector “als een Judas” zouden willen verraden. “Een ieder die de sector nu verraadt, zal dat weten.”
Het kabinet noemt dergelijke bedreigingen niet aanvaardbaar, meldt de NOS.
" Rutte en Schouten zeggen dat er pas weer gepraat wordt als er excuses komen en de dreigementen van tafel gaan. Aan tafel zaten vanmiddag een vertegenwoordiger van LTO, de voorzitter van het Landbouwcollectief, een vertegenwoordiger van Farmer Defence Force en een vertegenwoordiger van de nertsenfokkers. Na een klein uur werd het overleg afgebroken."
Farmers Defence Force maakt zich vaker schuldig aan het intimideren van al dan niet vermeende tegenstanders. In oktober vorig jaar verklaarden Brabantse CDA’ers dat ze te maken hadden met ‘ persoonlijke bedreigingen ’ afkomstig van Farmers Defence Force. Commissaris van de Koning in Brabant Wim van de Donk veroordeelde destijds het ‘openlijk dreigen met geweld’. Het CDA besloot in december uit het college van Gedeputeerde Staten in Brabant te stappen.
Update 09:20 De dreigende boeren zouden besloten hebben toch hun excuses aan te bieden maar niet precies te weten hoe dat moet. Omroep Brabant :
"Farmers Defence Force heeft excuses aangeboden voor uitspraken die woensdag zijn gedaan. Dit meldt het Landbouw Collectief, waarin diverse belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd. (…) Een woordvoerder van minister Schouten heeft laten weten de spijtbetuiging eerst zelf te willen horen van de actiegroep. Pas dan gaat het overleg verder."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.