Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet bedient liever veesector dan burgers

  •  
06-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6961129948_2857f3bfc7_z

© cc-foto: Red Junasun

Ons neoliberale kabinet is bij deze sector uitzonderlijk bereidwillig om de principes van de vrije markt te bestrijden
In de categorie ‘maatregelen ter bestrijding van marktverstoringen’ gaat er 20 miljoen euro  subsidie naar Nederlandse varkenshouders en 10 miljoen naar melkveehouders. Dus: als we minder vlees en zuivel kopen, omdat we ons bijvoorbeeld bewust worden van dierenleed, milieuschade en klimaatverandering, noemt onze regering dat een marktverstoring. En gooit er 30 miljoen subsidie tegenaan om “de grillen van de markt te weerstaan”.
Die grillen, waar ondernemers in elke sector mee te maken hebben, zijn wellicht extra sterk in een sector die regelmatig in het nieuws is met voedselschandalen. Kort geleden kregen melkveehouders al subsidie om jonge gezonde koeien te slachten (ook biologische), nadat ze zelf kozen voor mega-uitbreidingen met alle gevolgen voor mestoverschotten. Al deze subsidies komen bij de bedragen die veehouders zich al illegaal toe-eigenen door bermfraude , hetgeen extra EU-subsidie oplevert én extra natuur om mest te storten.
Ons neoliberale kabinet is bij deze sector uitzonderlijk bereidwillig om de principes van de vrije markt te bestrijden en geld te investeren dat ook besteed had kunnen worden aan omvorming naar meer ecologische en plantaardige, toekomstbestendige landbouw. Eerder is al geconstateerd dat niet het collectief belang van burgers de leidraad is voor onze regering, maar de belangen van multinationals en van Schiphol. Mij lijkt dat de veesector ook aan dit rijtje toegevoegd moet worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.