Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kaag: Dreigende complotextremisten ‘gif voor de democratische rechtsstaat’

  •  
20-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2990 keer bekeken
  •  
ANP-462985680

Complotextremisten zoals degenen die Sigrid Kaag belaagden, zijn een ‘gif voor de democratische rechtsstaat’. Dat heeft de D66-leider laten weten in een korte verklaring op sociale media. Ze roept daarin op ‘de normen en waarden waar Nederland groot mee is geworden’ in ere te herstellen.

Kaag schrijft:

“Wat gisteren gebeurde – welke gedachten ik daar ook bij heb – gaat niet over mij alleen. We dreigen in Nederland iets essentieels te verliezen. Het respect dat we hopen van anderen te krijgen durven we steeds minder aan elkaar te geven. De waarden die ons verbinden staan onder druk. Niet alleen politici maar ook politieagenten, verpleegkundigen, wetenschappers en journalisten worden geconfronteerd met aangewakkerde verdachtmakingen en complotten. Dat is gif voor onze democratische rechtsstaat.”

Verder schrijft ze altijd het gesprek aan te blijven gaan, “Met iedereen. Overal.” Zondag werd Kaag in Diepenheim opgewacht door extremisten met brandende fakkels. De D66-leider zegt zich niet te laten intimideren. Kaag wordt voortdurend belaagd vanuit rechtsextremistische en complotdenkers-hoek. Die houden haar en haar partij verantwoordelijk voor vrijwel alles wat er in hun ogen mis is in de samenleving. Al meerdere keren zijn er extremisten opgepakt wegens bedreigingen aan het adres van Kaag. Die stond zelf al eens in de rechtbank tegenover haar bedreigers waar ze zei:

"Het is niet normaal. Woorden doen ertoe. Woorden kunnen net zo goed verwonden als ze kunnen helen. En woorden leiden helaas vaak tot daden."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.