Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongeren willen premier Timmermans, boomers geven de voorkeur aan Omtzigt

  •  
15-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4568 keer bekeken
  •  
omtzigttimmermans

Als het aan de kiezers van onder de 35 jaar ligt, dan belandt Frans Timmermans na de Tweede Kamerverkiezingen in het torentje. Oudere stemgerechtigden zien het liefste dat Pieter Omtzigt premier wordt.

Naarmate de leeftijd oploopt, neemt de steun voor de NSC-leider toe, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Overigens is nog altijd niet duidelijk of Omtzigt bereid is om minister-president te worden.

Bij de jongeren eindigt Omtzigt op plaats drie. Hij moet Dilan Yeşilgöz voor laten gaan. Ook bij de andere leeftijdsgroepen staat zij op de tweede plaats. “Christendemocraten zijn minder populair onder jongeren en de nieuwe partij van Omtzigt heeft daar toch veel overeenkomsten mee”, analyseert politicoloog Roderik Rekker de slechte score van de NSC-leider bij de jonge kiezers.

Jongeren vinden de woningmarkt het belangrijkste verkiezingsthema. Omdat conservatieve partijen een oplossing van de stikstofcrisis sinds 2019 blokkeren, zit de woningmarkt al jaren in het slop.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (115)

Peterrr3
Peterrr315 nov. 2023 - 17:34

Ik schrik hier wel van... dat jongeren Dilan Yeşilgöz graag in het torentje zien. Iemand van een partij die ervoor heeft gezorgd dat starters nauwelijks kans maken op de woningmarkt. Heel bizar om te lezen. Kan het me eigenlijk niet voorstellen dat het waar is.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 10:36

De tegenwoordige huizen zijn te groot en te duur. De jaren 50 woning was naar huidige begrippen piepklein. Ongeveer 50 vierkante meter vloeroppervlak op de begane grond en drie krappe slaapkamertjes op de eerste verdieping. Vlisotrap naar de zolder.

leos47
leos4715 nov. 2023 - 17:02

las dat slechts 15% van de jonge mensen Frans Timmernans wil. Kop van dit artikel dus zeer misleidend!!

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 11:39

Dit bericht ook. Waar las je dat, graag een link!!

michellekepen
michellekepen17 nov. 2023 - 0:34

@leos47, Het is zelfs nog erger: slechts 13,9% van de jongeren wil Timmermans als PM. @stokkickhuysen, Apart dat je @leos47 beschuldigt van misleidend tweeten, terwijl je tegelijkertijd zelf aangeeft geen idee te hebben hoe de werkelijke percentages luiden.... Als je moeite had genomen het linkje in het artikel aan te klikken, dan was je 13,9% tegengekomen. Het is dus niet @leos47 die misleidt, maar jij bent het die vals beschuldigt! Tijd voor een excuus?

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 16:47

De analyses van de twee grote onderzoeksbureaus tonen het zelfde beeld. De rechtse partijen hebben een flinke oververtegenwoordiging van oude mannen, in de meest gevallen ook nog laag opgeleid. Het lot van jongeren ligt in de handen van hen voor wie de toekomst er niet zo veel meer toe doet. Zij hebben hun schaapjes op het droge. Kijken aan tegen een stevig pensioen, een afbetaald huis, en die paar graden extra vinden ze prima, lekker behagelijk. Na hen de zondvloed. Nederland is louter door haar demografie gedoemd een bananenrepubliek te worden.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 nov. 2023 - 16:45

Vanouds - heel vanouds, was: PvdA voor de arbeider en toch wel voor de iets oudere kiezer, Groen Links voor de gegoede boomer die feestviert in de stad. Dat Timmermans nu moet hopen op kiezers uit de jeugdhoek is wel heel bizar en laat zien dat hij in zijn dilemma's opnieuw een verkeerde keuze heeft gemaakt. (het rijtje verkeerde keuzes groeit overigens gestaag)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa15 nov. 2023 - 16:37

Als ik op mijn intuïtie afga, wat men 'vrouwelijk' vind geloof ik, in het westen. Als ik op mijn intuïtie afga, zou ik Omtzigt verkiezen boven Timmermans. Hij komt op mij integer over, een persoonlijkheid met meerdere kanten. Niet een of andere politieke robot Laten we in ieder geval massaal die VVD nou eens afstraffen. Die partij kan echt niet meer. Wat je ook stemt, stem geen VVD

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 11:43

Als je gevoel boven inhoud kiest en dus de rekeningen van pensioen en milieu bij de volgende generaties neer wil leggen dan is Omtzigt de beste man.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 nov. 2023 - 14:24

Ik weet dat jullie de intuitie niet zo relevant vinden. Ik zeg slechts dat mijn intuitie zegt dat er iets stinkt aan Timmermans

Backtobasics
Backtobasics15 nov. 2023 - 16:29

Boomers zijn opgegroeid in een tijd dat individualisme en consumentisme vooral nieuw en positief was na de beklemmende jaren 50, de huidige generatie jongeren maakt het doorgeslagen individualisme en consumentisme mee, met al zijn schaduwkanten en destructieve kracht voor mens en millieu.

pahan
pahan15 nov. 2023 - 16:06

Leuk hoor, statistieken. Tweederde van de jongeren boeit het niks wie de nieuwe premier wordt?

Pedas
Pedas15 nov. 2023 - 16:05

Zijn mensen van 35 een boomer? Vanaf 35 heeft omtzigt de voorkeur lees ik. Overigens is het altijd een Trent: tot 34 stemt men links (veel Studie financiering, goedkoop wonen) en zodra ze een aantal jaar hebben gewekt wordt het rechts.

Rutger Groot
Rutger Groot15 nov. 2023 - 14:43

Eigenlijk wel bijzonder voor deze blanke gevestigde 60plusser. Kun je nagaan wat voor een eclatante overwinning GLPvdA gehaald zou hebben met een echte progresieve, niet blanke, jonge vrouw als lijsttrekker...

2 Reacties
pahan
pahan15 nov. 2023 - 16:07

Geen idee. Timmermans houdt de lijst uit de wind, denk ik zo.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 16:56

Beetje flauw. Deze blanke 60 plusser is wel een gewone man van het volk wiens opa mijnwerker was. En hij woont in een rijtjeshuis en is geen miljonair. Dat zegt hij zelf.

Mauricio2
Mauricio215 nov. 2023 - 14:28

ach ja dat kan je jongeren ook niet kwalijk nemen, hun hersenen zijn nog niet volgroeid waardoor ze de implicaties van hun daden nog niet goed kunnen overzien/inschatten ;)

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 16:31

Mauricio, wat een zelfkennis.

Dr. Znayder
Dr. Znayder15 nov. 2023 - 13:40

Het is logisch dat jongeren naar links kijken vanwege het woningdrama. Maar het is onzin dat de woningmarkt in het slop zit door stikstof. De bijdrage van stikstof door alle bouw is minder 0.6%, eenmalig, volgens het RIVM. Dat is te verwaarlozen, in de onzekerheid van de data is het doorgaans niet eens meetbaar. Er had gewoon een uitzondering voor woningbouw gemaakt moeten worden, zo beaamd ook stikstof-activist Johan Vollenbroek. Veel belangrijker is dat de markt gewoon verpest is met jarenlange stimulatie van leningen zonder te bouwen. Dat zie je over de hele wereld. Daarnaast is de markt ook nog eens geliberaliseerd en geopend voor buitenlandse speculanten. Daardoor zijn woningen van 4 tot soms wel 20 modale inkomen gegroeid. Logischerwijs kan het dan stomweg niet meer uit voor de markt om woningen te realiseren tenzij zij een huur of koopprijs mogen vragen die de meeste mensen niet kunnen betalen. Helemaal nu rente en hogere bouwkosten een blijvertje is. De overheid moet bereid zijn radicaal in te grijpen zoals dat tijdens de vorige eeuw ook gewoon kon. Men moet niet bang zijn om de zeepbel lek te prikken. We hebben het over een miljoen 'economisch daklozen' volgens het CBS. Hele gezinnen met werkende ouders die op straat staan. Dat verhaal zou Timmermans veel scherper kunnen vertellen.

7 Reacties
tinekea2
tinekea215 nov. 2023 - 15:19

je vergeet nog een belangrijk argument waarom de markt verpest is: er zijn gewoon veel en veel te weinig huizen.

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug15 nov. 2023 - 15:36

@Tineke 12 jaar geleden waren er anders net zoveel huizen maar stonden ze financieel onderwater.

Backtobasics
Backtobasics15 nov. 2023 - 16:19

Wanneer gaan we Stef Blok eens aanklagen als hoofdverantwoordelijke voor de teloorgang van de voor iedereen toegangkelijke volkhuisvesting?

Dr. Znayder
Dr. Znayder15 nov. 2023 - 16:25

Dat staat er wel degelijk toch: wel de markt stimuleren, maar niet bouwen. Dat was wel te begrijpen na 2008, toen lag de markt op z'n gat. Maar er is op een gegeven moment geen switch gemaakt. Misschien om dat men het wel fijn vond dat iedereen met een woning op papier zo rijk werd. Een tweede huisje direct met winst verhuren voor de hoofdprijs is ook niet verkeerd. Kan natuurlijk alleen als je niet teveel bouwt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 16:39

Dr. Je ziet de belangrijkste oorzaak over het hoofd. We hebben geen mensen genoeg om huizen te bouwen. En tot overmaat van ramp willen sommige partijen een stop op arbeidsmigranten. Hoe ze dat dillema gaan tackelen, daar zwijgen ze over. Kijk jaar de ellende die brexit veroorzaakte, ook zij wilden minder mensen granten maar vergaten dat diezelfde migranten voor een dik belegde boterham zorgden. En voor handen in de zorg, voor geld voor een sociaal vangnet, voor pensioen uitkeringen. Zonder arbeidsmigranten zal onze economie gigantisch krimpen. Waarom hoor je Omtzigt daar niet over?

LaBou
LaBou 15 nov. 2023 - 17:24

"er zijn gewoon veel en veel te weinig huizen" Kleine correctie: er zijn gewoon veel en veel te weinig betaalbare huizen met dank aan 4 opeenvolgende kabinettetn Rutte

Dr. Znayder
Dr. Znayder16 nov. 2023 - 19:08

@Martin dat is inderdaad ook een punt. Het is alleen wel opvallend dat dit na de pandemie opeens zo uit de hand loopt. Hebben ze geen personeel of kunnen ze geen mensen aantrekken met een voldoende salaris om nog voldoende rendement te halen? Ik kan me niet voorstellen dat we letterlijk geen mensen hebben om te bouwen, ook gezien hoeveel dingen er wél worden gebouwd. Het is ook een kwestie van prioritering zodat de dakloosheid opgelost wordt. Ik vermoed dat die noodzaak uiteindelijk niet echt gezien wordt. De markt is gewoon niet erg geïnteresseerd in bouwen. Afgezien van dit alles moet we juist af van het planeetverwoestende idee dat bevolkingsgroei de enige manier is. Het is juist andersom, bevolkingsafname is onze get out of jail free card, zoals Jeremy Grantham het zo mooi zegt. We moeten de mensen die hebben goed inzetten, dat doen we nu niet.

Mr Ed
Mr Ed15 nov. 2023 - 13:15

Mensen kunnen pas een afgewogen oordeel over politiek vormen als ze niet alleen consumeren maar ook bijdragen. Omdat het veel te ingewikkeld is om dit op persoonsniveau vast te stellen, is 18 een prima compromis, al zou 21 misschien nog beter zijn.

3 Reacties
LaBou
LaBou 15 nov. 2023 - 17:25

Waarom is dat ingewikkeld? Omdat de uitkomst niet bevalt?

Mr Ed
Mr Ed15 nov. 2023 - 22:40

Van mij mag het, maar ik denk dat de belastingdienst dit niet tot een goed einde brengt. De uitkomst zou gunstig zijn voor traditioneel rechts, denk ik.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 12:01

'Mensen kunnen pas een afgewogen oordeel over politiek vormen als ze niet alleen consumeren maar ook bijdragen. ' Waarom is dat zo?

Dehnus
Dehnus15 nov. 2023 - 12:09

En er zijn meer boomers, dus dat word weer 4 jaar VVD+CDA (in haar vele vormen, NSC, BBB, CDA). Gezellig.... weer 4 jaar stilstand.

3 Reacties
Jozias2
Jozias215 nov. 2023 - 13:58

@dehnus Lastig hè democratie.

Gerygrr
Gerygrr15 nov. 2023 - 14:23

Dehnus waarom denk je, dat veel boomers een afkeer hebben van Timmermans? Hij was medeschuldig in zijn regeringsdeelname aan rechtse afbraak en ook die van het opheffen van de sociale woningbouw. We hebben geleerd. En wachten op een mea culpa. Voor mij was dat wat de PvdA had moeten doen. Lodewijk Asscher deed het wel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 12:02

@Jozias, Als ze dan maar wel hun vlag weer omdraaien

TheunT
TheunT15 nov. 2023 - 11:45

Omtzigts voetstuk lijkt niet bestand tegen het spotlicht.

MicroWolf
MicroWolf15 nov. 2023 - 10:31

Al eerder betoogde ik: stel een maximumleeftijd voor stemgerechtigdheid in. Boomers e.a. verlangen teveel terug naar die "goeden ouden tijdt" (Lees: de witte, monoculturele grrrristelijcken samenleving) om ook maar iets te begrijpen van de nodige veranderingen en rechtvaardigheid.

15 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland15 nov. 2023 - 11:51

Ik wens je veel succes, dan kunnen we ook wel een minimale opleiding instellen, of een maximum vermogen, of een….. Onzin idee van je dus.

Rick Hofland
Rick Hofland15 nov. 2023 - 11:53

Wat u MicroWolf dus graag wilt, is een electoraat dat politieke voorkeuren heeft die in lijn zijn met de uwe.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 12:07

Zullen we dan ook weer censuskiesrecht instellen? Of zou er een goede reden zijn dat we algemeenkiesrecht hebben ingevoerd?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick15 nov. 2023 - 12:07

Ah, jij bent alleen voor democratie als mensen gaan stemmen met een door jou goedgekeurde motivatie. Dus eigenlijk tegen democratie.

E w T
E w T15 nov. 2023 - 12:38

Microwolf . Je vind dus wel prima dat studieschuld op een boomer stemt?. Zo bezien moet Misschien de stemgerechtigde leeftijd wel omhoog.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2023 - 13:13

Vroeger werden ook vrouwen geacht ongeschikt te zijn voor het kiesrecht. Dat was zo vanzelfsprekend dat het voor 1883 niet eens wettelijk was vastgelegd. De demografie zit links tegen. Daar zullen we helaas mee moeten leven.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 13:14

@Rick "Ik wens je veel succes, dan kunnen we ook wel een minimale opleiding instellen, of een maximum vermogen, of een….." Zullen wat dan ook direct uitbreiden met het beperken van het kiesrecht voor mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Die kunnen natuurlijk nooit alle partijprogramma's goed hebben gelezen en zijn zo niet in staat een weloverwogen keuze te maken. Onvoorstelbaar hoe elke keer het algemeen kiesrecht op de schop lijkt te moeten als de gewenste uitkomst er niet is.

Gerygrr
Gerygrr15 nov. 2023 - 14:23

Over vooroordelen gesproken!

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug15 nov. 2023 - 14:51

@DanielleDefo Vrouwen kregen idd pas in 1919 kiesrecht, maar wat vaak niet vermeld wordt is dat mannen ook pas van 1917 kiesrecht kregen. Zo extreem is het verschil dus niet

pahan
pahan15 nov. 2023 - 16:08

Microwolf, Goed idee! En ook iedereen met minder dan drie keer modaal verbieden te stemmen. En Gordon.

de passie preker
de passie preker15 nov. 2023 - 16:51

De prefrontale cortex, het 'controlesysteem' dat ervoor zorgt dat we niet overhaast handelen, plannen en dat we rekening houden met de (sociale) omgeving is, is pas volgroeid rond de leeftijd van 25 jaar. Als we dan toch de minimum leeftijd voor stemgerechtigdheid wijzen lijkt mij 25 jaar een goed idee.

Peterrr3
Peterrr315 nov. 2023 - 17:36

@MicroWolf, misschien is het een goed idee dat alleen de mensen die een lidmaatschap hebben van jouw favoriete partij nog mogen stemmen. Dan weet je zeker dat er een uitslag komt die je wel bevalt.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2023 - 17:44

De anti-democraat is altijd te herkennen aan zijn streven het algemeen kiesrecht te beperken of af te schaffen.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 0:00

@ BerendIsWeerTerug: [.....dat mannen ook pas van 1917 kiesrecht kregen.] Nee hoor, toen werd voor mannen het ALGEMEEN kiesrecht ingevoerd. Tevoren bestond "censuskiesrecht". (Dus afhankelijk van het inkomen). Maar feitelijk kregen alle volwassen mannen die konden lezen en schrijven en niet van "armenzorg" afhankelijk waren al eerder kiesrecht door het roemruchte "caoutchouc-artikel" (1887; het ging om het bezit van "kenteekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand"). Het passief kiesrecht voor vrouwen werd trouwens ook in 1917 ingevoerd. De kiesgerechtigde leeftijd werd na de Tweede Wereldoorlog in opeenvolgende stapjes verlaagd van 25 tot 18 jaar. (Zie hierover verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemeen_kiesrecht)

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 12:05

Koot en Bie wiesten het al: 'Ouwe lullen moeten weg'.

Markzelluf
Markzelluf15 nov. 2023 - 9:59

Ik geloof dat de 'stukkiesschrijver van dienst' het woord 'boomer' nogal negatief interpreteert. Dus ik heb eventjes omschrijving opgezocht. Komt-ie: 'De Babyboomgeneratie is geboren tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Zij groeiden op in een tijd van wederopbouw en ongekende welvaartsstijging. Babyboomers hebben veel maatschappelijke vernieuwing gebracht, met hun nadruk op zelfontplooiing en een vrije moraal.' Tja, ik ben te jong om me boomer te mogen noemen, maar met zelfontplooiing en een vrije moraal lijkt me helemaal niks mis. Sterker nog, ik gun het niet alleen alle jongeren van harte, maar ook mensen van middelbare leeftijd. Als een stem op NSC daarbij helpt, dan wist ik het wel!

4 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 11:15

Mark, dat was ooit maar eenmaal oud werden het grumpy old men. Die klagen, egocentrisch zijn en het tegendeel van wat ze ooit waren. Dat zijn de boomers nu.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 nov. 2023 - 11:56

De babyboomers waren misschien (weet ik niet) naar verhouding wat linkser dan andere generaties, maar ook in die generatie was links in de minderheid. Die minderheid is wel beeldbepalend geweest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2023 - 13:16

Kees vB. De jaren 60 idealiseren heeft ook weinig nut.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 12:08

Ik begrijp dat nu de eerste generatie aan het opkomen is die het financieel minder goed gaat hebben dan hun ouders. Daar hebben die Boomers toch maar mooi voor gezorgd!

Jonathan2
Jonathan215 nov. 2023 - 9:53

De grootste dombo's op dit forum beweren dat wijsheid met de jaren komt, en dat dat zich dat uit met een stem op rechts. De opgedane wijsheden liegen er echter niet om. - alles is de schuld van of links of de allochtonen of de Islam, of van alle drie - ikke, ikke en de rest kan stikken. - bekering tot wappiewetenschap

15 Reacties
Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 10:43

Het zal misschien verbazen maar een hoop mensen die ietwat conservatief/rechts van het midden stemmen zijn helemaal niet dom of onnadenkend en het getuigd ook van weinig klasse om ze zo weg te zetten. Laat een ieder zelf de conclusie trekken over wat het beste is voor de toekomst en laat mensen dan zelf de keuze maken die ze vinden dat daar bij past.

De gewone nederlander
De gewone nederlander15 nov. 2023 - 11:15

Dus wat is jou conclusie? Dat mensen met de jaren steeds dommer, rechtser en egoïstischer worden? De meeste jonge mensen zijn naïef. Na verloop van een aantal jaren heb je wat dingen mee gemaakt en snap je wat beter hoe de wereld in elkaar zit. Tja, dan ga je anders stemmen. Dan stem je niet met je hart maar met je verstand...

Markzelluf
Markzelluf15 nov. 2023 - 11:21

Nou Jonathan, je bent nogal slecht geïnformeerd, zie ik. Kijk je bijvoorbeeld naar de vaccinatiegraad, dan zie je dat ouderen zich veel vaker tegen corona lieten vaccineren dan jongeren. Boven 50 jaar zo'n 90% en onder de 40 nog geen 70%. Onder jonge ouders is het laten vaccineren van hun kinderen tegen mazelen en dergelijke ook veel minder gebruikelijk dan wat vroeger het geval was. Over wappies gesproken.... Inderdaad hebben boomers en mensen van boven de 50 het individualisme in Nederland op de kaart gezet. Is dat erg? En of jongeren met het gebruik van social media (om contacten te onderhouden, om een partner te krijgen en om het nieuws te consumeren) nu wel een verstandige afslag nemen, vraag ik me af. En zou het minder individualistisch zijn? En wellicht geven ouderen altijd de schuld aan links en de Islam, jij zult er onderzoek naar gedaan hebben. Maar aardig wat van die ouderen protesteerden ooit tegen neutronenbommen en andere kernwapens, ze kraakten en ze droegen sjaals die Yasser ook droeg. Als die mensen nu allemaal tegen links en de Islam zijn, zoals jij beweert, hoe komt dat dan volgens jou?

Rick Hofland
Rick Hofland15 nov. 2023 - 11:57

Tsja…. gaan we dan mensen met een buitenlandse achtergrond ook het kiesrecht ontnemen? Tenslotte is bij Antilianen al jaren de PVV de populairste partij en zelf onder 2e en 3e generatie Marokkanen is de PVV de op 3 na populairste keuze.

Jonathan2
Jonathan215 nov. 2023 - 12:07

Mannen van mijn rechtse fanclub. Mag ik jullie bedanken voor je reacties, en heel eerlijk, mijn op zich niet al serieuze reactie nu wat meer inhoud geven met jullie betogen. Als je het niet eens bent met de opgedane wijsheden, ga dan klagen bij de rechtse partijen die denken dat zij daar rechtse stemmen mee kunnen winnen. Ik gebruikte slechts hun inzichten in wijsheden van de rechtse stemmer. Eerste wijsheid. PVV, JA21, natuurlijk FvD en in mindere mate BBB en VVD. Tweede wijsheid. VVD, JA21 en natuurlijk FvD Derde Wijsheid. FvD en in mindere vorm PVV.

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 12:28

@ Robbin_T In een ver verleden reageerde ik al op Volkskrant artikelen. Zelfs in die tijd waren er al "rechtse" reageerders die zich opdrongen op linkse sites. Toen al was je een geitenwollen sokken bomenknuffelaar als je GL teveel verdedigde. Bij de meest radicale was je naïef en wereldvreemd of extreemlinks. Nu met het conflict in Gaza ben je al een antisemiet als je BIJ1 of DENK wil stemmen. Niets klopt van de kwalificaties van linkse kiezer. Ze wonen niet allemaal in de grachtengordel. Dat kan statistisch ook niet. Ze zijn niet allemaal rijk. Er zitten ook gewoon veel normale kiezers tussen. En voor de rest hebben we het over de politieke context. En in de politieke context zijn "rechtse" kiezers dom ja. En ook BBB kiezers. NSC laat ik nog even in het midden. Het zijn ezels die zich honderd keer aan dezelfde steen stoten. Die zich elke keer vergissen in hun leiders. En verkeerde beslissingen maken. Ze zijn absoluut geen realisten. Daarmee wil ik niet zeggen dat het slechte bazen zijn. Of dat het slechte vaders of moeders zijn. Of dat ze geen verstand van voetbal of speciaalbier hebben. Het punt met die kiezers is dat ze soms een "beetje" kennis hebben en zichzelf dan vreselijk overschatten. En dat is een bekend fenomeen. Met die "deftige" Baudet. En die oprechte van der Plas. Net zoals de meeste slachtoffers van woekerpolissen degene waren die best wel een beetje kennis hadden over die polissen.

E w T
E w T15 nov. 2023 - 12:54

2. Ernstig beperkte visie is ook een visie hè.

Mr Ed
Mr Ed15 nov. 2023 - 13:11

@Sonic Je zegt altijd dat rechtse kiezers dom zijn, omdat de rechtse politici waar ze op stemmen niets voor elkaar krijgen. Maar wat hebben linkse politici de laatste 20, 30 jaar nu echt voor de kiezer bereikt? Het laatste kabinet met de PvdA was in de praktijk net zo rechts als het kabinet ervoor, met gedoogsteun van de PVV. SP en GL hebben wat kamerleden die hun werk goed doen, maar echt iets bereikt.... Ik denk dat de kiezers van de VVD het meest tevreden zullen zijn over wat er bereikt is.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 13:25

@Sonic Mij zal je niet horen zeggen dat je een bomenknuffelaar bent als je GL verdedigt. En mocht je onverhoopt wel van bommenknuffelen houden ga dan vooral je gang. Ik ageer vooral tegen het gemak waarmee iedereen die iets andes dan het gewenste stemt met veel dedain als dom wordt weggezet. Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om ergens op te stemmen en daar stellen we om goede redenen geen verdere eisen aan. En als de uitkomst dan midden/rechts is dan is dat zo. Blijkbaar zijn er ondanks een aantal serieuze problemen die we met zijn allen moeten oplossen gewoon heel veel mensen in Nederland die vinden dat het in grote lijnen niet perse slecht gaat en geen zin hebben om alles om te gooien. Ook die mensen hun stem wordt gehoord.

Markzelluf
Markzelluf15 nov. 2023 - 13:36

Jonathan, je schrijft dat als mensen het niet met jou eens zijn, ze moeten gaan klagen bij rechtse partijen. Ik kan je redenatie niet volgen. Waarom geef je zelf geen inhoudelijke reactie op de kritiek op jouw discriminerende mening over 'boomers'? Begrijp je echt niet dat juist rechtse mensen graag groepen tegen elkaar opzetten en linkse mensen voor solidariteit (tussen arm en rijk, tussen generaties, tussen bevolkingsgroepen) zijn? Jij schaart je met jouw opmerkingen regelrecht in het ultrarechtse kamp. Of zie ik iets over het hoofd?

Gerygrr
Gerygrr15 nov. 2023 - 14:29

Helaas, ik voel me niet aangesproken. Maar heb je ON gezien met een discussie tussen LEF, piratenpartij, BvN en de libertaire partij? Zeer hoog schreeuw- en Wappiegehalte.

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 14:59

@ Mr.Ed Ik vind het knap dat je in 1 zin al 2 volledige onjuistheden heb kunnen plaatsen. En eigenlijk zouden excuses voor dit soort demonisering u sieren. Als je zo erg fout zit dan moet je dat rechtzetten. Ik heb niets tegen normaal rechts. Ik heb wat tegen ultra en neoliberaal rechts. Dat wordt door mij "rechts"genoemd. En ik vind geen enkele kiezer dom. In de algemene zin. Ik vind de neoliberale en ultra rechtse kiezer dom in de politieke context. Zeker van 1960 tot 2000 hebben partijen als CDA/ VVD en PvdA veel dingen bereikt. Al dan niet door hun voorlopers. Ultra rechts heeft helemaal niets voor elkaar gekregen. Behalve haat en afsplitsingen. Dat links de laatste decennia ook de nodige blunders maakt zou ik niet ontkennen, waarbij vooral Rutte 2 de absolute ondergrens door brak. Ik vond de Wajong verhoging in 2008, het optreden van Bos tijdens de economische crisis in 2009 en het investeren in kwetsbare wijken namelijk verstandige keuzes. En niet alles wat PAars deed was slecht. Radicaal en neoliberaal "rechts" hebben niets gepresteerd en zouden hun volume wat moeten dimmen. @ Robbin_T Zoek anders even op sociale media wat kwalificaties over D66/Groenlinks op. Of over Kaag. Ik geloof dat heks nog het meest aardige is.Heel veel reageerders hier hebben een grote mond over respect voor afwijkende meningen behalve als die meningen links zijn. Laat die mensen eerst eens beginnen met Timmermans niet voor dik uit te maken. Zelfs dat lukt sommige al niet.

Rechtvznraap
Rechtvznraap15 nov. 2023 - 17:59

Geen speld tussen te krijgen

Satya
Satya15 nov. 2023 - 18:12

"Ik durf de weddenschap aan te gaan dat ik van 90% van de mensen die zondag bij het podium stonden precies kan vertellen wat hun mening is over Gaza, het klimaat, BLM, transgenderrechten, abortus en de komende verkiezingen in de VS, etc. Hoe vraag je je af? Omdat voor het merendeel van deze mensen een mening helemaal niet iets is die je vormt door informeren, nadenken en discusseren. Het is geen mening maar een makkelijk aan te meten imago." Robbin T over linkse mensen, ik vind dit de omschrijving van een hersenloos persoon. Voor de ander gelden duidelijk andere normen. Je komt inderdaad niet dom over, hbo opgeleid dus kunt op hoger niveau kunstjes leren. Heb ik het mis? Bij rechtse/conservatieve mensen is alles de schuld van zwarten en links. Wil jij beweren dat het anders is? Klimaatverandering en klimaatwetenschap wordt vaak ontkent uit egoïsme op rechts, vraag je namelijk door gaat het uiteindelijk over de kosten nu zonder te denken aan de kosten die uitstel meebrengen voor latere generaties. Wappie wetenschap kom je ook op links tegen. Onder de indruk van Peterson? Je lijkt veel van zijn stijl van argumenteren te hebben. Ik heb nu al een aantal keren geprobeerd een inhoudelijke discussie met je te aan gaan om met argumenten onze meningen te testen. Geeft niet echt thuis.

Satya
Satya15 nov. 2023 - 18:19

"Na verloop van een aantal jaren heb je wat dingen mee gemaakt en snap je wat beter hoe de wereld in elkaar zit. " Daar geef jij weinig blijk van, begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Denk eigenlijk dat het ook een lulverhaal is, er zijn namelijk genoeg tijden waarin juist de ouderen links waren. De periode voor wo1 Frankrijk bv. Rusland heeft ook zo'n periode gekend. Denk dat het toch echt nu door materieel verlangen is ingegeven jouw 'rechtse' stem. Verdomme door jaloezie gedreven mij mijn hard verdiende geld af willen pakken. Wat ik verdien met hard werken, passie, risico nemen en nooit opgeven. Waarom zou jij recht op het geld hebben dat jij vindt dat ik teveel heb Karl Marx?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 nov. 2023 - 9:52

Met klinkt misschien leuk, "jongeren willen premier Timmermans", maar het is natuurlijk 'slechts' 13.9%. In de categorie 55+ wil 14.6% Timmermans. Dus eigenlijk is Timmermans populairder onder de boomers dan onder de jongeren.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 nov. 2023 - 13:29

@Sunshine -------------------- Klopt. Je kunt met statistieken alles, maar dan ook echt alles, aantonen wat je maar wilt aantonen. Dat zie je ook hier. Je hebt leugenaars, grote leugenaars en statistici. En echte statistici zijn het er nog mee eens ook.

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 15:08

Ik ben benieuwd met welke leugens, smoesjes en sprookjes allerlei "rechtse" mensen/reageerders komen als ze na de verkiezingen de 15% stemmers van Timmermans willen uitsluiten. Als er namelijk een "rechts" kabinet dan moet Timmermans er volgens hun logica natuurlijk in. Nu u toch zo van de cijfers bent, zult u dat met mij eens zijn. Timmermans straks in een "rechts" kabinet. Want anders mogen we de 15% van de PVV niet "uitsluiten", maar is het normaal om de wens van een belangrijk deel van het electoraat te negeren. Onvoorstelbaar hoe arrogant veel reageerders omgaan met een deel van de kiezerswens. Hoe erg ze de aanhang van Timmermans relativeren. En hoe erg ze de kiezers schofferen die op Verenigd Links stemmen. Opeens is leider belangrijk en is niet de achtergrond belangrijk. Wilders zegt vaak dat het niet om hem gaat maar om zijn miljoen kiezers. Volgens de peilingen stemmen anderhalf miljoen kiezer op Timmermans. Zullen we eens stoppen met het onfatsoenlijk schofferen en vernederen van Timmermans kiezers? Niet dat u dat nu zozeer doet, maar andere zeer zeker wel.

Rene712
Rene71215 nov. 2023 - 18:05

@Sonic2 "Zullen we eens stoppen met het onfatsoenlijk schofferen en vernederen van Timmermans kiezers? Niet dat u dat nu zozeer doet, maar andere zeer zeker wel." Misschien dan ook wel goed als op dit forum niet continu alles wat rechts is en hun leiders worden gekleineerd en geschoffeerd en als dom, rascistisch, fascistisch etc worden weggezet. Of denigrerend erover spreken zoals u zelf ook doet met "aanhangertjes" van deze partij bijvoorbeeld. Hoewel ik FT op zich uitermate irritant vindt, hoop ik overigens dat in een nieuw kabinet Timmermans aanschuift. Een nieuw Paars kabinet waarbij VVD zorgt dat we als land niet failliet gaan en GL/PVDA het sociale karakter behartigt. Een beetje het beste van twee werelden.

Rick Hofland
Rick Hofland15 nov. 2023 - 9:51

De uitkomst was dat 13,9 procent van de jongeren Timmermans graag als premier ziet. Dat is nou niet bepaald een percentage dat recht doet aan het beeld dat hier wordt geschetst over “de jongeren” hun wens. PS Ik zie hem zelf wel als de beste premier kandidaat.

Gio Servas
Gio Servas15 nov. 2023 - 9:37

Jongeren? Dat zijn toch die mensen die niet stemmen, maar wel klagen?

Break on through
Break on through15 nov. 2023 - 9:33

Met Omtzigt als grootste krijg je een instant fuhrer in plaats van Pieter Omtzigt zelf, mark my words. Ik zit in de doelgroep van Omtzigt en dit weekend kwam een hele, hele goede vriend van me vene gezellig visiten "wat ik van Pieter Omtzigt vind". Hij heeft me verteld dat het beter is dat hij GroenLinks-PvdA stemt. Het was inderdaad freaking gezellig maar wat moet je zo iemand nou vertellen? Pieter Omtzigt gaat alles doen behalve de premier worden in dit land. Thuisfront, Enschede helemaal, burnout, dossiervreter ipv geboren leider, veliest zichzelf makkelijk in details..... Dit zijn Omtzigt z'n door hemzelf uitgesproken voorkeuren: VVD, CDA, SGP en JA21. Eventueel aangevuld met BBBBBBBB en D'66. Nou is het maar de vraag of D'66 dat wil natuurlijk. De rest van bovengenoemde is zo door het bedrijfsleven afgericht dat het wel moet.... Met NSC krijg je de VVD erbij en gaat het klimaat nog verder naar de kloten. Daar gaat dan de toekomst van je (klein) kinderen Geloof mij, Dilan Yesilgoz staat alleen aan de kant van de werkgevers en het bedrijfsleven en ergens heel, heel ver weg kom jij nog eens in beeld. Want anders hebben ze geen stemmen genoeg. Wees verstandig, zeker als je in de doelgroep van Pieter Omtzigt zit, Stem GroenLinks-PvdA. Stem voor een gezonde toekomst. Voor iedereen. Stem Frans Timmermans!

6 Reacties
Hann63
Hann6315 nov. 2023 - 10:55

Ik stem geen GL/PvdA. Jij bent Rutte 2 wel heel snel vergeten. Straks zit hij gezellig met de VVD op schoot, net als toen....

De gewone nederlander
De gewone nederlander15 nov. 2023 - 11:17

Wie krijg je erbij bij Frans Timmermans om aan een meerderheid te komen? Bedank maar eens een realistische coalitie zonder NSC en VVD.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick15 nov. 2023 - 12:00

Toe maar, fuhrer Omtzigt die kennelijk de veewagons naar het oosten laat rijden. Laat me raden: jij bent tegen polarisatie?  Als ik zonnepanelen en windmolens die magisch in de donkere winter blijven werken, dan zal ik Timmermans stemmen. Maar gezien ik niet in magie geloof en in de winter graag betaalbare stroom wil (ook voor de minima): kernreactoren. Dat is al te lang uitgesteld, waar we voorlopig ellende mee houden. Anders worden we ook een Duitsland: dure bruinkoolstroom en CO2 kampioen. Nog even een reminder: de laatste keer dat Timmermans in de PvdA top zat, kregen we Rutte2 met snoeihard VVD-beleid. Wat hebben we geleerd daarvan...?

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 12:54

@ De Gewone Nederlander Net alsof een coalitie over "rechts" met de PVV realistisch is. Die zeer onfatsoenlijke Wilders heeft zo beetje iedereen al geschoffeerd. Of een coalitie met JA21 of SGP erbij. Als je ook Yesilgoz zag tegenover Wilders. Dan vind ik dat ook niet echt een goede basis voor een coalitie. Maar omdat u "rechts" bent( en drie kwart van de comment sectie dat ook is) is opeens een rechtse coalitie een geloofwaardige optie. Zou niet eens zozeer tegen een "rechtse' coalitie zijn. Omdat het elke dag mijn gelijk zal bevestigen. Het zal een kort durend intermezzo zijn. En de winst daarna van links zal gigantisch zijn.

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 15:11

@ Hann63 Even voor uw informatie. Al die PVV aanhangertjes kunnen een grote mond hebben, maar zonder de VVD zitten ze in de oppositie. Net zo met NSC. Die redt het ook nauwelijks zonder de VVD. Onvoorstelbaar trouwens dat Omtzigt tijdens deze campagne nogal aanleunt tegen de VVD, terwijl de VVD toch de partij van Rutte is/ was. En Yesilgoz helemaal niet een totaal andere politicus was en is als Rutte. Ook niet erg geloofwaardig van Wilders en Omtzigt dus. Vooral van Omtzigt niet. De VVD wordt nu geleid door een vrouw i.p.v een man en dat is wel het grote verschil. Yesilgoz zal nooit de koers van Rutte veranderen en al helemaal niet radicaal. Maar het is kennelijk alleen relevant wat Timmermans doet.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 17:17

@Sonic2 “ Zou niet eens zozeer tegen een "rechtse' coalitie zijn. Omdat het elke dag mijn gelijk zal bevestigen. Het zal een kort durend intermezzo zijn. En de winst daarna van links zal gigantisch zijn. ” Dat blijkt helaas keer op keer toch enorm tegen te vallen. Zelf het stemmenkanon Timmermans weet alweer een deel van de GL achterban van zich te vervreemden door zijn uitspraken over Gaza.

Ewout Pool
Ewout Pool15 nov. 2023 - 9:12

Ik maak bezwaar tegen de term boomer. Als je 40+ bent, ben je echt geen boomer. Bovendien is het een nogal neerbuigende term.

Ewout Pool
Ewout Pool15 nov. 2023 - 9:11

Wijsheid komt tenslotte met de jaren.

6 Reacties
Oki Doki
Oki Doki15 nov. 2023 - 9:27

Dat zou wel zo moeten zijn inderdaad, het is daarom wel heel jammer dat dat dus blijkbaar niet zo blijkt te zijn. Dat zoveel mensen op rechts stemmen heeft met wijsheid helemaal niets te maken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 nov. 2023 - 9:33

Te makkelijk. Zie de hogere jongeren steun voor Wilders.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 11:12

Ewout, over welke wijsheid heb je het als je stemt op een man zonder dat je zijn programma kent.

De gewone nederlander
De gewone nederlander15 nov. 2023 - 11:19

@ Oki Doki [Dat zoveel mensen op rechts stemmen heeft met wijsheid helemaal niets te maken.] Hoe weet jij dat? Er zijn best veel hoog opgeleide mensen die op de VVD of andere rechtse partijen stemmen?

Willem D2
Willem D215 nov. 2023 - 11:50

Paul, spreek wel eens jongeren op het VWO over hun allochtone klasgenoten en ze zijn doorgaans heel positief over inzet en samenwerking. Ik doe hetzelfde ook op het VMBO waar er verhoudingsgewijs meer allochtonen zijn en de autochtone jongeren klagen steen en been over de agressie en het feit dat ze altijd tegen een groep staan. Wat dat betreft is het VMBO een kweekvijver voor PVV stemmers.

Oki Doki
Oki Doki15 nov. 2023 - 14:12

@ De gewone Nederlander Ze kunnen wel hoogopgeleid zijn, maar wijs zijn ze zeker niet.

itsme3
itsme315 nov. 2023 - 9:09

Dit doet me denken aan de kreet: "Wie jong is en niet links stemt heeft geen hart, wie ouder is en niet rechts stemt heeft geen verstand"

6 Reacties
vdbemt
vdbemt15 nov. 2023 - 9:38

Die kreet kan alleen van een uitsluitend op geld gericht gericht persoon komen. Waarmee we gelijk dat verstand beoordeeld hebben.

Oki Doki
Oki Doki15 nov. 2023 - 10:01

Als mensen die ouder zijn hun verstand zouden gebruiken dan zouden ze niet op rechts stemmen. Het brein gaat naar mate men ouder wordt steeds verder achteruit en dat verklaart waarom oudere mensen op rechtse partijen stemmen.

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug15 nov. 2023 - 10:22

En mensen die zelf nadenken zijn nog link nog rechts

Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 20:39

Als er op "rechts" verstand is dan stem je dus JA21 i.p.v de PVV. Als alle PVV'ers nu JA21 stemmen dan krijg je 100% zeker een "rechts" kabinet. 100%. Geen last van Timmermans. Eerdmans wordt door niemand uitgesloten. Niet door BBB en niet door de VVD en ook niet door NSC. En straks maar janken als het volledige voorspelbare gebeurd. Omtzigt was vandaag voor 1 keer duidelijk. Geen PVV. De kans dat het dus straks over links gaat met Frans Timmermans is dus aanwezig. En dan zal er weer een hoop gejank en gekrijs zijn in de "rechtse" hoek. Terwijl het TOTAAL voorspelbaar is. Ik zit niet in het JA21 promotie team, maar dat Eerdmans het beste ligt bij VVD/ BBB en NSC is een open deur. En dat elke stem op Baudet/ Wilders al jaren links in de kaart speelt( en dan vooral D66) is ook duidelijk. Wie "rechts" stemt heeft geen verstand. En absoluut geen strategisch inzicht.

EricDonkaew
EricDonkaew16 nov. 2023 - 1:41

@Sonic: Wie "rechts" stemt heeft geen verstand. -------------------------- Zeg je dat ook tegen je ouders?

EricDonkaew
EricDonkaew16 nov. 2023 - 1:41

@Sonic: Wie "rechts" stemt heeft geen verstand. -------------------------- Zeg je dat ook tegen je ouders?

Backtobasics
Backtobasics15 nov. 2023 - 9:04

Laat Timmermans en Omzigt het samen proberen, om Nederland weer een prettiger land te maken. Na jarenlang kortzichtig VVD beleid dat vooral hebzucht en egoisme stimuleerde waardoor we nu in een land vol met conflicten zitten waar veel oudjes zwemmen in het geld, en veel jongeren depressief en angstig zijn geworden. Lijkt me niet echt een gezonde situatie.

De gewone nederlander
De gewone nederlander15 nov. 2023 - 8:59

Verstand krijg je met de jaren zullen we zeggen. Misschien is het een goed idee om het stemrecht te verhogen naar 35 jaar...

2 Reacties
Sonic2
Sonic215 nov. 2023 - 12:58

Het verstand zit op links. Op "rechts" mislukt het alsmaar. Of het nu de LPF,Leefbaar Nederland, Forum of TON is. Iemand met verstand en realisme kiest links. Kijk naar Brexit, Trump, Baudet en van der Plas. Al die miskleunen zijn van "rechtse" makelijk. Of populisme uit "midden rechtse" hoek. Het is zo domme kreet die al tientallen jaren in de hoofden van veel mensen blijft hangen. Net als dat de VVD goed is voor de economie en links niet. Het zijn frames die je maar niet uit het hoofd krijg van mensen. Met alle gevolgen van dien

Rene712
Rene71215 nov. 2023 - 17:20

@Sonic2 Als het verstand op links zou zitten, zou links al lang een goed verkiezingsprogramma hebben. Dan zouden ze begrepen hebben dat "de markt" en "de wensen van de consument" zijn veranderd. Lees: het politieke landschap is veranderd, mondialer geworden en de mens / kiezer is individualistischer geworden. Maar op links begrijpen ze het nog niet zo. Dus met dat "verstand zit op links" valt het wel mee, of als je links bent, vies tegen lijkt me zo.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 nov. 2023 - 8:49

Positieve opinies over Wilders is blijkbaar ook iets van meer Jongeren.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal15 nov. 2023 - 8:45

''Jongeren willen premier Timmermans, boomers geven de voorkeur aan Omtzigt'' Nou, zou ik zeggen , de strijd is bij deze beslecht: - jongeren zijn iha politiek niet zo gemotiveerd en gaan niet naar het stemlokaal bij slecht weer, - boomers zijn politiek geengageerd en weten wat ze willen en staan daar ook voor. Hangt er dus van af wie je doel groep is bij de verkiezingen. Blijft bij mij nog steeds de prangende vraag na al die TV-gesprekken: waar blijft de bejaarde mens (of in eufimistisch politiek taalgebruik, de ''senior'')

9 Reacties
GMatth52
GMatth5215 nov. 2023 - 9:15

Ben Liberaal: Om niet te generaliseren, jongeren zullen ook wel politiek gemotiveerd zijn, maar zij hebben een korter geheugen. Veel van hen zullen niet weten, dat de ellende van het kabinet- Rutte II grotendeels te wijten is aan Timmermans, die in 2012 de PvdA op een rechts spoor heeft gezet, naar de coalitie met de VVD. Daarbij mocht Timmermans zelf 2 jaar lang als minister van BuZa carrière maken, in afwachting van een Europees commissariaat.

Backtobasics
Backtobasics15 nov. 2023 - 9:39

"boomers zijn politiek geengageerd en weten wat ze willen en staan daar ook voor." Lees : Ze willen vooral dat de huizenprijzen hoog blijven, meerdere woningen bezitten die ze dan weer voor grof geld kunnen verhuren, en met dat geld weer beleggen in foute bedrijven zodat ze slapend rijk kunnen worden.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig15 nov. 2023 - 9:47

Hallo Ben Liberaal Wat er onlangs in Polen gebeurde kan ook a.s. woensdag ook gebeuren in Nederland. Daar gingen jomge mensen en vrouwen massaal naar de stembus om de populistische regering naar huis te sturen. Na 13 jaar met de VVD als grootste partij in Nederland wil een aanzienlijk deel van Nederland ook iets anders en met dat bedoel ik niet per se de tot nu toe grote onduidelijkheid van Pieter Omtzigt (met zijn wel of niet Premier van Nederland als slechts een voorbeeld). Met andere woorden Frans Timmermans kan naar mijn optiek Nederland juist sterk en veilig door deze onzekere tijden loodsen samen met een paar midden/ redelijke partijen. (Btw, laten wij de wat mij betreft nog altijd ontzettend enge PVV nooit in de regering komen a.u.b.) En zonder populistische kreten zoals die maximale 50.000 migranten belofte van Pieter Omtzigt of nog ongeloofwaardiger 15.000 migranten belofte van Caroline van der Plas (die de hele Nederlandse economie juist kunnen laten instorten met hun populistische onzin) Ik hoop dat GroenLinks-PvdA de komende dagen zoveel mogelijk tv, radio en online spotjes zullen inkopen a la Amerika om zoveel mogelijk mensen in heel Nederland te bereiken. Als Groenlinks-PvdA de grootste zal worden zal ik heel erg graag de gezichten van Angela de Jong (van AD) en Gijs Rademaker (van RTL) met zijn zogenoemde verkiezingslijstjes zien ha ha ha. Good luck Frans Timmermans!✌

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2023 - 10:03

@ GMatth52 Jij schrijft: Om niet te generaliseren, jongeren zullen ook wel politiek gemotiveerd zijn, maar zij hebben een korter geheugen. Ouderen hebben weer meer last van dementie en andere kwalen die maken dat het beeld niet meer zo helder is.

GMatth52
GMatth5215 nov. 2023 - 12:28

DaanOuwens 15 nov. 2023 - 11:03 @ GMatth52 "(...) Ouderen hebben weer meer last van dementie en andere kwalen die maken dat het beeld niet meer zo helder is. " Bijzonder grappige opmerking, Daan Ouwens, echt om te lachen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2023 - 13:27

Argumenten om vrouwen uit te sluiten in de 19de eeuw: de man was van nature verstandiger; ‘de Nederlandse vrouw’ was heel tevreden zonder kiesrecht; de vrouw was al de baas in het huiselijke domein; een ‘echte’ vrouw wilde ook helemaal geen kiesrecht.

Robbin_T
Robbin_T15 nov. 2023 - 13:33

@Iedereenisgelijkwaardig "Als Groenlinks-PvdA de grootste zal worden zal ik heel erg graag de gezichten van Angela de Jong (van AD) en Gijs Rademaker (van RTL) met zijn zogenoemde verkiezingslijstjes zien ha ha ha." Ik vrees toch dat als GL-PvdA de grootste zou willen worden dat ze niet hadden moeten inzetten op Timmermans als lijsttrekker. Een fris links verhaal laat zich toch niet zo heel goed overbrengen door een 60 jarige, blanke miljonair.

Karingin
Karingin15 nov. 2023 - 14:10

52: TImmermans heeft als énige toegegeven dat hij en zijn partij in die tijd grote fouten hebben gemaakt. Oké, Omtzigt heeft geholpen de Toeslagenaffaire boven tafel te krijgen, maar ik heb hem nog geen sorry horen zeggen voor zijn aandeel in het veroorzaken van die smerige toestand. En verder is het een treuzelaar en een draaikont, blijft supervaag en laat vooral zijn conservatieve inborst zien in zijn programma. Laten we het over de VVD maar niet eens hebben

GMatth52
GMatth5215 nov. 2023 - 16:14

Karingin 15 nov. 2023 - 15:10 "52: TImmermans heeft als énige toegegeven dat hij en zijn partij in die tijd grote fouten hebben gemaakt." Karin, daar heeft u gelijk in. Daarbij heeft PvdA-leider Asscher persoonlijk verantwoordelijkheid voor genomen.