Joop

Jonge Socialisten overwegen aangifte vanwege geplunderde kas

  •  
21-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2400 keer bekeken
  •  
4494514875_9e5b0e544a_k

Niets lijkt de PvdA bespaard te blijven. Nadat vorige week een raadslid in Rotterdam moest vertrekken omdat bleek dat hij een huisjesmelker is, wordt nu de jongerenorganisatie van de partij getroffen door kwalijke praktijken. De Jonge Socialisten dreigt failliet te gaan omdat twee voormalige penningmeesters de kas hebben leeggehaald voor niet-verantwoorde uitgaven. Het gaat totaal om meer dan een ton, onthult NRC. Een bedrijfsrecherchebureau heeft de zaak onderzocht en concludeert dat er een sterke verdenking is van zelfverrijking. 

NRC schrijft dat M.K. in september 2020 werd verkozen tot penningmeester. Zijn mantra was "meer uitgeven" omdat de organisatie over een ruim vermogen beschikt, zoveel dat wellicht de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor subsidie vervalt. Hij laat onder meer een nieuwe website maken, voert het aantal internationale reizen op en stuurt tijdens de lockdown cocktailpakketten rond.

Uitgeven is K. in twee termijnen goed gelukt. Onder zijn hoede is er vanaf 2020 zo’n 187.000 euro aan liquide middelen opgesoupeerd, op een begroting van nog geen tweeënhalve ton. De JS is volledig door z’n financiële reserves heen. Het nieuwe bestuur mist van 67.000 euro aan verantwoording door K. Er zijn grote twijfels of hij dit geld wel enkel aan verenigingszaken heeft besteed. „We willen hem nog een laatste kans geven duidelijkheid te bieden”, zegt huidig voorzitter Bob den Ouden. Komt die niet, of is zijn verweer onvoldoende dan zal de JS aangifte doen, heeft het bestuur via een advocaat laten weten.

K. stapt halverwege 2022 op, nadat er interne onrust ontstaat over zijn uitgavenpatroon. Hij zegt vervolgens bedreigd te zijn maar die bewering wordt in twijfel getrokken. Hij is inmiddels geen lid meer van de organisatie. Zijn taken worden overgenomen door B.S., een vriend van hem  die er een soortgelijk uitgavenbeleid op nahoudt. De jaarrekening wordt niet goedgekeurd. 

Half november vorig jaar wordt S. op non-actief gezet wegens vermoedens van financieel wanbeheer. Op die 14e november, de laatste dag dat S. bij de rekening van JS kan, maakt hij nog een bedrag over van ongeveer 35.000 euro aan een reclamebedrijf. Het zou een achterstallige betaling zijn van een postercampagne in bushokjes van maanden terug. Het bestuur is onaangenaam verrast: niemand wist dat deze rekening nog open stond en het bedrijf is onbekend. De betaling wordt ook gewantrouwd omdat het om een bedrijf gaat in de buurt van de woonplaats van K. Het bestuur heeft S. afgelopen week nogmaals gevraagd verantwoording af te leggen over zijn korte periode als penningmeester. Doet hij dat niet, dan neemt JS juridische stappen. De precieze termijn is niet bekend.

De jongerenvereniging is inmiddels door de partij onder curatele gesteld.

cc-foto: Philippe Put

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Zandb
Zandb22 jan. 2023 - 6:32

Wie dit als een teken van de inherente slechtheid van de PvdA wilt zien, ga vooral uw domme gang en gooi die boemerang. Je kunt de PvdA natuurlijk op elk willekeurig moment kwalijk nemen dat zij ("als enige, natuurlijk" sprak hij sarcastisch) geen waterdicht systeem hanteert om fraude of andere narigheid tegen te gaan. M.a.w.: Ik kan hier niet zo direct iets verkeerds in zien wat de PvdA betreft.

van Putten
van Putten21 jan. 2023 - 21:31

Wie herinnert zich Bert vd Roest nog? Het PvdA gemeenteraadslid uit Utrecht die 40000 euro pikte van de daklozenkrant.

1 Reactie
Roodred
Roodred22 jan. 2023 - 9:20

Bert Vd roest, de uitvinder van het “basisinkomen”.

Joop  den Uil
Joop den Uil21 jan. 2023 - 18:20

PvdA heeft eigenlijk nooit de antennes gehad de juiste personen te selecteren. Dat was indertijd hun charme, dat is momenteel hun zwakte.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2023 - 6:21

Joop De verkeerde mensen selecteren, dat heeft z'n charme?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2023 - 16:33

"PvdA heeft eigenlijk nooit de antennes gehad de juiste personen te selecteren." Ik weet niet wat voor antennes jij hebt maar er klopt geen hout van je mening, als er een partij uitblinkt in besturen is het de pvda wel, dat het je niet aanstaat is een andere zaak, dat je in coalitie land niet het alleenrecht hebt zal ik ook niet aan je verstand proberen te peuteren, Europa halen ze met vlag en wimpel, Brusselmans is het levende voorbeeld. "Dat was indertijd hun charme, dat is momenteel hun zwakte." Wat een braakbal, je mening is nergens op gebaseerd en verdient het predicaat kletspraat.

Flix
Flix21 jan. 2023 - 16:58

Getver. Had Wiegel dan toch gelijk?,Geld wat niet van jou is rondstrooien . En dat noemt zich jonge Socialisten!. Niemand hoeft de PVDA naar de verdommenis te helpen da's een van de weinige dingen waar ze zelf héél bekwaam in zijn.

6 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2023 - 6:24

Flix Als je je dus 'anders dan Jonge Socialisten' noemt, is zoiets geen probleem?

Flix
Flix22 jan. 2023 - 8:04

Zandb.Inderdaad. Noem jezelf jonge (neo)liberalen dan kom je gemakkelijker weg met dit soort wan gedrag ja. alles bij elkaar op geteld heb ik als socialist niet te zoeken bij de PVDA.

Zandb
Zandb22 jan. 2023 - 10:55

Flix Dus u gelooft serieus dat je wegkomt met fraude binnen de VVD? En dat er mensen zijn, die serieus genomen moeten worden als ze vinden dat wanneer er gefraudeerd wordt, je dat een PvdA wel en een VVD niet kwalijk hoeft te nemen? Waarop u waarom stemt, dat is aan u. Maar mijn hemel, wat een krakkemikkige motivatie.

Flix
Flix22 jan. 2023 - 12:26

Zandb. Ik geloof niet dat liberalen eerder wegkomen met fraude dan sociaal democraten dat is jou perceptie van wat ik schrijf. ik vind ook niet dat ze meer recht hebben op crimineel gedrag , maar binnen de VVD is schrapen en knakenrapen het bedrijfsmodel, waar de PVDA de mond vol heeft aangaand eerlijk delen en solidariteit en ga zo maar door. En nu lopen ze binnen 2 weken 2x tegen de lamp met behoorlijk onoirbaar gedrag . Clubkas inzetten voor eigengebruik een huisjesmelker in Rotterdam. En ik bepaal idd zelf waar ik op stem , sinds Wim Kok ben ik klaar met de PVDA , en aan het aantal zetels in de tweede kamer van deze club te zien sta ik niet alleen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2023 - 16:35

" en aan het aantal zetels in de tweede kamer van deze club te zien sta ik niet alleen." Vind ik geen argument, eerder een mode.

Zandb
Zandb23 jan. 2023 - 7:23

Flix Kom op zeg, mijn perceptie? We hebben het hier over een greep in de kas. Dat is fraude! En ook nog eens een fraude die helemaal losstaat van de politieke doelstellingen van een partij. Dat je als partij 'de mond vol hebt van eerlijk delen' o.i.d. dat vrijwaart je niet van verkeerde elementen. Juist zou je kunnen denken, dat binnen zo'n partij waar vertrouwen - een vereiste als je het over 'eerlijk' hebt - blijkbaar de basis is van het handelen grote kansen zijn om er zelf beter van te worden. Dat je daar kritiek op hebt, vanzelfsprekend, maar het doet me wel een beetje denken aan de waardering die een bullebak van een docent krijgt, terwijl de idealistisch ingestelde docent met hoon overladen wordt, omdat leerlingen het daar wel aandurven om de tent af te breken!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 jan. 2023 - 16:22

Het kan natuurlijk ook gebeurd zijn door een infiltrant van rechts.

5 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst21 jan. 2023 - 21:01

Dat moet bijna wel…

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2023 - 21:25

Conspiratietheorie!

Anthony Druzhba
Anthony Druzhba21 jan. 2023 - 21:29

Klopt. En Thierry Baudet is een infiltrant van Links. Lekker makkelijk denken

Zandb
Zandb22 jan. 2023 - 10:56

Hannes Gezien de reactie van Flix, boven de uwe, heeft zo'n infiltratie wel succes!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 jan. 2023 - 21:32

Of een undercover, voor een in het geheim opererende overheidsdienst.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 jan. 2023 - 16:00

Sociaal democraten binnen de PVDA, moeten even SP lid worden. En de rest kan gewoon overstappen naar de VVD of D66. Dat is uiteindelijk voor iedereen het beste, denk ik. Het zal verwarring voorkomen, in de toekomst. De VVD, D66 en de SP zullen er ook blij mee zijn

Roodred
Roodred21 jan. 2023 - 15:51

Ik denk dat ze behoefte hadden aan een basisinkomen.

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 jan. 2023 - 14:01

En al weer wordt duidelijk dat de betreffende partij al lang niet meer als sociaal kan worden aangemerkt, vanwege de simpele reden dat alleen zakkenvullers zich aanmelden. Dat de PvdA 4 jaar lang zeer prettig met de VVD samenwerkte, was voor mij geen verrassing, na de verkiezingsuitslag. En dat de partij zo´n 2/3 van haar zetels verloor na dat kabinet, was al helemáál geen verrassing. Dat de partijleiding van die uitslag WEL verrast was, dat had ik niet voorzien. Het wordt tijd dat de PvdA op 0 zetels uitkomt. Wij hebben niets aan een partij die in de oppositie schreewt: het moet socialer, om vervolgens in de coalitie VVD beleid te gaan uitvoeren.

3 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 jan. 2023 - 15:31

mooi gesproken geachte Pietje Puk139 21 jan. 2023 - 15:01

MG1968-2
MG1968-221 jan. 2023 - 17:31

@pietje Jij en ik weten dat dit gedrag bij sommige partijen meer voorkomt dan bij anderen. Maar je weet ook dat geen partij immuun is voor dit soort penningmeesters (of algemener: fout gedrag). Jou bijdrage heeft twee fundamentele problemen: ondanks wat jij betoogd melden zich niet alleen (verre van) zakkenvullers zich bij de pvda en daarnaast de consequenties die jij voor de pvda trekt (logisch vind) wat betreft deze situatie ga je niet trekken voor je eigen partij in vergelijkbare situaties. Maar daarnaast: jou partij heeft een hele beweging (itt tot een individu) dat zich inzet om wat betreft mensenrechten naar extreem rechts op te schuiven. En juist die massa (itt tot een -inderdaad en natuurlijk- fout individu) zou mij meer verontrusten. Maar jou blijkbaar niet. De pvda. Die is fout. Got it.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2023 - 7:48

Je moet een kat ook niet op het spek binden. Het zijn nog jonge mensen, nog uitzicht op een tweede kans. De controle had wel efficiënter mogen zijn. Het wordt ze ook niet gemakkelijk gemaakt in een neo-liberale wereld waar het recht van het grote geld spreekt.

GeenProbleem
GeenProbleem21 jan. 2023 - 13:27

Socialisten die niet met geld om kunnen gaan? Nou ja....

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-221 jan. 2023 - 17:33

Volgen ze het voorbeeld van degene waar jij achter staat is het weer niet goed. Ik had op zijn minst van jou een welkom verwacht in je geledenen.

GeenProbleem
GeenProbleem22 jan. 2023 - 11:22

@MG1968 Waar sta ik dan achter? Want als je een beetje kunt lezen zou je kunnen weten dat ik geen voorstander ben van het verspillen van geld.

MG1968-2
MG1968-222 jan. 2023 - 12:49

@GeenProbleem "Want als je een beetje kunt lezen zou je kunnen weten dat ik geen voorstander ben van het verspillen van geld." Als dat je boodschap is bij "Socialisten die niet met geld om kunnen gaan? Nou ja...." is het niet dat ik niet kan lezen maar dat je je tekst verdraait. Trapt je familie en vrienden misschien in.

GeenProbleem
GeenProbleem22 jan. 2023 - 15:08

@MG1968 ' Als dat je boodschap is bij "Socialisten die niet met geld om kunnen gaan? Nou ja...." is het niet dat ik niet kan lezen maar dat je je tekst verdraait. Trapt je familie en vrienden misschien in.' Omdat het een grapje is.. misschien niet alles letterlijk nemen..

Olav Meijer
Olav Meijer21 jan. 2023 - 13:14

Jong geleerd, oud gedaan?

19 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jan. 2023 - 13:38

Wat een lullige opmerking, dat een penningmeester een dief zou blijken heeft niets met de pvda te maken, typisch sociaal populistisch leedvermaak, je gaat scoren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2023 - 13:42

Het is niet te hopen Olav! Terwijl wij met van alles bezig zijn waar de wereld niet per direct van omvalt worden de kassen aan alle kanten leeggeroofd. Bij de PvdA bij de DSM de pensioenpotten blijkbaar, waar Edith Schippers nog even een graatje van meepikt etc..etc.... Laat dat mens niet aan de macht komen, ook al is ze vrouw. Ze begint al met stukken achterhouden voor de TK. Het is oorlog in de Wetstraat. Vrouwen en/of mannen, het maakt niet uit. Mensen worden van alle kanten aangevallen. Je wordt er bijkans niet goed van!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2023 - 13:55

Lui die ten eigen bate (???) een greep in de kas doen vind je overal.

EUpiet
EUpiet21 jan. 2023 - 14:19

@ Defoe, O zekers, maar van "sociaal democraten" zou je toch ander gedrag verwachten. Maar steeds vaker blijkt dat ze er wel pap van lusten. Zie fractie EU parlement.

EUpiet
EUpiet21 jan. 2023 - 15:03

Inderdaad een heel lullige opmerking van je Olav. Die huisjesmelker heeft ook niets met de PvdA te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2023 - 16:57

DanielleDefoe Aha en daardoor is het goed te praten? Bovendien is het niet overal even erg en vooral niet evenveel ook al klinkt het aardig te zeggen dat het overal gebeurt. Zeker bepaald op plaatsen met een zekere postcode toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2023 - 16:59

EUPiet Dat zijn verkapte neo-liberalen in de dop. Die denken 'jong geleerd is oud gedaan'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2023 - 16:59

Vergeef me mijn cynisme.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jan. 2023 - 17:25

Je wil ze knechten naar jouw onverbiddelijke geboden, als pvda ér dien je te worden geselecteerd uit een bovenmenselijk soort, onkreukbaar van de wieg tot het graf, EU Piet weet ze wel te vinden hoor , niets mag fout gaan, de gesel van Piet ontziet niets, welnu beste Piet, zoiets bestaat niet, zulk soort sprookjes bieden echter wel een uitstekend platform om met rotte tomaten te gooien, je stelt niet teleur, zo ken ik je weer.

MG1968-2
MG1968-221 jan. 2023 - 17:41

@Danielle 99,9 procent van alle penningmeesters voeren de taak gewetensvol uit. Degene die dat niet doen vind je overal. Als het al wat zegt over het gedachtegoed dat deze aanhangen dan kun je niet kijken naar losstaande incidenten maar daar waar deze meer voor komen dan bij anderen (want ja ‘afgevinkt’ vind je ze overal) Maar eigenlijk… zijn de percentages van degene die naast de pot piesen te klein om deze naar bewegingen te extrapoleren. Hoe graag ik dat ook zou willen. Hier is het een gedachtegoed waar ik niet negatief tegenover sta maar het komt meer voor bij partijen wiens gedachtegoed ik niet deel. Maar daar is het ook niet een logisch gevolg van de partijlijn…. Alhoewel ;)

EenMening3
EenMening321 jan. 2023 - 21:12

MG1968 Je kunt beter niet in de vlek wrijven, dan wordt die nog groter. En, als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2023 - 21:45

@Minoes natuurlijk niet. @MG Het komt vaker voor dan je zou hopen. Er is onderzoek naar frauderende penningmeesters. Maar deze jongemannen passen niet in dat profiel denk ik. https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/08/19/frauderende-penningmeester-is-vaak-accountant/

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2023 - 7:56

Ook bij socialisten zitten kinderen weleens in de snoeptrommel. Gelukkig wordt het hier niet toegedekt en 'normaal' gevonden. Het valt niet mee om in een volledig neo-liberaal klimaat groot te worden. Het is roeien met de riemen die je hebt, tegen de stroom in, dat wel.

MG1968-2
MG1968-222 jan. 2023 - 12:50

@EenMening Welke en wiens vlek? En in wat voor zin wreef ik?

MG1968-2
MG1968-222 jan. 2023 - 12:52

@Danielle En die zullen dan weer niet en masse pvda stemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jan. 2023 - 16:37

De kasgraaiende penningmeesters in het onderzoek waren overwegend oudere mannen met geldproblemen. Dat zegt niet zoveel over hun stemgedrag al is de achterban van de PvdA inderdaad sterk aan het vergrijzen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2023 - 16:38

"Vergeef me mijn cynisme." Ik kan amper cynisme ontdekken, eerder van alles erbij slepen om te kunnen ageren, meer niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2023 - 9:05

Raymond Bhagwandin 22 jan. 2023 - 17:38 Ik heb het tenminste nog over het onderwerp en dat ik denk dat het overal kan voorkomen, dat we in een maatschappij leven waar geld steeds belangrijker wordt geacht en dat kinderen veel meer met dat gedachtegoed opgroeien. Dat jij cynisme niet herkent zegt iets over jou. Wij leven steeds meer in een neo-liberale tijd waar mensen in opgroeien en daarin meegroeien. En nee stelen mag niet door welke partij of partijlid het ook gedaan wordt,. Er zijn zaken die belangrijker zijn dan geld, nl integriteit.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jan. 2023 - 15:18

Neo-liberaal vind ik typisch een containerbegrip waarin je van alles kan mieteren wat ongewenst is, is mij iets te gemakkelijk, vroeger konden nederlanders goed omgaan met geld, de tering naar de nering zetten, dat is nu totaal zoek, heeft denk ik meer met verandering van volksaard te maken, waardoor dat weer komt kan je een boom over opzetten. "Er zijn zaken die belangrijker zijn dan geld, nl integriteit." Zeker maar daar zeg je in dit verband weinig mee.