Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan - ‘Niet alles kan’ - Remkes wordt stikstofbemiddelaar

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1852 keer bekeken
  •  
johanremkes

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar tussen het kabinet en de boeren. Remkes begint op 13 juli met de voorbereiding en zal in de tweede helft van augustus gesprekken gaan voeren. Dat schrijven de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een brief aan de Kamer.

De vraag is of Remkes de woede bij de boeren kan wegnemen. De VVD’er was enkele jaren geleden voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek dat een rapport uitbracht met de titel ‘Niet alles kan overal’. Remkes adviseerde daarin onder meer om boeren uit te kopen die te veel ammoniak uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Kipzonderkop1
Kipzonderkop14 jul. 2022 - 12:35

''Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar tussen het kabinet en de boeren.'' Dat is dus niet minder dan de middelvinger opsteken naar de boeren. VVD Remkes is de vleesgeworden achterkamertjes politicus die wel even met lege handen de boeren gaat wijsmaken dat het helemaal niet erg is dat ze kapot gemaakt worden. En er dan ook nog bij zeggen dat in de 2e helft van augustus de gesprekken beginnen. En dan maar hopen dat de boeren er tot half augustus genoegen mee nemen om zo het bos ingestuurd te worden.

FreddyvD
FreddyvD4 jul. 2022 - 9:57

Het is duidelijk dat dit kabinet geen oplossing wil anders zouden ze Remkes nooit naar voren hebben geschoven. Eigenlijk was het al duidelijk, want welk volkrespecterende overheid naait de groep die de afgelopen 32 jaar het meeste stikstof reductie op haar geweten heeft zo hard als dat onze overheid nu doet, want iedereen die roept dat we dit al 40 jaar weten heeft gelijk en de boeren hebben er dan ook al zo lang veel geinvesteerd om een reductie van ongeveer 70% te realiseren wat door alle critici (die blijkvaar helemaal achter Rutte staan) compleet genegeerd wordt.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt4 jul. 2022 - 12:43

"iedereen die roept dat we dit al 40 jaar weten heeft gelijk"". Het is goed dat je dat inziet. Dat de boeren in die tijd al aan 70% (volgens mij behoorlijk naar boven afgerond) reductie hebben gewerkt, is ook mooi. Maar wat is het resultaat als je tegelijkertijd zo groot wordt dat je de 2e exportleverancier van de wereld wordt?? Wat je aan de ene kant verhelpt, veroorzaak je opnieuw aan de andere kant. Resultaat: (nog steeds) verantwoordelijk voor het grootste deel van de stikstofuitstoot.

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 13:12

Volgens jou logica moeten we de criminelen ook een veer in de reet steken omdat in absolute zin de criminaliteit de afgelopen 32 jaar gedaald is.

Mirzas
Mirzas3 jul. 2022 - 20:46

Waarom zijn het altijd mannelijke fossielen die redding moeten bieden?

Kuifje3
Kuifje33 jul. 2022 - 18:36

Merkwaardig… de man die zelf min of meer verantwoordelijk is voor deze situatie moet nu de stukken gaan lijmen. De afrekening met Rutte en zijn roversbende komt in maart. Links en rechts wordt hij uitgekotst en ook in zijn eigen kring is men overtuigd van het feit dat hij zijn tijd wel gehad heeft. Zelfs Kaag zei onlangs: “ Hier scheiden onze wegen”. Had ze maar woord gehouden, maar ja… politici en woord houden is een rare combinatie.

2 Reacties
Volrin
Volrin3 jul. 2022 - 19:50

Ben absoluut geen fan van Remkes, maar het is onzin om hem aan te wijzen als de verantwoordelijke voor de situatie. Hij was noch de eerste noch de laatste die voor de stikstof crisis waarschuwde en voorstelde boeren uit te kopen. Daarnaast zijn het toch echt de boeren zelf, met hun weigering zich aan te passen die hebben bijgedragen aan de huidige stikstof crisis. "De afrekening met Rutte en zijn roversbende komt in maart." Ik help het je hopen maar hij is al 3 keer herverkozen, ondanks meerdere schandalen.

Kuifje3
Kuifje35 jul. 2022 - 19:05

@Thomas: Even niet opgelet zeker? Remkes heeft het advies geschreven op basis waarvan nu dit beleid is gemaakt. In dat advies stond ook zoiets als dat aan de doelstellingen niet getornd mocht worden. Vervolgens is hij de vormgever geweest van dit onzalige zooitje. Me dunkt dat hij zeker ten minste medeverantwoordelijk mag worden gehouden voor de huidige situatie. Ooit waren wij als land geroemd vanwege onze poldercultuur. Je kan vinden wat je wil van de doelen of zelfs van de gekozen route, maar dit had toch echt wel met een beetje meer overleg gekund. In maart zijn de verkiezingen voor de PS en indirect ook voor de eerste kamer. Rutte4 zal dan zeker zeer zwaar verliezen. D66 verliest zwaar aan VOLT, PvdA en GL, de VVD aan JA21 en het CDA aan BBB. Nu al is deze regering pakweg 30 zetels in de peiling en de trend is dat ze nog verder weg gaan zakken. Het vertrouwen is compleet verdwenen. Ik voorspel je dat deze ploeg uiterlijk over een jaar stopt. Het grote probleem komt daarna want ik zie niet zo snel werkbare meerderheden ontstaan.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal3 jul. 2022 - 17:19

haha ... die Remkes .. die laat zich inpakken onder het mom van polderen. 1-0 voor de veeboeren , al voordat de gesprekken beginnen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt4 jul. 2022 - 12:47

Remkes laat zich niet inpakken. Remkes heeft al eerder terecht confronterende en alarmerende onderzoeksresultaten gepresenteerd. Dat Rutte daar niets mee gedaan heeft, is niet Remkes schuld. Remkes is kundig. De vraag blijft: wat doet kabinet Rutte ermee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2022 - 16:00

De Tegenpartij (1981) nog steeds actueel ?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗3 jul. 2022 - 21:25

« De Tegenpartij (1981) nog steeds actueel ?« ……Actueler dan ooit Danielle, er zijn er nu meer dan tien. Er is nu een grote (politieke) markt voor. Van SP tot JA 21 volgens het hoefijzer model van Piet de Geus. Je ontkent de wetenschap die alles complex probeert te maken , zoekt een groep schuldigen voor alle problemen en verzint een panachée als oplossing voor alles dat iedereen met een kennisniveau beneden groep 3 accepteert en voilà minimaal 3 kamerzetels.

PGS
PGS3 jul. 2022 - 14:43

Het is toch een hele trieste ontwikkeling dat de huidige regering van alles en nog wat aan de bevolking oplegt. Die geven nu tegengas. En de regering trekt zich terug en laat een bemiddelaar komen zodat zij zelf niet in gesprek hoeven te gaan met degenen die de dupe zijn van dit beleid. Jesse Klaver noemt de protesterende boeren een gevaar voor de democtratie. Maar is een regering die weigert met de burgers in gesprek te gaan zelf niet een gevaar voor de democratie ?

4 Reacties
Gimli1955
Gimli19553 jul. 2022 - 18:52

@PGS Zo werkt deze regering al tijden, kijk naar het beleid van de belastingdienst, de gaswinning, de decentralisaties. Het is verschuilen achter procedures en protocollen, slechte wetgeving waarbij de verantwoordelijkheid bij anderen wordt neergelegd. Of het nu de andere coalitie partijen is of de RVS, gemeenten en met de stikstof de provincies. Met de restricties van de Covid tijd wordt het beleid voortgezet tijdens de komende crises, er zijn altijd aanhangers die het goedkeuren.

Volrin
Volrin3 jul. 2022 - 19:52

"En de regering trekt zich terug en laat een bemiddelaar komen zodat zij zelf niet in gesprek hoeven te gaan met degenen die de dupe zijn van dit beleid." Dat verzin je zelf. De regering wil een bemiddelingspersoon inzetten omdat de boeren meerdere malen hebben aangegeven geen vertrouwen in de overheid te hebben. "Maar is een regering die weigert met de burgers in gesprek te gaan zelf niet een gevaar voor de democratie ?" Burgers die diezelfde regering bedreigen met de dood en thuis opzoeken, bedoel je?

vdbemt
vdbemt4 jul. 2022 - 12:51

De regering trekt zich niet terug. De bemiddelaar moet er juist voor zorgen dat regering en boeren tot zinvol overleg met elkaar komen.

Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 13:12

Generaliseren is ook een vak, het is altijd de details die worden opgeblazen alsof alle boeren anderen met de dood bedreigen en als dat zo is, hebben we de politie en het OM om dat te bestraffen. Ik heb als raadslid ook mensen aan deur gehad en die waren het niet altijd met mij eens. Echter heb ik mij nooit druk gemaakt om woorden, Ik hoor liever afwijkende meningen en standpunten dan onbetrouwbaar bedrog, gelieg en vergeetachtigheid in de TK door de premier geuit.

MG1968-2
MG1968-23 jul. 2022 - 12:42

Boodschap kabinet: terrorisme (want gericht op maatschappijontwrichting) loont en krijgt een (nog) prominente(re);plek aan tafel. Het is welhaast een open uitnodiging voor belangentegenstellingen volgens dit recept te agenderen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 jul. 2022 - 12:42

Enkele experts vroegen zich terecht af wat er bemiddeld moet worden. De uitkomst staat namelijk al decennia vast. Met veel gesjoemel wisten provinciale bestuurders het definitief doorhakken van de knoop steeds weer uit te stellen. Dankzij NRC weten we nu waarom ze dat deden, ze hadden daar electoraal maar vooral financiële belang bij. Remkes zal de boete terug in het hok moeten krijgen en ik denk dat hij daar heel goed toe in staat is. Afkappen van gesprekken met FDF zal bovenaan de agenda staan. Remkes zal met een representatieve delegatie willen praten en de rest kan de boom in. Zorg eerst maar dat je op een lijn komt. Dus legt hij het probleem bij de boeren zelf neer. Dit zal tot opstand onder FDF aanhang zorgen, die er nog een groetere puinhoop van maken zodat ze niet alleen door de publieke opinie worden uitgekotst maar ook door redelijke boeren. Remkes gaat niet bemiddelen, hij gaat de onrust kanaliseren.

1 Reactie
Volrin
Volrin3 jul. 2022 - 19:53

"Met veel gesjoemel wisten provinciale bestuurders het definitief doorhakken van de knoop steeds weer uit te stellen." De landelijke regering net zo goed. Zegt de afkorting PAS je nog iets?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 jul. 2022 - 12:05

Ik kan me zo voorstellen dat Kamp zich gepasseerd voelt dat ze hèm niet hebben uitgekozen.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert4 jul. 2022 - 16:23

@ Hannes - ha, die arme Henk Kamp... in exceptioneel moeilijke gevallen de beste uitvoerder die we ooit hadden, en nu niet ingezet. Zou hij morgen die aktentas aan de wilgen gaan hangen?

Hann63
Hann633 jul. 2022 - 10:54

Hoe moet Remkes bemiddelen als de stikstof normen niet bekend zijn...... Het kabinet jaagt er alles door zonder goed advies in te winnen. Over 10 jaar weer een enquête....

2 Reacties
Halas
Halas3 jul. 2022 - 14:28

Beetje WC eendje

Volrin
Volrin3 jul. 2022 - 19:53

"Hoe moet Remkes bemiddelen als de stikstof normen niet bekend zijn...... Het kabinet jaagt er alles door zonder goed advies in te winnen. " Die normen zijn wel bekend en de overheid wordt al decennia gewaarschuwd door experts dat het niet zo door kan gaan.

Poeh, poeh
Poeh, poeh3 jul. 2022 - 10:50

Ruttevanger van Hameln heeft het weer voor elkaar. CDA, D66 en CU trappen er weer lekker in.

Aurora01
Aurora013 jul. 2022 - 10:26

Heel verstandig van die VVD. Ze laten nu eindelijk Stef Blok met rust. Het liberale duizenddingen doekje had het wellicht te druk. Heel verstandig en Johan Remkes is in staat dit probleem in goede banen te leiden. Let op, niet op te lossen maar in goede banen te leiden.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli19553 jul. 2022 - 11:14

Met in goede banen leiden, zorg niet voor effectieve oplossingen. Het is de bekende neoliberale truc, we gaan het nog eens uitleggen, maar van de plannen hoef je aanpassing te verwachten. Het zal slikken of stikken worden en dat is niet de manier van een gesprek te beginnen. Dat is de uitvoering van een autocratisch systeem, wat geen tegenstand of afwijkende ideeën accepteert. De normale gang van zaken sinds Rutte 1 tm 4.

Gentleman
Gentleman3 jul. 2022 - 11:29

Een VVD er die iets in goede banen moet leiden, ik moet de eerste nog tegenkomen. Slopen en afbreken gaat de VVD veel beter af.

sAt0Ri...
sAt0Ri...3 jul. 2022 - 11:59

@ Gimli55 Inderdaad. We gaan het nog eens uitleggen, alsof er dan iets is veranderd, het dedain - alsof het pleps er geen verstand van heeft en het nog eens een keer geduldig moet worden uitgelegd. Het zal slikken of stikken worden, de rest van het land is ingebonden omdat ze te netjes waren. Wat dat betreft ben ik wel blij met de boeren, zodat ze de rest wakker schudden dat als ke je hakken in het zand steekt, je ze wel degelijk tot inkeer kunt dwingen. Echter aan de ene kant grijpt de politie nauwelijks in, dat durven ze niet. En aan de andere kant zijn ze daarin doorgeslagen. En ze hebben geen gelijk, dit is het resultaat van jaren pappen en nathouden. En nu is het huilie huilie...

Gimli1955
Gimli19553 jul. 2022 - 12:33

@sAt0Ri... Het hele probleem eenzijdig bij 1 "dader" neerleggen met zo'n hard beleid, is kortzichtig en dom. Dit is een veelzijdig probleem en dat dient ook op een veelzijdige manier opgepakt te worden. Dan kom je niet eind juni 2022 met de hardvochtige aanpak van 50% krimp bij de boeren, amper aanpak van het verkeer, luchtvaart en scheepvaart en de industrie is pas in januari 2023 aan de beurt. Mijn veronderstelling is dat de industrie geen 50% krimp hoef te verwachten, om maar te zwijgen over het transport. Daarnaast zijn de getallen niet in orde, dat heeft Vlieland wel aangetoond en het feit dat als iedereen Nederland heeft verlaten, incluis alle industrie, er nog steeds niet voldaan is aan de uitstoot. Er is ook niet bekend of de vermindering van de ammoniak van de boeren voldoende effectief is voor het herstel van de natuur. Daarnaast is ook de klimaatverandering niet meegenomen in de plannen. Vorig jaar heeft de agrarische sector al voor een vermindering van 7% van ammoniak gezorgd en er zijn tal van innovaties als het scheiden van de poep en plas van de koeien in ontwikkeling. Als er geen werkbaar alternatief is bij de onderhandelingen, gaat het op dezelfde manier waarop Nederland al 40 jaar geregeerd wordt. Uitsluiten van oppositie, elimineren van andere meningen en cancelen van andere personen met een afwijkende mening. Het blijft dan een autocratisch systeem, met maar 1 wijze van oplossen : het neoliberalisme.