Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Je lijf is lang niet altijd van jezelf’

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2017 keer bekeken
  •  
ellendeckwitz

Door het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus terug te draaien, moest Druktemaker Ellen Deckwitz weer eens denken aan Buffy the Vampire Slayer. Sarah Michelle Gellar, de actrice die de rol van Buffy vertolkte, leeft inmiddels een teruggetrokken leven. “Maar dit weekend liet ze van zich horen. Op haar Instagram verzuchtte de actrice dat ze hoopt dat er ooit een tijd komt waarin de vrouwen in haar land evenveel recht hebben als wapens.”

Deckwitz is bezorgd. “Ook in Nederland is de antiabortusbeweging de laatste jaren aan het groeien. Wat er in Amerika gebeurde kan de conservatieven er hier van overtuigen dat je besluiten prima terug kunt draaien. En daar lag ik van wakker. Want ik heb zelf lang gedacht dat mijn lijf van mezelf was, maar inmiddels weet ik dat dat lang niet altijd het geval is. Als je maar lang genoeg leeft weet je dat de meeste mannen en vrouwen niet geheel de baas zijn over hun lichaam.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

FreddyvD
FreddyvD28 jun. 2022 - 4:11

Hmmm niet echt het sterkste van Ellen. Immers als iedereen zo sterk zou zijn als Buffy, dan veranderd er immers niets. En over het feit dat vrouwen dezelfde rechten zouden moeten hebben als vuurwapens daar zijn talloze memes over waardoor je dat beter niet zou willen. Als voorbeeld: Women will have to wait 72 hours before meeting someone, while awaiting a background investigation. Women will be banned from entering schools and college campuses and post offices. Women will be banned from polling places on Election Day. Women will have to pay a fee to the state before being carried on you person. Women will be banned simply because they look too scary. Women will be banned from all airports. Women will be locked up at all times when not in use. Women will be subject to environmental regulations due to ther discharges. Women will be banned because they make too much noice. Laten we duidelijk zijn, de US is een achterlijk land met genoeg achterlijken waardoor dit soort zaken mogelijk zijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 jun. 2022 - 19:22

Inderdaad, uw lichaam is bezit van het collectief, daar gaan we naar toe. Donor als je geen bezwaar maakt, mogelijk vaccinatieplicht in de toekomst, anti abortusrecht, nu nog een stimulans om uit het "voltooid" leven te stappen, liefst meteen na uw werkzame leven. Zin in de toekomst.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 jun. 2022 - 6:21

Doomsdayshaman Wat is er mis met donor zijn, als je geen bezwaar maakt? Wat is er mis met voorwaarden stellen (je moet bv gevaccineerd zijn) als het om toegang tot bepaalde gelegenheden gaat?

Wie o Wie
Wie o Wie27 jun. 2022 - 16:32

“ Als je maar lang genoeg leeft weet je dat de meeste mannen en vrouwen niet geheel de baas zijn over hun lichaam.” Daar hoef je helemaal niet lang voor te leven. Zo mag je niet zelf je lichaam doden, of verminken (mishandeling is ook strafbaar als iemand erom vraagt)

Hallahan2
Hallahan227 jun. 2022 - 14:42

Tsja, als in Nederland, net als in de VS, de kiezers ervoor zorgen dat anti-abortus partijen de macht krijgen zul je dit als democraat gewoon moeten accepteren. Zelfs de grondwet kan, weliswaar moeilijker, verandert worden.

7 Reacties
Karingin
Karingin27 jun. 2022 - 16:48

In de VS is een ruime meerderheid vóór abortusrecht, zelfs 40% van de Republikeinse kiezers. Maar die bepalen dus helemaal niet of dit soort wetten er komen of standhouden, dat doet de Hoge Raad. De 2 laatst benoemde hoge rechters heeft in de verhoren in de Senaat voor hun benoeming gezegd dat ze niet aan Roe v. Wade zullen tornen. Ze kiezen trouwens ook niet zelf de president, dat doen kiesmannen en dat stelsel is inmiddels zo ingericht dat het in het voordeel van de Republikeinen werkt (ooit van Gerrymandering gehoord??) - desondanks zit er nu een Democraat in het Witte Huis. Dit besluit is dus alles behalve democratisch

Karingin
Karingin27 jun. 2022 - 16:49

Correctie: voor het recht op abortus bedoel ik natuurlijk

Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 18:39

Bij dit onderwerp zou dat ook ingaan tegen de mensenrechten en zou NL daar dus ook afstand van moeten nemen.

Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 18:40

En zoals Karingin terecht opmerkt was er hier geen sprake van een democratisch besluit.

Hallahan2
Hallahan227 jun. 2022 - 19:05

De enige reden waarom de Hoge Raad dit heeft kunnen beslissen is het feit dat de kiezer ervoor heeft gezorgd dat deze conservatieve leden gekozen komen worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jun. 2022 - 21:56

Hallahan. Je snapt niet veel van democratie. Of het volk ook iets kan uitmaken door meebeslissen of doen ligt aan veel meer dan af en toe ja kinkken of een vnkje zetten. ALLE landen gebruiken stemmen. Iran en China. Of ze ook werkende ontwikkelde democratie hebben in hun maatschappij is iets anders. De VS heeft geen nationale parliamentaire meerpartijdige regering, maar een verdeling van machten die het conflict zo behoud dat de rijke regeren en het volk verdeelt en onderdrukt blijft, met zowel ministers als deze rechters NIET door het volk gekozen. Verder is democratie een nodig middel. Niet het voldoende doel.

Zandb
Zandb28 jun. 2022 - 6:30

Hallahan Klopt helemaal wat u zegt. Maar niets ter wereld maakt dat je zoiets "gewoon moet accepteren". In een grondwet zou bv opgenomen kunnen worden, dat in een land één iemand het voor het zeggen krijgt. En verder is weliswaar zo'n rechtbank een soort van gevolg van wat mensen kiezen maar dat betekent zeker niet dat de burger direct kiest voor wat zo'n rechtbank beslist; dat zo'n rechtbank dus per definitie democratische besluiten zou nemen, als in door de meerderheid gesteund.