Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Janke Dekker stapt op bij meldpunt Mores na nieuws over wangedrag echtgenoot

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3936 keer bekeken
  •  
jankedekkertomegbers

Verscheidene mannen van NOS Sport hebben zich misdragen, maar de eerste kop die rolt is van een vrouw: Janke Dekker. Zij is opgestapt als voorzitter van Mores, het meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de culturele en creatieve sector.

Dekker is de vrouw van sportpresentator Tom Egbers, die volgens de Volkskrant grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen op de redactie heeft vertoond. In een verklaring stelt Dekker: “Ik wil mij op dit moment hard maken voor mijn gezin en man. Ik vind het heel erg dat wij de wond die wij vijftien jaar geleden als gezin hebben weten te helen nu, door een publiekelijk volkomen onjuiste verslaglegging, opengereten zien.

Waarom de berichtgeving van de Volkskrant “volkomen onjuist” is, blijft onduidelijk. Dekker verwijt de krant “framing” en onvoldoende wederhoor. Zo zou de Volkskrant niets hebben gedaan met een brief van de dochter van Tom Egbers die ook tien jaar bij NOS Sport heeft gewerkt. De Volkskrant wees in het artikel wel op de vele familiebanden binnen de organisatie. “Je loopt het risico niet alleen problemen te krijgen met die persoon, maar ook met zijn familie”, aldus een anonieme werknemer.

Er was al langer kritiek op Mores. Maryam Hassouni, die in haar boek ‘Wat de fak’ schreef over het racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag in de film- en tv-wereld, trok in november al aan de bel over de belangenverstrengeling bij het meldpunt.

In januari zei ze in het AD: “Ik heb gehoord dat slachtoffers daar geen melding durven te doen vanwege het bestuur. Die onafhankelijkheid is zo belangrijk omdat die industrie zo klein en zo giftig is.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

JasDon
JasDon13 mrt. 2023 - 16:39

Werken bij mores was natuurlijk goed betaald bijverdienen voor de happy few in de sector. Ook meldpunten zijn aan professionalisering toe. Ik zie niets op Janke Dekkers CV wat wijst op dat ze kundig of geschikt is als voorzitter voor die rol. Dat bewees zich gelijk toen ze niet meteen afscheid nam van haar rol als voorzitter om direct als privé-persoon te kunnen communiceren.

knorriemorrie
knorriemorrie13 mrt. 2023 - 13:13

De naam Janke zou verboden moeten worden. Dat doe je je kind toch niet aan?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 mrt. 2023 - 6:13

Ik zou mijn kind nu ook niet meteen Knorriemorrie noemen. {;-)) Maar goed, Janke is inderdaad om te janke.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mrt. 2023 - 12:09

Naar verluidt een van de vele vrouwelijke vormen van Johannes. Ook geen naam met gezellige associaties.

TanteJuut
TanteJuut13 mrt. 2023 - 10:38

Als je meerdere malen in je leven hebt meegemaakt dat externe vertrouwenspersonen gevoelige informatie doorsluizen, kun je enkel cynisch en gedesillusioneerd raken. Wat een beerput is dit zeg.

Ruud62
Ruud6213 mrt. 2023 - 8:42

Het is triest dat Egberts zich zo gedroeg. Het was bekend bij de leiding en die pakte hem kennelijk ook niet aan. Dat is ook triest.

Phantom3
Phantom313 mrt. 2023 - 8:25

Het is om te janken.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens14 mrt. 2023 - 6:20

@Phantom, Ik maak hierboven een vergelijkbaar grapje, had jouw reactie nog niet gelezen...

Joop  den Uil
Joop den Uil13 mrt. 2023 - 8:02

Stapt op; ware liefde

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf13 mrt. 2023 - 9:05

Wat is in dit geval de relatie tussen opstappen en ware liefde? Ik zie het oprecht niet. En was het opstappen/ tijdelijk terugtrekken niet veel logischer geweest voordat het onderzoek werd ingesteld? Dan was er voor haar veel minder aan de hand geweest.

Eric Minnens
Eric Minnens13 mrt. 2023 - 7:46

Dekker? Mores? Haarzelf moe(s)ten eens wat mores geleerd worden.

Pater
Pater13 mrt. 2023 - 3:30

Het is helemaal niet onduidelijk wat Dekker onjuist vindt aan de berichtgeving. Ze meldt dat de betreffende vrouw zelf vele initiatieven naar Egbers. Dat maakt het latere wegpesten door Egbers niet goed, maar wel wat begrijpelijker. En natuurlijk moeten er geen mensen die zelf in de branche zitten niet tegelijk in die Mores-club zitten. Dat is verwijtbaar, maar lijk dan niet alleen naar Dekker.

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 18:39

Het is inderdaad triest voor het gezin Egbers, dat deze affaire zo'n niet meer tegen te houden publicitair verloop heeft. "Kharma is een bitch", ook voor Tom (en daardoor mede zijn echtgenote en dochter). Maryam Hassouni heeft het heel scherp gezien, en het valt te hopen dat de mediawereld nu goed naar haar kritiek luistert.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens13 mrt. 2023 - 9:59

"Karma is a bitch" Juist. Boontje komt om zijn loontje. In dit geval een koffieboontje: Egber(t)s.