Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jagen op een beschermde diersoort

  •  
22-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
48109217403_66b2b0497e_k

© cc-foto: Gertjan van Noord

Het privilege van de adel blijkt nog steeds onaantastbaar
Onder de berichtgeving over de hecatomben die jagers in deze dagen op de Veluwe aanrichten – edelherten, een historisch record van 1740; wilde zwijnen, de komende tijd 9200 – is het begin van de konijnenjacht op 15 augustus onderbelicht gebleven. Net als edelherten, zwijnen, hazen en andere dieren, behoort het konijn tot de vele wettelijk beschermde diersoorten.
De wet kent een maas: dieren die overlast en schade veroorzaken mogen worden bejaagd door iemand met een jachtvergunning.Maar… de oryctolagus cuniculus staat wél op de Rode Lijst, in de categorie ‘gevoelig’. Een Kamermeerderheid wilde dan ook begin dit jaar de jacht op konijnen (en hazen) verbieden. Omdat de jagerslobby nogal invloedrijk is bij VVD, CDA, ChristenUnie en SGP, ging dat niet door.
De jacht, zoals die in Nederland functioneert, is overigens een anachronisme. Tot de Bataafsche Republiek, aan het eind van de achttiende eeuw, ging het om een privilege van de adel en ook nu nog geldt de jacht als een statussymbool. Denk aan het staatshoofd in onze Kroondomeinen en de malle moeflonbaron van de Hoge Veluwe. De scherpe kantjes lijken er weliswaar een beetje af, de drijfjacht is verdwenen en heet tegenwoordig drukjacht. Drijfjacht mag echter nog wel plaatsvinden op de bedreigde konijnen en hazen. Kijk ook eens een keer op de site van de Koninklijke (!) Nederlandse Jagersvereniging. Enerzijds ademt die geheel de sfeer van plezierjacht, maar anderzijds gaat het principieel letterlijk om ‘natuurbeheer’.
Ik ben geen tegenstander van elke vorm van jacht. Een gekwalificeerde jager die in zijn eigen omgeving rondloopt – one man and his dog , zoals dat vroeger heette – en via een quotum de lokale wildstand op peil houdt, dat kan onder strikte voorwaarden. Drijf- en drukjacht of vanuit een hoogzit schieten, dat zou totaal verboden moeten worden.
De massale jacht is volgens deskundigen helemaal niet nodig. Die leidt alleen nog maar tot meer geboorten per vrouwelijk dier en er zijn andere manieren om landbouw en verkeer te beschermen. Maar de machtige boerenlobby klaagt – moeten ze dure voorzieningen treffen – en de autolobby klaagt – weer een weg waar je geen tachtig meer mag rijden.
Gelukkig besloot onlangs de rechtbank Gelderland dat jagers in de provincie niet meer mogen schieten op konijnen, vossen, Canadese ganzen, houtduiven, kauwen en zwarte kraaien. Het jagen mag alleen als wordt aangetoond dat de soorten schade veroorzaken en dat is niet gebeurd in het faunabeheerplan van de provincie Gelderland.
Voor het konijn is het net te laat, het jachtseizoen is immers al begonnen. Jammer ook voor de edelherten, wilde zwijnen en hazen, maar in ieder geval wordt met ingang van volgend jaar het konijn in Gelderland gespaard. En als het aan Faunabescherming ligt, straks ook in de rest van Nederland.
Op één uitzondering na, Kroondomein Het Loo. Dat valt buiten het werkgebied van de faunabeheereenheid Gelderland. Waarom? Niemand die het mij kan vertellen. De Oranjes mogen dus hun drijfjachten op konijnen blijven houden. Het oude privilege.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

JanB2
JanB223 aug. 2021 - 0:04

"Een gekwalificeerde jager die in zijn eigen omgeving rondloopt – one man and his dog, zoals dat vroeger heette – en via een quotum de lokale wildstand op peil houdt, dat kan onder strikte voorwaarden" Precies. Voor plat vermaak is daarentegen wat mij betreft geen plaats.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2021 - 9:30

Dat de "wildstand op peil moet worden gehouden" door een man met een geweer hoort thuis in de tijd dat je ook nog fazanten mocht uitzetten. Laat het op peil houden over aan de echte professionals, en stuur de moeflons terug naar Corsica.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2021 - 9:31

PS sluit de N224 af voor doorgaand verkeer. Scheelt dode wolven.

JanB2
JanB223 aug. 2021 - 10:45

In landen als Nederland is geen sprake van een zuiver natuurlijke situatie. Om een (kunstmatig) gewenst evenwicht te bereiken en bijvoorbeeld bedreigde soorten te onzien kan het nodig zijn dat andere soorten in toom gehouden moeten worden. De wolf is wat mij betreft gewoon welkom. Zo'n vaart zal het ook niet lopen. Wolven zijn van nature nogal schuw. Een roedel "stadswolven" in het Vondelpark die jaagt op toeristen en andere voorbijgangers lijkt me redelijk uitgesloten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2021 - 12:12

Over wolven maak ik me niet druk en ook niet over de lynx. Probleem met kunstmatig evenwicht is dat het niet werkt. Meestal een habitat kwestie. Zolang de mens doorgaat met teveel ruimte te claimen zijn flora en fauna de pineut.

motje2
motje222 aug. 2021 - 16:11

En terecht, het moet nu eens afgelopen zijn met die ''gelijkheid''

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2021 - 15:41

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 22 aug. 2021 - 16:12

(Loslopende) honden zijn daarentegen blijkbaar geen probleem terwijl die toch heel wat meer schapen doden en verwonden dan die wolven. En van die opgevreten runderen heb je vast wel documentatie.

vdbemt
vdbemt22 aug. 2021 - 16:32

Dat is toch echt geen onzin. Er zijn maar weinig boeren blij met bijv. ganzen. En een veld vol duiven je graan wegpikkend, vinden ze ook niet leuk. Konijnen vinden diverse groenten erg lekker.

vdbemt
vdbemt22 aug. 2021 - 15:25

"Het oude privilege" Inderdaad. Dat is waar. Maar niet anders dan de houding van VVD, CDA, CU en SGP ("Omdat de jagerslobby nogal invloedrijk is bij VVD, CDA, ChristenUnie en SGP, ging dat niet door.") Voor bescherming van natuur, milieu, klimaat, moet je die niet hebben.

Eid
Eid22 aug. 2021 - 14:43

Ja, de Tweede Kamer en het beschermen van diersoorten. Gebaseerd veelal op emotie, en met weinig verstand van. Eenmaal, vaak met goede intenties op een beschermde lijst, en het dier of vogel zit 'geramd'. Dat er vervolgens zoveel van gaan bestaan dat het een overlast of plaag wordt, bij gebrek aan natuurlijke vijanden, dat vergeten we dan maar weer, want emotie telt, en dat aantonen van schade, lijkt rationeel door 'deskundigen' ( ook zo'n dooddoener) maar wordt als het op tafel ligt telkens gebagatelliseerd door partijen waar Hans 'lid' van is, want emotie. We zagen dat al bij de Oostvaardersplassen, maar ook bij het gevaar dat wilde zwijnen vormden voor verkeer etc. En dan spreken we nog maar niet over de volledig uit de hand gelopen populatie grauwe ganzen. Maar we zijn dan wel weer voor bepaalde vormen van jacht. Maar lees even 'onder strikte voorwaarden'. Ik ben benieuwd. Want meestal resulteert dat in onrealistische of ontoereikende 'oplossingen'. O ja, en het gaat eigenlijk natuurlijk weer over t Koninklijk Huis.

Durk Morrees
Durk Morrees22 aug. 2021 - 14:40

Wettelijke bescherming van een diersoort is wat anders dan dat op grond van wildbeheer jacht plaatsvindt. In Nederland gaat het in alle gevallen om door mensenhand beheerde natuur en dat is buiten wildbeheer ook bosbeheer en niet te vergeten nodige agrarische activiteiten. Dat laatste is het geval bij de diverse cultuurlandschappen zoals heidelandschappen en moerasveengebieden die hun ontstaan en voortbestaan danken aan menselijk onderhoud. Kortom is jachtbeheer bij juiste uitvoering niet alleen aanvaardbaar maar zelfs van levensbelang.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt22 aug. 2021 - 16:36

Levensbelang van wie? En de beoordeling van 'het is van levensbelang' ligt bij de jager duidelijk anders dan bij anderen.

OlavM
OlavM22 aug. 2021 - 13:13

Waarom worden de Oranjes nog steeds beschermd als een bedreigde diersoort? (Of is dit te suggestief? Ik wil niet aanzetten tot geweld). :)

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2021 - 14:26

WA ontvangt ook 4,7 miljoen euro natuursubsidie om zijn hobby te kunnen beoefenen samen met zijn (buitenlandse) gasten. Een paar wolven uitnodigen om het "beheer"op zich te nemen is goedkoper.

Eid
Eid22 aug. 2021 - 14:44

Idd Olav het is suggestief en ook wat onder je nivo

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2021 - 15:30

DanielleDefoe En het is niet eens zijn grondgebied meer! Het wordt speciaal voor de jachttijd afgesloten voor publiek ( pottekijkers?) Ik vind dat dat maar eens moet stoppen/ Olav M Ik weet in ieder geval heel goed wat jij bedoeld te zeggen. Wat van hen wordt er immers niet 'beschermd of afgeschermd! Zaken die het daglicht blijkbaar niet kunnen verdragen.