Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse spil in corruptiezaak Qatar sluit deal met justitie

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1103 keer bekeken
  •  
pierantonio

De voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri heeft een deal gesloten met justitie in België. In ruil voor strafvermindering zal hij de openbaar aanklagers van informatie voorzien over omkoping door Qatar. Volgens schattingen heeft de Italiaan zelf een miljoen euro ‘verdiend’ dankzij de corruptie.

Panzeri geldt als spil in Qatar-gate. De Morgen schrijft: “De Italiaan was zelf Europarlementslid voor de socialistische fractie tot 2019, waarna hij in Brussel de ngo Fight Impunity oprichtte. Vermoedelijk gebruikte hij onder meer die ngo als een dekmantel voor omkoping en beïnvloeding van het Europese Parlement. Met hulp van de Staatsveiligheid vonden speurders honderdduizenden euro’s bij hem en bij zijn voormalige medewerker in het Europees Parlement.

De corruptiezaak lijkt ondertussen gevolgen te hebben voor de verhoudingen binnen het Europees Parlement. De verdachte parlementariërs waren allemaal lid van de sociaaldemocratische fractie. Een van hen, de Griekse Eva Kaili, was zelfs vicevoorzitter van het Europarlement.

De leider van de grootste fractie, Max Weber van de christendemocratische Europese Volkspartij, twijfelt nu of de opvolger van Kaili opnieuw een sociaaldemocraat moet zijn. De Groene fractievoorzitter Terry Reintke pleit voor een nieuwe Groene vicevoorzitter.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Gio Servas
Gio Servas18 jan. 2023 - 13:55

Het grootste probleem is niet zozeer dat ze corrupt zijn, maar dat ze betrapt zijn. Daarom neemt de EU dit zo serieus. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht zodat de Europarlementariers niet meer betrapt worden.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 jan. 2023 - 14:40

Gio Inderdaad, ook een mogelijkheid: Zoals de waard is kan hij zijn gasten beoordelen.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 jan. 2023 - 9:20

Dikke van Dalen wordt uitgebreid met synoniemen voor Fraude: EP, Italie, Rechtbank, Justitie, Brussel, Belgie, sociaaldemocraat de nieuwe scheldwoorden... en daar wordt laatdunkend op neer gekeken door de echte fraudeurs vanuit thailand, dubai, qatar, moskou

Greendutch
Greendutch18 jan. 2023 - 3:15

dit zijn slechts de kleintjes, de groten moeten benoemd en aangepakt worden maar....mohameds wegen zijn duister....gemaakt

3 Reacties
Zandb
Zandb18 jan. 2023 - 6:35

Greendutch Wat een onzin. Hoe kan je nou ooit vaststellen dat er in het verborgene gefraudeerd wordt?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 jan. 2023 - 7:40

Greendutch, inderdaad worden de kleintjes opgeofferd om de groteren uit de wind te houden.

MG1968-2
MG1968-218 jan. 2023 - 8:52

@Greendutch Met je eens dat Pier Antonio Panzeri was slechts uitvoerder was en in die zin een kleintje. Maar wat betreft positie is die dat niet. @IHAG "Greendutch, inderdaad worden de kleintjes opgeofferd om de groteren uit de wind te houden." Dat is maar de vraag. Zou Panzeri deze 'deal' hebben kunnen krijgen als hij alleen naar beneden kon wijzen? Ik persoonlijk heb moeite met dit soort deals omdat iemand zijn gerechtvaardigde straf deels gaat ontlopen. Anderzijds weet ik ook geen andere mogelijkheid om de keten omhoog te gaan.

EenMening3
EenMening317 jan. 2023 - 21:22

Corruptie werd lange tijd geassocieerd met rechts maar dat blijkt toch wat genuanceerder te liggen...

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-218 jan. 2023 - 8:57

Het profiteren van anderen ten behoeve van je zelf is welhaast de definitie van rechts gedrag. Het maakt daarbij niet uit wat voor etiket je je zelf hebt opgeplakt. Hele delen van de achterban -als voorbeeld- van de SP zijn ook niet links te noemen, hoewel ze zich zelf wel zo afficheren. Het zou overigens zomaar een definitie van extreem-rechts kunnen zijn: het profiteren van anderen door ze de mensenrechten die je je zelf wel toe kent te ontzeggen met als doel er zelf beter van te kunnen worden. Maar goed er zijn meer definities mogelijk. Maar zo zie ik extreem rechts. En daar vallen wel degelijk mensen onder die zich zelf als links willen zien.

Zandb
Zandb18 jan. 2023 - 10:29

Mening Ik weet wie dat dan was, die corruptie 'slechts'(?) met rechts associeerde maar ik was dat niet.

EenMening3
EenMening318 jan. 2023 - 20:31

@MG1968-2 Inderdaad, iedereen die zich als links afficheert maar corrupt blijkt te zijn, is in feite rechts... "Het profiteren van anderen ten behoeve van je zelf is welhaast de definitie van rechts gedrag." Zo simpel zit de wereld niet in elkaar. Geld voor goede doelen komt grotendeels van mensen die zich als rechts afficheren. Urk, Bunschoten-Spakenburg en Rozendaal (Gld.) staan met stip bovenaan.

MG1968-2
MG1968-219 jan. 2023 - 9:15

@EenMening "Geld voor goede doelen komt grotendeels van mensen die zich als rechts afficheren. Urk, Bunschoten-Spakenburg en Rozendaal (Gld.) staan met stip bovenaan." Geld voor specifieke rechtse goede doelen. En bij de door jou genoemde gemeenten is het het enerzijds een stukje financiering van de eigen groep en daarnaast het uitvoeren van rechtse hobby's (die b.v. indirect toegang tot abortus frustreren). Goede doelen die neutraal mensen helpen komen in de lijstje van deze gemeenten niet of nauwelijks voor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jan. 2023 - 13:51

De goede gevers kiezen hun eigen speciale goede doelen. Dat doen groot-filantropen ook.