Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israëlische en Palestijnse lotgenoten rouwen gezamenlijk

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31726676833_931d5b7173_z
Ieder jaar herdenkt Israël tijdens de onafhankelijkheidsdag op veel plekken zijn slachtoffers van oorlog en terreur. Sinds 2006 vindt in dat kader ook een opmerkelijke bijeenkomst plaats, dit jaar in een park in Tel Aviv. Israëlische en Palestijnse nabestaanden rouwen er gezamenlijk om slachtoffers in het Israëlisch-Palestijns conflict. In een steeds vijandiger omgeving gaat dit echter niet van harte en worden de vredestichters op tegenwerking onthaald. Verschillende burgemeesters hebben geweigerd de ceremonie toe te staan binnen hun gemeentegrenzen.
In Tel Aviv spreken op een podium beurtelings Israëliërs en Palestijnen voor een gemengd Israëlisch/Palestijns gehoor. Een Palestijnse vader die zijn zoon verloor zegt: „Ongeacht onze achtergrond hebben we dezelfde gevoelens, dezelfde harten. De bezetting vernietigt de levens van ons allemaal.” De Israëlische Ori Aphek huilt tijdens de muziek. „Iedereen kent wel iemand die is omgekomen”, zegt hij.
Door beide kanten worden de deelnemers voor landverraders uitgemaakt. Aan Palestijnse zijde wordt elke omgang met Israëliërs als een probleem gezien. Dreigementen zijn dan ook niet van de lucht. Israëlische demonstranten laten eveneens luidkeels weten hoe ze over de deelnemers denken.
Na afloop van de herdenking moet de bus met Palestijnen snel weer richting de Westelijke Jordaanoever: de checkpoints gaan dicht vanwege de Israëlische onafhankelijkheidsvieringen.
Bron: NRC cc-foto: Ronan Shenhav
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Stientje2
Stientje221 apr. 2018 - 8:54

De grote vraag blijft al sinds decennia. Wat behelst de Israëlische regering om de Palestijnen niet het recht te geven van een eigen staat? Waarom moeten deze mensen al zo lang verblijven in vluchtelingenkampen in een afschuwelijke situatie? Waarom werden zij verdreven uit hun eigen land Palestina? Is dat het trauma van de Israëlische regering wat zij hebben overgehouden van de holocaust?

Appie Fries
Appie Fries20 apr. 2018 - 5:34

En leven in vrede is zo simpel. Het enige wat je moet doen is eigenlijk dingen die je moet laten. Schiet de ander niet dood, ontneem een ander zijn of haar land niet, gooi niet met stenen naar een ander en pleeg geen aanslagen. Wie weet is de ander wel erg aardig.

rvb2
rvb219 apr. 2018 - 17:02

Heel dapper van de palestijnen die mee doen. In nederland zijn de oude bezetters nog steeds niet welkom op de herdenking.

Joop den Uil
Joop den Uil19 apr. 2018 - 15:22

dus alles is nu pais en pee ? geweldig ! niets veranderen en gewoon doorgaan.

OlavM
OlavM19 apr. 2018 - 14:46

Zo'n gezamenlijke herdenking zie ik als een hoopvol teken. Aan beide zijden zijn de gewone burgers slachtoffers van de oorlogszuchtigen, zij het dat de balans van de militaire kracht stevig doorslaat naar de Israëlische bezetters en ook gezien de geschiedenis vanuit politiek en moreel gezichtspunt vooral aan die kant oplossingsmogelijkheden moeten worden afgedwongen.

1 Reactie
Vliet2
Vliet219 apr. 2018 - 16:30

Laat het nou gewoon bij je eerste zin. Alleen mensen die vooruit kijken en het verleden en het leed willen laten rusten kunnen vrede brengen, alle mitsen en maren jagen mensen alleen terug naar hun stellingen. Wie in een verscheurd land zijn hand durft uit te steken verdient onvoorwaardelijk steun