Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Israël profiteert van chaos, Palestijnen zien vooral apartheid

  •  
01-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1273 keer bekeken
  •  
Allenby 2022

© Mary van Teeffelen

"Ze beinvloeden ons zo dat we klaar staan om voor hen te buigen."

Mu'ana al-Jiser, het lijden op de Brug, is een bekende uitdrukking onder Palestijnen. De brug is de Allenby Bridge die de Westelijke Jordaanoever met Jordanië verbindt. Afgezien van de weinigen die gebruik kunnen maken van de luchthaven van Tel Aviv, waaronder vooral politici en zakenmensen, moeten Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever de reis over de Allenby Brug ondernemen om Jordanië te bezoeken of in Amman het vliegtuig naar Arabische en andere landen te nemen.

Tijdens deze zomer is de situatie bij de Brug ongekend slecht, zelfs nog slechter dan tijdens vorige zomers. Het kostte dochter Jara vorige week 10,5 uur om de brug over te steken. Het was nog nooit zo erg, zei ze. 

Men passeert drie 'stations' - de Jordaanse, Israëlische en Palestijnse. Aan de Jordaanse kant wachtte ze ongeveer 1,5 uur temidden van een drukke menigte die elkaar duwde tot het punt dat Jara tegen omstanders begon te schreeuwen. Aan de Palestijnse kant, het laatste station, duurde het maar een paar minuten. Aan Israëlische kant wachtte ze 6,5 uur. Op een gegeven moment stopte het grenspersoneel gewoon met werken en liet mensen uren wachten zonder dat men wist waarom.

De controle zelf was ook onaangenaam. Een Israëlische staf ontkende Engels te kunnen spreken, laat staan ​​Arabisch. Een stuk bagage werd zo goed gecontroleerd dat Jara nog eens 2,5 uur moest wachten voordat dat arriveerde.

De oorzaken van het wachten: onvoldoende personeel en beperkte openingstijden. Maar er gaan ook geruchten dat Israël slechts een beperkt aantal passagiers per dag toelaat. Je kunt de zogenaamde VIP-route kiezen, hetgeen inhoudt dat de wachttijd op de drie stations wordt teruggebracht tot minder dan 2 of zelfs 1 uur. Je moet dan 120-160 dollar per persoon betalen - prijzen variëren, voor mij als buitenlander is het 160 dollar. Maar ook de VIP is niet meer als vroeger, het is tegenwoordig daar ook druk, met volle wachtkamers en geen water beschikbaar bij temperaturen in de zomer vaak diep in de dertig graden Celsius. En natuurlijk kan niet iedereen zo'n bedrag betalen bovenop de belastingen, taxiritten, buskaartjes, “fooien” of wat dan ook.

Toen Biden hier een paar weken geleden aankwam, vertelde Israël hem dat het van plan was de reisproblemen te verlichten door de Brug vanaf september 24/7 te laten werken. Mensen speculeren dat Israël nu extra druk uitoefent op de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever met langere wachttijden en andere moeilijkheden, zodat ze het gloednieuwe initiatief accepteren. Palestijnen van de Westoever zouden in de toekomst gebruik kunnen maken van een luchthaven 20 km ten noorden van Eilat, in het uiterste zuiden aan het eind van de Negev-woestijn.

Ramon is de naam van deze internationale Israëlische luchthaven, gebouwd in 2019. De afgelopen twee jaar is deze vanwege COVID nauwelijks gebruikt. Zelfs dit jaar 2022 is het nog maar door enkele tientallen reizigers aangedaan. Israëli's zijn niet bereid bijna 400 km naar het zuiden te reizen om te kunnen vliegen. Het Israëlische radio-station Makan kondigde in juli aan dat de Israëlische minister Gantz aanbood de Palestijnen toe te staan ​​de luchthaven te gebruiken op voorwaarde dat de Palestijnen hun beschuldiging van het plegen van oorlogsmisdaden door Israël bij het Internationaal Strafhof zouden intrekken.

De Palestijnse Autoriteit ontkent dat Israël enig aanbod heeft gedaan en is in ieder geval niet geïnteresseerd om dit initiatief te faciliteren, aangezien zij zelf een luchthaven wil – een traditioneel symbool van soevereiniteit – in Qalandia, nabij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Dat is een oude luchthaven die sinds de Jordaanse tijd, van vóór 1967, niet meer wordt gebruikt.

Maar het lijkt erop dat Israël het initiatief serieus neemt. Palestijnen zouden een vergunning moeten krijgen om Israël binnen te komen, waardoor Israël meer controle over hen krijgt. Volgens geruchten zouden alle Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever bij checkpoint 300 tussen Bethlehem en Jeruzalem in de bus moeten stappen, vervolgens zo'n 4-5 uur reizen met de bus of taxi, en dan dubbel gecontroleerd worden in de buurt van de luchthaven. Daar zouden ze een vlucht kunnen nemen naar Istanbul en van daaruit verder naar Arabische en andere landen. Maar ze kunnen tenminste reizen, in tegenstelling tot de mensen in Gaza, zo zeggen sommigen.

Mary zegt dat de Israëli's heel slim opereren met dit initiatief. "Ze beinvloeden ons zo dat we klaar staan om voor hen te buigen." Israël profiteert ook financieel. De mislukte luchthaven wordt gered. Israel kan president Biden vertellen dat het er alles aan doet om de dagelijkse lasten van de Palestijnen te verlichten. Het kan zijn controle over de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever versterken. Ook kan Israel zijn betrekkingen met Turkije verbeteren.

Palestijnen zien vooral apartheid. En Mary: “Ik weet niet of ik hier nog wil wonen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Mokker
Mokker3 aug. 2022 - 9:56

Ieder verhaal over Israel-Palestina dat de schuld eenzijdig bij een van de twee partijen probeert te leggen, klopt niet met de werkelijkheid en ruikt naar propaganda.

6 Reacties
JaapBo
JaapBo3 aug. 2022 - 14:02

Klopt niet: Israël is de kolonisator (en voert en apartheidsregime t.b.v. kolonisatie), en die is per definitie eenzijdig schuldig

JaapBo
JaapBo3 aug. 2022 - 14:04

Het is hoog tijd voor een einde aan de Israëlische apartheid en voor gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen. Hoog tijd voor BDS: boycot, desinvesteren en sancties!

Mokker
Mokker3 aug. 2022 - 15:34

Jammer dat je het zo eenzijdig bekijkt. De Palestijnen hebben zich nooit ergens schuldig aan gemaakt? En wilden ook helemaal niet dat de verenigde Arabieren de joden in 1948 de zee in zouden drijven? Stond toch iets van die strekking in de statuten van Hamas...

JaapBo
JaapBo4 aug. 2022 - 10:41

@Mokker: de Palestijnen hebben zich zeker wel schuldig gemaakt aan bijv. geweld, maar dat neemt niet weg dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het "conflict". Het "conflict" komt voort uit zionistische kolonisatie en apartheid, en daar is natuurlijk maar een partij verantwoordelijk voor. In 1948 wilden de Palestijnen overigens niet de Joden de zee in drijven, maar juist (het internationaal recht volgend) een democratische staat voor alle inwoners. De zionisten wilde dit niet en gebruikten geweld om een Joodse apartheidsstaat te stichten en 5 op de 6 Palestijnen van binnen de Groene Lijn etnisch te zuiveren.

Mokker
Mokker4 aug. 2022 - 22:16

Dat is toch wel iets nieuws, Jaap, Palestijnen die een democratische staat nastreven. Ik dacht dat in het Handvest van Hamas toch meer iets in stond van 'onder de vleugels van de islam'. - oftewel net zo goed een aparatheidsstaat, maar dan met moslims de baas.

JaapBo
JaapBo5 aug. 2022 - 14:00

@Mokker: Hamas bestaat nog maar sinds 1989, dus dat zegt niks over 1948

Sachs
Sachs1 aug. 2022 - 21:01

["Palestijnen zien vooral apartheid."] En wij met hen. Zie ook dit dossier: https://rightsforum.org/israel-en-de-misdaad-van-apartheid/

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 aug. 2022 - 16:47

"Palestijnen zien vooral apartheid. En Mary: “Ik weet niet of ik hier nog wil wonen.” Ik kan me al jaren niet aan de indruk onttrekken dat dit dus precies de bedoeling is.

4 Reacties
∆
1 aug. 2022 - 16:56

Dit ontmoedigingsbeleid staan de VS en EU ook te wachten ten aanzien van ongewenste minderheden en migranten, als extreemrechts het gezag heeft.

Halas
Halas2 aug. 2022 - 11:04

@◇ Lijkt me wel een logische conclusie mbt ongewenste minderheden en migranten: Of zou ongewenste mensen binnen willen halen? Klinkt niet logisch want anders zouden ze toch wel gewenst zijn :-)

∆
2 aug. 2022 - 13:28

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

∆
2 aug. 2022 - 17:22

@Halas Bepaalde mensen willen graag een beleid, om moedwillig om anderen weg te pesten. Op basis van bijvoorbeeld religieuze en/of etnische kenmerken bepalen zij welke minderheden ze ongewenst vinden.

Jopie666
Jopie6661 aug. 2022 - 13:18

Palestijnen en Palestijnse leiders kiezen altijd de verkeerde kant en daar betaalt het Palestijnse volk nu nog de prijs voor. Het enige wat de Palestijnen hebben bereikt is dat de Israëlische bevolking ook geradicaliseerd is en dat de rechtse oplossingen zoals de muur prima werkten. Zowel de Palestijnen als zwakkere partij als Israëlische bevolking hebben enorme steken laten vallen. Maar de huidige conflicten in Oekraïne en wie weet met China zodadelijk ook, zal ertoe leiden dat Israël kan doen wat ze willen. Voor de rest zal Israël erg blij zijn met het feit dat ze lange afstandsraketten hebben met atoombommen, atoombommen voor vliegtuigen en Duitse onderzeeboten met atoombommen.

12 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier1 aug. 2022 - 19:08

palestijnen zijn het slachtoffer van een fascistiche en imperialistische Apartheid staat. Het is gewoon schaamteloos dat er mensen zijn die smeerlapperij steunen.

Lopez
Lopez1 aug. 2022 - 19:48

@Jopie666 [Palestijnen en Palestijnse leiders kiezen altijd de verkeerde kant en daar betaalt het Palestijnse volk nu nog de prijs voor.] Tuurlijk, 55 jaar Israëlische bezetting, een Israëlisch apartheidsregime, driekwart miljoen illegale Israëlische kolonisten - wie kan daar anders achter zitten dan de Palestijnen? ‘Blaming the victim’ heet dat, Jopie. [Het enige wat de Palestijnen hebben bereikt is dat de Israëlische bevolking ook geradicaliseerd is.] Ook de schuld van de Palestijnen, tuurlijk joh. [atoombommen, atoombommen en nog meer atoombommen] Ja, kernwapens, daarvan heeft Israël er een paar honderd, en het weigert nog altijd het non-proliferatieverdrag te tekenen en IAEA-inspecteurs tot het land toe te laten. Niemand die er iets van zegt (daarvoor moet je Iran heten), al had Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog het plan een atoombom in de Sinaï tot ontploffing te brengen (het zag er vanaf omdat de strijd gunstig verliep). https://www.nytimes.com/2017/06/03/world/middleeast/1967-arab-israeli-war-nuclear-warning.html?partner=rss&emc=rss&smid=tw-nytpolitics&smtyp=cur&_r=1

Jopie666
Jopie6661 aug. 2022 - 20:13

Wat een frustratie bij oproerkraaier en Lopez. Israel heeft altijd hard moeten vechten om te overleven en in de jaren zeventig was Israel helemaal niet zo streng in de gebieden die ze veroverden. Die hadden ze nodig om te verhinderden dat de hartgebieden van Israël niet steeds onder artillerie vuur kwamen te liggen. En ja met atoombommen ben je onaantastbaar tegenwoordig. Als Oekraïne er nu nog had waren ze nu nooit aangevallen door Rusland. Dat had Rusland niet gedurfd dan. De Palestijnen hebben hun kans gehad en verprutst. Dat is de prijs, die ze betalen. Wereldwijd op lijsten staan als terroristen. Verder doet Israel precies hetzelfde wat in Islamitische heilstaten al honderden jaren heel normaal is.

Sachs
Sachs1 aug. 2022 - 21:05

@ Lopez [Tuurlijk, 55 jaar Israëlische bezetting, een Israëlisch apartheidsregime, driekwart miljoen illegale Israëlische kolonisten - wie kan daar anders achter zitten dan de Palestijnen?] Touché. Goeie!

HaloOfFlies
HaloOfFlies2 aug. 2022 - 6:25

@Jopie666, Klopt als een bus. De Palestijnen zijn niet erg populair in het Midden-Oosten; om politieke redenen kregen ze vaal steun, maar steeds meer landen kiezen de kant van Israel. Saoedi-Arabië nu ook al. Israel geeft de Soennieten steun in hun strijd tegen Sjiitisch Iran - de Palestijnen blijven met lege handen achter. Zelfs de Jordaniërs krijgen nu genoeg van de Palestijnen - ze jagen echt iedereen tegen zich in het harnas. Dat krijg je als je Saddam steunt, als die Koeweit binnenvalt. Huilen dat je 'onderdrukt' wordt, maar wel een dictator steunen bij de verovering van een ander (Islamitisch) land. De Palestijnen staan alleen - beter snel een akkoord sluiten met Israel, en die Hamas-troep naar huis sturen. De enige steun krijgen ze nog van een paar wappies in het westen.

oproerkraaier
oproerkraaier2 aug. 2022 - 11:02

Wat jij frustratie noemt is doodgewone fascistenhaat.

Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 12:26

"Israel heeft altijd hard moeten vechten om te overleven" Je weet dat Israel vrijwel elke oorlog is begonnen die het ooit gevoerd heeft? Dat het illegaal bezet houden van land niks te maken heeft met 'vechten om te overleven'. Dat 'vechten om te overleven' niet betekend dat je mensenrechten mag overtreden. Zeker wanneer dat 'vechten om te overleven' niet meer van toepassing is? " en in de jaren zeventig was Israel helemaal niet zo streng in de gebieden die ze veroverden." Hoe is dat in hemelsnaam relevant? " Die hadden ze nodig om te verhinderden dat de hartgebieden van Israël niet steeds onder artillerie vuur kwamen te liggen." Pure onzin. En rechtvaardigt de huidige situatie in geen enkel opzicht. "De Palestijnen hebben hun kans gehad en verprutst." Welke kans is dat dan precies? Al die onderhandelingen waarbij zij niet eens betrokken waren? De onderhandelingen waarbij zij nauwelijks iets in te brengen hadden of de afspraken die Israel heeft overtreden? "Dat is de prijs, die ze betalen. Wereldwijd op lijsten staan als terroristen. Verder doet Israel precies hetzelfde wat in Islamitische heilstaten al honderden jaren heel normaal is. " /facepalm

Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 12:27

@HalofFlies Hamas =/= de Palestijnen.

Lopez
Lopez2 aug. 2022 - 16:32

@Jopie666 1/2 Geen frustratie, maar afkeer van uw victim-blaming, waarvan u opnieuw een groezelig staaltje ten beste geeft. Ik zou u wel eens willen horen als u 55 jaar onder een koloniaal bezettings- en apartheidsregime leeft. ‘Mijn eigen schuld, had ik maar een atoombom moeten hebben.’ [Israel heeft altijd hard moeten vechten om te overleven.] De Palestijnen nog veel harder. Weet u nog: al vóór de stichting van de staat Israël hadden Joodse milities 391 duizend Palestijnen uit hun huizen en land verdreven. Dat aantal zou oplopen tot 750 duizend, bijna tweederde van de Palestijnse bevolking. Zij en hun nakomelingen leven nog altijd grotendeels in vluchtelingenkampen, aangewezen op dagelijkse steun van de VN, al 75 jaar. Hun eigen schuld, Jopie? [en in de jaren zeventig was Israel helemaal niet zo streng in de gebieden die ze veroverden.] Zo zo, en een ‘minder strenge’ bezetting is OK volgens u? [Die hadden ze nodig om te verhinderden dat de hartgebieden van Israël niet steeds onder artillerie vuur kwamen te liggen.] Nee Jopie, hiermee zette Israël de laatste stap in de droom het bijbelse ‘Land Israël’ geheel in handen te krijgen en te koloniseren, from the river to the sea.

Lopez
Lopez2 aug. 2022 - 16:40

2/2 [De Palestijnen hebben hun kans gehad en verprutst.] Ik vroeg u onder het artikel van Mihai al welke kans de Palestijnen ‘hebben gehad en verprutst’. We hebben het hier over mensenrechten, die ieder mens toekomen, die je niet hoeft te verdienen en die je ook niet kunt ‘verprutsen’. Capito? [Dat is de prijs, die ze betalen. Wereldwijd op lijsten staan als terroristen.] Er staan wereldwijd allerlei organisaties en personen op terrorismelijsten. Leg eens uit: is dat een reden om de landen waar ze gevestigd zijn te bezetten en te koloniseren en hun bevolkingen te onderdrukken? En is een bezetting en onderdrukking geen terreur waarmee je tegenterreur oproept? Hoe zou u zich onder bezetting gedragen? Netjes buigen voor de bezetter? [Verder doet Israel precies hetzelfde wat in Islamitische heilstaten al honderden jaren heel normaal is.] Welke ‘islamitische heilstaten’ houden al 55 jaar een buurland bezet, Jopie? En hoe zat het met de ‘westerse heilstaten’, en om te beginnen met de Israëlieten, die Kanaan bezetten en hele steden uitmoordden als we de Bijbel mogen geloven?

Jopie666
Jopie6662 aug. 2022 - 21:19

Lopez 2 wat een frustratie bij jou iedereen heeft kunnen zien hoe in Taliban en Isis gebieden niet gelovigen werden behandeld en in veel islamitische landen worden andersdenkenden ook behandeld als shit en 2e rangsburgers. Maar blijf vooral zwaaien met je vingertje. Ik kan niet wachten totdat je mag opkomen in geval van een oorlog. Groeten oud militair en welkom in de nieuwe wereld. Het gebroken geweertje is nog nooit zo dood geweest als nu.

Lopez
Lopez3 aug. 2022 - 22:09

@Jopie666 U kunt natuurlijk iedereen die u vragen stelt gefrustreerd noemen, maar het zou echt overtuigender zijn als u gewoon op die vragen inging. Het enige dat ik uit uw opmerkingen opmaak is dat u Israël op één lijn stelt met de Taliban, ISIS en ‘islamitische landen die andersdenkenden als shit behandelen’.