Joop

Joe Biden, let op de ‘herders’ in Palestina

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1398 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - BIDEN - NOMINEES

Vandaag arriveert de Amerikaanse president Biden in Israël, en vrijdag komt hij in Bethlehem. Niemand aan Palestijnse kant verwacht iets van zijn bezoek – de focus ligt op Israël, de Arabische landen en Iran. In de lucht zagen Mary en ik gisteren een rij helikopters. Volgens de Israëlische regering waren er ter voorbereiding van het bezoek luchtoefeningen boven "centraal Israël".

Als Biden zou willen zien wat er op de Westelijke Jordaanoever gebeurt, zou hij kennis kunnen nemen van een opmerkelijke ontwikkeling. Steeds meer grond wordt door de kolonisten ingenomen via een nieuwe methode: het opzetten van buitenposten als "herdersboerderijen". Deze boerderijen, vandaag in totaal 77, worden snel opgericht door kleine groepen kolonisten, zoals een gezin. Ze plaatsen een tent of hut naast een schaaps- of koeienhok diep in Palestijns grondgebied (“gebied C”).

Deze buitenposten zijn niet geautoriseerd door de Israëlische regering, maar worden in de praktijk wel aangemoedigd. Soms worden ze in eerste instantie gesloopt voor de show, maar in de dagen erna weer opgebouwd door dezelfde kolonisten. Ondersteuning via infrastructuur zoals weg, water en elektriciteit wordt vervolgens geleverd door bestaande nederzettingenblokken of internationale financiers.

Volgens een bron van Peace Now verklaarde de directeur van Amana, de organisatie achter veel van deze buitenposten, op een conferentie in 2021: “Tegenwoordig omvatten de nederzettingen vijftig tot honderdduizend dunam [5-10.000 hectare]. De bouw [van huizen] neemt weinig ruimte in beslag omdat de ontwikkeling ervan duur is, en daarom hebben we na vijftig jaar [slechts] de beschikking over een oppervlak van honderdduizend dunams. Gedurende de laatste drie jaar hebben we via de herdersboerderij de controle gekregen over een gebied dat twee keer zo groot is als de reeds gebouwde nederzettingen.”

Met andere woorden, het gaat om een uiterst effectieve methode om het doel van veel kolonisten te bereiken: via de "herdersboerderij" worden grote Palestijnse gebieden in- resp. overgenomen. Daarnaast worden vanuit deze boerderijen Palestijnse boeren en bedoeïenen verjaagd. Dit gebeurt bij confrontaties waarbij de slachtoffers vaak de schuld krijgen en gearresteerd worden door het leger. Amira Hass van de Israëlische krant Haaretz documenteerde dergelijke praktijken door kolonisten en leger ten noordoosten van Ramallah. Daar namen kolonisten via 10 herdersposten in de loop van een paar jaar maar liefst 3000 hectare over.

Hier in de omgeving van Bethlehem hebben we weet van de aanwezigheid van deze “herders” in een buitenpost vlakbij het bekende dorp Battir. De laatste staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn prachtige oude terrassen en Romeinse irrigatiekanalen. Het dorp is een favoriete plek voor excursies en trektochten, zoals in de zomer nu, wanneer kampen worden georganiseerd door Palestijnse NGO's, scholen en universiteiten.

Mijn familie zag een paar jaar geleden al een paar van die ‘herders’ ontspannen rondlopen alsof het land van hen was. Via een schoolproject van het Arab Educational Institute (AEI-Pax Christi), hoorden we hoe de nieuwe buitenposten de bebouwing van het land en het binnenlands toerisme steeds moeilijker maken, zowel in Battir als in de Vijvers van Solomon ten zuiden van Bethlehem.

Buitenlandse bezoekers, inclusief Biden, zouden eens moeten onderzoeken wat er op de grond in Palestina gebeurt en vervolgens handelen naar wat ze zien.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Lopez
Lopez14 jul. 2022 - 22:52

Goed om hier de aandacht op te vestigen, Toine! Voor geïnteresseerden: onlangs schreef Amira Hass in Haaretz over hetzelfde fenomeen: https://www.haaretz.com/israel-news/2022-07-12/ty-article-magazine/.premium/how-to-chase-palestinians-off-their-land/00000181-f1aa-de87-afb3-f5feb3390000 En de Israëlische organisatie Kerem Navot wijdde er een interessant rapport aan: https://www.keremnavot.org/thewildwest Uit dit rapport blijkt de diepe betrokkenheid van de Israëlische overheid bij deze ‘buitenposten’, die zelfs onder de Israëlische wet illegaal zijn. Zo kent (p.24) de Israëlische Universiteit van Ariël studiepunten toe aan studenten die als vrijwilliger dienen bij de kolonistenclub Hashomer Yosh, die de ‘bescherming’ van dit type buitenposten voor z’n rekening neemt. Kerem Navot omschrijft de club als ‘een gewapende militie’ (p.25) en de ‘bescherming’ als het belagen van Palestijnse dorpen. Verder blijkt (p.23) dat het Israëlische ministerie van Onderwijs subsidie verstrekt aan een vergelijkbare club, Kedma, en aan een buitenpost die wordt gerund als een 'educational institute for at-risk youth’. Een andere extremistische kolonistenclub, Nahala (Nachala), wil woensdag a.s. met de Bijbel in de vuist drie buitenposten tegelijk stichten. Openlijk. Het heeft met crowdfunding 850 duizend euro opgehaald voor de actie en een gepland vervolg. Aanbevolen artikel: https://www.timesofisrael.com/settler-group-openly-planning-establishment-of-3-illegal-outposts-next-week/

Jopie666
Jopie66614 jul. 2022 - 10:01

Een land dat atoombommen heeft op lange afstandsraketten, bommen heeft die kunnen worden afgeworpen via vliegtuigen en Duitse onderzeeboten die raketten met atoombommen kunnen afschieten kunnen doen wat ze willen. Bovendien hebben de Palestijnen de Israëlische bevolking ook geradicaliseerd. Politieke partijen die het liefst willen de Palestijnen uit het land zetten winnen steeds meer terrein en de midden partijen en links van het midden wordt zwakker en zwakker. Verder weet de hele wereld dat sancties niet werken en Europa krijgt momenteel zelfs gas uit Israël. Om over de vele militaire projecten die Amerika en Israël samen uitvoeren, maar niet te spreken. Allemaal systemen die Amerika en Europa ook de komende jaren gaan kopen, maken en verkopen. Israël met haar bloeiende wapenindustrie is booming big time.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2022 - 8:45

Had je wat anders verwacht van de spreekpop van het grootkapitaal?

BerendW
BerendW14 jul. 2022 - 8:28

Normen en waarden uit je opvoeding kan je maar lastig loslaten. En als je niet spreekt en ontdekt maar moeilijk ontsnappen.

Pindaklaas
Pindaklaas13 jul. 2022 - 15:31

Biden beloofde voor zijn overwinning ook dat hij geen zaken meer zou doen met Saoedi-Arabië. We weten hoe hij zich aan die belofte hield.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 18:02

Hij is nu aan het bedelen om olie. Klaarblijkelijk zijn mensenrechten wat betreft Saudi Arabië minder relevant.

Dr. Drees
Dr. Drees13 jul. 2022 - 14:00

Joe Biden kan nauwelijks onthouden wat hij vanmorgen voor ontbijt gegeten heeft, dus verwacht maar niets van zijn bezoek.

1 Reactie
Jopie666
Jopie66614 jul. 2022 - 12:21

Hij ondersteunt de zittende tijdelijke minister president en ze zullen hun militaire projecten bespreken. Amerika en Israël zijn booming big time. Het zijn beide landen met een grote wapenindustrie.