De Iraanse studente die op de universiteitscampus van Teheran werd mishandeld, zich ontkleedde en daarop werd ontvoerd, zou momenteel worden vastgehouden in een psychiatrische instelling. Dat melden mensenrechtenorganisaties. Amnesty International zegt bewijs te hebben dat tegenstanders van het regime daar worden gemarteld.
Vorige week ging de video van de vrouw rond op sociale media. Daarop was ze te zien slechts gekleed in ondergoed. Volgens getuigen was de vrouw daarvoor mishandeld door campusbeveiligers omdat ze geen hoofddoek droeg. Daarop zou ze haar gescheurde kleding hebben afgeworpen. Even later, eveneens te zien op video, werd ze hardhandig opgepakt, in een auto geduwd en afgevoerd. Hoewel de identiteit van de vrouw niet officieel is bevestigd, gaat het volgens getuigen om de 30-jarige Ahoo Daryaei, een doctoraatstudent Franse literatuur aan de Azad Universiteit.
De Iraanse autoriteiten houden zich stil wat betreft de locatie van de vrouw. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft het er alle schijn van dat ze is overgebracht naar een psychiatrische instelling, een veelgebruikte tactiek van het Iraanse regime om met name vrouwen die zich tegen de islamistische overheid keren te straffen. Amnesty International zegt bewijs te hebben gevonden dat de vrouwen die daarheen gebracht worden, elektroshocks toegediend krijgen en worden gemarteld.
Het Centrum voor de Rechten van de Mens in Iran (CHRI) spreekt van een ontvoering: "De Iraanse autoriteiten maken systematisch gebruik van gedwongen psychiatrische ziekenhuisopname als instrument om afwijkende meningen te onderdrukken, en merken demonstranten aan als mentaal instabiel om hun geloofwaardigheid te ondermijnen", aldus Hadi Ghaemi, uitvoerend directeur van CHRI.
Hetzelfde gebeurde onder meer in 2022 met Saman Yasin, een bekende Koerdisch-Iraanse rapper die werd opgepakt na een demonstratie tegen het vrouwenrechtenschendende regime. Hij werd twee jaar lang vastgehouden en gemarteld tot hij gedwongen bekende schuldig te zijn aan ondermijning van de autoriteiten. Vorige maand werd hij pas vrijgelaten. The Guardian weet over hem te melden dat hij “lange tijd in een kruisvormige positie aan het bed vastgebonden” werd waarbij hij “hoge doseringen kalmeringsmiddelen” toegediend kreeg.
In oktober 2023 werd de jonge Iraanse vrouw Roya Zakeri opgepakt tijdens een demonstratie tegen de Iraanse regering. Ook zij werd als geestesziek bestempeld en overgebracht naar een psychiatrische instelling. Daar zou ze zijn geïnjecteerd met slaapmiddelen, mishandeld en aan handen en voeten zijn geketend.
Mensenrechtenactiviste Azam Jangravi werd door de Iraanse overheid gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin ze zei psychische problemen te hebben. Dat gebeurde nadat foto’s van haar rondging waarop ze demonstratief haar hoofddoek boven haar hoofd zwaaide. Ook zij vreest dat Daryaei nu in een psychiatrische instelling wordt gemarteld en tot een valse bekentenis wordt gedwongen.
Er zijn op YouTube veel filmpjes over the Iran Mall, het grootste (!) winkelcentrum ter wereld, in het noordwesten van Teheran.
Het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=LWdNX4Njq_s geeft een heel ander beeld van Iran vergeleken met hoe we dat kennen. Er is een hele reeks van dit soort filmpjes.
Hoofddoekjes? Je moet er bijna naar zoeken. Hoe zit het nu precies?
Alsof Youtube, waar letterlijk iedereen (fake) video’s op kan zetten , een betrouwbaar platform is. Ik ben toch van mening dat Amnesty een meer betrouwbare bron is als het gaat om berichtgeving inzake mensenrechten. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit op zijn minst in twijfel trekt.
@Chilipper
--------------------
Het gaat hier om BEELDEN. Er zijn meer filmpjes zoals deze, meer dan tien, steeds van zo'n 20 minuten of langer. Dat is allemaal niet te faken.
Het gaat hier natuurlijk wel om een middle en upperclass wijk in Teheran, dus niet om Qom o.i.d.
Tja, het islamisme heeft niet alleen fijne kanten als het gaat om vrouwenrechten.
Godverdomme.
Of godverdomze.
Het is helaas een bekende truc om "weerspannige" vrouwen voor gek te verklaren. Niet alleen in Iran.
Een eeuwenoude tactiek. En inderdaad, zéker niet alleen in Iran.
Wel Iran: haar lijden maximaliseren om haar aan het einde van de lijdensweg uit de weg te ruimen. Dit overleeft ze nooit.
DD
Waarom denk je dat hysteria en uterus vandaan komt. Het is de standaard truc om vrouwen stil te krijgen. The name hysteria is derived from the Greek word hystera which means uterus.
Minoes&tuin
Zeker. Maar waar het mij omgaat is dat in opvattingen over psychische (on)gezondheid misogyne stereotypen een rol spelen.
PS Een voorbeeld van misbruik van de psychiatrie betrof de Franse beeldhouwster Claudine Claudel, leerling en geliefde van Rodin, die op verzoek van haar familie in een psychiatrische inrichting werd opgesloten waar ze 30 jaar later stierf.
https://theconversation.com/britney-spearss-conservatorship-alludes-to-an-older-story-of-controlling-women-artists-164918
Helaas komen de verkeerde mensen in de Iraanse psychiatrie. Het vrouwenverachtende regime is geestelijk gestoord.
DIe mensen die je noemt horen in een gevangenis. Psychiatrie zou zich nooit moeten lenen voor straf en heropvoeding.
@FransBrinkman: Niet voor straf, wel voor heropvoeding en/of genezing. Zo gaat dat in Nederland met TBS.
Arm meisje 😔
Ze zal alleen maar meer uitgedaagd worden en verzetten heeft geen zin. Dat moet vreselijk eenzaam voelen.
Ze zal alleen maar meer uitgedaagd worden en verzetten heeft geen zin. Dat moet vreselijk eenzaam voelen.
Zoveel is wel zeker!
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.