Joop

Inspectie Justitie en Veiligheid start nu toch eigen onderzoek naar politiefalen Staphorst

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1019 keer bekeken
  •  
ANP-458082607

De Inspectie Justitie en Veiligheid opent alsnog een eigen onderzoek naar het politiefalen afgelopen zaterdag waarbij demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden belaagd en bedreigd, terwijl agenten van dichtbij toekeken en niet in actie kwamen. Ook onafhankelijke waarnemers van Amnesty International werden aangevallen. Niemand werd gearresteerd.

Op videobeelden is duidelijk te zien hoe honderden racisten, sommigen ervan met zwart geschminkte gezichten, zich op de demonstranten storten. Die werden bekogeld met vuurwerk en eieren, ten minste één auto werd overgoten met olie waarna racisten met fakkels dreigden die in brand te steken. De Amnesty-waarnemers belden vanuit hun belegerde auto naar 112 en gaven zelfs het nummerbord door van de politiebus waar ze op uitkeken. Er werd niet ingegrepen. 

Zowel de gemeente Staphorst als de politie lieten de afgelopen dagen weten een eigen onderzoek in te stellen naar hun handelen. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland liep in de Volkskrant al op de zaken vooruit door te zeggen dat de agenten “naar eer en geweten” hebben gehandeld. Ook zou de politie simpelweg niet in staat zijn geweest in te grijpen vanwege blokkades met tractoren en kraaienpoten die op de weg lagen. Verder ingrepen bleef volgens de politie uit “om escalatie te voorkomen”. 

De inspectie was eerst van plan de onderzoeken van politie en Staphorst zelf af te wachten, maar na de storm van kritiek die is opgestoken over de rol van de politie, wordt nu toch een eigen onderzoek opgestart. 

Naast de klachten dat de politie racisten vrij spel gaf om KOZP en Amnesty aan te vallen, zegt de inspectie ook: ‘Nadien klonk het verwijt dat de politie al jaren niet de neutrale positie inneemt die ze zou moeten innemen om demonstraties ordelijk te laten verlopen.’ Daar komt nog bij dat ook een deel van de Tweede Kamer heeft gevraagd om een onafhankelijk onderzoek. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2022 - 10:38

De laatste feiten in de Stentor: Het gevoel van onvrede komt vooral voort uit de onvrede veroorzaakt door de kloof stad - platteland. In het gereformeerde dorp is de intocht pas sinds 1995 toegestaan…. Ik zie een huilende boer achter een praattafel…….. Het lijkt op verzet tegen “iets” wat verboden wordt. De one love bandjes zijn niet aan te slepen.

Déjà vu
Déjà vu26 nov. 2022 - 1:16

"Ook zou de politie simpelweg niet in staat zijn geweest in te grijpen vanwege blokkades met tractoren en kraaienpoten die op de weg lagen. " Maar je kunt wel van deze rechts extremistische boeren hun tractor in beslag nemen.

Mag
Mag25 nov. 2022 - 14:36

Ik kan ook het onderzoek doen. Ik heb de beelden namelijk gezien.

PVDB2
PVDB224 nov. 2022 - 18:32

Men wordt wakker. Hopelijk bij de VVD nu ook. Geert en consorten is niet meer te helpen. Want zijn aanzienlijke achterban onder de politie zal hij niet aanspreken maar eerder aansporen door te gaan. En de VVD is bang dat de achterban groter en die van hunzelf kleiner. Want we liever in verleden blijven leven... ondanks dat de maatschappij veranderd en de komende 25 jaar dat nog veel meer zal doen...

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.25 nov. 2022 - 10:11

De VVD gebruikt zijn afgesplitste rechterflank, en ander reactionair-rechtse partijen, om potentieel linkse kiezers af te vangen. Zonder extreem-rechts zou de VVD politiek gezien een stuk zwakker staan, en VVD-ers laten zich meestal niet hinderen door zaken als landsbelang en ethiek. De VVD gaat hier echt niets aan doen hoor. Misschien dat er voor de bühne "foei" gezegd wordt, om fatsoen voor te wenden, maar die gaan de KKKip met de Gouden Dageraad Eieren echt niet slachten.

r v b
r v b24 nov. 2022 - 17:29

Er was een onafhankelijke organisatie aanwezig: amnesty international. Laat die het onderzoek uitvoeren.

11 Reacties
Dr. Sabelholz
Dr. Sabelholz24 nov. 2022 - 18:55

De trias politica moet ervoor zorgen dat een sinterklaasintocht -een feestje voor de allerkleinsten- zonder demonstrerende, vechtende en schreeuwende mensen verloopt. Demonstraties tijdens de intocht verbieden en laten plaatsvinden op een ander tijdstip. Een onderzoek door Amnesty is niet onafhankelijk, zij hoorden juist tot de groep demonstranten.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque24 nov. 2022 - 18:56

Die waren niet onafhankelijk. Dat waren de vrindjes van de provocateurs.

Vervatte
Vervatte24 nov. 2022 - 19:02

Dan kunnen we jou of oproerkraaier (misschien wel dezelfde persoon) ook heen sturen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut24 nov. 2022 - 20:12

Amnesty was onderdeel van de demonstratie. Niet echt onafhankelijk.

Volrin
Volrin24 nov. 2022 - 21:29

@Dr. Sabelholz "De trias politica moet ervoor zorgen dat een sinterklaasintocht -een feestje voor de allerkleinsten- zonder demonstrerende, vechtende en schreeuwende mensen verloopt." Dat is niet waar de trias politica voor bedoelt is. Die is bedoelt om te zorgen dat niet een persoon/groep alle macht in het land heeft. " Demonstraties tijdens de intocht verbieden en laten plaatsvinden op een ander tijdstip" Dan snap je niet wat demonstraties zijn of hoe het recht op demonstreren werkt. "Een onderzoek door Amnesty is niet onafhankelijk, zij hoorden juist tot de groep demonstranten. " Onzin, ze waren daar als observanten.

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 7:00

r v b Vreemd, dat mensen die op u reageren Amnesty nog partijdiger vinden dan de politie (of de overheid)! Verder is het zo dat zelfs een partij die onafhankelijk is, natuurlijk wel voor iets staat. 100% Onafhankelijk zijn, is per definitie dus onmogelijk. Tot slot, lijkt het mij dat onderzoeken vooral en in eerste instantie betekent, dat je vaststelt wat er feitelijk gebeurd is. Ik denk, dat des te meer invalshoeken je daarbij inschakelt, het des te beter is. Komt het op interpreteren aan, dan kunnen verschillende wegen worden bewandeld.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 9:16

"Die waren niet onafhankelijk. Dat waren de vrindjes van de provocateurs" Ik wist niet dat amnesty achter die terrorboeren stond.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2022 - 10:09

"Amnesty deel van het protest" Blijkbaar zien sommigen hier het werk van Amnesty als waarnemer in het buitenland een goede zaak maar hetzelfde werk alhier als deel van het probleem. Het feit dat Amnesty alhier kritiek heeft en ook het rode kruis hier zo af en toe genoodzaakt ziet om zijn wereldwijde taak ook in nederland op te pakken heeft een reden. Die reden is niet dat deze organisaties niet onafhankelijk zijn. De reden dat jullie daartegen te hoop lopen is gelegen in het feit dat jullie niets hebben met de algemene waarden waar deze organisaties voor staan. Wat niet wegneemt dat bij echt onafhankelijk onderzoek in deze zaak kozp, amnesty maar ook de overheid zelf geen partij kan zijn maar het lijkt wel juist dat onderzoek -in deze casus- onder de plu van de overheid door deze of gene wel als onafhankelijk wordt gezien. Vreemde denkwijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2022 - 10:11

Amnesty hoeft niet op "toestemming" te wachten om onderzoek te gaan doen.

oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 15:32

Nee, Amnesty was geen onderdeel van de demonstratie, ze waren aan het observeren. Iedereen die wat anders beweert, is een keiharde leugenaar.

oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 20:30

kapitein, wie noemt u provocateur. Uw intolerantie tov legitieme protesten en uw begrip voor fascististe knokploegen is schokkend. Daarnaast loopt u gewoon te liegen, AI was geen onderdeel van de protesten maar op een, klaarblijkelijk belangrijke, observatiemissie. Dit was trouwens ook al benoemd in reacties voorafgaande aan de uwe. Toch herhaalt u de leugen. Puur kwaadaardig.