Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Illusionist Hans Klok betovert publiek in best bekeken Zomergasten van dit seizoen

  •  
23-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
De allerlaatste Zomergasten van dit seizoen zorgde met Hans Klok voor het hoogste aantal kijkcijfers van deze reeks. Volgens Stichting KijkOnderzoek stemden 613.000 huishoudens af op het marathongesprek met de illusionist die een ode bracht aan het variété dat hem al sinds zijn kindertijd mateloos boeit. Klok bracht een eerbetoon aan al die artiesten die ooit geroemd werden, maar nu vergeten dreigen te worden. Van Marlène Dietrich, tot Willem Ruis.
Tv-recensent Arjan Fortuin tekent in NRC op:
"Klok is een zelfbewuste vakman die precies weet wat hij kan. Hij weidde uit over handigheden die zijn vader (die het zelf had willen maken als koorddanser, maar uiteindelijk door roeien en ruiten ging voor zijn zoon) hem bijbracht. Zorg dat je ook altijd een slechte truc in je optreden verwerkt, die het publiek bijna kan begrijpen. „Iets waar ze mee naar huis kunnen.” Overigens, verklapte Klok, is hoogopgeleid publiek het makkelijkst voor het lapje te houden. „Professoren denken veel te ingewikkeld.” Dat kon het zelfingenomen deel van de VPRO-kijkers in de zak steken."
Op sociale media werd de slotuitzending met Klok vol lof ontvangen:
Klok mag dan de best bekeken Zomergast van dit seizoen zijn gebleken, maar heeft daarmee geen plek veroverd in de hitlijst. De top daarvan wordt nog altijd bezet door Youp van ’t Hek (2001, 1,3 miljoen kijkers), Mies Bouwman (2002, 1,1 miljoen) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (2017, 1,1 miljoen).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Break on through
Break on through24 aug. 2021 - 8:28

Ja man, hele goede uitzending. Joost Prinsen over ben Ali Libi, Willem Ruis met Tina Turner. De Crockets? Geweldig! :)

TonW2
TonW224 aug. 2021 - 5:50

Er was trouwens wat mij betreft een hoogtepunt in de avond met het gedicht van Willem Wilmink die als kunstenaar een politieke boodschap beter verwoordde als politici zelf: https://www.gedichten.nl/nedermap/gedichten/gedicht/74132.html waarvan deze strofe de kern raakt: En altijd als ik een schreeuwer zie met een alternatief voor de democratie, denk ik: jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar voor Ben Ali Libi, de goochelaar. Ik sluit me graag aan bij de oproep dit gedicht op de muur van de plenaire zaal van de 2e kamer te hangen. Met dank aan Hans Klok die a-politiek de juiste fragmenten koos. Vanuit de mens geredeneerd en niet vanuit een verstikkende ideologie die alleen maar polariseert. Het was zeker een verassende en leerzame Zomergasten aflevering.

Cave Canem
Cave Canem23 aug. 2021 - 16:56

Toch zie ik liever zo’n brildragende, academisch geschoolde pijproker een avond lang oreren over de diepere betekenis van astrale scènes uit de films van bijvoorbeeld Fellini en Pasolini. Vooral wanneer daarin diepzinnig wordt gerefereerd naar spirituele aspecten die verwijzen naar religieuze en humanistische symboliek. In dit programma kan het mij bovendien niet niet vaak genoeg over de dood gaan. Dat geeft mij de broodnodige inspiratie om de daaropvolgende maandag al mijn collega’s nog ruim vóór de lunch horendol te krijgen door bij iedere, ook niet daarvoor in aanmerking komende gelegenheid, de zomergast te citeren uit zijn meest abstracte declamaties. Een verkwikkender start van de werkweek kan ik mij nauwelijks voorstellen. U toch zeker ook niet?

1 Reactie
Zandb
Zandb24 aug. 2021 - 7:28

Cave Wanneer het gaat om de vraag wie je hoe het meest inspireert, dan zijn er evenveel antwoorden mogelijk als er mensen zijn. En wanneer dat dan een taak van een tv-programma moet zijn, dan faalt dat dus per definitie. Zoiets verwachten is dan weinig meer dan een zeer goedkope manier van kritiek hebben.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 aug. 2021 - 13:28

De minachting die sommigen hebben voor Klok als Zomergast is tekenend voor het semi intellectuele niveau van veel Nederlanders. Het moet perse een omhoog gevallen schrijver zijn of iemand die zo veel lult dat er geen touw aan vast valt te knopen. Want dat maakt indruk bij het koffieapparaat. Klok verstaat in tegenstelling tot anderen die ik heb zien bungelen de kunst van het vertellen, van het onderhouden. Daarmee is hij ook groot geworden en daarmee steekt hij niet alleen met kijkcijfers maar ook met kijkplezier met kop en schouders boven de overige gasten uit. Wat grote, vooral Amerikaanse, schrijvers van hun meer intellectualistisch ingestelde Europese broeders en zusters onderscheid is de kunst van het verhalen vertellen. Dat maakt Twain, Steinbeck, Nabokov, Mailer, Roth of Faulkner tot de nog steeds best lezen schrijvers. Verhalen over gewone mensen in gewone taal. Zelfs King kun je ondanks zijn bovennatuurlijke gegoochel tot een echte verhalenverteller rekenen. En in die verhalen wordt ons meer duidelijk over de wereld waarin we leven en over onze cultuur dan welke wetenschappelijke verhandeling ook. In de wetenschap worden mensen en hun daden geabstraheerd tot objecten, tot punten achter de komma. In romans zijn het mensen van vlees en bloed waarin we ons herkennen. Statistiek gaat niet over jou en mij, maar in romanpersonages herkennen we juist alles van ons zelf en anderen. Verhalen horen bij onze cultuur. Vanaf de oudheid en overgeleverd door culturele uitwisseling tussen volken en aangepast aan de zeden en gewoonten van de eigen tijd. Zo staan de verhalen uit het oude testament en delen uit het nieuwe testament gebeiteld in hiërogliefen van vijftienhonderd jaar voor christus. Het is culturele overlevering, het heeft weinig met religie te maken behalve dat de verhalen tot religie zijn gemaakt. Wat Klok vertelde over professors was een duidelijke steek onder water naar de kijkers van zomergasten. Ze willen het graag ingewikkeld omdat ze denken dat simpel hen niet siert. Omdat ze denken dat in simpel geen waarheid kan zitten. Maar waarom is de relativering van oude mensen dan zo puur? Klok als verteller was een waardige afsluiting van een reeks die nog maar weinig piekt. Het lijkt me tijd voor iets anders.

1 Reactie
Zandb
Zandb24 aug. 2021 - 10:31

Martin Als dit zo zou zijn "De minachting die sommigen hebben voor Klok als Zomergast is tekenend voor het semi intellectuele niveau van veel Nederlanders." dan zegt dat natuurlijk heel wat van het intellectueel niveau van uw stelling. Wanneer ik de rest van uw reactie doorlees ben ik daarin niet teleurgesteld. Een zeldzaam hoog niveau van bedenken hoe het voor anderen zal zijn, wat anderen wel niet zouden kunnen denken en/of doen (bij de koffiemachine bv). In een heerlijk ontspannen veroordelende stijl, even lekker van je af intellectukwinkeleren.

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2021 - 13:28

Ligt voor de hand, er staan altijd rjen wachtende voor het spectakel. Ik wilde een keer in Vegas naar een voorstelling, maar die was al maanden uitverkocht. Ik vind Hans Klok natuurlijk best een goeie vakman fascinerend wat ie doet. , maar dat is onze loodgieter ook. Waarom ben jij nooit de Zomergast, Hendrik Haan ? vroeg ik em onlangs. Nou Doom B. zei ie, je weet zeker niet hoe druk het is in de erkende loodgioerij. Ik ben al voor de komende seizoenen volgeboekt. Ik werk nu ook 's avonds en alle uren in het weekend. Net als de advocatuur, Alleen mijn uurloon is een veelvoud.

Norsemen
Norsemen23 aug. 2021 - 11:10

Klok vertelde inderdaad heel gepassioneerd over zijn vak. Jammer voor mij alleen dat ik zijn vak totaal oninteressant vind.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman223 aug. 2021 - 13:31

Alle beroepen zijn interessant, maar sommige beroepen zijn interessanter dan andere. Net als bij gelijkheid.

Bernie2
Bernie223 aug. 2021 - 10:24

Ik heb Zomergasten ditmaal overgeslagen omdat ik in Klok bepaald geen klasse-gast zie. Maar wellicht zat ik er nu stevig naast. Ik ga alsnog kijken. :-)

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 aug. 2021 - 11:39

ik heb uit betrouwbare bron dat u dat wel eens tegen zou kunnen vallen ze vonden het vooral om te lachen

manaandezijlijn2
manaandezijlijn223 aug. 2021 - 11:52

Je zat er naast. Eerst kijken, dan oordelen.

Bernie2
Bernie223 aug. 2021 - 12:17

@manaandezijlijn. Zo werkt dat natuurlijk niet bij mij en ik mag toch hopen bij jou ook niet. Moet toch wel goede redenen hebben om mijn dure energie ergens aan te besteden. :-)

Zandb
Zandb24 aug. 2021 - 10:33

Waarom in godsnaam zouden we dit programma moeten beoordelen of zelfs moeten zien!

Ivan61
Ivan6123 aug. 2021 - 10:06

Heel leuke 3 uren, Hans is ontwapenend met zijn heldere ogen en eerlijk gezicht.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman223 aug. 2021 - 15:17

Nooit, maar dan ook nooit op uiterlijk afgaan. Dat is basis voor .... enfin, je leest toch wel op de JOOP wat er over uiterlijk gezegd wordt? .

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 aug. 2021 - 21:25

sarajlija - als fan van Hans Klok ben ik blij dat je genoten hebt. Ik heb vanavond die 3 uur gekeken en moet zeggen dat hij, Hans dus, het geweldig doet. Trouwens 2 weken geleden met aanhang naar de show Hans Klok & friends geweest. een aanrader. Zag selfs nog een stukje steile wand. En de weergaloze snelheid van de show. Nee geen paarden of olifanten in dit circus maar we hebben weer genoten.

Ivan61
Ivan6124 aug. 2021 - 10:29

Frans Kwakman, Hans Klok is heel leuk bescheiden mens. Ik mocht hem paar keer kort spreken omdat ik werkte tijdens zijn shows. Hij kan ook mooi vertellen en passie spat er af. Puur genot om te kijken en meemaken.