Joop

Huishouden betaalt 60 euro waterbelasting, Tata Steel slechts 100 euro

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16299 keer bekeken
  •  
drinkwaterbedrijf

Hoewel er een drinkwatertekort dreigt, krijgen grote bedrijven hun leidingwater nog altijd bijna gratis. Ondertussen is de belasting op drinkwater voor burgers wel verdubbeld, melden De Nieuws BV en Follow The Money.

Om burgers aan te sporen om zuinig te doen met drinkwater, betalen zij drinkwaterbelasting. Bedrijven betalen die belasting ook, maar alles wat zij boven de 300 kubieke meter gebruiken is vrijgesteld van de belasting. De gevolgen daarvan zijn pervers, beschrijft Follow The Money:

Een huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld zo’n 180 kuub per jaar en betaalt daarover 60 euro leidingwaterbelasting. Bedrijven als Tata Steel, die jaarlijks tientallen miljoenen kubieke meters aan leidingwater verbruiken, betalen per jaar slechts 100 euro leidingwaterbelasting.

Vorige week werd bekend dat er voor miljoenen Nederlanders een drinkwatertekort dreigt, omdat er als gevolg van de klimaatcrisis in de zomermaanden te weinig water via de Maas het land binnenkomt. De waterbedrijven waarschuwen voor “grote problemen in de drinkwatervoorziening” voor 7 miljoen Nederlanders en Belgen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Hydris8
Hydris827 jun. 2022 - 19:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Pater
Pater1 jul. 2022 - 5:01

Daar heb je gelijk in. Maar wel zoveel 100.000 kuub. Het blijft krankzinnig dat de huishoudens dat belastinggat moet opvullen.

Pater
Pater27 jun. 2022 - 13:12

Oorspronkelijk waren (grote) bedrijven gewoon meegenomen in deze belasting. Na uitvoerige lobby is deze krankzinnige uitzondering voor grootverbuikers ingevoerd; des te krankzinniger omdat de huishoudens opdraaiden voor de verhoging die nodig was om de oorspronkelijke inkomstenraming alsnog te realiseren. Afgelopen woensdag is in het Tweeminutendebat Water opnieuw een motie ingediend door GroenLinks naar aanleiding van het onderzoek van FTM. Daarin vraagt Kamerlid Laura Bromet om het heffingsplafond af te schaffen en om het kleinverbruik (tot 100 kubieke meter) vrij te stellen van de belasting. Over de motie wordt morgen, 28 juni, gestemd.

1 Reactie
Pater
Pater1 jul. 2022 - 5:18

Motie is helaas verworpen, alle regeringspartijen tegen (ook D66).

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jun. 2022 - 8:44

"drinkwaterbelasting", ik heb zojuist de "watersysteemheffing" betaald (weer aardig verhoogd door hogere WOZ). Ik wil gewoon niet meer weten hoeveel verschillende belastingen ik inmiddels aftik. (ik hoop dat dit comment niet dubbel geplaatst wordt, want de "reactie plaatsen" knop deed weer eens moeilijk... zucht)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert27 jun. 2022 - 8:29

Nog dit jaar moeten we tegen scherp verhoogde prijzen met het OV naar Tata Steel reizen. Met twee jerrycans per persoon. Dit vult dat genereuze, consumentvriendelijke bedrijf voor ons. Dan heb je veertig liter drinkwater voor maar € 50,00. Wat fijn, die marktwerking. Dat we hier niet eerder op gekomen zijn. Dank je, Tata!

onyxcumulus
onyxcumulus27 jun. 2022 - 8:23

Typisch marktwerking. Hoe meer je gebruikt van het deze of gene, des te goedkoper wordt het. Maar alleen voor de bedrijven uiteraard. Als ik hiet de kraan 24/7 open laat staan krijg ik echt geen goedkoper tarief

HenryHansen
HenryHansen27 jun. 2022 - 7:11

Prima om dat perverse belastingverschil aan te kaarten, maar stop toch eens met die paniekzaaierij en bangmakerij "dat er voor miljoenen Nederlanders een drinkwatertekort dreigt" - ja er zijn risico's maar we gaan niet met z'n allen dood van de dorst morgen. Scheelt ook weer een flinke toeloop bij de huisartsen van allemaal sneeuwvlokjes die bang zijn dat de wereld de komende maanden vergaat.

6 Reacties
Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 7:37

Dat is geen paniekzaaierij, zie het eerdere artikel over water tekort op deze site.

onyxcumulus
onyxcumulus27 jun. 2022 - 8:31

Het is nog erger dan je denkt Henry. Op niet al te lange termijn gaan er geen oorlogen meer gevoerd worden om i.e. olie, gas, maar om water. Er zijn nu al grote bedrijven die grondwater oppompem om te verkopen in de supermarkt terwijl de lokale bevolking/boeren niet eens een putje mogen slaan voor watervoorziening. Bottled Life de film geeft daar wel een aardig inzicht in

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jun. 2022 - 9:45

@Henry, in Nederland inderdaad geen echt risico. In Vlaanderen halen ze nu al drinkwater uit zeewater, in Israël doen ze het op grote schaal. In Nederland hebben we voldoende zeewater, energie in de buurt (windmolens), en voldoende geld en kennis om dit (zo nodig) in te kunnen zetten. Zelfs al droogt de Maas de komende 100 jaar helemaal op, dan nog zullen we hier niet zonder drinkwater komen te zitten.

Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 11:11

@A little bit. Er is wel degelijk risico: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/drinkwater-onder-druk-door-lage-waterstand-maas

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jun. 2022 - 11:58

@Thomas, het is een risico, maar een risico dat we in het rijke Nederland kunnen oplossen of voor kunnen compenseren. De wereld gaat (ingrijpend) veranderen en zal voor veel problemen gaan zorgen, maar (drink)water in Nederland zal geen probleem worden.

adriek
adriek27 jun. 2022 - 18:24

Als je niet op een eurootje hoeft te kijken kun je inderdaad prima zeewater zuiveren tot drinkwater. Maar goedkoper wordt het water er niet door, zelfs niet als de belasting omgezet wordt in een korting.