Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofdredactie NOS Sport stapt nu toch direct op na jarenlange misstanden

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1243 keer bekeken
  •  
nossport

De hoofdredactie van NOS Sport vertrekt per direct. Dat meldt de NOS. Aanvankelijk wilde de hoofdredactie nog “op termijn” vertrekken, omdat “de continuïteit van de sportverslaggeving gegarandeerd moest blijven”. Blijkbaar valt die drogreden nu niet langer vol te houden.

De leiding van de sportredactie was onder vuur komen te liggen na berichtgeving van de Volkskrant over jarenlange misstanden op de werkvloer. Zo nodigde Jack van Gelder zijn collega Aïcha Marghadi uit om bij hem in bad te komen zitten en maakte hij een andere collega uit voor “hoer”. Tom Egbers maakte een jonge vrouwelijke collega het leven zuur met wie hij het eerder had aangelegd.

In NRC schreef wieleranalist Marijn de Vries hoe ze werd gecanceld nadat ze had geklaagd over een NOS Sport-medewerker die onophoudelijk seksistische en seksueel getinte opmerkingen maakte. Klachten van Marghadi en De Vries werden niet serieus genomen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Poeh, poeh
Poeh, poeh13 mrt. 2023 - 12:00

De column vandaag in de Volkskrant zegt een hoop over de cultuur bij de NOS (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zolang-het-ware-probleem-van-hilversum-niet-wordt-opgelost-blijft-het-rotten~b46b5a64/). Los van de grensoverschrijdende zaken die terecht om een nieuwe te vertrouwen omgeving vragen, is er de cultuur van het elkaar in stand houden. Zo lang de verantwoordelijke mensen daar elkaar de hand boven het hoofd houden, zal van een cultuuromslag op dat gebied weinig terecht komen. Een concreet voorbeeld: denk iedereen nu echt dat Frans Klein zijn werkzaamheden heeft opgeschort? Wel eens van thuiswerken gehoord?

Willem D2
Willem D213 mrt. 2023 - 10:37

Ik vrees dat het niet bij NOS sport blijft in Hilversum. -Mannen op hoge posities -Hoge afhankelijkheid, door het ontbreken van baanzekerheid - Een werkomgeving met naar buiten toe een bepaalde aantrekking Meer vaste contracten en meer vrouwelijke leidinggevenden zou al een stuk helpen schat ik zo in.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 mrt. 2023 - 11:37

@willem Ik ken ook organisaties met vrijwel alleen maar vrouwen waar sprake is van groepjes, roddel en achterklap, slechte leidinggevenden, buiten sluiten en wegpesten. Volgens mij is dit niet voorbehouden aan mannen maar meer het geval wanneer er 1 dominante cultuur dat mensen die zich daar niet bij thuis voelen het als onprettig ervaren.

Ivan61
Ivan6113 mrt. 2023 - 10:36

Wanneer stapt Timmer op? Dat is te gek voor de woorden dat hij blijft zitten. DWDD, nu NOS Sport en hij is daar de baas. Heel slechte baas en word betaald door mij en jullie. Weg ermee

PamVlam
PamVlam13 mrt. 2023 - 8:58

In alle organisaties bedrijven verenigingen zouden regelmatig tevredenheidonderzoeken moeten plaatsvinden. Zoals consumenten dat krijgen als ze iets gekocht hebben of een of andere dienstverlener hebben ingeschakeld. Zou verplicht moeten worden om naar de werknemers te luisteren wat er mis is in hun organisatie waar ze werken. Vroeger had je ondernemingsraden en vakbonden waar je je toe kon richten maar tegenwoordig kan dat veel efficiënter door website te openen waar directieleden kunnen zien wat er fout is in hun bedrijf. Een openbare klachtenwebsite voor werknemers. Misschien bestaat het al. Maar dan wel gaan verplichten.

Joop  den Uil
Joop den Uil13 mrt. 2023 - 8:00

waarom NOSsport niet helemaal van de buis? Dat van Egbers gebeurde 15 jaar geleden; daar is dit bestuur toch niet debet aan? Gewoon hele programma vd buis. Niemand die het mist want er zijn genoeg alternatieven.

2 Reacties
Jozias2
Jozias213 mrt. 2023 - 8:16

@joop Nou in dit geval wel. Nooter zit er al 20 jaar. En de eindredactie is wel verantwoordelijk voor het achterwege blijven van een cultuurverandering en het niet of onvoldoende optreden bij klachten, Als iemand moet aftreden is het de eindredactie en niet iemand die 15 jaar geleden iets heeft gedaan en wat destijds al bekend was.

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden13 mrt. 2023 - 11:50

Deze reactie is verwijderd

Pater
Pater13 mrt. 2023 - 3:22

De macht van de grote presentatoren was kennelijk onaantastbaar, er was onaanvaardbaar gepest, er ontstond een ongezonde cultuur, er zijn mensen beschadigd. Terecht dat een directie dat dat allemaal liet waaien nú opstapt. Maar de sfeer was zo te horen en lezen lang niet vergelijkbaar bij die bij DWDD.

EenMening3
EenMening313 mrt. 2023 - 0:27

Binnen de NPO viert nepotisme, belangenverstrengeling en machtsmisbruik bij tijd en wijle hoogtij. #metoo is binnen dit universum ook wijd en zijd verbreid. Het is de hoogste tijd dat de NPO-directie de eer aan zichzelf houdt en ontslag neemt. Een nieuwe directie kan dan de bezem er doorheen halen. De benoeming van uitgerekend Janke Dekker tot voorzitter van Mores, spreekt boekdelen.

Thuiszitter
Thuiszitter12 mrt. 2023 - 21:10

Kijk Mark dat heet nu verantwoordelijkheid nemen.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens13 mrt. 2023 - 7:34

Mark zou zelfs niet opstappen als hijzelf protagonist was in een dergelijke beerput. Het land moet immers bestuurd worden en zonder hem is dat ondenkbaar. Dàt is pas verantwoordelijkheid nemen!... Aldus Mark. Hij zou er overigens geen herinnering aan hebben, maar desondanks wél zijn excuses aanbieden. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij te moe was om aan de verleiding weerstand te bieden.

Volrin
Volrin13 mrt. 2023 - 7:49

Je kent de cliché dooddoener van de VVD toch: "Ik ga niet aftreden, maar optreden!"

Jozias2
Jozias213 mrt. 2023 - 8:01

@thuiszitter Gerard timmer blijft ook zitten hoor. Eerst tot 2018 verantwoordelijk voor dwdd en nu voor de nos.

Mathijsco
Mathijsco12 mrt. 2023 - 20:09

Men cancelt wat af. Verder goed hoor, dat sexuele intimidatie en machtsmisbruik wordt aangepakt. Maar je moet er wel voor waken dat je niet toe werkt naar een schizofrene samenleving waarin preutsheid, dikke rokken en angst de boventoon voeren.

5 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy12 mrt. 2023 - 20:26

Dit is echt wel wat anders dan 'cancel culture'. Ik heb het artikel in de Volkskrant gelezen en als ik die mag geloven heerst er al decennia een behoorlijk giftige cultuur bij NOS Sport. Dezelfde soort cultuur als erbij DWDD was, gecombineerd met een dosis seksisme en racisme. Schieten we bij veel zaken tegenwoordig te snel in de kramp en hebben sommige groepen veels te lange tenen? Ja, dat klopt ook. Maar dit is echt wat anders.

JasDon
JasDon12 mrt. 2023 - 21:54

@Mathijs, Tom en co. hadden zich gewoon verantwoordelijk moeten gedragen t.o.v. jonge vrouwen die carrièretechnisch afhankelijk van hun bleken te zijn. Dat bleek ook nog eens toen de heren zonder de vrouwelijke klagers naar grote sportevenementen gingen.

Volrin
Volrin13 mrt. 2023 - 7:50

"Men cancelt wat af. Verder goed hoor, dat sexuele intimidatie en machtsmisbruik wordt aangepakt." Dit heeft echt niks met cancellen te maken. Het is gewoon verantwoordelijkheid nemen als bestuur. "Maar je moet er wel voor waken dat je niet toe werkt naar een schizofrene samenleving waarin preutsheid, dikke rokken en angst de boventoon voeren. " U doet net alsof het probleem hier incidenteel ongewenst flirten is. Dat is niet zo.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger13 mrt. 2023 - 10:38

@Jasdon: Het verhaal van Egberts blijkt toch wat genuanceerder te zijn. Hij had 15 jaar geleden een buitenechtelijke affaire waar hij een einde aan had gemaakt. De vrouw waar het om ging was minimaal medeschuldig aan wat er is gebeurd en stuurde na de affaire nog vaak pikante berichtjes. Het lijkt heel erg op stalkgedrag. Dat nu ineens 15 jaar later deze affaire naar boven komt is erg kwalijk. De krant die alles vond te moeten publiceren wil het verhaal niet van beide kanten publiceren en de vrouw van Egberts die nu ook haar baan moest opzeggen krijgt de affaire na 15 jaar opnieuw om de oren. Als het gaat om publicatie van iets kleins dan schreeuwt de wereld over privacy, maar nu het om iets gaat waar notabene het vermeende slachtoffer wellicht veel schuldiger is mag de beerput voluit in het nieuws. Van riooljournalistiek gesproken… bah!

Zandb
Zandb13 mrt. 2023 - 11:11

Mathijs Ik lees zoiets als "Verkrachten is erg maar net doen of je verkracht wordt ook.". Nou, en breng daar maar eens wat tegen in!