Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderdvijftigduizend Duitsers de straat op in Berlijn uit protest tegen extreemrechts

  •  
03-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1323 keer bekeken
  •  
ANP-490109371

In Berlijn hebben zaterdag minstens 150.000 mensen gedemonstreerd tegen de opkomst van extreemrechts. De telling is afkomstig van de politie van Berlijn. Volgens de organisatoren was het zelfs nog drukker en zouden er ongeveer 300.000 mensen de straat op zijn gegaan. Behalve in Berlijn werd er op nog meer plaatsen in Duitsland gedemonstreerd.

De actievoerders richten zich vooral op de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, die in de Duitse peilingen een van de grootste partijen van het land dreigt te worden. Sinds uitlekte dat de partij in het geheim massadeportatieplannen besprak met neonazi-kopstukken, gaan Duitsers de straat op. Ook zwelt de roep om een verbod op de partij aan. De organisatoren lieten eerder weten geen “Nederlandse toestanden” te willen waar een extreemrechtse partij de grootste van het land wordt.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz prees zaterdag de demonstranten. Hij noemde het een “sterk teken voor de democratie” dat zoveel mensen zich uitspreken tegen haat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.