Joop

Homohater en Poetinvriend Orbán wint verkiezingen

  •    •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1224 keer bekeken
  •  
orban

Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Victor Orbán, heeft de verkiezingen gewonnen. Na het tellen van 90 procent van de stemmen stond de partij op 53,5 procent. De verenigde oppositie is goed voor 34,6 procent van de stemmen, meldt de NOS.

Oppositieleider Peter Márki-Zai heeft de nederlaag erkend. De oppositiepartijen trokken dit jaar gezamenlijk op tegen homohater en Poetinvriend Orbán. Omdat Fidesz een sterke greep heeft op de media had de oppositie het zwaar. “We wisten dat dit een oneerlijk speelveld zou worden”, aldus Márki-Zai.

De NOS schrijft dat er zorgen zijn over stemfraude. “Donderdag werden gedumpte poststemmen van buitenlandse stemmers op een stortplaats gevonden. Of er daadwerkelijk sprake is van stemfraude wordt onderzocht. Een burgerbeweging heeft extra veel waarnemers aangetrokken om de verkiezingen te controleren op mogelijke misstanden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

∆
4 apr. 2022 - 16:36

Let op! De Amerikaanse Republikeinse partij toont veel aandacht voor het Hongaarse model. Zo manipuleert ze allerlei regels om het stemmen van bepaalde minderheidsgroepen haast onmogelijk te maken en kiesdistricten in hun voordeel te herschikken (gerrymandering). Autocratie 2.0.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2022 - 21:48

Dat doen de Amerikanen al sinds de burgeroorlog, die verwording zit al in de achtergebleven constitutie.

Hansje6
Hansje64 apr. 2022 - 11:01

Het Hongaarse volk heeft dus in ruime meerderheid gekozen voor deze man. Ja dat is inderdaad een 'hoofdpijndossier" voor de EU, maar ik word toch wel een beetje moe van het misplaatste superioriteitsdenken van NL (EU) politici: lekker makkelijk praten vanuit de zeer goed betaalde 'safespace'. We hadden natuurlijk veel eerder moeten bedenken dat een uitbreiding van de EU richting Rusland geen goed idee is (ook tegen de gemaakte afspraken met Rusland in). Een van de oorzaken van de Russische oorlog tegen Oekraine. Dit soort reacties op de democratische verkiezingen in een land werken als een lap op een stier. Ook in Hongarije blijkt maar weer: links kan geen goed alternatief bieden tov (extreem) rechts. En dat heeft toch echt meer te maken met gebrek aan inhoud dan aan een bepaald kiesstelsel of social media strategie. Die oorzaken liggen bij de oppositiepartijen zelf.

3 Reacties
Sonic2
Sonic24 apr. 2022 - 12:06

Hongarije is een ultra rechts land. Die zich laat leiden door een ultra rechtse dictator. Die ultra rechtse leugens en sprookjes vertelt. Waar een hoop domme kiezers in trappen. Geen enkele stem van ultra rechts is eerlijk verkregen. Het is allemaal gebaseerd op leugens, onjuistheden, onfatsoen en sprookjes. En mensen die denken dat "rechts" hun problemen gaan oplossen en dat links de schuldige is. Het staat u en nog wat wegkijkers hier vrij om te geloven in de extreme leugens en sprookjes waar u of nog wat wegkijkers in willen geloven. Het heeft niets met de inhoud van links te maken. Of een gebrek aan alternatief. Het heeft alles te maken met zeer naïef volk wat in leugens van charlatan stapt. Zich totaal laat hersenspoelen door die charlatans. Gedoogd en gesteund door de media die Orban naar zijn hand heeft gezet. Orban en heel ultra rechts is gebaseerd op leugens. Net zoals Fortuyn en zijn "succes' gebaseerd is op mythe vorming. Nooit iemand die het over dat 87 dagen falende rampkabinet heeft. Zal me hier niet geliefder maken, maar 0,0 respect voor al die mensen die op Orban stemmen. Het zal juridisch en electoraal wat waard zijn. En ik "feliciteer" Orban met zijn "overwinning". Die niets waard is want gebaseerd op leugens, populisme en sprookjes. Net als die "zege" van Trump niets waard is, want bereikt met leugens en sprookjes en door inspelen op het onderbuik gevoel. 0,0 respect voor. En als je denkt dat links het probleem is dan zegt dat veel over u

Zandb
Zandb4 apr. 2022 - 13:08

Hansje Het gaat niet om links of rechts. Het gaat er om, dat in een land de rechten van alle mensen gerespecteerd worden. Dat bepaalde groepen mensen hun belangen willen beschermen ten koste van de vrijheid voor andere groepen mensen, dat is waar het om gaat. Als u met rechts, die groepen mensen wilt aanduiden, die vinden dat ze meer waard zijn dan andere groepen, dan is dat 'rechts' geen knip voor de neus waard en dan is hun winst bij verkiezingen wel te verklaren maar zeker niet goed te praten door de groepen mensen die de ware vrijheid koesteren (in uw ogen voor het gemak 'links' maar dat slaat nergens op), de schuld te geven. Ik vind, dat we aan groepen mensen die binnen een democratische rechtsstaat voor hun belangen opkomen duidelijk de voorkeur dienen te geven. Betreft het landen binnen of buiten de EU.

∆
4 apr. 2022 - 13:33

Laat dat Hongaarse regiem gewoon de rode loper uitrollen voor het Rode leger dat al op de stoep staat. Waarom niet gewoon wegwezen, als ze zo vies zijn van de EU?

∆
4 apr. 2022 - 10:53

Het Fidesz regiem is het modelvoorbeeld voor iedereen die een dusdanig gemanipuleerd systeem nastreeft waarin een minderheid van een land tot in lengte van dagen alle facetten van de macht beheerst. Dat sluit naadloos aan bij het Rusland van Poetin. Het is mij een raadsel waarom ze in de door hun vervloekte EU en NAVO blijven. Nu lijkt Hongarije onder gezag Orbán op het Paard van Troje in de EU.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 12:05

'Het is mij een raadsel waarom ze in de door hun vervloekte EU en NAVO blijven.' Omdat Hongarije ook bang is voor Rusland.

∆
4 apr. 2022 - 13:29

@Hernandez En ondertussen centjes aannemen van de EU om die daarna in de hand te spugen en vervolgens te kruipen voor papa Poetin. Het begrip de vijfde colonne zit het Fidesz regiem van Orbán als gegoten.

korheiden
korheiden4 apr. 2022 - 10:43

Homohater? Als je dit leest : https://www.gaytravel4u.nl/event/budapest-gay-pride#:~:text=Ondanks%20de%20inspanningen%20van%20de,Europa's%20meest%20indrukwekkende%20historische%20bezienswaardigheden. En Trouw schrijft : Toch lijkt een verkiezingsoverwinning van dit formaat niet volledig verklaard te kunnen worden door het ongelijke speelveld of fraude: Orbán en zijn regering zijn echt populair onder de Hongaarse bevolking.' In Nederland krijgen we via de NPO bijzonder vaak bewindslieden van met name D66 te zien. Je kunt het niet eens zijn met de Hongaren, maar ze hebben toch echt zelf hun leider herkozen.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew4 apr. 2022 - 11:10

Een interessante link, Kor. Het valt wel mee met die homohaat in Hongarije. Je kunt als homo beter in Boedapest gearmd over straat lopen dan in Amsterdam.

Thuiszitter
Thuiszitter4 apr. 2022 - 11:55

Eric - zo’n goeie link is het niet , gaytravel is reisbureau die moeten hun geld verdienen. Dan heb ik hier een meer realistische link, zo goed gaat het daar niet en gaan terug in de tijd . https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zoenen-flirten-en-dansen-in-een-gayclub-in-boedapest-ik-wil-niet-dat-hongarije-de-unie-verlaat~b1476446/

Zandb
Zandb4 apr. 2022 - 13:14

kor Ik vind te gemakkelijk. Wanneer 'slecht gedrag' beloond wordt, moet je niet menen dat het slechte gedrag dan ineens niet meer slecht is; omdat het beloond wordt! Wanneer we in Nederland bv massaal voor Wilders of Baudet kiezen, dan is dat een vaststaand feit. En dat is een slechte zaak, hoe we dat ook verklaren.

mijn-mening
mijn-mening4 apr. 2022 - 9:51

Ongelofelijk foute keus van een misleid volk, maar toch. Ze hebben gekozen en ze zullen de gevolgen hiervan zelf moet uitvinden en oplossen. Geldkraan dicht en zonder de EU verder. Verder geen woord meer aan vuil maken.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig4 apr. 2022 - 9:03

Wat kunnen wij nog verder verwachten van een land zoals Hongarije dat op plek 92 op de World Freedom Index lijst staat? Het Hongaarse volk stemde gisteren alsnog nogal massaal opnieuw op haar dictator. Willen wij Hongarije nog in de EU laten blijven na haar middelvinger richting de rest van Europa? Ik ben in elk geval zeer benieuwd wat er zal gebeuren in Hongarije de komende vier jaar. Niets goeds denk ik.

Duralex
Duralex4 apr. 2022 - 8:08

Als je de media in je zak hebt, is winnen een kwestie van geduld. Zie Rutte4Kaag1.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 apr. 2022 - 10:20

Zie Rutte en Kaag ? Hebben die hier de media in de zak alleen hun partijen komen aan t woord ? Ik had het ook liever anders gezien maar dat zij net als Orban de media in hun zak hebben slaat nergens op.

adriek
adriek4 apr. 2022 - 10:21

Ook in Nederland roepen sommige politici dat de persvrijheid aan banden gelegd moet worden. Vriendjes van Putin en Orbán. De persvrijheid beperken en het framen van de 'mainstream media'. Dat is het begin.

Zandb
Zandb4 apr. 2022 - 13:21

Duralex Horende doof en ziende blind: Wat is er bv niet aan bagger over Rutte (en Kaag) gekomen, de laatste tijd. Vooral in de media. Nou kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat m.n. Rutte daar alleen maar z'n voordeel mee doet. Maar u zult dat wel anders zien neem ik aan. Ik ben benieuwd. Verder meen ik, dat er een verschil zit tussen politici die ge/misbruik maken van de media en een regering die de media beheerst en controleert. U zult toch hoop ik nog met me kunnen waarnemen, dat de situaties wat dat betreft in Hongarije en Nederland totaal verschillen. Ik hoor graag uw visie. Tot slot wijs ik op de reactie van adriek. Ook daar ben ik benieuwd naar uw weerwoord, als u dat heeft.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 6:35

Orban heeft gewoon de meerderheid van de Hongaren achter zijn beleid. Dus de uitslag moet gewoon gerespecteerd worden. Het enige dat Nederland en de EU zich moet afvragen welke relatie met Hongarije gewenst is en of er wel een relatie moet zijn. Het zou raar zijn als dit soort keuzes geen gevolgen hebben.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2022 - 7:21

Daan Ouwens Ik heb er een hard hoofd in. Ze hadden al veel eerder kunnen ingrijpen volgens mij, als ze dat gewild hadden of het anderszins wettelijk mogelijk was geweest. Is dit niet het gevolg van het te snel toelaten, zonder nog te voldoen aan de regels m.b.t. corruptie bijvoorbeeld? Ook nu wordt daar nog amper iets tegen gedaan. De rekenkamer heeft er al tig keer op gewezen. Uit de EU zetten als ze niet meer voldoen aan de meest fundamentele wettelijke eisen die Europa stelt, daar is niet in voorzien. Ik zie het vooralsnog niet gebeuren, maar vind het wel levensgevaarlijk. Overigens ook in andere landen is rechts extremisme en Poetinisme in opkomst.

youppie
youppie4 apr. 2022 - 8:30

Ze kunnen Hongarije wel uit de EU zetten of op het strafbankje parkeren, maar wat vindt de rest van de EU bevolking? Bijna geen enkele Europese Jan met de Pet is fan van Frans Timmermans. En toch zit hij, ongekozen en wel, in de Europese Commissie. Jan met de Pet ziet heel erg goed wat er in Brussel allemaal voorgekookt wordt. Dat is nu niet echt democratisch en de commissie heeft net als Putin alle critici weggewerkt waardoor er een ivoren toren is ontstaan waar de werkelijkheid nogal eens aan de ideologie wordt aangepast.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2022 - 9:08

Orban belooft zijn kiezers stabiliteit veronderstel ik. Veel bange Hongaren zullen dat zeker nu waarderen.

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 9:26

@youppie 'Ze kunnen Hongarije wel uit de EU zetten' Nee, dat kan dus helemaal niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2022 - 10:51

DaanielleDefoe Hij heeft ze veiligheid beloofd door zich buiten het conflict te houden en dus geen afstand te doen/te nemen van Poetin. Dat noemt hij zo, je er niet mee bemoeien houdt hen veilig volgens Orban. Hij is uit op 'vrede'. De plattelandsbevolking schijnt dat alles te geloven.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 12:03

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Is dit niet het gevolg van het te snel toelaten, zonder nog te voldoen aan de regels m.b.t. corruptie bijvoorbeeld? Dat klopt, maar daarover moet je wel goed nadenken. Het idee achter het toelaten van veel voormalig Oost-Europese landen was de combinatie push and pull. Door druk en verlokking een staat en zijn bevolking meenemen naar een Europa van mensenrechten, goed economisch beleid en andere zaken. Ik denk dat zonder die aanpak de huidige situatie in Oost-Europa niet wezenlijk anders was geweest als 30 jaar geleden. En inderdaad is rechts extremisme en Poetinisme overal te vinden. In Rusland, Hongarije, hier in Nederland en in de VS als Trump achterban. Er is vrijwel overal een grote groep burgers te vinden die van mening zijn dat de vooruitgang aan hen voorbij gaat, dat anderen minder rechten hebben en dat hun opvattingen dominant moeten zijn in hun samenleving. Wat de Europese leiders van toen en nu te verwijten valt is dat er geen als/dan scenario's zijn vastgelegd. Als je dit doet, vlieg je er automatisch uit. Dat geeft ook de achterban van Orban duidelijkheid. Als wij Orban kiezen zijn we geen EU-lid meer bijvoorbeeld. Dat geeft mensen alle vrijheid, maar die vrije keuze heeft wel consequenties. Die fout moeten ze herstellen en die beweging zie ik wel. Maar in de EU gaat alles langzaam, dat is inherent aan dat type organisaties.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2022 - 12:09

@ youppie Jij schrijft: Bijna geen enkele Europese Jan met de Pet is fan van Frans Timmermans. Dat komt omdat Jan met de pet niet snapt en ook niet wil snappen hoe een organisatie zoals de EU werkt. De EU is een getrapte democratie van landen en niet van burgers. Alleen het Europese parlement geeft de burger enige invloed. De rest is een zaak van nationale verkiezingen. Maar wat ik hier opschrijf wil jan helemaal niet horen of weten. En jij vermoedelijk ook niet. Er is ook geen enkele overeenkomst tussen de Europese commissie en Poetin. De commissie handelt onder aansturing van de regeringsleiders. Poetin is eindbaas. Maar ik neem op voorhand maar aan dat je ook dat niet wil weten.

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 18:09

@Daan 'Dat komt omdat Jan met de pet niet snapt en ook niet wil snappen hoe een organisatie zoals de EU werkt. ' Nou Daan, leg maar eens uit waarom volgevreten Fransje heel de wereld moet rond vliegen (3 ton per jaar) om ons uit te leggen dat we minder moeten vliegen. Die man is een en al hypocrisie.

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2022 - 5:55

@ Hernandez Jij schrijft: ons uit te leggen dat we minder moeten vliegen. Die man is een en al hypocrisie. Er is geen ons. Er is slechts jij. En Timmermans is een van de belangrijkste bestuurders in de EU. Het gevolg daarvan is dat hij meerdere vluchtten per week maakt en soms zelfs per dag. Dan kan dat heel goed 300.000 per jaar kosten. Dat jij dat wil relateren aan je eigen vliegkosten voor all iinclusive vakantie is onderdeel van het Jan met de pet probleem. Naarmate het verder bij jou vandaan staat neemt je begrip af.

Hernandez
Hernandez5 apr. 2022 - 9:40

@Daan 'Dan kan dat heel goed 300.000 per jaar kosten. ' Die 300k is zijn salaris. Let them eat cake, Daan. Do as I say, not as I do.

Poezenmens
Poezenmens4 apr. 2022 - 6:26

Geen cent meer naar Hongarije. Orban gebruikt de EU als pinautomaat. Wanneer pakt de EU eens door?

1 Reactie
PGS
PGS4 apr. 2022 - 10:36

Tja. Maar Hongarije is er geen uitzondering. Als je consequent naar alle andere landen kijkt, moet je tot de conclusie komen dat Hongarije niet het enige land is dat de EU gebruikt als een pinautomaat.