Joop

Het kabinet-Rutte moet nu aftreden maar dan serieus

  •    •  
24-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10179 keer bekeken
  •  
ANP-425568183

Dat is de enige aanvaardbare reactie op het rapport van de enquêtecommissie Groninger gaswinning.

Het rapport van de enquêtecommissie Groninger Gaswinning levert meer verbijstering op dan zelfs de meest cynische waarnemer had verwacht. Bestuurlijk Nederland – topambtenaren en ministers – hebben de aardbevingsslachtoffers allemaal in de stront laten zakken. Een mildere term doet geen recht aan deze werkelijkheid. Ook de wetenschap heeft zich niet van zijn beste zijde laten zien. De oliebedrijven streefden uiteraard hun eigen belang na en vonden daarbij altijd een willig oor bij de overheid. De premier zag glimlachend toe tot het veel en veel te laat was. Nu de ernst van de situatie eindelijk tot hem doordringt, is hij nog steeds geen deel van de oplossing maar wel van het probleem. Je zou bijna denken dat het de afgelopen tien jaar beleid is geweest de Groningers zo gek mogelijk te maken zodat zij uiteindelijk overspannen de handdoek in de ring zouden gooien.

Dit alles evenaart in omvang het toeslagenschandaal. Men zal nu in Den Haag wel de neiging krijgen pion Vijlbrief te offeren maar dat is onvoldoende. Het kabinet dient net als in 2020 de consequenties te aanvaarden en in zijn geheel af te treden. Niet om net als in de coronatijd in feite de handen meer vrij te krijgen maar om daadwerkelijk van het toneel te verdwijnen.

Het is tijd voor een politieke generatiewisseling.

Het kabinet-Rutte IV is een verzameling brekebenen dat na eindeloze onderhandelingen en verwoestende ruzies tot stand kwam. Het geniet bij de kiezers weinig gezag. Dat kunnen wij gezien de bijna-oorlogssituatie waarin we verkeren, zeker niet hebben. Tegelijk zien we dat het geen begin van een oplossing heeft voor een groot aantal binnenlandse crises die stuk voor stuk op hun eigen manier de weerbaarheid van onze samenleving ondermijnen. Denk daarbij aan het onvolkomen elektriciteitsnet en de praktische problemen die een echte energietransitie effectief verhinderen. Denk aan de stikstofproblematiek of de toenemende problemen in de zorg. Denk aan de volkshuisvesting. Dit rijtje is incompleet en ze kunnen stuk voor stuk een schandaal opleveren á la wat we nu meemaken met Groningen. Je hoeft geen Einstein te zijn om dat in te zien.

Op 15 maart zullen de kiezers al afrekenen met Rutte IV. Alle peilingen laten een drastische reductie zien van de coalitie in de Eerste Kamer. Dat maakt het regeren nog moeilijker.

Daarom dienen er in mei of juni vervroegde Kamerverkiezingen te komen zodat vervolgens een nieuw kabinet kan aantreden – liefst met nieuwe mensen – dat kan beginnen de immense schade van de afgelopen twaalf jaar te herstellen.

Lees het hele rapport van de Commissie Aaardgaswinning Groningen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: een terugblik op het carnaval.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (144)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans325 feb. 2023 - 14:09

Net als bij de toeslagenaffaire, is het aantal slachtoffers van de aardbevingen betrekkelijk gering en te overzien. Het zijn eerder schandalen dan rampen. Wat mij dan opvalt en interesseert is de kennelijke incompetentie in het algemeen van de overheid om dit soort problemen het hoofd te bieden. Het lijkt er op dat elk probleem een slepende kwestie wordt. Ik zie het ook gebeuren met de zogenaamde stikstofcrisis. Wordt hiermee de prijs betaald van het jarenlang reorganiseren van en bezuinigen op een ter zake kundig apparaat van (beleids)ambtenaren, adviescolleges, onderzoeksinstellingen dat de kwaliteit van het bestuur heeft aangetast? Zijn politieke functies zo onaantrekkelijk geworden dat menigeen die verantwoordelijkheidsgevoel heeft bij de publieke zaak (en daar de nodige talenten voor heeft) er voor kiest om aan de kant te blijven staan? Heeft de polarisatie en het populisme zo veel terrein gewonnen dat de compromisbereidheid uit het zicht is verdwenen en daarmee ook bestuurbaarheid? Zomaar wat gedachten op een zaterdagmiddag voordat ik dat rapport van 1900 pagina's opensla. Maar ik heb het idee dat ook met een 'serieus' aftreden dit land nog niet uit het dal is geklommen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 18:55

Meteen in je eerste zin ga je al vreselijk de fout in. Slachtoffers van de toeslagenaffaire: ca 26.000 volwassenen en ca 70.000 kinderen. Betrekkelijk gering????

Jozias2
Jozias225 feb. 2023 - 21:27

@vdbemt Het is natuurlijk wel zo dat van die 26.000 slachtoffers er ook een aanzienlijk deel is wat voor een paar honderd euro het schip is ingegaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2023 - 23:07

Dat is niks nieuws. De liberalen hebben de capaciteit om te regeren verkocht, zodat ze niet meer verantwoordelijk kunnen zijn, om de sociale staat optedoeken, en hun taak als volksvertegenwoordeging te verkwansellen voor prive interessen.

vdbemt
vdbemt26 feb. 2023 - 14:26

@Jozias. Oh ja?

Jozias2
Jozias226 feb. 2023 - 20:01

@vd bemt Ja daarom was zelfs omtzigt tegen de huidige compensatieregeling. Niet alleen vanwege overcompensatie maar ook omdat mensen die wel degelijk gefraudeerd hadden nu opeens tienduizenden euro’s krijgen omdat ze opeens ‘slachtoffer’ zijn. Er zijn uiteraard echte slachtoffers maar er is ook een vrij groot deel waarbij er sprake is van overcompensatie. Staat allemaal uitgelegd in dit artikel: https://decorrespondent.nl/12987/hoe-de-compensatieregeling-van-de-toeslagenaffaire-gierend-uit-de-hand-loopt/781314790113-098def69

DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2023 - 18:21

@ Jozias2 Jij schrijft: Er zijn uiteraard echte slachtoffers maar er is ook een vrij groot deel waarbij er sprake is van overcompensatie. Dat is het probleem als ambtenaren aan het werk zijn die alleen kunnen denken in regels en procedures en niet een evenwichtige menselijk resultaat te stand kunnen brengen. Die opvattingen en manier van handelen is de oorzaak van de toeslagen affaire en datzelfde probleem zit de oplossing in de weg. Overigens is overcompensatie een logisch gevolg van de besluitvorming in de kamer. Men acht de belastingdienst terecht niet in staat dit zorgvuldig uit te voeren dus is gekozen voor zeer ruimhartige compensatie. Maar zoals ik al eerder aangaf is het ook jouw manier van denken en handelen die tot dit probleem heeft geleid en zit dat dus ook een goede oplossing in de weg. Ik zie eigenlijk geen goede reden om jezelf daarover te beklagen. Ook het artikel in de correspondent geeft daar geen rechtvaardiging voor.

vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 10:00

@Jozias .........................

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2023 - 12:21

Rutte is een sloper!

Ewout Pool
Ewout Pool25 feb. 2023 - 12:07

En dan? Krijgen we Rutte 5. Zolang de VVD de beste van de vuilnisbelt blijft veranderd dit niet.

korheiden
korheiden25 feb. 2023 - 11:45

Er zijn al meerdere redenen geweest voor een opstappen van Rutte, zoals de toeslagenaffaire. Ook nu vrees ik dat we nog zomaar niet van hem af zijn. Veel zal afhangen van de komende verkiezingen. Bij veel stemmen voor extreemrechts zal D66 misschien de trekker overhalen. Als ze tenminste niet gehalveerd worden.

12 Reacties
Jozias2
Jozias225 feb. 2023 - 14:11

@korheiden Rutte 3 is toch opgestapt vanwege de toeslagen affaire?

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2023 - 21:00

@ Jozias2 Jij schrijft: Rutte 3 is toch opgestapt vanwege de toeslagen affaire? Nee. Asscher is opgestapt, Rutte is gewoon blijven zitten.

Jozias2
Jozias225 feb. 2023 - 21:31

@daan Asscher is ook opgestapt en uit de politiek gegaan. Het kabinet is opgestapt waarna er verkiezingen volgde. Na de verkiezingen ontstaat er een nieuw mandaat. In de politiek zit de politieke verantwoordelijkheid gekoppeld aan de functie niet aan het individu. “Op 15 januari 2021 bood het kabinet zijn ontslag aan, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, als reactie op een rapport over de toeslagenaffaire. “ https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_III

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2023 - 23:03

Dat is een boekhouders truuk. Regerings partijen regeren. Stemmers stemmen niet op een dingetje. Rutte zit er gewoon nog.

DaanOuwens
DaanOuwens26 feb. 2023 - 9:15

@ Jozias2 Jij schrijft: Na de verkiezingen ontstaat er een nieuw mandaat. Er zijn procedures en er is morele verantwoordelijkheid. Rutte heeft als het ware zijn misdragingen "gewit" zoals criminelen uit zwarte geld "witten". En van mensen zonder moreel besef krijgt hij dan weer stemmen. De kritiek hier op Rutte komt van mensen die moreel correct handelen belangrijker vinden dan procedures. En dus heeft Rutte voor hen geen mandaat. Zij hebben ongetwijfeld niet op hem gestemd. Zo is hij ook niet MP van alle Nederlanders, maar alleen van mensen die denken zoals jij.

Jozias2
Jozias226 feb. 2023 - 13:25

@beste Daan Nu heb ik ook niet op Rutte gestemd. Maar geen enkele mp is premier van alle Nederlanders obv de stemmen die zijn uitgebracht. We kiezen ook geen mp. Het werkt zo dat bestuurders aftreden waar ze politiek verantwoordelijk zijn. Ook als ze persoonlijk niet verantwoordelijk zijn. Het wordt hier alleen altijd persoonlijk gemaakt. Kijk naar ministers die zijn afgetreden voor de fouten van een voorganger terwijl ze daar zelf helemaal niet bij betrokken waren. De keerzijde daarvan is dat je daarna ook opnieuw gekozen kan worden. En elke politicus, de partij en de kiezer bepalen vervolgens voor zichzelf of dat moreel aanvaardbaar is. Bij Rutte stemden 2 miljoen mensen op hem, meer dan op elke andere politicus. Wat jij wil kan in een democratie alleen als de rechter het passief kiesrecht ontneemt.

DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2023 - 12:17

@ Jozias2 Jij schrijft: Het werkt zo dat bestuurders aftreden waar ze politiek verantwoordelijk zijn. Ik had je al uitgelegd waarom mensen vinden dat Rutte zijn morele verantwoordelijkheid niet heeft genomen. En uitgelegd dat dit iets anders is als een formele verantwoordelijkheid. Je tante Betje uitleg is dus niet aan mij besteed en dat had je al kunnen lezen. En vervolgens kom jij weer met je gehele procedurele geleuter. Heb je wel gelezen wat ik schreef? Of ben je gewoon niet in staat te begrijpen dat dit soort zaken niet het toepassen van regels betreft? En snap je niet dat het toepassen van regels vaak de problemen helemaal niet oplost? Soms laat je zien dat je denken zo beperkt is dat zonder de regels jij niet zou weten iets op te lossen. Dan mis je toch echt de essentie van grote maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld de toeslagen affaire en de compensatie van burgers in Groningen. Vandaar dat ik je er zo nu en dan op wijs dat jouw maatschappijvisie de oorzaak is van veel ellende.

Peterrr3
Peterrr327 feb. 2023 - 13:02

@DaanOuwens, Jij schrijft: Ik had je al uitgelegd waarom mensen vinden dat Rutte zijn morele verantwoordelijkheid niet heeft genomen. En uitgelegd dat dit iets anders is als een formele verantwoordelijkheid. Je tante Betje uitleg is dus niet aan mij besteed en dat had je al kunnen lezen. En vervolgens kom jij weer met je gehele procedurele geleuter. Heb je wel gelezen wat ik schreef? Of ben je gewoon niet in staat te begrijpen dat dit soort zaken niet het toepassen van regels betreft? En snap je niet dat het toepassen van regels vaak de problemen helemaal niet oplost? Soms laat je zien dat je denken zo beperkt is dat zonder de regels jij niet zou weten iets op te lossen. Dan mis je toch echt de essentie van grote maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld de toeslagen affaire en de compensatie van burgers in Groningen. Vandaar dat ik je er zo nu en dan op wijs dat jouw maatschappijvisie de oorzaak is van veel ellende. Wil je me eens uitleggen wat er zo professioneel is aan bovenstaande reactie en waar ik de twijfel kan vinden bij jou die volgens jou bij een professional hoort. Ik zie het namelijk niet terug in je tirade.

DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2023 - 16:49

@ Peterrr3 Jij schrijft: Wil je me eens uitleggen wat er zo professioneel is aan bovenstaande reactie Niets, dit is geen professionele discussie. Waarom denk jij dat hier een discussie wordt gevoerd tussen mensen die als professional bezig zijn met de politieke en morele afwegingen van Rutte? Let je wel een beetje op?

Peterrr3
Peterrr327 feb. 2023 - 22:18

@DaanOuwens, ik let heel goed op. Daarom reageerde ik ook.

DaanOuwens
DaanOuwens28 feb. 2023 - 8:49

@ Peterrr3 Jij schrijft: ik let heel goed op. Daarom reageerde ik ook. Dat doe je niet. Als je goed had opgelet had je niet gereageerd

Peterrr3
Peterrr328 feb. 2023 - 10:35

@DaanOuwens, je zit weer mis. Wel is het zo dat als ik verstandig was geweest dat ik had ik niet gereageerd. Het is toch zinloos om jou iets duidelijk te maken. Aangezien je zo enorm professioneel bent dat je toch altijd alles beter weet dan wie dan ook.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2023 - 9:43

Doet Han nu alsof we dit al niet al lang wisten? Het is alsof Nederlanders elke morgen gisteren vergeten zijn. Het systeem zit gewoon vast en is gekaapt door een zooi die weet dat ze niks fatoenlijks hoeven te doen. Men zou een sociale partij moeten oprichten met een activistische vleugel.

BasTrom
BasTrom25 feb. 2023 - 9:42

We verdienen met zijn allen de regering die we hebben. Menigeen kan daar wel zijn beklag over doen, maar het is nog steeds een democratisch land. Aan alle problemen die zijn ontstaan ligt een groot deel NIMBY gedrag of bang dat een ander meer krijgt dan ik' gedrag aan ten grondslag, ook al in het verleden. Hier hebben de voorgaande regeringen op geacteerd. Voor iedereen die naast de pot pieste zijn er omvangrijke toeslagen en subsidie potjes gecreëerd, waar een normaal mens niet meer uit komt en de ambtenarenstand bij floreerde. Nu het economisch wat minder wordt, knappen al die ballonnetjes en hebben we crisis na crisis. De welvaart raakt op. Rutte aftreden? dat kan, maar denk dat wat we er voor terugkrijgen niet veel beter zal zijn.

Panthera
Panthera25 feb. 2023 - 9:02

Als de conclusies in dit rapport over het bewust verkeerd blijven informeren van de Tweede Kamer door minister van Economische Zaken H. Kamp in het kabinet-Rutte II ( 2012-2017) de waarheid is, dan ga ik ervan uit dat er wel vijf leden van de Tweede Kamer te vinden zijn die een schriftelijke aanklacht gaan indienen voor een ambtsdelict, en de Hoge Raad dan zou kunnen kijken of er in zijn geval nu weleens iemand daarvoor strafrechtelijk vervolgd moet gaan worden.

Jantje Beton2
Jantje Beton225 feb. 2023 - 8:29

Mee eens. Dit kabinet is domweg niet langer acceptabel. Het is tijd voor een nieuwe generatie die aan een wederopbouw van de overheid gaat beginnen. Gewoon een overheid die haar werk fatsoenlijk doet, die zich aan de wet houdt en die zich laat controleren.

1 Reactie
Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 12:21

@Jantje: Vergeet niet te noemen dat we dan ook een 2e kamer en journaille moeten hebben die de controlerende taak serieus neemt.

Kira68
Kira6825 feb. 2023 - 7:31

Criminelen met een pak aan stuk voor stuk daar in Den Haag. Totaal geen respect voor dit soort. Tyd.voor een grote schoonmaak.

Pater
Pater25 feb. 2023 - 7:24

Dat zou allemaal moeten. maar het gaat niet gebeuren. In de 2e Kamer zal een motie van wantrouwen het niet halen, de 1e Kamer stuurt geen kabinetten naar huis. Dus links heeft geen andere keus de 1e Kamer te gebruiken om het beleid iets naar links te trekken. Het alternatief: kabinet gaat in de 1e Kamer steun zoeken bij rechts, zie ik alleen bij Ja21 gebeuren, en dat is te weinig.

Ivan61
Ivan6124 feb. 2023 - 22:02

Ik heb vaker geschreven. Rutte 2,3 en 4 horen achter slot en grendel thuis. Niet alleen vanwege Groningen maar ook vanwege alle andere leugens en misbruik. Jaren lang is vertrouwen hier in Groningen 0,0 . Er zijn 2 partijen die weigeren om met VVD samen te werken zolang Rutte de baas is. SP en PvdD. De rest is niet te vertrouwen net als VVD. Als links eigen gezicht wil reden dan moeten zij niet met zulke figuren zaken doen. En al die mensen die bang zijn dat extreem-rechts meer macht krijgt als GL en PvdA zich terug trekken houden Rutte in de zadel met eigen angst.

3 Reacties
Pater
Pater25 feb. 2023 - 11:38

Marijnissen heeft toch in '21 gezegd dat ze samenwerking met de VVD niet uitsluit. Je kunt dat wel weigeren, maar we leven in een land met een permanente rechtse meerderheid. Dan wordt het gevaar van een wending naar rechts bij de VVD wel erg groot.

Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 12:27

@Ivan: Vergeet de PVV niet die geen kans laat liggen moties van wantrouwen tegen aartsvijand Rutte in te dienen.

Ivan61
Ivan6125 feb. 2023 - 14:19

Pater, Waar komt die angst voor (extreem)rechtse regering vandaan? Dat snap ik eerlijk gezegd niet. Laat ze lekker een regering vormen en dan helemaal klem zetten en dwingen tot samenwerking. Polisario, Ik heb over fatsoenlijke partijen en PVV is dat niet.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen24 feb. 2023 - 20:44

Ik heb inmiddels zitten lezen in dat rapport. Er valt een patroon op: kamerleden stelden soms best kritische vragen of eisten aanvullende maatregelen, maar opeenvolgende ministers hielden op verschillende manieren de kamer aan het lijntje. Soms werd er twijfel gezaaid over het verband tussen gaswinning en de bevingen (Jan de Pous in '62, Neelie Smit-Kroes in ‘89), soms werd het verband wel toegegeven maar de gevolgen gebagatelliseerd (Harrie Langman, ’72, Hans Wijers, ‘98), soms werd er tijd gewonnen met vage beloftes om ergens in de toekomst een onderzoek in te stellen (Koos Andriessen, ’90). De kamer treft denk ik ook een deel van de blaam, want ze liet deze bewindslieden er telkens mee wegkomen. Ook interessant om te lezen is dat de regering destijds bij het opstellen van de regels omtrent de gaswinning teruggreep op wetgeving uit de Napoleontische tijd. Die wet werd gewoonlijk de mijnwet uit 1810 genoemd, maar heette officieel nog steeds de ‘Loi concernant les Mines, les Minières et les Carrières’ – volgens wiki de laatste Franstalige wet uit het Nederlandse recht tot het in 2003 vervangen werd door een nieuwe wet. Daarin staat dat een onderneming die een mijn wil uitbaten een concessie van de regering nodig heeft. Als een concessie eenmaal verleend is dan wordt de concessiehouder ‘eeuwigdurende eigenaar’. “Landeigenaren met gas onder de grond hebben dus geen recht op de delfstoffen” aldus het rapport. Dus reken je niet rijk als er olie wordt gevonden in je achtertuin.

1 Reactie
Poeh, poeh
Poeh, poeh25 feb. 2023 - 8:31

Heel interessant om in de DPG-bladen te lezen over de dubieuze rol van de ambtenaren. Een minister is altijd verantwoordelijk, maar als zijn 'input' een dubbel spel speelt, is het vechten tegen de bierkaai.

Farmer3.0
Farmer3.024 feb. 2023 - 20:14

Rutte is diplomatiek wel zeer bedreven. ( Op EU niveau ) Als ik dan vandaag Zelensky over hem hoor spreken op CNN. Er zijn op dit moment geen Nederlandse politici welke ook maar enigszins in de buurt van Rutte komen. ( ook Europees niet )

7 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer25 feb. 2023 - 1:01

@ Farmer2: Ook al zou waar zijn wat je zegt -n.m.m. dus niet-, dan nog doet dat niets af aan de levensgrote verantwoordelijkheiddie Rutte voor dit grote schandaal draagt. Aftreden is de enige logische consequentie.

Zomaareenmening
Zomaareenmening25 feb. 2023 - 4:06

Volgens jou is Rutte diplomatiek zeer bedreven! Rutte is evenzeer bedreven in het aan anderen verkopen van een oude dieselauto als de modernste zuinigste auto, dus hij heeft zijn beroep als autoverkoper gemist. Naar mijn bescheiden mening vind ik dat je je roze bril eens moet afzetten en daadwerkelijk naar de realiteit moet kijken. Onder het bewind van Rutte is het ene naar het andere politieke schandaal naar buiten gekomen maar Rutte doet het steeds voorkomen dat hij zelf nergens van af wist of dat zijn geheugen hem (notabene als historicus) in de steek liet. Enkele jaren geleden heeft hij met natte ogen “mea culpa” geschreeuwd en zich omdraaiende zijn lach in moeten houden!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 7:13

Hij kan onmogelijk zoveel goeds doen om alles wat fout is gegaan te compenseren. De man is af. Functie elders.

Mag
Mag25 feb. 2023 - 8:05

Farmer 2 Dus u bewondert hem (Rutte) op zijn inhoud? Merkwaardig! Op mij maakt hij daarentegen een dilettante indruk.

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:04

Behalve dat Zelensky niet de enige en absolute autoriteit is over wie diplomatiek bedreven is. Laat staan dat zijn lof voor Rutte bewijst dat hij de enige NLse politicus is die daar enigszins in de buurt komt. Tenslotte, al was het wel waar geweest, dat Rutte een goeie diplomaat is, dat veranderd nog niet dat hij een waardeloze premier is die Groningen en de Groningers veel schade heeft berokkend.

Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 9:33

Rutte heeft aangetoond een puinhoop van alles te maken waar hij mee bezig is. Hij is de aller- aller- allerslechtste premier die we ooit in ons land gehad hebben. Dit zeg ik als best fanatiek voormalig VVD-stemmer.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 10:40

Inderdaad. Noch in zijn behendigheid. Noch in zijn moraal. En dat heeft dan in NL geleid tot meerdere zeer beschamende affaires. Leve Rutte.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 feb. 2023 - 19:31

Nederland heeft aan het aard-gas infuus gelegen al onder J den Uil. De daarop volgende kabinetten tot heden hebben allemaal de andere kant op gekeken. De aardbevingen zijn van latere data, ze veroorzaken veel onnodig leed. Daar er zoveel kapitaal in de grond zit dat een correcte afhandeling een schijntje is op het te verkregen en te verkrijgen vermogen. Het is ronduit beschamend hoe kneuterig en penny wise and pound foolish met deze materie word omgegaan. De overheid moet zich kapot schamen voor zo veel domme en harteloze gedragingen.

Jozias2
Jozias224 feb. 2023 - 19:28

Hoe erg de situatie in Groningen ook is, je kunt je ook afvragen of de situatie daar echt zo veel erger is dan voor de mensen die in Pernis of Rozenburg wonen, naast tata steel, bij chemours in Dordrecht, onder de rook van schiphol of in overschie direct naast de a13. Allemaal mensen die last, hinder en (gezondheids) schade hebben opgelopen en niet direct of slechts in beperkte mate hebben geprofiteerd van die economische bedrijvigheid.

7 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 7:16

Het kapitaal en de regering hebben beide niet het belang van de burger voorop staan, die is namelijk makkelijk te vervangen, desnoods met import. Het management bij ons is trots op een groepje Polen die niet zeuren om normale arbeidsomstandigheden zoals Nederlanders, binnenkort ga ik weg bij deze uitbuiters.

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:05

"Hoe erg de situatie in Groningen ook is, je kunt je ook afvragen of de situatie daar echt zo veel erger is dan voor de mensen die in Pernis of Rozenburg wonen, naast tata steel, bij chemours in Dordrecht, onder de rook van schiphol of in overschie direct naast de a13. " Wat is je punt met dit whataboutisme? "Allemaal mensen die last, hinder en (gezondheids) schade hebben opgelopen en niet direct of slechts in beperkte mate hebben geprofiteerd van die economische bedrijvigheid. " Dat is enkel een argument om die mensen OOK te compenseren, niet om de Groninger gas affaire te bagatelliseren.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 10:43

@Volrin. Bespaar je de moeite.

Jozias2
Jozias225 feb. 2023 - 12:22

@volrin Volgens mij is een what about isme een kritiek op de steller over iets heel anders. Daarvan is hier geen sprake: 1. Ik lever geen kritiek op wat Groningers of deze commissie heeft misdaan. 2. Het gaat niet om iets heel anders. Het gaat er in Groningen en elders in weze om dat er bedrijfsactiviteiten zijn waar de lokale bevolking last, hinder en (gezondheids)schade van ondervind maar waar de samenleving als geheel van profiteert. Er is terecht aandacht voor de schade in Groningen maar ik mis een vergelijkbare aandacht voor mensen die schade ondervinden van vergelijkbare zaken. Het wordt nu in de media gebracht alsof de situatie in Groningen heel veel ernstiger is. En die onderbouwing mis ik.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2023 - 23:10

Jozias, als je zwager vroeger zijn zoon een klap om zijn oren geeft, mag jij je vrouw slaan?

Jozias2
Jozias226 feb. 2023 - 14:18

@paul Dit soort metaforen gebruikt men om een principe duidelijker te maken. Dat is je niet gelukt.

vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 10:05

@Jozias. Nee. Jou iets duidelijk maken, is ook volstrekt onmogelijk.

onyxcumulus
onyxcumulus24 feb. 2023 - 17:10

Ach, vol door het stof gaan en over 3 maanden zijn we het alweer vergeten.

Farmer3.0
Farmer3.024 feb. 2023 - 16:35

Om nu alle schuld naar Rutte te schuiven ? Den Uyl en Van Agt vonden het destijds ook prima die gratis centen van de aardgaswinning. Nederland aan het infuus van aardgasopbrengsten. Huidige coalitie zal zolang mogelijk standhouden. GL en de PVDA horen ook bij de bij coalitie, hebben ook geen andere keus. VVD gaat als het moet net zo gemakkelijk over rechts. Nederland is en blijft een rechts land.

12 Reacties
Yun99
Yun9924 feb. 2023 - 18:39

Den Uyl en Van Agt lieten Groningen ook nauwelijks profiteren van de aardgasopbrengsten, maar de kritiek op Rutte is juist dat hij (ook) niets deed toen de aardbevingen begonnen. De eerste beving was in 1986, rond de tijd dat Den Uyl en Van Agt de politiek verlieten. De tweede zware beving was in 2012 en werd het onomstotelijk duidelijk dat dit een serieus probleem was. Rutte was toen al premier.

vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 19:23

Werkelijk waar? Heb jij zelf niet dpor hoe enorm zwak deze reactie is? Kok erbij halen? Dat is ruim 20 jaar geleden. Er waren al wel wat bevingen. Maar van gevolgen was er nog geen sprake. Laat staan den Uyl, 50 jaar geleden. In 2013, al het 2e kabinet Rutte, waren de gevolgen al wel duidelijk. Verolgens kwam er dat jaar de grootste beving overheen. En NOG deden de kabinetten Rutte nadien niets. Dan Kok en Den Uyl erbij halen? Lachwekkend.

Farmer3.0
Farmer3.024 feb. 2023 - 20:49

@vdbemt Rutte is toch niet alleen ? Kijk naar de gehele coalitie met gedoogsteun van GL en PVDA

GeenProbleem
GeenProbleem24 feb. 2023 - 23:07

@vdbemt Jij wilde de opbrengst van dat gas niet? Heb jij je de afgelopen 70 jaar van je leven tegen verzet?

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:07

"Om nu alle schuld naar Rutte te schuiven ?" Nee, er wordt ook veelvuldig naar de kamer en oud-politici gewezen in het rapport. Maar, Rutte is de huidige CEO van het kabinet en de regering en dus de hoofdverantwoordelijke om de situatie op te lossen/verbeteren. "GL en de PVDA horen ook bij de bij coalitie, hebben ook geen andere keus." Behalve dat dat onzin is.

Bert van der Neut
Bert van der Neut25 feb. 2023 - 10:11

vdbemt, waar staat Kok genoemd in de reactie van Farmer2? De linkse vrienden van de PvdA hadden haast, hele grote haast. PvdA-minister van Economische Zaken Joop den Uyl wilde al het gas binnen dertig jaar oppompen en verkopen, want kernenergie zou daarna het gas onverkoopbaar maken. Het is veel te makkelijk om de Groninger ellende op de persoon Rutter af te schuiven. Dat het kabinet van VVD, D66, CDA en CU verantwoordelijkheid neemt vind ik logisch. Maar dat is echt heel iets anders.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 10:46

@Farmer2. Nee. Rutte was niet alleen. Hij is wel de enige, de rode draad, in 4 achtereenvolgende kabinetten onder ZIJN leiding. Als er IEMAND bij betrokken en verantwoordelijk voor geweest is, is hij het wel.

GeenProbleem
GeenProbleem25 feb. 2023 - 11:41

@vdbemt 'Als er IEMAND bij betrokken en verantwoordelijk voor geweest is, is hij het wel. ' Ben dan gewoon eerlijk en zeg dat je dit roept omdat hij een ideologische tegenstander is.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 21:02

@GeenProbleem. Sterke opmerking......

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 21:05

@vdNeut. Ja. Goede vraag. Niet Kok maar van Agt wordt genoemd. Ik werd misleid door het noemen van de PvdA. OOK van Agt is heel erg lang geleden. Daar geldt hetzelfde voor. Die kun je het trieste beleid van Rutte niet in de schoenen schuiven.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 21:09

@vdNeuT Jazeker wilde ook den Uyl het gas en het geld binnenhalen. Toen ze begonnen had niemand enig enig idee dat het tot aardbevingen zou leiden. Dat bleek pas later . En zelfs toen het overduidelijk en rampzalig werd voor de Groningers, 2013, tijd Rutte, werd dat genegeerd En DAAR gaat het om. En daar hebben Den Uyl en van Agt helemaal niets mee te maken.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 21:11

@GeenProbleem. Dat roep ik niet omdat hij mijn ideologische tegenstander is. Dat roep ik omdat het zo is. En ja, hij is ook mijn ideologische tegenstander. Maar dat verandert aan de waarheid niets.

Poeh, poeh
Poeh, poeh24 feb. 2023 - 15:42

Net zoiets als een auto die niet deugt en weg moet. Maar welke dan?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 19:24

Er is ook zo weinig keuze (zo onnozel)

Bert van der Neut
Bert van der Neut25 feb. 2023 - 10:12

Die was er wel. Maar die heeft links Nederland steeds geblokkeerd. Had een hoop ellende gescheeld.

Marcmokum
Marcmokum24 feb. 2023 - 15:38

Rutte zegt net op zijn persconferentie dat het kabinet ruim de tijd zal nemen om te reageren op het rapport. Ik schat in op 16 maart as.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer25 feb. 2023 - 1:50

Routinematig glibberde Rutte weer tussen de vragen van de interviewer door, om geen concreet antwoord te hoeven geven. Natuurlijk: het kabinet had meer tijd nodig om goede antwoorden te kunnen geven, enz. enz. Toch zal deze kwestie een harde dobber worden, en hopelijk het beginsignaal van Rutte's aftocht.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 10:52

Rutte is een sluwe man. Hij is totnogtoe door de meest beschamende zaken geglibberd. Hij moet dit toch hebben zien aankomen. En weet dus allang hoe hij het deze keer gaat aanpakken. OF zou zijn hoogmoed, ik ben ontastbaar, hem nu opspelen? Hij moet (moest al lang) aftreden. Voor de continuïteit is het van belang dat de coalitie nog even blijft zitten. Rutte weg en de vice-premier die het overneemt? Is dat geen optie?

Grijs gebied
Grijs gebied24 feb. 2023 - 15:35

Prima, nu verkiezingen. Wedden dat de meeste hier op Joop dan niet blij zijn met de uitslag!

3 Reacties
Yun99
Yun9924 feb. 2023 - 18:41

Misschien, maar wat de politieke consequenties moeten zijn mag niet afhangen van de peilingen.

vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 19:26

Het lijkt me dat dat afhangt van wat Rutte nu gaat doen. Overigens durf ik er geen eed op te doen dat de groep extreemrechtse reageerders de kleinere groep is.

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:08

"Wedden dat de meeste hier op Joop dan niet blij zijn met de uitslag! " En? Wat is het punt dat u denkt te maken? Dat we deze wanpresteerders maar moeten laten zitten omdat we het alternatief niet leuk vinden?

M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:22

Han, gezien de rechtse reacties hier alsjeblieft geen nieuwe verkiezingen. Iedereen valt nu voor die dikke (sorry, enorme) dame die zetbaas is van de veevoederindustrie, of voor die blonde volkstribuun, of die zwabbergek uit Rotterdam of zelfs Baudet! Of zei wat kunnen doen? Behalve dan het slopen van de rechtstaat, een economische chaos creëren bij uittreding uit de EU en terug naar de gulden (en meer van die luchtfietserij). De lui waarze het voor moeten doen laten ze schieten, zie het stemgedrag van het PVV-stemvee in de Tweede Kamer! En waarom PvdA en GL afgestraft zouden moeten worden? Hoeveel keren heeft de PvdA in het kabinet gezeten en is het verantwoordelijk voor de gaswinningsellende? GL al helemaal niet. Ik word steeds onpasselijker bij het lezen van de populistische en nihilistische commentaren hier. Klagen en kankeren maar nooit iets opbouwend. Ga naar jullie sites toe, maar niet op Joop, waar ik wat progressief gedachtegoed wil lezen. Beter voor mijn bloeddruk.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 18:03

Maak je niet zo druk. Accepteer andere meningen. Dat maakt het leven veel dragelijker.

Daslief
Daslief24 feb. 2023 - 19:19

Over opbouwende reacties gesproken ;-)

EenMening3
EenMening324 feb. 2023 - 20:26

Helemaal mee eens. Het land is ondanks alles toch het meest gebaat bij een kabinet bestaande uit middenpartijen. Dat zijn het huidige kabinet en de PvdA. Onder voorwaarden zou ook GL mee kunnen doen. De rest is te extreem en uitsluitend geschikt voor de oppositiebankjes. Stem dus op 15 maart op een middenpartij.

Lalanke
Lalanke24 feb. 2023 - 21:47

Niet te druk over maken, sop is de kool niet waard, het is precies in hun straatje, zuigen, zeiken, trollen, negatief over alles doen waar een weldenkend mens een boompje wil over opzetten. Doelstelling is linkse mensen ontmoedigen en monddood maken. Die lui kunnen nooit eens iets opbouwends zeggen al zet je een pistool tegen hun kop. De redactie zou eens een loodgieter moeten laten komen om dat lek in het riool te maken.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 7:18

Democratie is niet altijd even gemakkelijk te accepteren blijkt maar weer.

Panthera
Panthera24 feb. 2023 - 14:56

Laten zij wat mij betreft die beslissing maar na de stembusgang van de PS op 15 gaan nemen. Want als daar de rechtse klonen van deze coalitieregering als grootste uit stembus gaan komen, dan mogen ze van mij ondanks dit vernietigende rapport gewoon blijven zitten, want dan wil het volk toch geen politieke verandering in dit land, en dan maakt het toch niets uit met wie wij naar de afgrond aan het afglijden zijn.

Thuru
Thuru24 feb. 2023 - 14:34

Beste is gewoon niet op VVD, D66, CDA, PVDA en GL te stemmen. Als men slim is stemt men gewoon op een van de andere partijen en dus niet op de 5 genoemde. Helaas denk ik dat VVD weer de grootste word.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus24 feb. 2023 - 17:04

Baudet for president...

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:10

Wat heeft GL met deze affaire te maken?

Rob12342
Rob1234224 feb. 2023 - 14:32

Wat mij betreft graag verkiezingen met een volkomen decimering van D66 en alles wat daar links van zit.

7 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:23

Gelijk maar de NSB heroprichten, oh nee, die zitten er al...

Yun99
Yun9924 feb. 2023 - 15:39

Het artikel gaat over een schandaal waarin winst boven mensen werd gesteld met voornamelijk hoofdrollen voor VVD'ers, en uw conclusie is dat D66 "en alles wat daar links van zit" gedecimeerd mag worden?

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 feb. 2023 - 15:47

Besef je wel dat al die ellende waar jij je meent tegen te moeten afzetten, juist door alles wat er rechts van D66 is veroorzaakt????

Karingin
Karingin24 feb. 2023 - 15:48

Want de sloopkogel is bij jou nog niet langsgekomen zeker...nou die komt zeker als er een nog rechtsere regering komt, wacht maar tot je een keer zorg nodig hebt

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 16:33

"Wat mij betreft graag verkiezingen met een volkomen decimering van D66 en alles wat daar links van zit." Laten we het hopen.

Daslief
Daslief25 feb. 2023 - 12:15

Wat mij betreft graag verkiezingen met een volkomen decimering van D66 en alles wat daar rechts van zit.

Rob12342
Rob1234225 feb. 2023 - 17:18

Leuke reactie van Grootendorst, alles wat niet links is , is blijkbaar NSB. Zo komen we echt verder in dit land! Dank voor het inzicht.

Bert van der Neut
Bert van der Neut24 feb. 2023 - 14:23

Het is tijd voor een politieke generatiewisseling. En welke generatie moet dat dan worden. Nederland schuift steeds meer naar rechts op. Of dat dan de oplossing is voor de problemen die we hebben, ik weet het niet. Ik zou een aftreden van dit kabinet ook wel zo zuiver vinden. Hoewel deze situatie al in de jaren 60 is ontstaan en door vele kabineten, rechts, links, midden is in stand gehouden is het nu wel tijd voor deze consequentie.

9 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:25

En waar iedereen, van links tot rechts, mee eens was. Die tijd misschien een juiste beslissing, zonder de gevolgen te kunnen overzien. Pas wanneer de gevolgen bekend werden, vanaf die tijd, kan je echt schuldigen aanwijzen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 feb. 2023 - 15:48

Kun je me een voorbeeld geven van een links kabinet, Bert? Dank je..

Kuifje3
Kuifje324 feb. 2023 - 17:46

@Willem: De kritiek van geheel rechts NL plus het grootste deel van de aanhang van VVD en CDA is dat Rutte2, 3 en 4 juist veel te links geweest zijn. Vooral dat Rutte 3 en 4 de agenda van D66 uitvoert en dat PvdA en GL het daar grotendeels wel mee eens zijn. Wat mij betreft waren het vooral desastreus slechte regeringen. Die steun van uit links is niet zo verstandig geweest.

Bert van der Neut
Bert van der Neut24 feb. 2023 - 17:59

Kabinet Den Uyl

WillemdeGroot
WillemdeGroot25 feb. 2023 - 7:22

Zelfs dat Kabinet niet, Bert! Volgens de heersende opvattingen in de politicologie was 'Den Uyl' een centrum-links-kabinet. Er zaten ministers in van ook KVP en ARP! Links hebben we nog nooit gehad in Nederland... en maar links de schuld geven van alle ellende waarin grote delen van de burgerij in verkeert, of nog komt te verkeren. Kuifje. Jouw redenatie is gebaseerd op de visie van een extreemrechtse stroming in Nederland, waarbij manipulatie van de werkelijkheid, beeldvorming en (voorgewende) verontwaardiging en boosheid voorop staan. Die werkelijkheid wordt voor zoete koek geslikt door een horde zich minderwaardig en achtergesteld voelende kiezers, die (beeldvorming!) D66 en Kaag voor hun eigen belachelijke duidelijkheid maar links noemen. Hoe gek wil je het hebben?

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:11

@Kuifje "De kritiek van geheel rechts NL plus het grootste deel van de aanhang van VVD en CDA is dat Rutte2, 3 en 4 juist veel te links geweest zijn" En dat is een absurde verschuiving van het Overton window. " Vooral dat Rutte 3 en 4 de agenda van D66 uitvoert en dat PvdA en GL het daar grotendeels wel mee eens zijn. " Niet alleen is dat onzin, D66 is op zijn best centrum, niet links.

Bert van der Neut
Bert van der Neut25 feb. 2023 - 12:07

Willem, semantiek en niets anders. Den Uijl was links en die wilde met volle snelheid gas oppompen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot25 feb. 2023 - 13:58

Bert, je schrijft: 'Willem, semantiek en niets anders. Den Uijl was links en die wilde met volle snelheid gas oppompen.' Dat op mijn vraag een voorbeeld te geven van een links Kabinet. Welke betekenis je hier aan 'semantiek' hangt, mag je uitleggen, ik begrijp die niet.. Wat het bestuursonderdeel 'gas oppompen' met links te maken heeft, is me ook totaal onduidelijk. Of je een Kabinet links dan wel rechts wilt noemen hangt niet van een enkel beleidsplan af, maar van het gehele pakket dat je tegen het politieke licht houdt. Daarom, om een voorbeeld te noemen, kun je D66 in zijn algemeenheid niet een op een onderbrengen in het linker of rechterkamp. Grofweg zou je kunnen zeggen dat deze partij op cultureel terrein links is, maar op sociaal terrein rechts. Ik zeg het even ongenuanceerd. Kortom, Bert, ik zie een meer onderbouwd antwoord over het onderwerp links Kabinet graag van je tegemoet... Mijn stelling is en blijft dat Nederland nimmer een links kabinet heeft gekend, enkel Kabinetten ter rechterzijde ervan. En maar afgeven op links, terwijl dat links nog nooit het beleid heeft kunnen bepalen!

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 21:17

Mijjn god, wat braak jij een onzin uit om je gelijk te krijgen en vooral ook links als schuldige aan te kunnen wijzen. Deze situatie is in de jaren 60 ontstaan???? Je reinste onzin. De eerste gemeten beving in het Groningenveld was nabij Middelstum op 5 december 1991

west012
west01224 feb. 2023 - 14:13

Hij biedt zijn excuses aan en de mensen stemmen weer net zo vrolijk op de VVD.

Pietje Puk139
Pietje Puk13924 feb. 2023 - 14:07

Beste Han, jij weet ook dat niet het kabinet, maar de tweede en eerste kamer de baas zijn. Dat de coalitie flink verliest, moge duidelijk zijn. Maar wat maakt dat uit, als de rechtse coalitiezetels worden ingeruild voor rechtse oppositiezetels. Liberaal = liberaal. Het beleid blijft dus het zelfde.

Thuru
Thuru24 feb. 2023 - 14:06

Dat zal in praktijk wel over 2 jaar gebeuren. Is nu wel zaak om je stem aan een goede partij te geven. Dus geen GL, geen PVDA, geen CDA, geen VVD en geen D66.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 16:35

Goed stemadvies!

vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 19:29

GL, PvdA en D66 zitten er toch heel anders in dan CDA en VVD. Wel hebben PvdA en D66 in deze beschamende periode mede regeringsverantwoordelijkheid gehad. GL niet. Dus waarom die genoemd?

Kuifje3
Kuifje324 feb. 2023 - 14:04

Aftreden? Dat gelooft niemand toch nog? Rutte komt binnenkort op een hem uitkomend moment met zijn volgende welgemeende diepe oprechte excuus. Hij kijkt dan net alsof hij het ook meent en belooft dat hij er alles aan zal doen om het vertrouwen dat beschaamd is terug te winnen. Hij heeft daarvoor echt hele goede ideeën en het enige wat nodig is dat is om hem het vertrouwen te geven het nog wat jaren vol te houden in zijn huidige functie. De kamer reageert zoals verwacht. Ze zijn geschokt en verbijsterd. Het is rampzalig! Er is een ereschuld en natuurlijk bla bla bla. Kortom: We dronken nog maar weer eens een glas. Deden gezamenlijk een flinke plas en jaja alles bleef zoals het was.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 16:36

Inderdaad Kuifje, het is een voorspelbaar scenario geworden.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen24 feb. 2023 - 13:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen24 feb. 2023 - 13:45

"Dit alles evenaart in omvang het toeslagenschandaal [...] Het is tijd voor een politieke generatiewisseling." Eens, maar ik vrees dat het weinig zal uitmaken. Ik las ergens dat er 100.000 gedupeerden zijn in Groningen. Dat is één kamerzetel. Het kan zijn dat dit getal niet klopt, maar zelfs als het er meer zijn en je ook de familie en vriendenkring van de gedupeerden meetelt dan nog gaat het maar om een handvol zetels. De laatste peilingen nemen het effect van dit rapport natuurlijk nog niet mee, maar het zou me verbazen als mensen die niet gedupeerd zijn naar aanleiding hiervan solidair zijn en heel anders gaan stemmen. Bij de toeslagenaffaire ging het ook om een handvol kamerzetels aan gedupeerden, en ook die affaire speelde niet of nauwelijks een rol tijdens de vorige verkiezingen. Het kan best zijn dat de coalitie bij nieuwe verkiezingen een klap krijgt, maar de VVD blijft met afstand de grootste: https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/ Dat heeft weinig met de VVD zelf te maken maar komt gewoon omdat de rest zich verdeelt over de andere partijen in plaats van zich te concentreren bij één (oppositie)partij. We kunnen poppetjes wisselen en nieuwe verkiezingen houden maar dan treedt over een half jaar gewoon Hermans I aan, een kabinet van vijf of zes partijen zonder een meerderheid in de eerste kamer. Hebben we de eerste vrouwelijke premier, dat wel.

2 Reacties
Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:14

"Dat heeft weinig met de VVD zelf te maken maar komt gewoon omdat de rest zich verdeelt over de andere partijen in plaats van zich te concentreren bij één (oppositie)partij." Onzin. Al wat nodig is om de VVD kleiner te maken is dat minder mensen op de VVD stemmen. Het maakt niet uit op welke andere partij, als het maar niet de VVD is. Het is juist dat argument dat u hier weergeeft waardoor we een tijd terug op een VVD/PvdA kabinet uitkwamen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 feb. 2023 - 13:58

Volrin, Tenzij je echt teruggaat naar de eerste decennia na de oorlog zijn de 34 zetels die de VVD nu heeft niet uitzonderlijk veel. De VVD heeft als enige van de traditionele partijen zijn achterban vastgehouden, daar waar het CDA en de PvdA die zijn kwijtgeraakt. Die streden vroeger om de eerste plek en haalden soms 50 zetels, de VVD kwam een stuk daarachter. Nu zijn er 15 partijen in de kamer die niet de VVD zijn, en nog een zooi onafhankelijken. Als je de kiezer uitsmeert over al deze partijen dan blijft de VVD het grootste, of ze moet daadwerkelijk een soort PvdA duik maken. In dat scenario kan trouwens de PVV nog wel eens grootst zijn, die heeft een vrij vaste achterban. Wat betreft 2012, de beste uitslag van de VVD ooit, dat was inderdaad een teleurstelling. Maar toch is dat het beste scenario voor links: je samenballen in één partij. Want dan heb je Rutte iets te bieden dat de rechterflank niet heeft, namelijk stabiliteit en verantwoordelijkheid. Dat Samson het vervolgens verprutste is iets anders.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 13:41

Nu aftreden is een zinloze exercitie. Als het kabinet aftreedt en verkiezingen zijn geweest krijgen we dezelfde coalitie met een om onduidelijke reden lange formatie. De vorming van Rutte-IV zal zich herhalen. Een glas-plas-was-situatie. Nee, ga het oplossen of ga uit de politiek en laat het aan anderen over.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 feb. 2023 - 13:32

Tuurlijk, ben het in eerste instantie eens met Han. Maar dan, vervroegde verkiezingen, en dan... Nederland staat een flinke ruk naar rechts te wachten. En VVD, CDA en de extreemrechtsen, evt. aangevuld met de SGP, valt daar op dit gebied iets positiefs van te verwachten, laat staan op ander gebied. En, HJan, deze ellende is niet (alleen) veroorzaakt door de partijen uit de huidige coalitie, maar ook door de PVV en de PvdA. En die kunnen niet opstappen uit Rutte IV... De grootste schreeuwerds in de politiek zullen ook op het onderwerp 'Groningen' van zich laten horen, op de hun eigen wijze, waarop er weer een kortzichtige meute kiezers achteraan hobbelt. En dan?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje324 feb. 2023 - 17:53

@Willem: De PVV keerde zich af van Rutte1 omdat ze het niet eens waren met de geplande snoeiharde bezuinigingen die later alsnog kwamen in Rutte2 met de PvdA. Ja we krijgen waarschijnlijk een rukje naar rechts en wie weet een wat rechtsere regering. Nou en? Een paar jaar later zijn er dan weer verkiezingen en wie weet is er dan veel goeds veranderd en wie weet wellicht niet. Voor links zou een rechtse regering een kans betekenen zich te herpakken met een betere agenda dan ze nu hebben. Dat is het mooie van democratie nietwaar?

Joop  den Uil
Joop den Uil24 feb. 2023 - 13:16

Duidelijke conclusies en aanbevelingen; zal eens goed ervoor moeten zitten dit rapport te doorvorsen. De website ziet er iig toegankelijk uit. Interessant te weten waar ''we'' er over 5 en/of 10 jaar staan. Aftreden lijkt me niet opportuun gezien de lange tijd dat dit zich al voortsleept. Wel oppassen dat de Kagen en Rutten zich er niet vanaf doen met ''we leren ervan''. Nu weer afwachten welke kamerleden en politieke partijen de ellende van de Groningse bevolking (en beetje Friesland/Drenthe !!) gaan kapen voor eigen gewin, en waarom de EU (met alle regeltjes en geldzakken) er zich er nimmer mee wilde bemoeien.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer25 feb. 2023 - 1:35

@ Joop den Uil: "Aftreden lijkt me niet opportuun gezien de lange tijd dat dit zich al voortsleept." Ben je cabaretier of zo? Dit is het soort "logica" dat Rutte zelf op zijn gladste momenten ten toon spreidt.

Proletarier
Proletarier24 feb. 2023 - 13:15

Jaja Rutte die verantwoordelijkheid neemt, zie je het gebeuren. Die toeslagen ouders zitten nog steeds in de ellende en mijnheer Rutte tja die zal wel weer een baantje ergens toegeschoven krijgen. Die man is er alleen voor de rijken de arme paupers kunnen hem gestolen worden

Bernie2
Bernie224 feb. 2023 - 13:06

Uitstekende duiding Han, dit was ook precies hetgeen ik dacht toen ik eea. las. Toch schuilt een groot gevaar in vervroegde verkiezingen. En dat is de gerede kans dat extreemrechtse en fascistoïde partijen gaan regeren, daar grossiert het land immers in. Toch hoop ik op gezond verstand van de kiezers die voor een regering gaan waarin mensen die deugen en verstand van zaken hebben. Mensen die integer aanpakken van de nagelaten puinhopen en recente kwesties belangrijker vinden dan electoraal gewin.

13 Reacties
tinekea2
tinekea224 feb. 2023 - 13:41

Ik heb dezelfde angst, maar ben bang dat zolang links / mainstream geen nadrukkelijk standpunt inneemt mbt immigratie die idioten op rechts veel support gaan krijgen. Zodra links / mainstream realistisch gaat worden en gaat zeggen dat Nederland niet de hele wereld kan redden en daar dus een soort van maximaal getal aan gaat hangen, gaan heel veel mensen die nu op die idioten stemmen gewoon naar links / mainstream. Zolang ze dat niet doen en het uitgangspunt "onbeperkt" is, spinnen de idioten op rechts daar garen bij. Welk getal maakt volgens mij minder uit. Kunnen we per jaar 5.000 mensen opvangen of 10.000 of 25.000 of noem maar een getal, is altijd beter dan geen enkel getal noemen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 feb. 2023 - 13:51

Wat is een goed alternatief om van de huidige veroorzakers af te komen?

Marcmokum
Marcmokum24 feb. 2023 - 13:58

Nee, FvD en D66 zullen nooit samenwerken …

Kuifje3
Kuifje324 feb. 2023 - 14:11

@Bernie: Was deze ploeg niet al eens eerder afgetreden? Wie denk je dat er dan de volgende MP gaat zijn? Schelden op rechts heeft hier weinig zin. Ik denk dat het zelfs een zegen voor het land zou kunnen zijn als de huidige oppositie de handen ineen gaat slaan en de door dat geweldige midden veroorzaakte puinzooi gaat opruimen. Helaas gaat dat niet gebeuren… glas, plas, was!

Thuru
Thuru24 feb. 2023 - 14:28

Er zijn geen extreemrechtse en fascistoïde partijen in de tweede kamer. Wel bestaat er een Nationalistische partij namelijk NVU, doch deze heeft nergens zetels.

vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 14:49

De aanwezigheid van extreemrechts en fascistoïde is na de oorlog duidelijker dan ooit. Maar dat is geen reden om de draak Rutte maar op zijn destructieve zetel te laten zitten. ALS extreemrechts al zo groot wordt dat er sprake is van regeren (ik zie het niet gebeuren) , dan zal dat nooit lang duren. Dat zie je met Lijst Fortuin en PVVgedoogkabinet Rutte.

M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:29

@Thuru Of je zit onder een steen of je bent zelf lid van een van deze clubs.

Mohawk2
Mohawk224 feb. 2023 - 17:00

En wat is dan, Thuru? Gewoon een boos burgertje van een boze burgerpartij die een stem geeft aan de boze burgers die vinden dat er niet naar hen geluisterd wordt? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/forum-fascist-toont-wederom-ware-aard

vdbemt
vdbemt24 feb. 2023 - 19:30

@Thuru "Er zijn geen extreemrechtse en fascistoïde partijen in de tweede kamer." Wakker worden!!!!

GeenProbleem
GeenProbleem24 feb. 2023 - 23:03

@mohawk 'Gewoon een boos burgertje van een boze burgerpartij die een stem geeft aan de boze burgers die vinden dat er niet naar hen geluisterd wordt?' Geweld is natuurlijk alleen acceptabel als het voor de 'goede zaak' is of niet?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 7:25

De huidige partijen die aan de macht zijn hebben er een potje van gemaakt, hiermee doorgaan is een heilloze weg. Accepteer een frisse democratische wind.

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:16

@Thuru "Er zijn geen extreemrechtse en fascistoïde partijen in de tweede kamer." U bent blijkbaar niet bekend met de FvD en in mindere mate de PVV?

Mohawk2
Mohawk225 feb. 2023 - 12:49

Hee, Probleem is er als de kippen bij. Dan moet het wel raak zijn geweest. Waar heb ik het hier of ergens anders op Joop erover dat geweld (zoals in het specifieke geval van Lukassen die oproept tot het "letterlijk uitschakelen" van politici "en dan zo systematisch dat hun opvolgers niet uit dezelfde bubbel kunnen worden gerekruteerd" -- hallo Probleem, zegt de naam Breivik je iets?) überhaupt acceptabel zou zijn? Je bent toch bekend met het begrip "letterlijk" bij dat "uitschakelen", mag ik hopen? Of ben je een millennial (of nog jonger) die zelf om de haverklap dat begrip letterlijk steeds verkeerd gebruikt zoals je dat letterlijk overal steeds en steeds meer letterlijk hoort?

ouwe zeurkous
ouwe zeurkous24 feb. 2023 - 12:57

Op 15 maart zullen de kiezers al afrekenen met Rutte IV. Alle peilingen laten een drastische reductie zien van de coalitie in de Eerste Kamer. Dat maakt het regeren nog moeilijker. Het zullen de PvdA en GL zijn die hem gewoon in het zadel zullen houden . Een paar leuke baantjes voor deze partijleden en hij gaat weer door. Een stem op PvdA/GL is gewoon een stem op Rutte. Partijen die echte oppositie voeren ter linker en ter rechterzijde krijgen immers niet of nauwelijks zulke baantjes, of zie ik dat verkeerd Han ?

3 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:32

Ja hoor, de baantjes!!! Altijd de baantjes, begin eens over wat anders. Die mensen zitten daar om, tegen het rechtse gedoe in, juist de zaak nog een beetje draagbaar te maken. Baantjes, zo populistisch als je zelf geen inhoud in te brengen hebt. Ik heb genoeg bestuurservaring om te weten dat een club of vereniging leiden vaak een zweare klus is. Zijn ze met je eens, prima, maar krijgen ze hun zin niet dan is "hij wel met zijn leuke baantje...". Nebbisch volk, bah. Als je vraagt of ze wat willen doen dan kijken ze naar de ander,,,

M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 16:28

Het was trouwens GL die in 2013 de juiste vragen stelden, maar niet gesteund werden door de andere, dus ook de PVV, partijen. Dus waarom GL afstraffen, ik weet het niet echt....

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 feb. 2023 - 16:42

Bedoel je net als in 2012, een stem op Samson is een stem op Rutte.

Ejoth
Ejoth24 feb. 2023 - 12:49

Ik ben het helemaal eens met de schrijver. Aftreden die hap. Laat ze nu verdorie eens verantwoordelijkheid nemen. Nieuwe mensen, nieuw elan. Menselijkheid. Ookmde bezem door verscheidene ministeries. En nu gaan betalen aan de Groningers. Wat een rampenkabinetten zeg. Waarom staat VVD nog steeds zo goog in de peilingen ? Prutsers zijn het. Laat die Rutte eens een keer boeten. Laat het eens voor de rechter komen….

pahan
pahan24 feb. 2023 - 12:48

In de peilingen staat de VVD dik op kop, dus dat de huidige coalitie het mandaat aan het verliezen is betekent niet dat het vertrouwen in Rutte er niet zou zijn.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 7:27

Peilingen hebben Hillary ook niet geholpen, ik wacht op de uitslag.

pahan
pahan26 feb. 2023 - 6:35

Ook weer waar. We wachten af.

Daangenaamd
Daangenaamd24 feb. 2023 - 12:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

tinekea2
tinekea224 feb. 2023 - 12:42

mee eens

Pera71
Pera7124 feb. 2023 - 12:40

Aftreden zou rampzalig zijn. Extreem-rechts heeft de wind mee met verkiezingen en de VVD wordt sowieso de grootste. Wie staat er te wachten op een regering Schippers-Van der Plas ? De huidige bewindslieden doen het beter dan in de eerste kabinetten-Rutte. Straks loop je een risico dat daadkrachtige ministers als Van der Wal niet terugkeren en de strun aan Oekraine hapert.

1 Reactie
M. Grootendorst
M. Grootendorst24 feb. 2023 - 15:34

Je hebt helemaal gelijk!!!! Maar aangezien het hier om de poppetjes gaat en niet om de inhoud loopt een hele club achter dat reclamemens van de veevoederindustrie aan, of dat dwaallicht van een ~Baudet of nog erger, die criminele pandjesbaas uit Haarlem. Lekker volk.