Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het houdt niet op: nog meer bewijs van racisme bij de Belastingdienst

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1143 keer bekeken
  •  
ANP-432547942

Het racisme bij de Belastingdienst gaat wederom verder dan tot nu toe al bekend was. Ook hoge schenkingen aan kerkelijke instellingen werden door de fiscus gemarkeerd als verdacht, wanneer deze gedaan waren door een ‘niet-autochtoon’. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoeksrapport van PwC. Staatssecretaris Marnix van Rij spreekt van ‘moreel verwerpelijk en onacceptabel’ gedrag. 

Onderzoeksbureau PwC voerde in totaal vijf onderzoeken uit naar de fraudebestrijding bij de Belastingdienst die ten grondslag lag aan het toeslagenschandaal. Deze week werden de laatste twee onderzoeken gepresenteerd. Opnieuw werd onomstotelijk vastgesteld: ‘belastingplichtigen met een buitenlandse nationaliteit en/of achternaam lopen meer kans tot fraudeur bestempeld te worden dan andere Nederlanders’. 

PwC constateerde dat jaarlijks van de 12 miljoen belastingaangiften, er zo’n 20 duizend geselecteerd voor een handmatige controle. Daarbij maakte de Belastingdienst gebruik van een daderprofiel waarbij een niet-Nederlandse afkomst of achternaam als verdacht gezien werd. Jonge alleenstaande mannen ‘van buitenlandse komaf’ waren extra verdacht. Deze personen belandden in het omstreden interne frauderegister FSV. De in totaal 244 duizend mensen op deze lijst werden aan een rigide controle onderworpen en ook was het voor hen niet mogelijk betalingsregelingen te treffen. 

Tot nu toe blijkt uit elk onderzoek dat de Belastingdienst in hoge mate racistisch profileerde. Uit het laatste onderzoek kwamen ook instructies voor belastingmedewerkers naar boven waarin letterlijk stond dat giften aan moskeeën en aan kerken gedaan door een ‘niet-autochtoon’ per definitie verdacht zijn. Wie de instructies geschreven heeft, is niet bekend. De krant schrijft: 

Dit is waarschijnlijk nooit goed vastgelegd, want inmiddels is wel duidelijk dat de administratie bij de Belastingdienst van beroerde kwaliteit is. PwC sluit echter niet uit dat deze (voor bepaalde ambtenaren waarschijnlijk zeer belastende) informatie bewust is gewist voordat de onderzoekers erbij konden. 

Zeker 120 duizend mensen, en mogelijk veel meer, stonden ten onrechte in het frauderegister en zijn hierdoor ernstig benadeeld. Staatssecretaris Van Rij werkt aan een compensatieregeling, verwacht wordt dat hij in april met een eerste voorstel hiervoor komt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.