Toen sars-cov-2 ruim twee jaar geleden voor het eerst opdook, gingen veel mensen ervan uit dat het virus zich zou gaan gedragen als de virussen die de griep veroorzaken: besmettingen zouden vooral in de wintermaanden plaatsvinden als we dicht op elkaar in binnenruimtes zitten.
De praktijk is anders. Er liggen op dit moment in Nederland bijna duizend coronapatiënten in de ziekenhuizen. “Ik ken geen virus dat in zo’n groot deel van het jaar zoveel ziekenhuisopnames en sterfte veroorzaakt”, twitterde hoogleraar uitbraken van infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers zaterdag.
“De manier waarop de pandemie zich ontwikkelt, is onverwacht”, erkent Harvard-epidemioloog Stephen Kissler in The Guardian. Kissler schreef aan het begin van de pandemie mee aan een paper waarin werd voorspeld dat corona een seizoensziekte zou worden.
Twee jaar later denkt hij er anders over. Kissler is verbaasd over de snelheid waarmee nieuwe varianten elkaar opvolgen. Zo heeft Nederland het afgelopen half jaar te maken gehad met verschillende Omikron-golven, telkens veroorzaakt door een nieuwe subvariant.
De volgende golf van BA.2.75 oftewel Centaurus lijkt zich alweer aan te dienen. Nieuwe varianten omzeilen de opgebouwde immuniteit bovendien makkelijk, zo tonen de herbesmettingen met Omikron aan.
Het goede nieuws is dat de sterftecijfers niet meer zo hoog liggen als eerder in de pandemie. Maar de ziektelast is nog altijd groot. Bleeker-Rovers wijst erop dat veel mensen, ook niet-kwetsbaren, aanmerkelijk langer ziek zijn dan door een verkoudheid.
Als gevolg van de besmettingen hebben de ziekenhuizen te kampen met personeelsuitval. Zo wordt het ingewikkeld om achterstanden in de zorg in te lopen.
Bedankt zo krijg ik met een positieve test, mooi weer 5 dagen vrij, minimaal 4 keer per jaar. Ondanks vaccinatie, leve Covid.
1000 mensen met COVID in het ziekenhuis. Hoeveel mensen in het ziekenhuis zijn er verkouden? Je moet wel de neerschiet maken tussen met COVID of door COVID in het ziekenhuis.
Hoe denk je dat die mensen in het ziekenhuis aan COVID gekomen zijn? En verkouden zijn =/= COVID hebben, daar wordt gewoon op getest.
@thomas Het punt is dat als er veel COVID in de samenleving rondgaat er ook veel COVID zal zijn onder de mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen. De reden voor opname kan wel een heel andere zijn. Als in de Tour de France 5% van de renners positief test dan is het niet gek als 5% van alle ziekenhuisopnames (voor gebroken benen etc etc) ook positief test. Je moet dus verder kijken dan het aantal opgenomen mensen met COVID namelijk naar het aantal mensen vanwege COVID.
Er komen over 2 jaar nieuwe coronavirussen uit de dierenwereld dan begint het pas echt hoor. Waarom, omdat het virus in honderden diersoorten kan overleven ook en vrolijk verder muteren. Ik denk dat China meer weet ben ik bang. Let the war begin.
Het valt me wel op dat in Nederland/West-Europa corona nog steeds een issue is. De afgelopen 2 jaar in Kenia, na een zoals overal hectische start, heb ik weinig meer van corona gehoord en gezien totdat ik onlangs weer even terugkwam naar Nederland en bleek dat het hier nog steeds volop in het nieuws is. Vreemd.
Mijn 6 naaste Zweedse familieleden werden onlangs gelijktijdig besmet. De twee oudsten, late vijftigers, hebben een dagje gehoest. Verder hebben we het er nooit over.
In Kenia hebben ze wel ergere dingen aan hun hoofd dan corona. Bovendien, met een gemiddelde leeftijd van 20jaar, heeft corona er sowieso weinig impact.
aangezien de gemiddelde leeftijd in Kenia 19 is en in Nederland meer dan het dubbele zullen de meeste mensen in Kenia er amper last van hebben. Tel daarbij op dat het zorgstelsel hier waarschijnlijk vele malen beter is en een besmetting daardoo veele malenvaker word geregistreerd. Zo vreemd is het niet.
Oudere Kenianen zullen ook relatief vaak aan andere ziekten bezwijken.
Corona gedijt gemiddeld beter in koudere/guurdere landen dan warme landen. Daarnaast zijn de meeste slachtoffers zestigplussers met overgewicht. In het Westen heb je er daar wat meer van dan in Kenia.
Een optimist en een pessimist staan voor het raam en zien dat het buiten erg mistig is. De pessimist zegt: "Wat een pest die mist", de optimist reageert daarop met: "Hij trekt op die mist". Zo kun je ook naar corona kijken.
De vraag is in dit geval nu juist, in hoeverre de mist optrekt. Er is vooralsnog geen reden tot voorbarig optimisme.
Dat kun je doen, ja. Maar dat verandert niets aan de werkelijkheid. Het is dus, op zijn zachtst gezegd, een beetje dom.