Joop

Zorgen over nieuwe Omikron-variant Centaurus met veel mutaties

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202780 keer bekeken
  •  
indiacoronatest

Deskundigen zijn bezorgd over een nieuwe Omikron-variant. De nieuwe variant, die wordt aangeduid met de naam Centaurus en als BA.2.75, grijpt om zich heen in India. Ook in andere landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, is BA.2.75 inmiddels opgedoken.

De Amerikaanse hoogleraar Eric Topol van het Scripps Institute voor medicijnonderzoek vermoedt dat BA.2.75 de bestaande immuniteit beter kan omzeilen dan BA.4 en BA.5. Die laatste zorgt op dit moment voor een besmettingspiek in Nederland.

Hoewel er nog veel onduidelijk is over BA.2.75, baart het experts zorgen dat de nieuwe variant veel wijzigingen heeft ondergaan. Zo heeft BA.2.75 acht extra spike-eiwitmutaties in vergelijking met zijn voorganger BA.2. Gelet op de plaats van deze mutaties is de kans groot dat een eerdere besmetting met BA.2 weinig bescherming biedt tegen een infectie met de nieuwe subvariant. Dat BA.2.75 is opgedoken in verschillende Indiase regio’s die eerder werden getroffen door BA.2 wijst daar ook op.

Begin juli was BA.2.75 in India al goed voor bijna een kwart van alle onderzochte positieve coronatesten. De nieuwe variant duikt het vaakste op in de regio van Indiaas grootste stad Mumbai.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Joop15
Joop1514 jul. 2022 - 1:47

Dat virus is slimmer dan wij.

Jopie666
Jopie6667 jul. 2022 - 19:39

Het huidige virus muteert als een gek. Dat is sowieso slecht nieuws. Ook lijkt het erop dat de nieuwe mutaties zich weer dieper in de longen kunnen nestelen en dat is ook slechts nieuws. Het virus wordt weer gevaarlijker en dat is eigenlijk tegen de normale trend in en dat is eigenlijk zeer slecht nieuws. We gaan zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen. De kans dat het virus weer levensgevaarlijk weer wordt is weer wat groter geworden. Maar dat is geen reden tot paniek voorlopig. Dat we er nog niet vanaf zijn, dat mag iedereen met wat verstand duidelijk zijn.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 jul. 2022 - 0:12

@Jopie - 'De kans dat het virus weer levensgevaarlijk weer wordt is weer wat groter geworden. Maar dat is geen reden tot paniek voorlopig.' Een levensgevaarlijk virus! Uiteraard is dat reden tot paniek. Als het waar was natuurlijk. Gelukkig is het niet waar. 'Aanwijzingen dat hij (BA.2.75, oftewel ‘Centaurus’) ernstiger of anders ziek maakt, zijn er niet.' (bron: Volkskrant, https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nieuwe-coronavariant-gaan-we-met-centaurus-de-winter-in~b0a9675e/)

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2022 - 13:12

Voor de sceptici over post corona een link: https://fortune.com/2022/07/03/long-covid-whos-most-at-risk-of-developing/ Verschillende categorieën dus en met de nieuwe mutanten vrees ik voor juist een toename bij de autoimmuunsysteemreacties…… Blijvende schade of erger.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2022 - 6:19

Gerygrr Wat ik even wilde zeggen. Ik vind het goed dat je het steeds weer onder de aandacht brengt. Dat is hard nodig.

Ejoth
Ejoth7 jul. 2022 - 9:04

Luchthavens sluiten. 2 vliegen in 1 klap

6 Reacties
Volrin
Volrin7 jul. 2022 - 10:58

Want mensen kunnen alleen via de lucht/het vliegtuig Nederland binnen komen...

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2022 - 13:04

Beste Thomas, Heeft u ooit een viroloog horen uitleggen waarom juist dat vliegverkeer de pandemie heeft aangejaagd? Rioolwateronderzoek toonde immers ook aan hoe juist Schiphol veel virus had. In dezelfde ruimte met ook asymptomatische mensen langer dan een kwartier is al genoeg voor besmetting…..

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert7 jul. 2022 - 14:07

@ Ejoth - hier ligt een unieke gelegenheid voor de hyperboeren. Door een bijzonder particulier initiatief kunnen die zelf de luchthavens sluiten. Alle banen met tractoren bezetten. De politie zal niets doen. Die gaat ondertussen alle klimaatactivisten die teveel beweging tonen oppakken en in de petoet zetten.

Jozias2
Jozias27 jul. 2022 - 15:19

@ejoth Serieus? Laten we gelijk Chinese toestanden invoeren voor de zoveelste variant die misschien besmettelijker is nadat die vorige varianten niet tot al te grote problemen hebben gezorgd.

Gerygrr
Gerygrr8 jul. 2022 - 10:29

Jozias, “Niet al te grote problemen?” En het personeelstekort bij alle sectoren, die zonodig open moesten blijven? Het niet begrijpen van post corona syndroom en de voor hun werk afgekeurde jonge mensen zijn geen signaal voor u? Groepsimmuniteit opbouwen is de gekozen weg. Daarnaast vaccineren….. En het onderzoek naar het stekeleiwit dan? Er moeten medicijnen komen voor het remmen van het immuunsysteem, virusremmers! Bedankt, Minous! Ik strijd voor mij en mijn kind, ze is maandelijks ziek en heeft een steeds herhalende ooginfectie waar niemand raad mee weet. De eerste keer na de eerste vaccinatie. Zelf had ik ook onverklaarbare infecties na de prikken. Ik werd minder ziek dan maart 2020, wel steeds “asymptomatisch”. Immuunsysteem? Medicijn? Nee, dat kan niet….. Ze kan blind worden……

Gerygrr
Gerygrr8 jul. 2022 - 12:03

Artsen met long covid…. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/mijn-leven-is-stilgezet.htm