Joop

Het echte probleem van Pieter Omtzigt

  •    •  
19-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18748 keer bekeken
  •  
ANP-446636739

Er zijn te veel halve garen die in hem de verlosser zien

Pieter Omtzigt is een econometrist van formaat. Als hij destijds de politiek had gemeden, was hij nu ergens hoogleraar. Niet in Nederland maar aan de London School of Economics, het European University Institute in Florence of de Universiteit van Chicago.

Het is geen wonder dat iemand met deze achtergrond zich niet prettig voelde in een partij waar opportunisten als Wopke Hoekstra van alle kanten de hand boven het hoofd wordt gehouden terwijl hijzelf als lastpak en ongeleid projectiel geldt. In zo'n gezelschap word je gek en dat is Pieter Omtzigt bijna overkomen. 

Toch is naar mijn idee zijn grote probleem niet dat CDA-verleden, zoals Fons Kockelmans hier op Joop schrijft.

Er  wacht hem een veel grotere bedreiging. Dat zijn de 25 tot misschien wel 40 kamerzetels die hem worden aangeboden door het verweesde kiesvolk van Fortuyn. Na de moord op de vergoddelijkte en sindsdien onschendbare Pim zijn deze gelovigen op zoek naar een nieuwe verlosser. Tal van opportunisten vissen in deze politieke vijver. Vooralsnog is Geert Wilders de meest stabiele factor maar aan het fundament onder zijn voeten knagen met wisselend succes tal van concurrenten. Momenteel gooit Caroline van der Plas de hoogste ogen met Joost Eerdmans als goede tweede. Zij lijken nog de meest normale personen tussen het zootje mafketels, opportunisten en völkische ideologen dat de rechterkant van de Tweede Kamer ontsiert. De Fortuynisten stemmen op hen bij gebrek aan beter. Ze maken zich de laatste weken zichtbaar door een omgekeerde vlag uit te hangen. 

Als Pieter Omtzigt een eigen partij begint, stromen ze massaal zijn kant op. Dit betekent dat hij omringd zal worden door een niet te stuiten horde halve garen opportunisten en baantjesjagers net zoals Fortuyn overkwam en al zijn opvolgers na hem. Ook Wilders die zijn partij met ijzeren hand regeert als een eenmansbedrijf. Tel maar eens alle schandalen en weglopers uit zijn PVV van de laatste jaren op. 

 Als Pieter Omtzigt een eigen partij opricht, wordt het alsof hij op de top zit van een verstopte vulkaan.

Het omgekeerde vlaggenvolk zal hem eerst op het schild heffen. Daarna verdwijnt hij in de maalstroom van onderlinge ruzies, afscheidingen en schandalen om geld en baantjes. Dat maakt iemand van zijn kaliber pas écht gek.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de politieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

heinhenderson
heinhenderson11 aug. 2022 - 10:09

Klinkt toch een beetje als een lege waarschuwing uit linker hoek. Alsof op de juist redelijke Pieter alleen radicalen stemmen. Eerder vormt hij in die stilte een dreiging voor redelijk rechts en redelijk links en moet hij nu geassocieerd worden met de onredelijken. Dat hij juist positief voor de dag zou komen met een partij wordt hier gecanceld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2022 - 9:14

Eens Han!

Wie o Wie
Wie o Wie20 jul. 2022 - 20:53

Iedereen weet dat omtzigt het aan leiderschaps kwaliteiten ontbreekt. Je kan hem prima dossiers geven. Inhoudelijk prima tot op de komma, maar daar wordt je geen leider mee. https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/pieter-omtzigt-zowel-binnen-als-buiten-cda-populair-maar-komt-tekort-als-leider/ Ook bij talkshows doet hij het gewoon niet goed. Chagrijnig, kan niet iets makkelijk over het voetlicht brengen, zeuren, etc. Heel het cda wist dat al. De zetels die hem zogenaamd worden aangeboden gaat nergens over. Net zoals de kijkcijfers van omroep zwart niet bijtrekken, etc.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 jul. 2022 - 20:05

Angst is een slechte raadgever, Han. Het electoraat weet door een hopeloze coalitie, 'defunct' links en door journalisme 'dat verkoopt' niet meer in welk land het leeft. Terwijl ik in drie talen op internet zocht via 'bestrijding inflatie en hoge energieprijzen' trof ik dit stuk aan over de overheid en vrije markt, waarvan een klein stukje: = Het opvallende was dat onder invloed van dit sprookje de overheid zich in de afgelopen twintig jaar ook als marktpartij is gaan gedragen; een partij die er uiteindelijk vooral voor de overheid blijkt te zijn, en niet meer voor de ondernemer of burger, die je in dit sprookje klant moet noemen: een consument van diensten. Die diensten van de overheid zijn vervolgens allemaal op afstand van de overheid gezet in zelfstandige bestuursorganen, zogenaamde zbo`s. Dat is handig, want ze voeren wel wet- en regelgeving van de overheid uit, en hebben verregaande bevoegdheden die ingrijpen in het leven van bedrijven en burgers, maar worden geleid als bedrijven, met eigen financiële en efficiency doelstellingen, waar burgers verder niets over te vertellen hebben. = 'De BV Nederland bestaat niet: stop met managen en ga leiden' https://www.deondernemer.nl/blog/tonie-broekhuijsen/bv-nederland-inflatie-rutte-kuipers-vertrouwen-overheid-marktwerking~3990301 Het hele artikel sluit goed aan bij jouw artikels over de lamlendigheid van de overheid bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Een integere econometrist kan mogelijk wel iets uitleggen.

Wie o Wie
Wie o Wie20 jul. 2022 - 18:04

“ Als Pieter Omtzigt een eigen partij begint, stromen ze massaal zijn kant op.” Ik weet niet waar deze voorspelling op is gebaseerd. Kijkend naar eerdere voorspellingen zal ik denk ik weinig van terecht komen. Kiev zou bijvoorbeeld snel vallen a la berlijn, etc.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2022 - 10:02

2/1 Pieter Omtzigt ken ik niet persoonlijk, dus het onderstaande is heel speculatief. Ik moet mij baseren op wat via media naar buiten komt. Hij heeft zich jarenlang wel bevonden tussen het bijeengeraapte vaag conservatief-religieus geïnspireerde volk van het CDA. Hij heeft dan ook nogal traditionele opvattingen over de samenleving. Maar op één punt springt hij er opvallend uit: zijn gedrevenheid om de politiek werkelijk consciëntieus, principieel en integer te bedrijven. Ik vermoed dat het uit een oprecht sterk beleefd religieus engagement voortkomt. Dat kan niet goed blijven gaan in een bij elkaar geraapt opportunistisch zooitje waaruit het CDA feitelijk bestaat. Een partij die, als het erop aankomt, altijd de kant van de macht kiest, en dus ook van de kapitalistische grote ondernemers en financiële machtsgroepen. En dan moet je heel veel hypocrisie, gesjoemel, door-de-vingers-zien, laffe keuzes enz. in de praktische politiek mengen. Dat alles botst met de principiële en integere opstelling van Omtzigt. Het is nog een wonder hoe lang hij het in het CDA heeft kunnen uithouden.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2022 - 10:02

2/2 Wat nu? Ik denk dat de oprichting van weer een nieuwe partij niet een keuze is die Omtzigt graag zal maken, afgezien nog van het vele moeizame, zware werk om zoiets op serieuze wijze gestalte te geven. Hij zal zelf hoge eisen aan zo’n nieuwe partij stellen, en ook aan zichzelf. Een dergelijk keuze lijkt me bijna zelf-destructief. En Van der Plas van BBB is meer het type van een eendagsvlieg als destijds Rita Verdonk. Een hype met veel poeha, maar als het erop aankomt inhoudelijk weinig nieuws. Alles bij elkaar denk ik dat Omtzigt beter tot zijn recht komt als hij nieuwe ideeën blijft ontwikkelen en probeert daarmee vastgeroeste kwesties en verhoudingen in beweging te krijgen. In een soort denktank dus. Hij zal daarmee meer kunnen bereiken dan met het dagelijkse gewoel in Den Haag.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist220 jul. 2022 - 9:29

Ik stem bij de volgende verkiezingen gewoon Omtzigt, maakt niet uit bij welke partij hij zit.

1 Reactie
Kilted
Kilted21 jul. 2022 - 3:05

Dan ga je er wel vanuit dat hij kandidaat is. Als losse kandidaat met een lijst van één persoon gaat hij er niet komen. Hij zal veel meer stemmen halen dan voldoende is voor een zetel. Die zetels zullen toch ingenomen moeten worden. Algemene vraag: weet iemand hoe dit staatsrechtelijk zit? Kunnen kamer zetels onbenut worden gelaten?

HenryHansen
HenryHansen20 jul. 2022 - 9:28

Na de opzichtige poging tot karaktermoord door Kockelmans is dit een genuanceerde bijdrage. Kan me wel vinden in het 'gevaar' dat allerlei halvegaren zich zullen proberen aan te sluiten, maar ik verwacht niet dat dit mensen zijn uit de extreem rechtse, populistische hoek. Alleen al vanwege het feit dat Omzigt een genuanceerde positie inneemt in de pensioendiscussie, en die is niet gelijk aan die van populisten die tegen verhoging vd pensioen leeftijd zijn, en die denken dat de pensioenkassen overlopen. Omzigt is nl. het enige Kamerlid die het pensioenprobleem begrijot...

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen20 jul. 2022 - 8:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gimli1955
Gimli195520 jul. 2022 - 7:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 jul. 2022 - 6:52

Zijn gemoedstoestand lijkt mij nog steeds te precair om een dergelijk omvangrijk project, het vormen van een nieuwe partij, nu al op te starten. Mijn stem zou hij sowieso hebben gekregen. Lijkt mij iemand die wél de juiste mensen om zich heen zou verzamelen en een fatsoenlijke middenpartij zou vormen die gewoon nastreeft wat de overgrote meerderheid van onze landgenoten wil. Een restrictiever immigratiebeleid, meer aandacht voor de regio en het Nederlands belang binnen het Europese project. Meer ruimte voor echt debat in het parlement zonder dat van tevoren alles al is bekonkeld. En natuurlijk een TK die de regering echt nauwlettend controleert. Het verweesde electoraat van álle politieke gezindten smacht naar een dergelijke partij, ook veel kiezers van linkse snit Han. Hardcore Fortuynisten kunnen bij JA21 terecht.

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13920 jul. 2022 - 13:22

"en een fatsoenlijke middenpartij zou vormen" Stel, je slaat 2 paaltjes in de grond. Welk is dan het middelste paaltje? Wat een onzin hé? Net als jouw "middenpartij". In de Nederlandsche politiek nemen wij TWEE soorten partijen waar. A Links, sociaal, het Rijnlandmodel volgend. B Rechts, liberaal, het Angelsaksisch model volgend. Rechts = voor een overheid die alleen voor politie en leger zorgt, resulterend in een maatschappij waarin de arbeider zwaar wordt uitgebuit door de ondernemer. Links = voor een overheid die mens, dier, natuur en milieu beschermt tegen de ongebreidelde hebzucht van de ondernemers. Waar haal jij die middenpartij vandaan? Dat bestaat natuurlijk niet, Je kunt niet EN het grootkapitaal bedienen EN degenen die door het grootkapitaal worden uitgezogen. Je MOET een keuze maken.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 jul. 2022 - 16:09

@ Pietje Puk In het politieke spectrum bestaan er wél degelijk middenpartijen die zowel rechtse en/of linkse standpunten innemen. Het CDA, de CU en in mindere mate D66 zijn voorbeelden van middenpartijen.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2022 - 4:12

@Pietje Puk "Stel, je slaat 2 paaltjes in de grond. Welk is dan het middelste paaltje? Wat een onzin hé? Net als jouw "middenpartij"." Haha. Leuke drogredenering. Bij 2 paaltjes heb je inderdaad geen middelste paaltje. Maar bij 3 paaltjes natuurlijk al wél. Laat staan bij 20 paaltjes. (Of moeten dat er toch juist precies 21 zijn? 😉) Alleen maar links/rechts? Politiek is geen binair stelsel.

pahan
pahan20 jul. 2022 - 4:34

Meer voor de hand liggend lijkt me dat hij zich bij een bestaande partij aansluit.

2 Reacties
gravin2
gravin220 jul. 2022 - 16:57

Maar welke? hier en daar wat kleine partijen die hem niet zouden misstaan maar ik vrees dat ie dan teveel moet inleveren, CU misschien?

pahan
pahan21 jul. 2022 - 4:42

Dat is nog niet eens een raar idee. Die zouden de groei in zetels ook nog aankunnen.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop119 jul. 2022 - 21:18

Waar nu de wijsheid vandaan komt dat Omtzigt sympathisanten voormalig Fortuyn aanhangers zouden zijn is mij een compleet raadsel. En helemaal als dat allemaal nog zo nodig gelinkt moet aan de usual suspects als Wilders, Van der Plas, Eerdmans, alleen Baudet ontbreekt nog. Zonder tegenbewijs hou ik het er op dat Omtzigt vooral gesteund wordt door burgers die teleurgesteld zijn in VVD Rutte gedogers. Te weten diegenen die zich bekocht voelen door hypocriete draaikonten van CDA, PvdA, D66, GL en CU. Voor het overige ben ik van mening dat er een einde moet komen aan bijzonder onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die hun kinderen willen segregeren van die ander op basis van afkomst, kleur, religie etc.

15 Reacties
TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 7:24

Nou, 'wijsheid'? Laten we vooral niet overdrijven. Het is niet de eerste keer dat de heer Van der Horst alles en iedereen die hij niet blieft op een enkele hoop veegt, om zich daar vervolgens laatdunkend over te uiten. Het scheelt natuurlijk wel vele alinea's aan nuances en details, en met dat mooie weer kan men beter lekker buiten zitten dan achter de tekstverwerker.

Sonic2
Sonic220 jul. 2022 - 8:17

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/peiling-omtzigt-wordt-grootste-bij-verkiezingen Omtzigt wint het meest van BBB, JA21 en PVV. Een peiling door de Hond. Niet iemand die u op de hoop van de linkse elite kan gooien. Oh ja. BVNL en 50 Plus zouden verdwijnen als Omtzigt zou komen. Uiteraard gaan u en TeeJee niet jullie ongelijk erkennen. Van der Horst heeft ook gelijk dat Omtzigt niets aan die achterban heeft, want die wil alleen zijn of haar zin hebben. Meer niet

TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 9:07

@Sonic2 Kip schreef: "Zonder tegenbewijs hou ik het er op dat Omtzigt vooral gesteund wordt door burgers die teleurgesteld zijn in VVD Rutte gedogers. Te weten diegenen die zich bekocht voelen door hypocriete draaikonten van CDA, PvdA, D66, GL en CU." U schreef: "Omtzigt wint het meest van BBB, JA21 en PVV. " Oftewel, u bent het eens met elkaar.

Gerygrr
Gerygrr20 jul. 2022 - 14:21

Sonic en de kiezers op VVD willen uiteraard nooit hun eigen zin hebben?

Sonic2
Sonic220 jul. 2022 - 14:27

@ TeeJee2 Nee. Als u mij eens met respect zou behandelen en weet wat ik zou schrijven dan weet u dat ik mensen die op JA21, BBB en PVV als ideologische kiezers zie. Het zijn ware gelovigen. Een andere manier is niet mogelijk, want een rationeel mens was allang al afgehaakt. Nee PVV/ BBB en JA21 kiezers gaan alleen voor Omtzigt omdat ze in hem een gelijken zien. Een ideologisch geestverwant. En nee. Deze kiezers komen niet snel terug naar de gevestigde orde. Omtzigt heeft alleen maar last van deze kiezers. Zou er niet al te intensief op jagen als ik Omtzigt was

Sonic2
Sonic220 jul. 2022 - 15:34

@Gerygrr Altijd maar weer het "zij doen het ook" argument. Ik vind linkse kiezers en ook kiezers op CDA en VVD veel realistischer. Deze kiezers houden veel meer rekening met de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van plannen. Ze zijn meer compromisbereid en zitten niet zo extreem vast in hun eigen "gelijk". Wilders en Baudet waren als ze links waren of VVD en CDA'er allang al de partij uitgeslingerd. Van der Plas besefte dat ook. Die moest het buiten het CDA zoeken. Dat drammerig, starre en dat extreem op het eigen gelijk gefixeerde zie je vooral bij ultra rechts en soms bij D66, Bij1. Maar vooral bij de eerste.

TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 21:36

@Sonic2 Duikt u nu alweer die slachtofferrol in? U krijgt van mij anders consistent respect, zowel in de aanspreekvorm als in het feit dat ik serieus in ga op uw argumenten en redenaties. Waar ik wel degelijk kritiek op heb is dat u elke andersdenkende, iemand met een andere mening en dan voornamelijk 'rechts' als geheel als uw vijand beschouwt. Iedereen die het niet met u eens is omtrent de positie van kiezers op BBB/Ja21/FvD/PVV direct omschrijven als 'niet rationeel' betekent eigenlijk dat er niet met u van mening te wisselen valt. U zet uw discussiepartner direct weg als niet relevant, niet rationeel en niet serieus te nemen. Dan kom ik toch op de volgende vraag; waarom probeert u hier dan eigenlijk te discussiëren? Als uw antwoord is dat anderen wenst te overtuigen kan ik alvast verklappen dat uw schrijfstijl, in mijn optiek dan toch, daar niet zeer bevorderlijk voor is.

Kilted
Kilted21 jul. 2022 - 3:21

Qute: Voor het overige ben ik van mening dat er een einde moet komen aan bijzonder onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die hun kinderen willen segregeren van die ander op basis van afkomst, kleur, religie etc. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vrijheid-van-onderwijs/openbaar-en-bijzonder-onderwijs#:~:text=Bijzondere%20scholen%20geven%20les%20vanuit,vanuit%20een%20godsdienst%20of%20levensovertuiging. Op deze site van de overheid staat over bijzonder overheid ook " Onder de richting algemeen bijzonder vallen scholen die een bepaalde onderwijskundige grondslag hebben. Deze scholen geven les vanuit hun visie over onderwijs of opvoeding. Onder de richting algemeen bijzonder vallen scholen zoals: - Montessorischolen; - Daltonscholen; - Jenaplanscholen. " Is dat werkelijk wat je wilt? Eenheidsworst, One size fits nobody. Als je zegt dat je liever geen religie in het onderwijs ziet, vind je in mij een medestander. Maar gooi niet het kind met het badwater weg. En er zijn ook andere levensbeschouwingen dan alleen religieuze. Er zijn scholen die bijzonder zijn om andere redenen. Scholen waar het merendeel van de lessen in de open lucht plaatsvinden, hetzij om gezondheidsredenen, hetzij om andere. Afschaffen van bijzonder onderwijs zal ook deze scholen dwingen te sluiten. Is dat wat werkelijk wil, of heb je gewoon niet goed nagedacht? Dat kan, doe ik ook weleens. Maar dan kan je dat beter gewoon toegeven. Het is aan jou.

Sonic2
Sonic221 jul. 2022 - 9:28

@ TeeJee Ik heb liever dat u liegt als dat u mij verkeerd neerzet. Even voor alle duidelijkheid. Mijn grootste afkeer zit hem bij PVV en Forum. Over van der Plas ben ik zeker in deze context gematigd en ik heb geen hekel aan haar. Ze strijdt voor iets nobels, waarmee ik het ONEENS ben. Ik ben een klimaat gekkie, maar de boeren zijn niet meegenomen in het beslissingproces met stikstof. Eerdmans en van Haga zijn types waar ik niet wakker van lig. En waar ik geen specifieke mening over heb. BVNL en JA21 stemmers laten me koud. Je zult nauwelijks reacties van mij daar op vinden. BBB stemmers heb ik zelfs enig begrip voor. Als we het dan toch over andersdenkenden gaan hebben. Ik heb niets meer als respect voor Bij1 en DENK stemmers. Ik sta zelf ander beleid voor. En toch weet u mij als andersdenkenden hater neer te zetten. Mensen die mij verkeerd neerzetten zijn of stupide of hebben wel verstand en zijn zeer respectloos. Ik vraag van u 1 ding. Zet mij een keer goed neer. Want het is echt niet zo dat ik andersdenkenden haat. Dit is de beste site die ik ken, maar ik vind het respectloos dat er dingen over mij worden gezegd die ik echt niet ben. En die ik niet voorsta. En hoe ik niet in elkaar zit. Jammer. Respectloos vind ik het

Gerygrr
Gerygrr21 jul. 2022 - 10:42

Sonic, VVD en regeringspartners hebben een regeermodel gemaakt van het eigen gelijk. Opzichtig wordt regeren met links tegengehouden. Het is flauw om anderen te verwijten, dat ze gelijk willen hebben. Als Rutte spreekt over “linkse wolk” daar gaat hij niet mee regeren zegt hij eigenlijk: ik ben de baas en ik bepaal. Kilted, De door u genoemde algemeen bijzondere scholen blijven gewoon bestaan als je art.23 aanpast. Nu is het ook al zo, je kunt genoemde onderwijsmodellen bij alle richtingen aantreffen. De scholen, die tot een confessioneel bestuur horen hebben de mogelijkheid om al dan niet subtiel te selecteren aan de poort. Door het verhaal aan te passen na inschatting van welke ouders ze voor zich hebben. Zo werd er ooit in de buurt waar mijn zwarte school stond een richtlijn gehanteerd van 20% moslims toelaten was de grens. De zwarte openbare school kreeg wat de rest doorstuurde. Wij hadden dan 60% moslims en werkten keihard om goed verantwoord onderwijs te geven met onderwijsvernieuwing geleend uit montessori, daltononderwijs. Uiteraard kon je alleen afgaan op de verklaringen van ouders, wat zij hebben ervaren bij hun intakegesprek. Zij vertelden ook, dat Nederlandse ouders van een zeker milieu werd afgeraden kinderen naar onze school te sturen. Hadden de ouders wel gezien welke leerlingen wij hadden? Misselijkmakend racistisch. Aankaarten lukte niet, alles bleef verzwegen, want openbaarmaking zou averechts werken….

Sonic2
Sonic221 jul. 2022 - 11:32

@ Gerygrr Onjuist. Rutte heeft slim gehandeld. Rutte heeft slim gewacht tot Kaag ging draaien. Zowel VVD als CDA wilde na Rutte 3 ook Rutte 4. En het beste wat je dan kon doen is wachten. Ik vind dat niet vast zitten in je eigen gelijk, maar gewoon slim politiek spel. Ik had exact hetzelfde gedaan als ik Rutte en Hoekstra was. Niet dat je een groot visionair hoeft te zijn om te kunnen voorspellen dat Kaag zou gaan draaien. Daar is D66 zeer bedreven in. Dat Rutte niet zoveel zin heeft in Groenlinks begreep ik ook wel. Andersom hebben veel linkse mensen een hekel aan de VVD. Ik vind dat logisch eerder

TeeJee2
TeeJee221 jul. 2022 - 11:43

@Sonic2 U schreef recent nog over 'achterlijk rechts', en als reactie op mij schreef u dat u nul respect heeft voor rechts, rechtse kiezers en geen enkele reden kan vinden om te luisteren naar hun mening. Dat was overigens niet uw eerste reactie waarin u fel van leer trekt, in niet mis te verstane heftige bewoordingen richting alles wat politiek rechts is, zonder enig onderscheid in verscheidene partijen. Nu schrijft u weliswaar iets anders, genuanceerd, maar gaat u wel weer achteloos over op termen als 'stupide', of is eenieder die beargumenteerde kritiek uit weer respectloos. Ik ga uit van de reacties die u geschreven heeft, recent en minder recent. Als u vind dat dat u verkeerd karakteriseert, dan vraag ik mij terdege af waarom u dan in uw reacties wel zo hard tekeer gaat tegen alles wat rechts is. Terug komend op uw eerdere reactie, waarom zouden de enigszins zwevende kiezers van BBB/JA21/FvD/PVV/ resterende partijen aan de rand niet nuttig kunnen zijn voor de heer Omtzigt? U perst ze in een ideologisch hoekje waar ze volgens u nooit uit kunnen komen, maar daar geloof ik niet in. Allemaal stemmers die bij de huidige regering zijn afgehaakt, en het geloof in de politiek zijn verloren. Het is ook niet geheel toevallig dat de groei in zetels voor deze partijen omgekeerd evenredig is aan de neergaande lijn van politiek vertrouwen. Als de heer Omtzigt degelijke politici kan vinden om de stoelen te vinden, en zo vertrouwen herstelt, wat is dan het probleem?

Sonic2
Sonic221 jul. 2022 - 20:58

@ TeeJee Alles wat ik schrijf is onzin als een keer het tegendeel wordt bewezen van wat ik zeg. Los van al die persoonlijke haat die ik elke keer krijg, kan helemaal niemand onderbouwen wat PVV/ Forum/ JA21 voor elkaar hebben gekregen. En niemand kan onderbouwen waarom Omtzigt en van der Plas GEEN vraagtekens zouden moeten zijn. Ik zie vooral ruzies, intern onrust, afsplitsingen, domme uitspraken. Grof taalgebruik naar Kaag. Media relletjes en ophef die nergens om gaat. Ik zie vooral veel mensen die weglopen bij die partij. Als ze eens in een regering zitten lopen ze weg of maken ze er een puinhoop van. PVV of LPF bedoel ik dan. Waarom moet ik het als een rationele en weloverwogen beslissing zien als iemand PVV/ FvD stemt? Waarom? Omtzigt en van der Plas moeten alles nog bewijzen. En met Omtzigt bedoel ik dan in het kader van een partij oprichten. Hij moet mensen om zich heen verzamelen. Ik was terecht in een dwangbuis hier afgevoerd als we 12 succesvolle jaren premier Wilders hadden gehad. Of premier Baudet. Die het land veiliger en socialer had gemaakt. Of als Omtzigt en van der Plas dit land tot een succes hadden gemaakt. Als mijn ongelijk is aangetoond ben ik bereid om ruiterlijk dat te erkennen. Tot die tijd is er niets af te dingen op wat ik zeg. Laat "rechts" het tegendeel eens bewijzen. In plaats van ruzie maken en afsplitsingen veroorzaken. Als je links bent en je zegt wat over "rechts" dan beledig je. Is het andersom dan heet het benoemen.

TeeJee2
TeeJee221 jul. 2022 - 21:50

@Sonic2 Was het maar waar dat u alleen maar 'wat' zegt over mensen en partijen die u niet bevallen. In uw reacties staan namelijk regelmatig scheldwoorden, gehele kanonnades zelfs. Dat is niet benoemen, dat is niet 'iets' zeggen; dat is gewoon ordinair beledigen. Ongeacht hoe vaak u zich vervolgens beklaagt over een onjuiste karakterisering, demonisering, persoonlijke haat etc. etc. , die klaagzang verandert niks aan het feit dat u het zelf heeft opgeschreven, woord voor woord. Wellicht kunt u daar over nadenken, voordat u er weer een generalisatie dan wel classificatie op los laat? Los daarvan weet u maar niet te onderbouwen waarom teleurgestelde mensen, die zich afwenden van VVD/D66/CDA/PvdA, ineens zouden veranderen in ideologische dogmatici die nimmer rationeel kunnen zijn. Er zijn simpelweg veel kiezers die zich niet meer vertegenwoordigd zien of voelen bij de teflon glimlach van de heer Rutte, het gedraai van mevrouw Kaag, en een overheid die zich weinig bekommert om de mensen die vermalen zijn in de raderen van de bureaucratie. Dat zijn in grote meerderheid geen ideologen, of ultra's die wachten op de dag dat ze de gepoetste kisten uit de kast mogen trekken. Wel zijn het mensen die weinig verwachten van de teflon glimlach van de heer Rutte, of het 'nieuwe' leiderschap van mevrouw Kaag, en blijkbaar niet overtuigd worden door het verhaal van de linkse partijen. U scheert al die mensen over één kam en zet ze negatief weg. Ook dat zal niet overtuigend zijn.

Gerygrr
Gerygrr22 jul. 2022 - 10:21

Sonic, Kaag is gaan draaien nadat sluwe vos Remkes op haar is gaan inpraten. Waarschijnlijk heeft hij gewezen op de gevolgen voor de regeringspartijen als de beerputten opengetrokken gaan worden. Zij waren samen verantwoordelijk voor de ellende waar we nu mee geconfronteerd worden. Gezamenlijk puinruimen dus. Niet de opvolgers de kans geven je compleet aan de schandpaal te nagelen zoals men met “paars” heeft gedaan!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman19 jul. 2022 - 20:17

Han "for president", dat is duidelijk, hij weet als geen ander de koers die we moeten gaan uit te zetten.

JVonk2
JVonk219 jul. 2022 - 19:38

Mogelijk kan hij maar beter bij Caroline aansluiten als zij dat ook wil. Gegarandeerd veel stemmen, maar het neemt het beschreven probleem niet helemaal weg. Mogelijk dat er daarnaast nog CDAers zijn, die hem niet hebben laten vallen, die willen aansluiten en op die manier toch nog een kamerzetel kunnen veilig stellen. Maar hoe dan ook ligt een nieuwe burn-out op de loer inderdaad.

wittecisnoot
wittecisnoot19 jul. 2022 - 19:30

Gaat wel meevallen. Ik weet nog hoe anderhalf jaar geleden velen hier wild waren van Kaag. Want vrouw dus empatisch en die slogan van nieuw leiderschap. Nou, we weten hoe dat is afgelopen... Omtzigt heeft al één ding mee wat Kaag niet heeft: integriteit. Waar Kaag een neergezet marketingconcept was, is Pieter wel integer. Mensen die niets faken blijven geloofwaardig. Verder denk ik niet dat Omtzigt voor een eigen partij gaat. Hij krijgt spreektijd van de BBB. Samenwerking ligt voor de hand want Omtzigt blijft zo bij zijn achterban (die door het CDA onder de bus zijn gegooid en nu bij de BBB uitkomen). Verder gaat er iets heel teleurstellends gebeuren. Conservatief rechts zal niet blijken te bestaan uit Willem Engeltjes en wappies. Al die arbeiders die uit de PvdA zijn getrokken zitten er bij. Als er een realistische conservatieve koers gevaren gaat worden, dan is men al tevreden. Het echte imploderen kan je aan het CDA en D'66 over laten. Al blijft de koning de PvdA in 2017, dat record is lastig te breken.

13 Reacties
Norsemen
Norsemen19 jul. 2022 - 20:44

Conservatief rechts? Haha Grappig hoe iedere keer weer een poging wordt gedaan om dat debiele gedachtegoed van die extreem rechtse populisten een soort van acceptabele naam te geven.

Zandb
Zandb20 jul. 2022 - 6:16

cisnoot Altijd leuk om te lezen dat iemand besloten heeft dat 'wij' weten hoe iets is afgelopen.... Verder is het weer het oude credo: Het is de schuld van de PvdA dat al die arbeiders conservatief rechts zijn geworden. Een logica die z'n weerga niet kent.

TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 7:25

@Norsemen Een gebrek aan nuance is toch vooral uw eigen probleem.

wittecisnoot
wittecisnoot20 jul. 2022 - 8:15

@Zandb: Han weet ook hoe het af gaat lopen. Dus wie ben ik om zijn voorspelling te weerleggen. Verder heb ik nooit geroepen dat arbeiders dankzij de PvdA conservatief rechts zijn geworden. Ten eerste is dat te veel eer voor die partij en arbeiders zijn eerder conservatief links tot centrum (ook dat is niet door de PvdA). Maar omdat de PvdA eerder progressief is dan links, gaan die arbeiders voor de monopoliehouders van conservatief: rechts. (Daarnaast heeft de PvdA al sinds Kok de neiging om principes voor pluche te verkopen, zie Ceta). Verder blijkt in Denemarken hoe veel potentie conservatief links/midden heeft. Dat biedt BBB en Omtzigt veel kansen. Net als Han weet ik hoe het af gaat lopen als Omtzigt die stemmers echt gaat bedienen.

Zandb
Zandb20 jul. 2022 - 10:39

Cisnoot Wat een zwaktebod. Han geeft zijn mening en spreekt voor zichzelf. U spreekt voor "we". Uw stelling, dus uw woorden, dus dat hebt u gezegd: "Al die arbeiders die uit de PvdA zijn getrokken zitten er bij." leidt tot de conclusie dat de PvdA verantwoordelijk is voor (schuld heeft aan) het feit dat die arbeiders conservatief rechts zijn.

Norsemen
Norsemen20 jul. 2022 - 12:43

Een gebrek aan nuance? Het wordt steeds grappiger met jullie

TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 13:09

@Norsemen "Jullie" QED. Exact dezelfde methodiek als Wilders. Simplistisch wij-zij denken, bijzonder tribaal van u.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 jul. 2022 - 13:36

Jongens en meisjes, jullie gebruiken het verkeerde woord. Enkele decennia geleden, nou, een stuk of 5, was duidelijk wie bij de arbeiders hoorde en wie niet. Een arbeider is iemand die werkt voor een baas, tenminste, in mijn beleving. De directeur dagelijkse leiding van de bank , die tenslotte in loondienst werkt, is dus ook een arbeider. Een hoog opgeleide arbeider, maar toch. Het probleem is dat heel veel mensen in loondienst zichzelf niet als arbeider zien. En daar begint het gedonder. De leraar wiskunde op het gymnasium, de directiesecretaresse, het afdelingshoofd in een fabriek. Dat zijn allemaal arbeiders volgens de definitie, maar die mensen zien dat zelf niet zo. En dus denken ze dat ze met hun vrij hoge (maar niet hoog genoeg) salaris het beste op een partij kunnen stemmen waarbij ze minder loonbelasting gaan betalen. Dat IEMAND die belastingverlaging zal moeten compenseren, dat snappen ze niet. En dat al die belastingverlagingen hebben geresulteerd in een hogere btw, hogere accijns, hogere energiebelasting, hogere huren, hogere eigen bijdragen voor van alles, dat zien die mensen niet. Als je kijkt naar hoeveel euro's die hoger opgeleide arbeiders minder aan loonbelasting betalen en je vergelijkt dat met hoeveel MEER andere belastingen zij betalen, dan komen ze er bekaaid vanaf. Maar om daar achter te komen, moet je gaan rekenen en een boekhouding bijhouden. En als we kijken naar de vele schuldhulpaanvragen hebben maar weinig mensen daar zin in.

Norsemen
Norsemen20 jul. 2022 - 15:13

Wij: die conservatief rechts een belachelijke naam vinden voor extreem rechts populisme Zij: die de naam conservatief rechts bedenken om extreem rechts populisme een acceptabele naam te geven. Soms is er niets mis met wij-zij denken

TeeJee2
TeeJee220 jul. 2022 - 21:38

@Norsemen De term 'conservatief rechts' bestaat al heel wat langer dan de populisten en extremisten. SGP en CU zijn bijvoorbeeld conservatief rechts. Ik kan er vrij weinig mee als u definities gaat herschrijven naar wat voor uw persoonlijke mening beter uit komt.

Norsemen
Norsemen21 jul. 2022 - 17:48

Denk niet dat CU zichzelf als conservatief rechts ziet. Het gaat erom dat het belachelijk is om extreem rechts populisme, zoals JA21 en FvD, conservatief rechts te noemen.

TeeJee2
TeeJee221 jul. 2022 - 21:54

@Norsemen U mag alles denken wat u wil, ook al is het belachelijk.

Norsemen
Norsemen22 jul. 2022 - 17:42

@Teejee Maar zeg al dat belachelijke niet hardop. Je maakt jezelf zo belachelijk.

Juppé🎗
Juppé🎗19 jul. 2022 - 19:05

« Pieter Omtzigt is een econometrist van formaat. « …. ja zeker, maar het zijn economen met een beetje wiskunde, dat helpt om de economie logischer en meer berekenbaar te maken. Maar er zitten aan de economie veel onvoorspelbare facetten. Ik hoef U maar het weer en Poetin te noemen. Laten we van econometrie dus geen exacte wetenschap maken. Het is wel eens toepasbaar. En ook mensen zijn minder berekenbaar dan sterrenstelsels. Te beginnen bij de mens Omtzigt.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13920 jul. 2022 - 13:37

En als de minister zegt dat "de economie" is toegenomen, dan stel ik altijd weer de vraag: De economie van WIE?

Jansen7
Jansen719 jul. 2022 - 18:49

Ik denk niet dat Pieter Omtzigt veel stemmen gaat krijgen. De PvdA heeft immers al jaren geleden al beloofd om de zorgen van de man op de straat serieus te nemen. En om niet meer alles wat tegen de grachtengordelidealen ingaat af te doen als racisme ;-)

2 Reacties
Hovango
Hovango20 jul. 2022 - 9:16

Leg eens uit, ik hoor alleen mar een hondenfluitje...

Jansen7
Jansen721 jul. 2022 - 21:54

@Hovango: geen uitleg nodig. We hoeven niet op Pieter Omtzigt te stemmen. De PvdA, en heel veel andere partijen btw, heeft immers al jaren geleden toegezegd de zaken waar Pieter Omtzigt zich druk over maakt serieus te nemen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen19 jul. 2022 - 18:36

Veertig is wel extreem veel, maar de opportunisten en sjacheraars die hij aan zou trekken vormen inderdaad een probleem. Hij krijgt voor die tijd nooit een twintig- of dertigtal betrouwbare kandidaten bij elkaar. Ik denk trouwens dat hij dat ook niet van plan is, anders was hij nu al wel bezig geweest met werven en dat zou dan onvermijdelijk uitlekken. Dan hadden we dat dus wel geweten. En hij kan ook niet in zijn eentje of met slechts een paar anderen op een lijst gaan staan, dus ik denk dat hij ermee ophoudt na deze verkiezingen.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗19 jul. 2022 - 20:47

Verstandig, of hoogleraar in Londen of columnist in De Telegraaf. Mogelijk beide.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 jul. 2022 - 13:38

Hij gaat samen met Caroline. Weten jullie dat nog niet?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 jul. 2022 - 14:38

PietjePuk, Zou hij zich aansluiten bij BBB? Dat lijkt me niets voor hem, hoewel de politieke koers wel overlapt. Zich aansluiten bij een andere partij lijkt me wel de enige manier voor Omtzigt om na de verkiezingen toch weer in de kamer te komen.

Ejoth
Ejoth19 jul. 2022 - 18:24

Volledig mee eens. Neem de tijd, doe je werk zoals je nu doet en screen mensen waar je mee kan en wil samenwerken. Ik voorspel dan een gouden toekomst mits……Pieter ook beschikt over leiderschapskwaliteiten.