Joop

Heeft de NVWA geen interesse in dierenwelzijn?

  •  
17-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-11-17 om 16.28.33

© Beeld: Animal Rights

Animal Rights toont horrorbeelden van een legkippenschuur. De NVWA constateert geen misstanden. Hoe kan dat?
Afgelopen week onthulde dierenorganisatie Animal Rights  beelden van dode en creperende kippen in een leghennenschuur. De beelden waren ’s nachts undercover gemaakt in Noordoostpolderdorp Tollenbeek. Naar aanleiding van deze video deed de NVWA later die dag een inspectie in de schuur, maar constateerde geen misstanden.
De boerenlobby was er als de kippen bij – excusez les mots in deze context: de kippen waarover we het hier hebben kúnnen helemaal niet rennen, zoals hun soortgenoten in natuurlijke omstandigheden – om te stellen dat de beelden van Animal Rights kennelijk elders waren gefilmd. Het is de standaardreactie bij misstanden in de veehouderij: dat is in andere landen, in Nederland is alles goed. In dit geval echter een uiterst onaannemelijke verklaring: Animal Rights is een internationale organisatie en de mensen die er werken, veelal vrijwilligers, willen dieren beschermen. Als zij dieren in nood zien, in Nederland of elders, is het hun doel dat de overheid (in dit geval de NVWA) ingrijpt en de dieren worden gered. Dat doel wordt niet gediend met onjuiste informatie over de locatie.
Het is niet de eerste keer dat de NVWA geen overtredingen constateert op plaatsen waar dierenorganisaties ernstig lijdende dieren en evidente wetsovertredingen hebben gefilmd. Het gebeurt regelmatig op paardenmarkten. Naar aanleiding van de kippenschuur meldde Eyes on Animals  op twitter dat ook zij weleens horrorscenario’s hebben waargenomen en de NVWA ingelicht, die vervolgens geen misstanden constateerde.
Twitteraars wendden zich afgelopen dagen tot de NVWA in de hoop een verklaring te vinden. Kon de NVWA aangeven of de beelden van Animal Rights ja of nee in dezelfde schuur waren gefilmd waar de inspectie was gehouden? Zijn deze beelden dan gewoon een weergave van ‘business as usual’? Of had de NVWA de beelden van Animal Rights bekeken en daarop wél misstanden geconstateerd? Had de boer, nadat de video online ging, wellicht kunnen vermoeden dat een inspectie zou volgen, en snel de (half)dode kippen opgeruimd? Of is het altijd al zo dat (half)dode kippen overdag worden opgeruimd, waardoor je bij inspecties letterlijk een verschil van dag en nacht vindt? Bij een eerder vergelijkbaar incident  met beelden van actiegroep Ongehoord, zei een pluimveehouder: ‘Overdag halen we de dode hennen weg’.
Of dit de verklaring is, het blijft gissen – want NVWA reageerde niet of, na aandringen, met algemene en ontwijkende antwoorden, waardoor al deze vragen onbeantwoord bleven. Zo mogelijk nog schokkender dan de beelden van de ‘horrorschuur’ was dit volstrekte gebrek aan nieuwsgierigheid van de NVWA naar een verklaring voor de discrepantie tussen hun bevindingen en die van dierenbeschermers. Zo snel als ze erbij waren om in tweets te verklaren dat ze geen misstanden hadden waargenomen, zo moeizaam en ontwijkend waren hun antwoorden op vragen van mensen die zich zorgen maken om dierenwelzijn en oprecht proberen te begrijpen hoe dit mogelijk is.
De NVWA heeft als taak erop toe te zien dat dierenwelzijnswetten niet overtreden worden en zou als ‘autoriteit’ boven de partijen moeten staan. Mede door drastische bezuinigingen zijn veel deskundige medewerkers verdwenen en kan de NVWA slechts een deel van de stallen inspecteren. Ernstige misstanden in de veehouderij komen steevast aan het licht door ongesubsidieerde organisaties als Animal Rights, Eyes on Animals en Varkens in Nood. Je zou denken dat de NVWA deze organisaties dankbaar is voor hun werk, omdat zij wetsovertredingen naar buiten brengen die anders nooit ontdekt zouden worden. De kille arrogantie van de NVWA in reactie op burgers die zwaar tillen aan deze beelden – mensen die dierenwelzijn wél serieus nemen – roept twijfels op over de onpartijdigheid van de NVWA.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander25 nov. 2018 - 12:56

Bedankt Roos voor de juiste vragen die gesteld moeten worden. Bij de NVWA is veel meer aan de hand dan wij denken of weten. Een adequate controle op bijvoorbeeld het bij veel te harde wind spuiten van gif op aardappels, pootgoed en bloembollen waardoor veel bewoners op het platteland blootstaan aan allerlei pesticiden en fungiciden is er niet. Als je ze daarover belt riedelt een ambtenaar wat ingewikkelde regels uit het Activiteitenbesluit op waaruit blijkt dat ze niks kunnen of willen doen. Ik heb een keer na aanleiding van een dergelijke klacht een brief van de NVWA ontvangen waarin stond dat ze alleen iets op heterdaad kunnen doen. Maanden daarvoor had een specialist van de NVWA mij gezegd dat hij op het moment dat het gifspuiten plaatsvond niet vanuit Brabant naar Friesland kon komen. Kafka dus. Hetzelfde als bij de NVWA gebeurd is - de uittocht van mensen met kennis van zaken- is ook bij de Belastingdienst en het voormalige ministerie van Infra en Milieu gebeurd, zo weet ik uit eigen ervaring als voormalig milieuambtenaar bij diverse overheden(meer dan 20 jaar). Netto resultaat is dat er nog wat 'experts' achter computers ergens op een kantoor achterblijven en we steeds meer in een kafkaiaanse papieren werkelijkheid gaan leven. Een wereld waarin het steeds weer listige kapitalisme en neoliberalisme ons leidt naar totale vervreemding. Waarin we al niet eens meer kunnen denken, doen en laten vanuit een ander social-ecologische systeem. De nieuwe Omgevingswet is daar een goed voorbeeld van. De grens is niet meer wat goed of toelaatbaar is voor dieren, mensen, natuur, milieu, biodiversiteit of leefomgeving maar wat economisch relevant is ten einde de groei- en onwerkelijke werkgelegenheidsdogma's in stand te houden. Multinationals, grootverdieners en faciliterende regeringen geloven overigens zelf niet meer in het werkgelegenheidsdogma( iedereen werk) maar gebruiken het als rookgordijn om niet betaalde arbeid, de werklozen en degenen in loondienst/ betaalde arbeid tegen elkaar uit te spelen. Zo kan de consument met zijn kunstmatig aangepraat nutteloze behoefte en producten (mode in plaats van goede en eerlijke kleding bijvoorbeeld) boven de ander uitstijgen totdat die ander ook in het bezit is van nutteloze vaak vervuilende product en er weer verder winst kan worden gemaakt op de zoveelste versie( I-Phone bijvoorbeeld). Maar ja zo worden we van kinds af aan 'opgevoed'. System- chance, Not Climatechange dus.

quatsch
quatsch18 nov. 2018 - 22:36

Wat Leonardo da Vinci reeds 500 jaar geleden verkondigde, is nog steeds actueel. De dieren lijden en hun gejammer vervult de lucht. De bossen vallen ten prooi aan vernietiging. De bergen worden opengescheurd voor de metalen die in hun aderen groeien. En de mens looft en prijst degenen die aan de natuur en aan de mensheid de grootste schade berokkenen.

PetervdB2
PetervdB218 nov. 2018 - 20:45

De NVWA heeft het te druk met het controleren of er wel of niet gerookt wordt in de café's . Of dat er per ongeluk iemand die jonger is dan 18 jaar een biertje drinkt. Hier worden torenhoge boetes voor uitgeschreven en dat is lucratiever dan het controleren van kippenstallen.

Hiltermann
Hiltermann18 nov. 2018 - 19:54

Wie dit dierenleed echt wil stoppen moet zijn bij de veroorzakers van dit schandaal. Dat zijn de inkopers van grote supermarkten die steeds minder willen betalen voor kip. Dan gaan de boeren mogelijkheden zoeken om daar aan te voldoen en ook nog iets te verdienen aan de kip. Koop dit vlees niet meer, haal kip voor wat meer geld bij een poelier die kip levert die normaal kon opgroeien. Dan heb je ook nog kip die smaakt in plaats van de waterige rommel uit de supermarkt.

KabouterUbu
KabouterUbu18 nov. 2018 - 19:51

Is het niet mogelijk om de NVWA voor de rechter te slepen? De stichting Urgenda heeft ook de Nederlandse staat voor de rechter gesleept om af te dwingen dat klimaatdoelstellingen worden geraliseerd.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren17 nov. 2018 - 18:55

Consumenten moeten bereid zijn meer te betalen voor groene eieren(kippen in vrijheid), geen prijs-concurrentie met dieren!

Sanaya Khan
Sanaya Khan17 nov. 2018 - 16:30

Arme medewerkers van de NVWA, proberen ze hun werk te doen met de beperkte middelen die ze blijkbaar hebben, worden ze ook nog uitgemaakt geen interesse in dierenwelzijn te hebben, het zelfs niet serieus te nemen. Je zou denken dat Animal Rights probeert zoveel mogelijk mee te werken ipv het ze lastig maken. Alsof de dieren daar mee zijn geholpen. Toch gek dat het eerste dat bij de dierenactivisten opkomt niet is dat misschien de locatie uit de video een andere is, maar dat de NVWA zeker geen interesse heeft in dierenwelzijn. Als we toch gaan aannemen zonder de feiten te weten; ik heb een andere conclusie; dierenactivisten vinden hun ophef om vermeende misstanden het allerbelangrijkste, nog boven optimaal dierenwelzijn. En die ophef stopt pas wanneer alle mensen stoppen 'specieist" te zijn, oftewel nooit. Beetje zoals met Zwarte Piet. En dat Roos Vonk het idee krijgt dat NVWA dierenwelzijn niet serieus neemt, volgt uit het gevoel dat dierenactivisten niet serieus genomen worden, niet omdat ze een lead volgen en vragen beantwoorden, maar omdat de NVWA Twitter-medewerker er niet is om louter Animal Rights te woord te staan. De 'kille arrogantie' interpreteer ik dan maar als 'koele professionaliteit', niet van je taak te weerhouden door fanatici.

2 Reacties
Martijn46
Martijn4618 nov. 2018 - 11:51

De NVWA is een tandeloze tijger en kiest ook hier weer de kant van de dader i.p.v. het slachtoffer. Uw ingewikkeld verhaal kan dat niet verhullen.

Sanaya Khan
Sanaya Khan28 nov. 2018 - 11:58

@ Martijn U weet blijkbaar meer dan Roos "het blijft gissen" Vonk, en ik. Dat de NVWA de schijn tegen heeft, daar ben ik het volledig mee eens. Beperk mijn verhaal tot de eerste zin om ingewikkeldheid te voorkomen: arme medewerkers van de NVWA.

kweenie2
kweenie217 nov. 2018 - 16:01

Via Twitter vragen stellen aan de NVWA? Als je dit serieus wil doen moet de PvdD vragen stellen in de Kamer aan de betrokken bewindspersoon.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt17 nov. 2018 - 17:34

Het is ook de PvdD, die dit aanhangig heeft gemaakt. Weliswaar (nog) niet in de 2e Kamer, maar in de Provinciale Staten van Flevoland. Maar waarom moet nou persee de PvdD dat doen? Omdat ze zo heten? Dat kan toch iedere partij doen?