Joop

Haagse verdachten keren terug in politiek. Coalitie: 'Wethouders voortaan screenen'

  •  
19-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
39005060042_ae404cd1ff_o

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/22qK8rd

Na de justitiële invallen bij twee wethouders van de Haagse politieke partij Groep De Mos willen de coalitiepartijen dat lokale bestuurders gecontroleerd worden op zaken als belangenverstrengeling en bedenkelijke financiële praktijken. Een dergelijke screening is nu niet verplicht.
In het AD pleit Stieneke van der Graaf, Kamerlid voor de ChristenUnie voor een dergelijke maatregel
"“Op dit moment zijn er grote zorgen. Het risico op financiële beïnvloeding van partijen en belangenverstrengeling ligt op de loer.” Van der Graaf wijst naar de stad Den Haag, waar de opgestapte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden verdacht van corruptie. De wethouders zijn bij hun aantreden niet onderzocht op integriteit. Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag kondigde deze week aan dat hij de overgebleven bestuurders alsnog wil laten checken."
De maatregel gaat verder dan het afgeven van een zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag door justitie waaruit blijkt dat de gedragsgeschiedenis van de persoon in kwestie geen bezwaar vormt voor het vervullen van de functie. Het kabinet werkt al aan het verplicht stellen van zo’n VOG voor bestuurders. Volgens de coalitie moet er ook een echt integriteitsonderzoek worden verricht. Lokale partijen moeten voortaan open zijn over hun financieringsbronnen. De maatregelen moeten door worden gevoerd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
In een interview met het AD geeft een van de Haagse verdachten, loco-burgemeester en oud-PVV Kamerlid Richard de Mos, na aandringen toe dat hij en zijn partij mogelijk fouten hebben gemaakt bij het aannemen van geld en het onderhouden van contacten met bevriende ondernemers:
"Nou, misschien had ik wat meer afstand moeten nemen tot de partij. Je moet niet te snel te veel willen regelen. Ik kan ook naïef zijn. En heel eigenwijs. Mijn vriendin zegt ook vaak: denk nou toch eens na. Maar we zijn van het niet lullen, maar regelen. Daar moeten we scherper op worden. In het begin kwam er bijvoorbeeld ook cash geld binnen bij de partij, via een loterijtje enzo. Daar ben ik dan te makkelijk in, misschien moet ik me er ook helemaal niet mee bemoeien. We hebben nu ook een stichting die -net als bij de VVD- de donaties regelt."
De Mos is na zijn ontslag als wethouder direct teruggekeerd in de gemeenteraad als fractievoorzitter. Zijn collega-wethouder en mede-verdachte Rachid Guernaoui wil ook terug in de raad, meldt Omroep West.
"Guernaoui is de eerste opvolger voor de gemeenteraadsfractie van zijn partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat betekent dat als er iemand de fractie (tijdelijk) verlaat, Guernaoui als eerste zijn of haar plek inneemt. Aangezien raadslid Nino Davituliani op dit moment zwanger is, zal het niet lang meer duren voordat hij haar zetel overneemt. ‘Er is iemand zwanger. Mocht die persoon zeggen van: ‘Ik ga er even uit.’ Dan zal ik die persoon, Nino, opvolgen. Maar het is aan haar, want uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, dus dat moet ik even afwachten.’"
De zwangere Davituliani is overigens ook verdachte in het onderzoek. Zij heeft een relatie met een van de twee broers die hoofdverdachten zijn in de mogelijke corruptiezaak.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Thuiszitter
Thuiszitter20 okt. 2019 - 13:07

Corruptie moet aangepakt worden , dat zg vriendjespolitiek kan niet. En de Mos met zijn broeders zijn niet de enige. Wij krijgen een nieuw gemeentehuis, ik ben benieuwd naar wie de uitbestedingen gaan .

1 Reactie
Katootje2
Katootje221 okt. 2019 - 3:08

Jij zit op het goede spoor: de Mos denkt alleen maar: wat de anderen doen, dat mag ik toch ook? En de anderen denken: hoe zetten we de concurrentie zo snel mogelijk buitenspel.

harmmeijer
harmmeijer20 okt. 2019 - 11:45

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Voor velen hier op joop.nl heel normaal in de politiek. Toch?

Katootje2
Katootje219 okt. 2019 - 19:58

De Mos heeft de trumpiaanse strategie gekozen: alle politici laten zich op een soortgelijke manier omkopen, dus wat is er tegen als ik dat ook doe? Als iedereen het nu maar openlijk doet, dan is dat gewoon "het nieuwe normaal": wat eigenlijk niet mag is dan volledig geaccepteerd. De legalisering van de corruptie, zeg maar.

Purper Floyd
Purper Floyd19 okt. 2019 - 15:55

Screenen ? Nou, begin dan maar bij het kabinet, de topambtenarenkliek en de eerste en tweede kamerleden. Als die boel dan gezuiverd is van niet-integeren kunnen we de volgende stap nemen en anderen gaan lastig vallen met een screening.

Bert de Vries
Bert de Vries19 okt. 2019 - 14:21

De Mos deed wat partijen als CDA, VVD, D66 en PvdA nalaten. Hij maakte de inkomsten van zijn partij bekend, evenals de bron van die inkomsten. Zijn handel en wandel was van begin tot eind controleerbaar, en de handel en wandel van de andere partijen speelde zich grotendeels af in het duister. Ik zou bepaald niet op De Mos stemmen. Maar ik gun hem van harte, en het lijkt me heel waarschijnlijk, dat er geen aanklacht tegen hem komt. En als die er toch komt, dan zal hij waarschijnlijk worden vrijgesproken. Al met al zal hij dan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een verpletterende meerderheid behalen. Ten koste van de min of meer corrupte fatsoensrakkers die meer waarde hechten aan uiterlijk vertoon dan aan waarheid.

2 Reacties
Starter2
Starter219 okt. 2019 - 17:06

De Vries, u zegt het goed. De Mos is transparant, soms dom, soms slim. Een man van het volk. Geen stap scheef gezet. Eerst maar eens harde bewijzen zien.

Middenman
Middenman19 okt. 2019 - 18:26

Zo is het Bert de Vries. Ik zou op inhoud nooit op de Mos stemmen, maar als politicus vind ik hem een verademing.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 okt. 2019 - 13:02

Ik zag een tijd terug het verschil in normen en waarden. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. En hoe de verschillen in opvattingen liggen tussen politieke opvattingen. Toevallig kwam in dat onderzoek corruptie aan bod. Hoe kijkt de gemiddelde Nederlander of Europeaan daar tegen aan. Ten eerste bleek die gemiddelde Nederlander niet te bestaan. Regionaal waren de verschillen tussen alles boven de rivieren en daaronder enorm. De zuidelijke, katholieke opvattingen waren zo ruim dat corruptie in hun ogen eigenlijk alleen bestond als je er zelf nadeel van had. Iemand in een goede stemming brengen was heel normaal, dat hoorde bij de handel. Ook al was het een wethouder. Zo ging het vroeger ook en daar was niks mis mee. Het is zo'n beetje de omgangsvorm in zuidelijke en oost Europese landen. Hoe noordelijker je komt hoe rechtlijniger mensen zijn. Een flesje wijn voor een ambtenaar is in grote delen van het land onmiskenbaar fout. Ook in Scandinavië denkt men zo. Duitsland is het meest schizofreen in zijn opvattingen. Een rechtlijnig noorden, een rekkelijk zuiden en een oostelijk deel waar alles mag zolang je er zelf maar beter van wordt. Een soort hongerwintertrauma. Opleiding speelt in deze opvatting geen rol, wel politieke voorkeur. VVD, CDA, PVV en vooral FVD stemmers zijn het minst kieskeurig. Regels zijn een richtlijn. Als alle partijen baat hebben bij een goede afspraak is er niks op tegen. Dat anderen die zich aan de regels hierdoor benadeeld worden is niet hun probleem. Als zij hetzelfde zouden doen, dan werden ze niet benadeeld. Deze denkwijze is precies wat rechtse politiek kenmerkt. Het gemeenschapsgevoel van links tegenover het individuele belang van rechts.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 okt. 2019 - 13:04

Eerste zin: Ik zag een tijd terug in een groot Europees onderzoek van Kantar naar normen en waarden hoe groot de verschillen in opvattingen zijn. .

Katootje2
Katootje219 okt. 2019 - 21:38

"Duitsland is het meest schizofreen in zijn opvattingen. Een rechtlijnig noorden, een rekkelijk zuiden en een oostelijk deel waar alles mag zolang je er zelf maar beter van wordt." Prachtige karakterisering. Je zou het langs een meetlat kunnen leggen, met aan de ene kant een hoge mate van identificatie met -de waarden van- de staat en de instituties die haar vertegenwoordigen en aan de andere kant het volledige gebrek daaraan. In de DDR was sjoemelen voor degenen die niet tot de elite behoorden volledig geaccepteerd en eigenlijk zelfs de enige manier om het falen van de planeconomie op te vangen. Bovendien gaf het een gevoel van saamhorigheid: wij tegen de staat, -wir sind das Volk. Voor die mensen is het niet echt een verrassing om te ontdekken dat je op een kapitalistische staat ook niet kunt vertrouwen, met als gevolg dat ze automatisch op hun oude gedragspatroon terugvallen.

Semmel
Semmel19 okt. 2019 - 12:55

Politici die zich met "mensendingen" bezig houden zijn nu eenmaal meteen verdacht in deze tijd. Triest maar waar.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2019 - 14:15

@ Semmel Jij schrijft: Politici die zich met “mensendingen” bezig houden zijn nu eenmaal meteen verdacht in deze tijd. Triest maar waar. De Mos gaf een nachtvergunning aan een bedrijf dat de direct omwonenden nachtenlang wakker houdt. De Mos had dus lak aan mensendingen. Triest maar waar.

Starter2
Starter219 okt. 2019 - 17:11

Daan, als je de feiten niet kent, dan kan je beter zwijgen. Er waren in Den Haag 5 aanvragen en 5 vergunningen. Daarnaast, ambtenaren verstrekken vergunningen, niet een wethouder. Weet je überhaupt waar het bedrijf ligt wat de betwiste vergunning heeft gekregen. Vermoedelijk niet.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2019 - 18:33

Starter: 'Daarnaast, ambtenaren verstrekken vergunningen, niet een wethouder'. Om jezelf even te citeren: 'Daan, als je de feiten niet kent, dan kan je beter zwijgen.' Het beleid, dat ambtenaren uitvoeren, wordt bepaald door de overheid en vastgesteld door dezelfde overheid. Altijd makkelijk om ambtenaren de schuld van van alles en nog wat te geven, maar te kortzichtig en onjuist, Starter.

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2019 - 20:59

@ Starter Jij schrijft: Er waren in Den Haag 5 aanvragen en 5 vergunningen. Waarvan een vergunning werd gegeven aan een ondernemer die de omwonende mensen grote nachtelijke overlast geeft. De Mos vond dat een ondernemer die zijn clubje sponsorde geen rekening hoefde te houden met de nachtrust van de mensen die wellicht niet op De Mos hadden gestemd. Dus met De Mos als wethouder kunnen jouw buren ook een nachtvergunning krijgen voor hun nachtclub, als ze tenminste een sponsor bijdrage storten. En of jij daar tegen bezwaren hebt is niet zo van belang. Geeft niet, jij vindt dat niet erg. Anderen weer wel. Mensen kunnen soms zo moeilijk doen toch?

Starter2
Starter220 okt. 2019 - 6:44

Ga eens kijken waar dat pand ligt zou ik zeggen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2019 - 15:18

@ Starter Jij schrijft: Ga eens kijken waar dat pand ligt zou ik zeggen. Ik heb gekeken naar een interview met aan aantal klagers. Die bang en boos waren. Die niet gehoord waren door De Mos. Is dat ook goed?

Starter2
Starter220 okt. 2019 - 20:01

Da's niet genoeg Daan. De goede man woont namelijk ook naast een woonwagenkamp, met meer dan genoeg overlast, onder een trein traject en naast een garage annex autosloperij. Het betreffend pand ligt zelfs verder weg dan al de genoemden.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2019 - 19:23

@ Starter Jij schrijft: Da’s niet genoeg Daan. De goede man woont namelijk ook naast een woonwagenkamp, met meer dan genoeg overlast, onder een trein traject en naast een garage annex autosloperij. Het betreffend pand ligt zelfs verder weg dan al de genoemden. Ik schreef: Ik heb gekeken naar een interview met aan aantal klagers. Die bang en boos waren. Overigens was het een vrouw. Verder zijn zij niet gehoord. Interview op lokale TV. Goed genoeg dus.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2019 - 19:26

@ Starter Zelf nog even Google gebruikt. Het gaat om 5 bezwaren die neergelegd zijn bij de bezwaarschriftencommissie en om meerdere klagers. Meer dan goed genoeg dus. https://jandewandelaar.wordpress.com/category/nachtvergunning/

I am Legion
I am Legion19 okt. 2019 - 12:37

Waar her erover gaat of Richard de Mos in het interview iets zegt dat hij en zijn partij mogelijk fouten hebben gemaakt is dat niet dat hij toegeeft dat er steekpenningen aangenomen zijn. Hij geeft aan dat bij het aannemen van donaties, zoals iedere (!) partij dat doet, zij beter hadden kunnen opletten dit te doen zonder dat er zoals nu onduidelijkheid daarover is. Maar ook dat geldt voor veel meer partijen. Het nieuws van nog geen één dag geleden: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2306600-van-pokerspeler-tot-beurshandelaar-deze-mensen-spekken-de-kas-van-politieke-partijen.html Dat vrijwel íédere (!) partij daarbij ook open staat voor schimmige donaties en aan potentiële schenkers tips geeft om dat te doen buiten de verplichte regels om is tevens dit jaar door undercover-onderzoek aan het licht gekomen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2123264497/politieke-partijen-open-voor-schimmige-donaties Alleen SP, Partij voor de Dieren Forum voor Democratie, en de PVV werkten niet mee aan het omzeilen van de regels. In geval van de stadspartij van de Mos raken dan ook steeds meer mensen, zeker ook die hen niet aanhangen, ervan overtuigd dat dit eerder een poging tot een kaltstellen door de gevestigde orde is en dat die daarbij op een zeer kwalijke manier gebruik hebben gemaakt van afluisterpraktijken door justitie daartoe aan te zetten.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2019 - 17:37

@ I am Legion Jij schrijft: Alleen SP, Partij voor de Dieren Forum voor Democratie, en de PVV werkten niet mee aan het omzeilen van de regels. De PVV heeft voor de verdediging van Wilders grote bedragen uit de VS ontvangen. Dus hier opschrijven dat de PVV niet mee werkt aan het omzeilen van de regels is een beetje dom. Verder heeft het FVD grote bedragen gedeclareerd die ze niet hadden mogen declareren. Dus je verhaal staat al op drijfzand. Niet de moeite waard om op de rest van je beweringen in te gaan. Die zijn namelijk ook niet correct.

I am Legion
I am Legion19 okt. 2019 - 18:30

@Daan Je verdedigen tegen een aanklacht is een groot recht en in geen geval een omzeilen van regels zoals jij schijnt te denken. Ook niet als je voor je verdediging geldelijke steun krijgt. Het is dus behoorlijk dom te stellen dat een dergelijke ondersteunde verdediging fout zou zijn. Dat bij FvD door personen niet in alle gevallen goed is omgegaan met financiën en regels daaromtrent is, net als dat bij al die andere partijen ook regelmatig gebeurd is, is nog niet in alle gevallen het omzeilen van regels bij partijfinanciering waaraan dus al die andere partijen zich wel schuldig maakten. Dus ook al zou FvD afvallen van de genoemde uitzonderingen in goede zin SP, Partij voor de Dieren, en PVV, en zelfs als enige van hen ook afvallen, blijft met al die andere partijen die dit sjoemelen met partijfinanciering wel praktiseren mijn stelling fier overeind dat wat nu tegen Groep de Mos is ondernomen eerder een afrekening lijkt met extreme middelen door de gevestigde orde.

Katootje2
Katootje219 okt. 2019 - 20:04

I am Legion bedoelt dat wanneer ze allemaal corrupt zijn, het gewoon een rotstreek is als er eentje wel voor verantwoordelijk gemaakt en de anderen niet. I am Legion wil dat ze dan gewoon allemaal vrijuit gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2019 - 21:09

@ I am Legion Jij schrijft: Ook niet als je voor je verdediging geldelijke steun krijgt. Het is dus behoorlijk dom te stellen dat een dergelijke ondersteunde verdediging fout zou zijn. Als dat geld aan de partij is toegekend is het verboden en niet gemeld. Als het geld aan Wilders als persoon is gegeven is het discutabel want hoe onafhankelijk is hij dan nog. Daarmee is mijn opmerking over de PVV terecht en jouw reactie dom. Verder schrijf je : met al die andere partijen die dit sjoemelen met partijfinanciering wel praktiseren mijn stelling fier overeind dat wat nu tegen Groep de Mos is ondernomen eerder een afrekening lijkt met extreme middelen door de gevestigde orde. Er staat niets fier overeind. Alle partijen streven aan transparante financiering, met uitzondering overigens de PVV, het enige dat hen verweten kan worden is dat men zei dat grote giften over meerdere donaties verdeeld zouden moeten worden. Dat is discutabel, maar niet een overtreding van welke regel dan ook. De Mos pakte geld aan van een ondernemer die hij een dienst verleende als wethouder. Dat is een totaal andere zaak. Dus je bent bezig zaken te vergelijken die niet hetzelfde zijn. Dus De Mos is mogelijk strafbaar, die partijen niet. Mocht je daarover twijfelen, ga aangifte doen tegen die partijen. Lijkt mij voor jouw een grote kans voor jou de gevestigde orde aan de schandpaal te nagelen. Of moeten we concluderen dat je geen geloof hebt in je eigen betoog?

Katootje2
Katootje219 okt. 2019 - 21:46

Beste Daan, is het niet genoeg om je argumenten naar voren te brengen en dan aan anderen de conclusie over te laten dat "I am Legion" dom is? Zo moeilijk is dat toch niet in dit geval. Dus is het een beetje dom om maar blijven te herhalen dat anderen dom zijn: als het goed is blijkt dat uit de argumenten. Hopelijk ben je niet zo dom dat je dat niet snapt.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2019 - 9:03

@ Katootje Jij schrijft: Beste Daan, is het niet genoeg om je argumenten naar voren te brengen en dan aan anderen de conclusie over te laten dat “I am Legion” dom is? I am Legion schreef: Het is dus behoorlijk dom te stellen dat een dergelijke ondersteunde verdediging fout zou zijn. Dus nee. Verder is dom de kwalificatie die bij het optreden van De Mos hoort. Ik gebruik die kwalificatie niet voor niets. De Mos is met goede wil en weinig intelligentie aan zijn baan als wethouder begonnen. Dat levert dit soort missers op. Dat maakt De Mos geen slecht mens maar wel een dom mens. Dat is ook de belangrijkste oorzaak van deze problemen. Hierdoor kan er niet eens een discussie gevoerd worden over zijn beleid omdat De Mos zelf niet snapt wat hij verkeerd doet, en nu gelukkig een beetje lijkt te ontdekken. En I am Legion doet exact hetzelfde. Dus dom is niet een poging tot uitschelden maar het vaststellen van een feit. Het maakt volgens mij de discussie eerder lastiger dan dat iemand er iets mee opschiet. Iets afspreken met domme mensen is nu eenmaal veel moeilijker.

Katootje2
Katootje221 okt. 2019 - 3:10

"Iets afspreken met domme mensen is nu eenmaal veel moeilijker." Dat is een waar woord.

WiebeI
WiebeI19 okt. 2019 - 11:19

Lastig verhaal. Je mag natuurlijk nooit geld aannnemen als bestuurder voor diensten. Heel duidelijk. Toch sprak de aanpak van De Mos mij wel aan: dicht bij de burgers en er voor gaan. Met alle respect mis ik dat bij veel linkse bestuurders die zich wel druk maken over de mensheid maar niet over het lot van mensen. Oftewel: druk maken over ons slavernijverleden, maar wel voorbij lopen aan de zwerver op straat.

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 okt. 2019 - 12:46

Ik verbaas me altijd over de verhalen die mensen zichzelf vertellen. Over hoe ze de wereld indelen in goed en slecht en hoe willekeurig ze hun stickertjes plakken. Links zou niet bezorgt zijn om zwervers, hoe kom je er op?

de Boer2
de Boer219 okt. 2019 - 13:19

U bent waarschijnlijk een moralist. U vindt wellicht wat u zelf goed zou vinden weer fout als het anderen overkomt. U bent misschien te betrokken, bij anderen.Neem afstand van hen en van u zelf. Dan heeft u ook geen last van uw of van andermens slavernijverleden of verwarring omtrent links of recht.. ( De aanbevelingen van de Boer zijn zowel kosteloos als vrijblijvend)

Katootje2
Katootje219 okt. 2019 - 20:06

Wiebel - We lopen alleen voorbij aan zwervers als het buitenlanders zijn.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal419 okt. 2019 - 9:11

iedere politicus/ca heeft wel ''vuile handen''. Het is van belang of die vuile handen voor henzelf gebruikt zijn of voor algemeen belang. In geval van De Mos lijkt het me (ken geen details) dat het laatste het geval is. Na duidelijkheid kan hij wmb gewoon terug keren. Het ''geval'' De Mos si natuurlijk tekenend voor de politieke amateuristische instelling van lokale (en nationale) groepjes en personen. Maar al te graag storten ze zich als laffe hyena's op slachtoffers die zich Weerloos & Transparant opstellen. Om er een slaatje uit te slaan en te tonen dat Hullie slecht zijn en Wij niet. zoals we zeggen tegen politie: ga boeven vangen , zeg ik tegen politici: ga leiden en regeren.

4 Reacties
mordicant
mordicant19 okt. 2019 - 10:05

Tja een "beetje corrupt" is niet zo erg, dat kun je best door de vingers zien, is ook gewoon een "beetje dom" Een volgende actie, iets meer corrupt is dan ook niet zo erg meer, we wennen er vanzelf aan. En voor je het weet is het hier Ukraine 2.0

de Boer2
de Boer219 okt. 2019 - 11:33

Natuurlijk kun je cliëntelisme best door de vingers zien, want u gaat daar toch niet over, de rechter en de Wet zijn in deze bepalend. U bent de Wet toch niet.? Als bijna Iedereen zich schuldig maakt aan cliëntelisme is niemand schuldig, dat is de hoofdregel. En echt, bijna iedereen doet het, ook Boris Johnson. Die zegt: als je nou mij steunt, steun ik jouw achterban door ze gunstige arbeidsvoorwaarden te geven. De koopman doet het: als u nou van mijn negotie koopt krijgt u van mij een mooie korting. Als u nu even mij uw gegevens toestuurt, uw wachtwoord en uw e-mailadres dan krijgt u van mij die bitcoins of dat geweldige voucher voor gratis boodschappen. En de Boer doet het zelf ook en ook nog vaak. Zo heeft de sympathiekebuurman hier de omheining geverfd. Gratis, hij had toch niets anders te doen. En toen heeft de Boer hem een fles wijn Chateau Margaux aangereikt. Want de ene dienst is de andere waard. Hoewel veel mensen het niet nodig vinden om de Staat dankbaar te zijn voor alles wat ze van haar krijgen. En dat mag allemaal. Dat is wonderlijk, maar niet verboden. Je moet alleen je boerenverstand gebruiken en niet meteen je mores in stelling brengen.. Want voor je het weet vergis je je deerlijk. Zullen we dat samen afspreken? Dan zal ik u in ruil daarvoor U met alle kracht "liken" en een dikke duim naar u opsteken. .

BigKnor
BigKnor19 okt. 2019 - 16:23

@Mordicant “ Tja een “beetje corrupt” is niet zo erg, dat kun je best door de vingers zien, is ook gewoon een “beetje dom”” Laat er maar eerst eens bewezen worden dat De Mos zich schuldig gemaakt heeft aan vriendjespolitiek dan wel corruptie. Men is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen maar blijkbaar wisten zijn coalitie genoten beter. De betrokken wethouders, hadden hangende het onderzoek, echter wel moeten terugtreden. Justitie moet in een dergelijke zaak wel snel duidelijkheid geven over een rechtszaak.

mordicant
mordicant19 okt. 2019 - 20:40

BigKnor Uiteraard zal eerst hard gemaakt moeten worden dat de Mos zich überhaupt ergens aan schuldig gemaakt heeft. Onschuldig tenzij bewezen schuldig enzo. Maar de Rechtse Bal hierboven stelt dat, ook al zou bewezen worden dat de Mos vuile handen heeft dat dan nog niet zó erg zou zijn.. want hij is dan waarschijnlijk vanuit een goed hart corrupt. Dat creëren van een hellend vlak leid heel snel tot escalatie.. voorbeelden te over, Oekraïne, Griekenland, Limburg..

de Boer2
de Boer219 okt. 2019 - 9:02

Indertijd vond Ien Dales, minister van BiZa en prominent lid van de PvdA dat je niet een beetje integer kon zijn, je was het of je was het niet. Althans dat stond in een vergeeld bericht uit het knipselarchief. Blijkbaar is dat nog steeds actueel. Het is niet waar, integriteit is een glijdende schaal, net als die van Richter en verre van objectief. Wat meneer De Mos doet is staande praktijk, iedereen heeft wel wat van hem weg. Dat is gewoon het katholieke gevoel van ik veeg jouw stal aan en wat doe je iets terug. Ik pas op die kleuter van jou en jij geeft mij een zak krentenbollen.cadeau. En denk nou maar niet dat de Katholieke kerken allemaal al verkocht zijn. Dat Nederland nuchter is en niet sentimenteel. Volkomen gespeend van religiositeit en sentiment. Dat de laïcité hier rondwaart. Want dat is niet zo. Als je luisterde naar de lijst van de meest gewaardeerde muziek, dan kon je weten dat de mensen vallen voor religieuze muziek, het meest gewaardeerd wordt het slotkoor uit de passie van Bach. Nou wil je nog meer passie? Van de Boer mag meneer de Mos gewoon doorgaan. En meneer Wilders natuurlijk ook. Want de Boer vindt schande spreken iets als roddelen , zo van heb je haar al gezien, met die korte rok, nou nou nou... Wees toch eens iets minder geïnteresseerd in wat andere mensen allemaal uitspoken. Loer niet altijd bij anderen naar binnen. Wees geen onbezoldigd opsporingsambtenaar. En overdrijf niet altijd zo. Stel je nou toch voor dat iedereen net zo was als jij? Nou nou nou zeg......

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté19 okt. 2019 - 10:29

[Dat is gewoon het katholieke gevoel van ik veeg jouw stal aan en wat doe je iets terug.] Als democratisch vertegenwoordiger is de 'bezem' en de tijd om te vegen niet van jou, maar van de Nederlandse bevolking. Als je iets terugvraagt voor jou persoonlijk of voor jouw partij, dan gebruik je middelen en tijd die niet van jou zijn voor je eigen belang. Dat laatste is dus on-integer, mogelijk diefstal van publieke middelen, en in alle gevallen een aantasting van de democratische rechten van burgers. Wie hiermee gaat marchanderen faciliteert nepotisme en kleptocratie. Dat is wèl heel nostalgisch: in de Middeleeuwen was dit immers staande praktijk. Overigens hoort daar dan automatisch het risico onderworpen te worden aan volksgerichten, foltering en gruwelijke doodstraffen bij. Wie daar naar terug wil, die gaat maar alleen. Adieu de Boer.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2019 - 11:19

'Wees toch eens iets minder geïnteresseerd in wat andere mensen allemaal uitspoken.' Aldus De Boer. Geldt dat, heer Boer, ook voor interesse in wat politici allemaal uitspoken?

de Boer2
de Boer219 okt. 2019 - 13:58

Nou, de Boer is geheel verslagen, beste Le Chat . Dat had ie niet verwacht, zo sterk, sterker dan de gin die de Boer in zijn cocktails mengt is uw wat u bits riposteert. Maar maakt u het niet een beetje te groot, zet u niet uw staart wat te dik op, maakt u de Boer niet banger dan al het geval is? Want wat is er nu helemaal aan de hand met Richard de Mos? Is dit echt zo veel meer dan een leugentje om bestwil? De Mos zei eens dat ie heel chic hoofdonderwijzer was, en toen hij dat niet keihard kon maken zei ie maar dat ie dat wel had kunnen zijn. De Boer vond dat geestig. Eigenlijk leuker dan wat u zegt over nepotisme, het familiegevoel. Ik weet natuurlijk niet hoe het staat tussen u en bijvoorbeeld uw kittens, maar de Boer hoopt dat ze geen klachten hebben. U maakt iets -als gezegd -wel erg groot, doodstraf foltering, volksgerichten? Dacht u dat we hier op de boerderij daar ons mee onledig houden? Nou niks hoor, we gaan hier met de kippen op stok en elke morgen gezond weer op. Zet u toch niet meteen zo'n hoge rug op als er even aan uw staart wordt getrokken. Minder minder.....Afgesproken? Nou dan gaan we dat realiseren.

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2019 - 8:37

Mooi dat bij die De Mos uiteindelijk het besef lijkt te ontstaan dat zijn werkwijze fout was. Ik denk nog steeds dat het geen kwade opzet was maar domheid. Overigens een aantal van de omwonenden van dat feestcentrum zijn woedend vanwege de vergunning die hij had verstrekt. Hun nachten moeten zij dankzij De Mos doorkomen zonder slaap. En hij kwam niet verder dan beweren dat hij alle aangevraagde vergunningen had verstrekt. Ook dom dus. Niet alle belangen afgewogen maar snel iets geregeld. Een politicus dient het algemeen belang. En dat is iets anders als de optelsom van alle individuele deelbelangen in een stad. Ik denk dat De Mos dat verschil nooit gaat begrijpen. Zijn aanhang ook niet. Die willen een bestuur dat hun individuele privé belang gaat dienen. Dat blijft altijd gedoe opleveren.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2019 - 8:21

Randverschijnselen en randfiguren in de politiek, landelijk, provinciaal en gemeentelijk, zijn van alle tijden (Hadjememaar, Koekoek, Janmaat, Fortuyn, Verdonk, Bleker, en ga zo maar door). Hier en elders, ook binnen democratische landen. Ligt het nu aan mij of is dat zo, dat dergelijke randfiguren, populisten en enge belangenbehartigers met de grootste bekken en het meest holle prietpraat ook de meeste aandacht in de/bepaalde media krijgen en profiteren van subjectieve gevoelens van verongelijktheid? Want, wees eerlijk, van een figuur als De Mos kun je toch niet anders verwachten dan dat het vroeg of laat misgaat?

3 Reacties
Dr. Drees
Dr. Drees19 okt. 2019 - 9:34

Hadjememaar had niet zo'n grote bek overigens. Van de paar jaar dat hij in de Amsterdamse gemeenteraad zat bracht hij de meeste tijd in de cel door, ter ontnuchtering. Overigens was hij door reactionaire bohemiens op de kieslijst gezet om het net ingevoerde algemeen kiesrecht belachelijk te maken.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2019 - 10:03

Ik had van Willem Drees een historisch juistere bijdrage verwacht. Hadjememaar heeft nooit in de gemeenteraad plaats genomen, hoewel wel verkozen. Veenhuizen was zijn toevluchtsoord. Dat hij de pion was van 'reactionaire bohemiens', zoals u schrijft, is ook niet juist. Rond 1920 waren de vrije socialisten erg actief in Amsterdam. Om hun gedachten, wonderlijk genoeg, tot uiting te brengen, en te ageren tegen de stemplicht (opkomstplicht) kozen ze voor deze actie die grote aandacht trok en twee zetels in de gemeenteraad opleverde in 1921.

Willem D2
Willem D219 okt. 2019 - 10:03

Eigenlijk verdenk ik alleen Rutte niet van persoonlijke verrijking. Voor geen van de andere politici zou ik mijn handen in het vuur durven steken. Ze doen het vaak alleen wat geraffineerder dan de Mos. Meest schrijnende voorbeeld is Pechtold, die een appartement krijgt van een Canadees net in de tijd dat in de 2e kamer besloten moet worden over CETA. Maar dat is dan weer complotdenken

Frits Jansen
Frits Jansen19 okt. 2019 - 8:18

Het is te simpel om te zeggen dat De Mos c.s. een loopje hebben genomen met de regels. Politici mogen het bedrijfsleven diensten bewijzen (mits ze niet discrimineren natuurlijk), en ze mogen ook wel geld aannemen, al was het maar omdat lokale politieke partijen niet gesubsidieerd worden. Iets doen als politicus omdat je er voor wordt betaald is echter taboe, zelfs als dat niet in strijd is met een "ambtsplicht". Als er een ding duidelijk wordt is dat de regels onduidelijk zijn. En het ruikt er ook wel erg naar dat politieke concurrenten De Mos en zijn maten pootje hebben proberen te lichten, afgunstig op het succes van De Mos. Dan hebben we hier dus echt te maken met een politiek proces (en niet bij blonde Geert). (Voor de duidelijkheid: De Mos werd uit zijn functie als wethouder gezet wegens vermeende malversaties, maar Wilders kan gewoon Kamerlid blijven ook als hij wordt veroordeeld, want hij heeft geen ambtsmisdrijf gepleegd).

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2019 - 9:13

naast een strikte scheiding tussen kerk en staat is het nu tijd voor een scheiding tussen bedrijfsleven en staat

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2019 - 10:45

Het maakt ook nogal een verschil of je gemeenteraadslid bent of wethouder. Die twee zijn totaal onvergelijkbaar!

ton14024
ton1402419 okt. 2019 - 11:30

Dat is een gotspe, Griezel. Nederland is geboren een marktmechanisme van het bedrijfsleven.