Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haagse verdachten keren terug in politiek. Coalitie: 'Wethouders voortaan screenen'

  •  
19-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
39005060042_ae404cd1ff_o

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/22qK8rd

Na de justitiële invallen bij twee wethouders van de Haagse politieke partij Groep De Mos willen de coalitiepartijen dat lokale bestuurders gecontroleerd worden op zaken als belangenverstrengeling en bedenkelijke financiële praktijken. Een dergelijke screening is nu niet verplicht.
In het AD pleit Stieneke van der Graaf, Kamerlid voor de ChristenUnie voor een dergelijke maatregel
"“Op dit moment zijn er grote zorgen. Het risico op financiële beïnvloeding van partijen en belangenverstrengeling ligt op de loer.” Van der Graaf wijst naar de stad Den Haag, waar de opgestapte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden verdacht van corruptie. De wethouders zijn bij hun aantreden niet onderzocht op integriteit. Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag kondigde deze week aan dat hij de overgebleven bestuurders alsnog wil laten checken."
De maatregel gaat verder dan het afgeven van een zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag door justitie waaruit blijkt dat de gedragsgeschiedenis van de persoon in kwestie geen bezwaar vormt voor het vervullen van de functie. Het kabinet werkt al aan het verplicht stellen van zo’n VOG voor bestuurders. Volgens de coalitie moet er ook een echt integriteitsonderzoek worden verricht. Lokale partijen moeten voortaan open zijn over hun financieringsbronnen. De maatregelen moeten door worden gevoerd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
In een interview met het AD geeft een van de Haagse verdachten, loco-burgemeester en oud-PVV Kamerlid Richard de Mos, na aandringen toe dat hij en zijn partij mogelijk fouten hebben gemaakt bij het aannemen van geld en het onderhouden van contacten met bevriende ondernemers:
"Nou, misschien had ik wat meer afstand moeten nemen tot de partij. Je moet niet te snel te veel willen regelen. Ik kan ook naïef zijn. En heel eigenwijs. Mijn vriendin zegt ook vaak: denk nou toch eens na. Maar we zijn van het niet lullen, maar regelen. Daar moeten we scherper op worden. In het begin kwam er bijvoorbeeld ook cash geld binnen bij de partij, via een loterijtje enzo. Daar ben ik dan te makkelijk in, misschien moet ik me er ook helemaal niet mee bemoeien. We hebben nu ook een stichting die -net als bij de VVD- de donaties regelt."
De Mos is na zijn ontslag als wethouder direct teruggekeerd in de gemeenteraad als fractievoorzitter. Zijn collega-wethouder en mede-verdachte Rachid Guernaoui wil ook terug in de raad, meldt Omroep West.
"Guernaoui is de eerste opvolger voor de gemeenteraadsfractie van zijn partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat betekent dat als er iemand de fractie (tijdelijk) verlaat, Guernaoui als eerste zijn of haar plek inneemt. Aangezien raadslid Nino Davituliani op dit moment zwanger is, zal het niet lang meer duren voordat hij haar zetel overneemt. ‘Er is iemand zwanger. Mocht die persoon zeggen van: ‘Ik ga er even uit.’ Dan zal ik die persoon, Nino, opvolgen. Maar het is aan haar, want uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, dus dat moet ik even afwachten.’"
De zwangere Davituliani is overigens ook verdachte in het onderzoek. Zij heeft een relatie met een van de twee broers die hoofdverdachten zijn in de mogelijke corruptiezaak.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.