Joop

Haagse populisten Groep De Mos verdacht van stembusfraude

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
39005060042_c585481e14_b

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/22qK8rd

De politieke partij van oud-PVV Kamerlid Richard de Mos zou bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stemmen hebben gekocht. NRC onthult dat Justitie de zaak onderzoekt op basis van tapverslagen die naar boven zijn gekomen in een ander onderzoek naar corrupte praktijken van de partij.
In een van de afgeluisterde gesprekken vertelde een ondernemer, de verdachte A., dat er voor het ronselen van stemmen “een financiële vergoeding” is betaald “aan partijen”. Ook een Turks-Azerbeidzjaanse vereniging zou een financiële vergoeding in de vorm van subsidie hebben ontvangen voor het leveren van stemmen. De NOS schrijft :
"Ook het hoge aantal volmachtstemmen bij sommige stembureaus in de stad wijst volgens de krant mogelijk op stemfraude. “In de Schilderswijk werd een derde van de stemmen met volmacht ingediend. Geen enkel ander stembureau in Nederland had zo veel volmachten”, zegt NRC-journalist Joep Dohmen in het NOS Radio 1 Journaal. Tegenover NRC ontkent A. dat hij stemmen heeft gekocht, wat strafbaar is. “Het is één groot misverstand. In die telefoontjes heb ik maar wat geluld.”"
De partij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan de illegale praktijken.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Purper Floyd
Purper Floyd6 jun. 2020 - 15:19

In dit geval denk ik dat die stemmen door Atilla Akyol, eigenaar van o.a. Opera zalencentrum in Den Haag, zijn gekocht om gebruik te kunnen maken van de bevoorrechte positie die de Mos zou krijgen als hij in het stadsbestuur gekozen zou worden, hetgeen ook daadwerkelijk gebeurde. Het is dus meer de naïviteit van de Mos dat hij niet doorzien heeft dat hij voor het karretje van Akyol gespannen werd. Is niet handig, maar kwaadaardig ? Hij heeft zelf geen stemmen gekocht of daar invloed op gehad, ben ik geneigd hem daarin te geloven.

Bouwman2
Bouwman26 jun. 2020 - 8:30

Ik heb veel respect voor Richard de Mos, voor zijn doorzettingevermogen en durf om de ladder te bestijgen, waar je voor je het weet vanaf valt. Ook al reikt de ladder niet helemaal of helemaal niet tot mijn bovenkamer, je moet altijd eerlijk blijven en nooit, echt nooit je toevlucht nemen tot schelden.En zeg nou zelf, wie van zichzelf zegt dat ie volledig integer is, een heilieg boon, een hypocriet,of gewoon een zonderling?

2 Reacties
Sonic2
Sonic26 jun. 2020 - 9:31

Als je heel hardop en luidkeels de middelvinger naar de elite en het partijkartel opsteekt. En als je bralt dat er met jouw beweging een frisse wind komt door Den Haag dan verdien je daarvoor scepsis terug. Eerst maar laten zien of je het beter kan. De Mos wist het in zijn PVV tijd vanaf de zijlijn altijd al veel beter als anderen. En als je zelf niet helemaal van onbesproken gedrag bent dan krijg je de wind van voren. Het is hetzelfde met Trump. Als je CNN van Fake News beticht dan moet je eerst zelf eens de feiten op orde hebben. Als Baudet de NPO van Fake News beticht en zelf dat dierbare vriendinnen verhaal uit zijn duim zegt dan mag je keihard voor hem zijn. Dat schijnt erg subjectief, vooringenomen en uiterst links te zijn. Het is juist objectief. Rechts populisten vallen vaak zo diep omdat ze zo'n ontzettend grote mond hebben. Het allemaal beter weten. Als dat niet het geval blijkt te zijn krijg je de wind van voren. Niets met integer of heilige boon te maken.

Starter2
Starter26 jun. 2020 - 15:34

Sonic, in de korte tijd dat de Mos wethouder is geweest heeft hij voor meer verbinding tussen politiek en burgers dan alle wethouders bij elkaar. Dat hij soms z'n hand overspeelt en een grote mond heeft, ja dat is onmiskenbaar. Door zijn manier van doen, zijn aanpak heeft hij laten zien dat het ook anders kan. Je hoeft het niet altijd met zijn standpunten eens te zijn om te zien dat deze man het goede voor heeft met de gemeente Den Haag.

EricDonkaew
EricDonkaew6 jun. 2020 - 6:10

Er is een vrij zuivere schuifbalk te creëren tussen de knoppen 'elitarisme' en 'populisme'. Mag ik ergens halverwege zitten?

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber6 jun. 2020 - 16:02

Dat mag, maar kijk uit dat je er niet overheen glijdt met de ene bil rechts, de andere links en je sluitspier in het midden

OlavM
OlavM6 jun. 2020 - 2:11

Het is heel aannemelijk dat de NRC het bij het rechte eind heeft. Deze genoemde praktijken passen prima in het profiel van deze partij. "Demos" betekent "volk" in het oud-Grieks. (Nieuw-Grieks: "dhimos"). Is hier nu sprake van de variant "deMoscratie", een vorm van rechts-populisme (ook populus = volk) of wel volksdemocratie? Verwarrend allemaal. .

Markzelluf
Markzelluf5 jun. 2020 - 16:06

Het artikel op de voorpagina van de NRC ligt hier voor me. Turkse Nederlanders zouden in ruil voor €7,50 andere Turkse Nederlanders hebben geprobeerd over te halen een volmacht af te geven. Ene Akyol zou zo 20 volmachten hebben geworven en daarmee hoopte hij een subsidie voor een culturele vereniging binnen te slepen. Nou, duid dat bericht maar eens

1 Reactie
Starter2
Starter25 jun. 2020 - 18:11

Kijk voor de gein even wie er in de Schilderswijk daar de meeste stemmen krijgt. Leg dat dan vervolgens naast het hoge aantal volmachten. 1 en 1 is 2.

Ryan2
Ryan25 jun. 2020 - 15:32

Ach, al die rechtse clichémannetjes zijn toch met dezelfde saus overgoten. Van Kooten en de Bie hebben de Tegenpartij indertijd als satire neergezet, maar er zijn genoeg tokkies die daar de humor niet van in zagen, en dachten dat het serieus was. Welaan, vanaf dag 1 dat internet in gebruik kwam, had je al genoeg figuren die in enquetes (polls) een massa aan stemmen op de LPF en later de PVV lijst deden belanden met de cookie truc. Hoe doorzichtig, maar menigeen trapte er in. Zo gaat het ook met die volmacht stemmen. Een beetje beter opletten op het stembureau. Maar daar zal het wel aan ontbroken hebben.. Met opzet dus. We kennen onze pappenheimers maar al te goed. In mijn gemeente zou men al raar kijken als ik een volmachtstem van mijn vrouw mee zou brengen. Ik zou meteen vragen krijgen, of ze ziek was of zo.. Want zo werkt dat op het platteland. Fraude is hier onbestaanbaar.

2 Reacties
KM2
KM26 jun. 2020 - 8:14

In 1982 bestonden partijen als LPF en PVV nog lang niet. Dus vanaf dag 1 dat internet bestond is dikke onzin. De LPF is van 2002, dus 20 jaar later.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 jun. 2020 - 13:36

@Ryan, U maakt een ernstige vergissing. Het gaat het stembureaubestuur niet aan van wie de volmacht komt en aan wie het is gegeven. Je mag er ook niet naar vragen. Dus wat men op het platte land doet is strijdig met de wetgeving. Kortom ik geloof uw verhaal voor geen meter. Op ghet platteland plegen ze alleen maar boerenfraude toch? Iets met melk, mest en stikstof enzo....

mhenneke
mhenneke5 jun. 2020 - 14:01

Leuk te zien hoe een oud-PVV'er 'multiculturele samenwerkingen' aangaat...

Phil2
Phil25 jun. 2020 - 13:03

Grappig (nou ja...) de plaats waar ons Parlement staat, wordt gerund als een bananenrepubliek. Stemmenfraude en volslagen no-go areas met oudjaar.

becket
becket5 jun. 2020 - 12:34

De heer De Mos is in ieder geval geen racist als ie stemmen kreeg uit de Schilderswijk en van Turkse organisaties.

2 Reacties
Starter2
Starter25 jun. 2020 - 14:12

Hij is zeker geen racist. Kijk maar naar de samenstelling van zijn fractie. Kan D66 en GL nog wat van leren.

ton14024
ton140245 jun. 2020 - 14:30

Ze werden dan ook niet gekregen maar gekocht.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jun. 2020 - 12:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer6 jun. 2020 - 15:32

Dat waren nog eens tijden, oma-oeverloos. De tijden van Van Kooten en De Bie. Ze waren hun tijd ver vooruit. Het moest allemaal nog echt gebeuren. En dat deed het. Jacobse, een kopie van De Mos.

JasDon
JasDon5 jun. 2020 - 12:07

de Mos is een rasidioot en zo ongeveer de woordenboekdefinitie van populist, maar "In de Schilderswijk werd een derde van de stemmen met volmacht ingediend." zou ik graag in de context van eerder stemgedrag willen zien.

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander5 jun. 2020 - 13:26

En wat is uw definitie? valt daar GL ook onder?

Starter2
Starter25 jun. 2020 - 14:17

de Mos is een Haagse jongen die heel goed weet wat er in de stad speelt. Voorlopig is er geen enkel bewijs geleverd van corruptie. Ook dit artikel levert niet veel meer op.

JasDon
JasDon5 jun. 2020 - 19:28

"de Mos is een Haagse jongen" Hij heeft het Hagenees zijn omarmd. Echt uit Den Haag komt hij niet.

Purper Floyd
Purper Floyd6 jun. 2020 - 15:14

JasDon, in de grote steden zijn maar weinig politici die echte Hagenees, Amsterdammer of Rotterdammer en ga zo maar door zijn. Richard de Mos woont in ieder geval al sinds zijn prille jeugd in Den Haag/Scheveningen (ja dat is een subtiel verschil) en weet meer van Den Haag dan zo ongeveer alle andere lokale politici.

Purper Floyd
Purper Floyd6 jun. 2020 - 15:25

De Mos werd in de schilderswijk met ongeveer 10% = 800 stemmen, de vierde partij in die wijk bij de GR verkiezingen in 2018. Niet echt een geweldig succes in vergelijking met de meer traditioneel haags bevolkte delen van de stad. Overigens evenveel stemmen, dubbel zo hoog percentage, als in het elitaire Belgisch Park.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jun. 2020 - 11:48

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Polletje2
Polletje25 jun. 2020 - 12:54

"Nog een geluk dat daar een president zit met gezond verstand." :) Een beetje plat, maar ik heb een zwak voor mensen met gevoel voor humor.

NoahAmber
NoahAmber5 jun. 2020 - 16:08

@Weg Kijker 5 juni 2020 at 13:48 Het ronselen van stemmen is niks nieuws maar daarom niet minder kwalijk. Het ronselen van stemmen door politieke partijen is inderdaad vrij normaal. Alle verkiezingsprogramma's zijn per saldo leugens, maar kopen is van een geheel andere orde.

Bouwman2
Bouwman25 jun. 2020 - 10:56

Kijk de heer De Mos is nomen est omen. Ik heb wel eens gelezen dat ie ooit zie dat ie dan wel geen schooldirecteur was maar dat wel had kunnen zijn. Kijk van zo iemand ga ik geen Tesla kopen. Dus dat er stemmen gekocht zijn door meneer De Mos, kan best waar zijn, maar geloof het maar niet.

Izzy2
Izzy25 jun. 2020 - 10:39

Iemand verbaasd? Ik niet. Populisten hebben nog nooit iets constructiefs bijgedragen, behalve voor de eigen positie en portemonnee. En kijk waar het toe leidt. Als de wereld ze overal nu nog niet uitkotst...

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah5 jun. 2020 - 10:25

Haha en deze man wilde burgemeester van Den Haag worden.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa5 jun. 2020 - 11:25

Nu mag hij alleen nog solliciteren voor een baan bij de gemeenste als broodjessmeerder bij voor ambtenaren. Hhhh

Frits Frotlip
Frits Frotlip5 jun. 2020 - 10:13

Is tegenwoordig iedere politicus die in het midden staat of rechts daarvan populist? Dat begrip is ook inflatie onderhevig. Dit gezegd hebbende: Je bent wel behoorlijk naief als je denkt dat zoiets niet uitlekt... Dus wanneer schuldig, wieberen uit de politiek.

5 Reacties
chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah5 jun. 2020 - 10:56

Ik vind de SP en GL anders ook behoorlijk populistisch.

Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 11:52

Dit gezegd hebbende: Je bent wel behoorlijk naief als je denkt dat zoiets niet uitlekt… Dus wanneer schuldig, wieberen uit de politiek. Moet hij wieberen omdat hij naïef is en had moeten weten dat het uitlekt? En alleen maar wieberen, niet strafrechtelijk vervolgd?

Frits Frotlip
Frits Frotlip5 jun. 2020 - 12:37

Chutz Precies, alleen worden ze nooit zo genoemd.

Ryan2
Ryan25 jun. 2020 - 15:35

Nee, populisme is typisch rechts. Groen Links en de SP hebben dat helemaal niet nodig. Maar ook al heb je de beste argumenten, het is paarlen voor de zwijnen in een politiek bewusteloos land.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah5 jun. 2020 - 18:59

@Ryan 'Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een manier van politiek bedrijven, waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest.' En jij herkent de SP niet in deze beschrijving??? (GL in mindere mate)