Joop

Grote zorgen over oprichting eerste octopuskwekerij

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1634 keer bekeken
  •  

Wetenschappers en dierenbeschermers hebben grote zorgen over de plannen voor de bouw van een gigantische octopuskwekerij op de Canarische eilanden. De bio-industrie wil met de kwekerij jaarlijks 1 miljoen octopussen afleveren aan onder meer restaurants, bericht de BBC.

Octopussen zijn zeer intelligente en gevoelige dieren. Biologen noem de geplande methode om de dieren met ijskoud water van het leven te beroven 'inhumaan'. Ook vinden ze het idee van de kwekerij wreed omdat octopussen solitaire dieren zijn die helemaal niet in groepen willen leven. Daarnaast zijn ze sterk gericht op de verdediging van hun territorium. Ze bij elkaar stoppen leidt tot ondraaglijke niveau's van stress met gedrag als kannibalisme tot gevolg.

Het is voor het eerst dat octopussen op grote schaal in gevangenschap gekweekt worden. Daarom bestaan er ook geen regels voor het dierenwelzijn voor deze soort. Dierenbeschermers wil dat de plannen van de multinational Nueva Pescanova verboden worden. Ze roepen de EU op in te grijpen.

Twee jaar geleden werden al zorgen geuit over de industriële plannen met de dieren. In de VS wordt al gewerkt aan een verbod.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 12:32

Dit is een gevolg dat we geen vlees meer mogen eten.

1 Reactie
Palipka
Palipka18 mrt. 2023 - 21:29

Och geen vlees mogen eten. Een volwassen man of vrouw kiest zelf of hij of zij vlees eet en informeert zich bij betrouwbare bronnen en maart een weloverwogen afweging. Dat is volwassenheid.

Eric Minnens
Eric Minnens18 mrt. 2023 - 1:07

Consumentenleed, da's pas erg. Dierenleed?... Mwah... (Zie ook #NVWA)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mrt. 2023 - 10:30

De NVWA gaat het alleen om de "veiligheid".

Virtus in Medio
Virtus in Medio17 mrt. 2023 - 18:46

Wij mensen zijn rare dieren..