Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw rapport op Wereld Octopus Dag tegen de octopuskweek

  •  
08-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
Octopus

© pixabay

Vandaag op Wereld Octopus Dag roept dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) op tot een stop op de ontwikkeling van octopuskwekerijen. Haar nieuwe rapport onthult acht redenen waarom het kweken van dit achtarmige dier zou leiden tot ernstig dierenleed, onder andere door de grote intelligentie, het bijzonder complexe gedrag en de natuurlijke behoeften van octopussen. CIWF roept per brief de regeringen van Spanje, Japan, Mexico en de VS op hun plannen voor het ontwikkelen van de octopuskweek te stoppen. Naast het feit dat er in kwekerijen niet voldaan kan worden aan de natuurlijke behoeften van de dieren, bestaat er ook geen pijnloze dodingsmethode en zou de kweek voor nog meer druk op onze al overbeviste zeeën leiden, doordat deze vleesetende dieren gevoerd zouden moeten worden met wild gevangen vis.

Kwetsbare wilde dieren

Marien bioloog Dr. Elena Lara, Research Manager bij Compassion in World Farming en auteur van het rapport: "De Netflix film, My Octopus Teacher, gaf de wereld een ontroerende blik in het leven van deze unieke, van nature solitaire en kwetsbare wilde dieren. Mensen die de film hebben gezien, zullen geschokt zijn te horen dat er plannen zijn om deze fascinerende, nieuwsgierige en gevoelige wezens op te sluiten in massale, kale kwekerijen. Hun leven zou eenvoudigweg niet de moeite waard zijn.”

"Het woord 'octopus' komt van het Griekse 'októpus', dat 'achtvoet' betekent. Daarom onthullen we vandaag op 8 oktober, Wereld Octopus Dag, in ons rapport acht redenen waarom octopussen niet in kwekerijen moeten worden gehouden.”

Consumeren

In het wild gevangen octopussen worden wereldwijd geconsumeerd, met name in mediterrane landen in Europa, in Azië en in Mexico. In de EU wordt in Italië de meeste octopus geconsumeerd, meer dan 60.000 ton per jaar. De laatste tijd is de vraag naar octopus in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan, gestegen. Dit heeft geleid tot een afname van de wilde populaties. Hierdoor is er belangstelling vanuit de industrie om octopussen in gevangenschap te kweken. In de EU doet met name Spanje onderzoek naar het gebruik van netkooien in zee en tanks op het land.

Bron: Compassion in World Farming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.