Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA richten zich op gezamenlijke vijand: het doorgeslagen kapitalisme van de VVD en Mark Rutte

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4802 keer bekeken
  •  
ANP-462110172

De PvdA en GroenLinks zullen voor de komende Kamerverkiezingen in 2025, een ledenreferendum houden over het opstellen van een gezamenlijke kandidatenlijst en een gedeeld verkiezingsprogramma. Dat is de uitkomst van het gezamenlijke partijcongres dat de beide partijen zaterdag hielden. Ruim 80 procent van de aanwezige leden stemden voor verdergaande samenwerking tussen beide partijen.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand trekken PvdA en GroenLinks al samen op, na de verkiezingen vormende de twee partijen een gezamenlijke fractie in de Senaat. In aanloop naar de verkiezingen organiseerden de linkse oppositiepartijen ook tegelijkertijd een congres. Twee aparte congressen, maar wel in hetzelfde gebouw, waarbij de leden van beide partijen vrij bij de ander op bezoek konden. Aan het eind vond er een gezamenlijke afsluiter plaats. ‘Een historisch moment,’ noemde PvdA-leider Attje Kuiken het congres dat volgens haar de geschiedenisboeken in zal gaan.

Uit het congres werd ook duidelijk dat een meerderheid van zowel de leden als de politici graag verder wil met elkaar. "Onze groene en sociale idealen hebben een gemeenschappelijke vijand. Het doorgeslagen kapitalisme,” sprak GroenLinks-leider de leden van beide partijen toe. Die gemeenschappelijke vijand wordt vertegenwoordigd door de VVD en Mark Rutte. De premier die volgens Kuiken “bang” is “namens iedereen die elke gelegenheid aangrijpt om zichzelf te verrijken. Hij weet dat wij dat nooit gaan accepteren.”

Dat PvdA en GroenLinks zich hebben uitgesproken ook na de komende verkiezingen hand in hand te blijven lopen, betekent overigens niet dat de leden van de ene partij zonder meer samen willen gaan met de andere. Voor PvdA’ers weegt zwaar dat hun partij wel zijn “sociaaldemocratische gezicht” moet zien te behouden, terwijl GroenLinksers ervoor willen waken dat de invloed van de PvdA de “groene politiek” niet in de weg zit.

Voor volgend jaar staat er nog een gezamenlijke campagne voor de Europese verkiezingen op de agenda. De Europarlementariërs blijven daarna wel gewoon onderdeel van hun eigen fracties in het Europees Parlement.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.