© Cc-foto: Pixabay
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wel hutje mutje in een vliegtuig omdat zoveel geld om- en nu ingaat in de lichtvaartsector, is meten met twee maten. De ruim opgezette fitness centra hadden 1 juni al open gekund en gemoeten!
De overheid zou een eerste stap kunnen maken en het project Lelystad Airport kunnen stoppen.
En als er dan ook nog ministers aangesteld worden die banden hebben met de luchtvaartsector dan zal de luchtvaart blijven groeien al is dit ten koste van welzijn van de burgers ...helaas.
@norm Ik ben het geheel met je eens! We moeten inzetten op innovatie van vliegtuigen die schoner zijn en minder lawaai maken. En het kan!! Er zijn nu al elektrische vliegtuigmotoren ontworpen die men reeds fysiek aan het testen zijn en de resultaten zijn veel belovend. Trouwens nog even dit: in het verleden heb ik getracht mooie treinreizen te boeken door heel Europa. Mijn vrouw en ik dachten, dan zie je tenminste iets van het Europees landschap. Leek ons interessant. Maar wel.....peper en peperduur! Het vliegtuig is nog altijd sneller en goedkoper. Kom op zeg, met wat ik hier zo lees, is de illusie werkelijk compleet! Want eer dat fantastisch spoornetwerk met hoge snelheidstreinen kriskras door Europa is gerealiseerd, plus - niet te vergeten - een bijbehorend betaalbaar treinkaartje, zijn we vele, vele jaren verder. Jan met de Pet of Henk & Ingrid, kan het in ieder geval niet betalen. Voorbeeld: vandaag met de Thalys van Maastricht naar Paris (gare du Nord) kost retour voor 2 personen (Henk & Ingrid) maar liefst €406,00! Met KLM, is dat € 230,70 voor 2 personen. Met tevens de optie van KLM het verplaatsen van de de datum en 23 kg bagage. Waar praten we dan nog over! Wat voor gedonder en gelazer met millieu actiegroepen (GroenFront) hebben we niet voorbij zien komen met de aanleg van de Betuwelijn? Dat krijgen we nu weer. Veel boze actiegroepen en omwonenden die last hebben, omdat de trein iedere 20 minuten bij hun achtertuin voorbij komt schieten. Ook weer geluidsoverlast, fijnstof, longaandoeningen, psychische klachten, etc, etc. Het klinkt allemaal leuk die zondagochtend-ideeën, but two feet on the ground, zou ik zeggen.
Dus KLM opdoeken? Lufthansa opdoeken? British Airways opdoeken? ..uiteindelijk Schiphol opdoeken? Willen ze blijven bestaan zal er altijd een substantieel aantal vliegbewegingen moeten plaatsvinden en dat blijft een belasting voor het milieu. Ik zou het anders stellen: Laat KLM flink groeien maar hang er een zware pakket van eisen aan vast, namelijk verplichte innovatie om schone vliegtuigen te ontwikkelen. Laat ze met die boodschap naar de vliegtuigindustrie gaan. Er zijn nu al ontwerpen van elektrische vliegtuigmotoren. Zie de omslag van de auto-industrie naar elektrisch rijden of zelfs rijden op waterstof. Het is dus mogelijk. Innovators hebben binnen hun eigen métier standaard uitdrukkingen: Kan niet, bestaat niet en Wij spreken nooit over problemen maar over uitdagingen... Als de vliegtuigindustrie flink winst kan maken kan de druk ook worden opgevoerd schone toestellen te ontwikkelen. De know-how is er, laat ze niet failliet gaan, maar dwing ze met winsten te ontwikkelen. De vliegtuigmaatschappijen kunnen de druk op hun beurt weer opvoeren bij de vliegtuigindustrieën als Boeing, Airbus en tal van andere.
Prima verbanden die hier worden gelegd. Het succes van de luchtvaart is ook te wijten aan het dure, logge, bureaucratische en per land opererende spoorwegen. EU, als je je ergens kan doen gelden, dan is het wel op dit terrein. Schiphol moet niet alleen vanwege de Covid-19 en eventueel latere pandemieën terug naar 400.000 vluchten per jaar. Milieu, volksgezondheid en klimaat zouden veel zwaarder moeten wegen. Met inbegrip van KLM niet langer financieel ondersteunen. Dan vliegen buitenlandse maatschappijen maar in de plaats van de KLM. Gaan ze ook gewoon betalen voor het gebruik van Schiphol. Lijkt me een beter verdienmodel voor de BV Nederland. Niet zomaar vasthouden aan de enorme vaste lasten die gebonden zijn aan het hebben van een nationale airline dus.
Ik was gisteren met stomheid geslagen, toen ik Hoekstra de houding van Nederland hoorde verkalren ten opzichte van het voorstel van Duitsland en Frankrijk. Zo'n fonds van 500 miljard was niet goed, vooral gekeken naar de lange termijn. Kijken naar de lange termijn? DIT kabinet? Ze zijn inmiddels bezig de oude smerige boel (Luchtvaart, KLM, CO2-heffing kost niets) weer op poten te zetten, terwijl er toch een heel pittige langetermijnklimaatopdracht ligt. Door Corona nog eens duidelijk gemaakt wat de bedrijvigheid van de mens met de omgeving doet. Hoe duidelijk wil je het hebben? Maar kortzichtig als vóór Corona, wordt de boel doorgestart. Behalve als het gaat om geld voor steun aan de zwakke landen. Dan is het opeens voor de langetermijn niet verstandig.
Soms moet je aan de kinderen en de kleinkinderen denken en soms moet je dat niet doen. Wanneer je het een doet wanneer het andere is afhankelijk van wat je verwacht er mee op te strijken. En waag het niet dan te spreken van inconsequent beleid.
Die CO2 heffing wilden ze al niet, nu denken ze een goed excuus te hebben. Ze doen nu ook alsof bedrijven van de werknemers zijn, maar ze zijn van de aandeelhouders, Daarom hebben ze geen reserve om onverwachte problemen te kunnen overbruggen. Dat is voor bonussen en uitkeringen aan aandeelhouders. En hebben ze geld nodig betaalt de burger wel. De lonen zijn de laatste 10 jaar nauwelijks gestegen. Het is een louche wereld en idem dito politiek
De Tweede Kamer moet deze nota linea recta naar de prullenbak verwijzen en de Minister opdracht geven een nieuwe, objectieve nota op te (laten) stellen.
Mogelijk zullen meer internationale treinen Lelystad overbodig maken. Alleen, er ligt nu een volledig uitgerust vliegveld, wegen naar het vliegveld zijn al 15 jaar geleden verbreed. Rondom het vliegveld is een enorme bedrijvigheid ontstaan, vele overslagbedrijven gebouwd, vele pakhuizen etc., uit de grond gestampt. De A6 krijgt een extra op- en afrit naar de luchthaven. Mocht Lelystad niet opengaan, dan zal dat voor de werkgelegenheid in Lelystad e.o. ook grote gevolgen hebben. Ik lees echter zelden of nooit hou dat dan moet worden opgelost. Welke maatregelen dienen genomen te worden? Iemand misschien een goed idee?
Er is een politieke beweging, Code Oranje, die had al, vóórdat in NL de Coronacrisis uitbrak, een plan, dat geleid heeft tot 12 voorstellen voor ander gebruik van Luchthaven Lelystad: https://www.destentor.nl/lelystad/wat-moet-er-gebeuren-met-lelystad-airport-als-er-geen-vakantievluchten-komen-nieuwe-partij-presenteert-plan~a18d06f6/?referrer=https://www.google.com/
Ach ze zijn heel blij dat ze menen alles te kunnen terugdraaien wat milieumaatregelen betreft. Ook tegen de boeren wordt niet opgetreden, nertsenfokkerijen worden niet (op)geruimd. Zo kennen we ook het ware gezicht van D66 weer, die moet overal in meestemmen nl.. Natuur in Nederland, burger- bevolking in Nederland, allemaal niet belangrijk. Criminelen zijn het en witwassers! Alles goed praten wat fout is.
--- Dit bericht is verwijderd —
Misschien een idee om mensen binnen hun eigen provinciegrenzen vakantie te laten vieren. Dan voorkom je dat mooie natuurgebieden in het noorden en oosten overbevolkt raken met vakantiegangers uit het westen. Bijkomend voordeel is dat het veiliger is corona.
Als je de natuur nu in de stad integreert en rondom de stad voldoende natuur hebt met afwisselend bos, water en andere natuur, dan hoef je niet meer naar het buitenland om daar van de natuur te genieten.
Dan kun je kanoën, fietsen, wandelen en wat allemaal nog meer in je eigen omgeving, dat is ook heel mooi. Dat kun je dan het hele jaar door doen, je kunt niet het hele jaar door op vakantie.
...Costa Balcona is nog altijd een optie... Je haalt patat en kroketten op de hoek van de straat en eet die op met een servetje op je schoot...
oma-oeverloos Ik wil niet veel zeggen maar daar hebben ze daar heel hard hun best voor gedaan de laatste jaren. Lees de ietwat oudere krantenartikelen er maar op na van het laatste jaar. Ze zijn overal gaan lobby-en om zoveel mogelijk toeristen binnen te halen en zo geld te verdienen.
@oma-oeverloos Klopt, ik ben er regelmatig te vinden en dan voer ik de wolven. Ze beginnen al aardig aan me te wennen.
Staatsbosbeheer stopt per 1 juni voorgoed met paalkampeerterreinen. De kampeerders maakten er toch al een enorme klerezooi van.
Met de strekking dat luchtvaart moet afnemen ben ik het eens. En iedereen kan hier ook zelf aan bijdragen door minder te gaan vliegen. Sowieso lijkt Lelystad airport me nu niet meer passen. Niet na deze crisis en niet in deze tijd van klimaatdoelstellingen. Zelf vorig jaar een vouwwagen gekocht en vliegvakanties vaarwel gezegd.
"twaalf extra internationale treinen" - belachelijk! Er moet nu als de wiedeweerga een Europees netwerk van hogesnelheidstreinen komen naar Japans en Chinees voorbeeld. De spoorwegen in Europa worden gerund door allemaal nationale maatschappijtjes die stuk voor stuk als nationale trots worden beschouwd. Eigenlijk is het niet eens nodig om hele dure snelle treinen te kopen, want dan worden de tickets zo duur dat je alsnog kiest voor het vliegtuig. Tussen Amsterdam en Berlijn rijden (reden?) hele oude treintjes die zijn opgevoerd tot 200 km/u. Ooit ging ik naar Londen met de trein. Ik moest instappen op Brussel-Zuid (dat is nu handiger geregeld) en daar hadden ze een vliegveld geïmiteerd, d.w.z. dezelfde tergende veiligheidsprocedures. De Japanse Shinkansen rijdt 300 km/u maar dat haalt die ook bijna als gemiddelde want de stops zijn kort en de procedures snel. Binnenlands vliegverkeer bestaat in Japan niet meer. Ik hoorde tot mijn verbazing dat de machinist van een trein in Europa de landstaal moet kennen om met de verkeersleiding te kunnen communiceren. De Intercity Maastricht ging ter ziele omdat er voor de laatste 5% van de rit een Nederlandstalige machinist moest instappen. Aan de Poolse grens moest ik een keer een half uur wachten omdat er nog geen Poolse machinist beschikbaar was. De locomotief hoeft daar niet gewisseld te worden. De luchtvaart is zoals bekend van oudsher op Engels gestandaardiseerd. Volgende stap is een (Chinese?) hogesnelheidstrein naar het Verre Oosten. 10.000 km met 300 km/u is grofweg anderhalve dag, met véél meer beenruimte dan zelfs in First Class in een vliegtuig. Dan hebben de Amerikanen het nakijken want een trein naar de VS wordt moeilijk. Er zijn wel plannen voor een tunnel onder de Beringstraat maar de aan- en afritten zijn duizenden kilometers door ijzige streken.
Het zou heel mooi zijn als de EU een groot project van de grond krijgt om een maglev treinnetwerk te bouwen die grote EU steden met elkaar verbind. Dat zou een boost zijn voor werkgelegenheid en innovatie. Maar ook de Europese eenheid wat dichter bij brengen.
Laten we eerst eens het binnenlandse openbaar vervoer eindelijk eens de 21e eeuw binnenbrengen. Ik denk dat de meeste mensen meer belang hebben bij 250 dagen per jaar een half uur minder reistijd naar het werk dan 1 keer per jaar 2 uur minder reistijd op vakantie.
Minder reizen kan ook. U kunt voortaan ook gewoon in Berlijn blijven.
Inderdaad. En een Europees nachtnet: slapend door Europa. En zoals door enkelen aangegeven: wel met concurrerende tarieven t.o.v. de luchtvaart; bijvoorbeeld door nu toch echt eens accijnzen te gaan heffen op kerosine, of andere maatregelen zodat de prijs van een vliegticket meer richting werkelijkheid gaat.
Misschien moeten we niet, zoals telkens bij dergeljke pleidooien, minder gaan vliegen maar gewoon schoner, en met minder lawaai. Daar moet de inzet naar toe. Het is toch opmerkelijk dat bij vele 'progressieven' de eerste stap naar de toekomst altijd is 'minder'. Minder rijden, minder vliegen, minder industrie, minder transport, maar alle inkomsten moeten wel door blijven gaan. Dus uiteindelijk wordt al dat minder weer paard en wagen? en dat is progressief? Ik hoor zo weining 'we moeten inzetten op verbetering van wat we nu doen' ... Oveigens: ik woon naast een spoorlijn: een die waarschijnlijk dan voor dat mooie extra internationale vervoer gaat zorgen. Dus ik mag wel dat extra lawaai en die fijnstof etc over mij heen krijgen, beetje nimbo?
' gewoon schoner, en met minder lawaai. Daar moet de inzet naar toe. ' Daar zijn vliegtuigfabrikanten al lang volop mee bezig. Probleem is dat dat soort ontwikkelingen, voor zover mogelijk, heel erg langzaam gaan. 'Dus uiteindelijk wordt al dat minder weer paard en wagen?' Flauwekul. Er wordt overal met man een macht gewerkt aan de energietransitie en een circulaire economie.
De schrijfster gaat wel voorbij dat veel mensen de trein helemaal niet als optie zien voor verre bestemmingen. Ik zou bijvoorbeeld best de trein nemen naar een bestemming die een paar uur weg ligt, Parijs zou ik nog wel doen. Maar naar Madrid of Rome per trein? Nee alsjeblieft niet, een hele dag in de trein ga ik echt niet doen. Geen bewegingsvrijheid voor zoveel uur trekt me niet, dan liever met de auto of het vliegtuig. Met de auto kan ik even uitstappen wanneer het me zint en per vliegtuig ben ik er in een paar uur. Ik vermoed dat dit voor veel meer mensen geld maar ik kan me best vergissen.
Een dag in de trein naar Rome hoeft geen straf te zijn. Je hebt in de trein veel meer ruimte dan zelfs in de First Class in een vliegtuig, en je kunt een hapje eten in een eetwagen, of een biertje drinken. Anders dan in een vliegtuig heb je vaak een boeiend uitzicht. Je kunt ook werk meenemen en met je laptop werken. Slapen in een trein was een straf, maar in Finland reisde ik met een hypermoderne slaaptrein van de poolcirkel terug naar Helsinki en dat was een feest. Je kon zelfs douchen in die trein. De tijden dat ik vliegen spannend vond liggen ver achter mij. Ik krijg een steeds grotere hekel aan vliegvelden. Vooral de veiligheidscontroles waar letterlijk mijn broek van afzakt. En als je het gore lef hebt een prijsvechter te kiezen (die niet aan de KLM gerelateerd is) word je op Schiphol demonstratief als tweederangs passagier behandeld.
Schijnbaar niet bekend met het fenomeen treinreizen? Maar ook in de trein kan je even een wandeling maken. Meeste internationale treinen werken met reservering, dus je plek gaat niet verloren als je besluit eventjes naar de restauratiewagon te lopen.
Dat klopt allemaal, toch duurt het lang. Ik ben bijvoorbeeld een roker. Dat kan niet in een trein. Als ik 24 uur geen saffie op kan steken wordt ik gek. En ja: ik weet dat het ongezond is maar als stoppen zo makkelijk was had ik het wel gedaan. Een trein over meer als een paar uur vind ik gewoon geen optie
Een beetje te makkelijk om eikensterfte aan stikstof te wijten: ‘ Verzurende meststoffen Naast de droogte en aantasting door insecten speelt ook het effect van verzurende meststoffen een rol. Door stikstofdepositie spoelen basische kationen uit de bodem waardoor de toplaag verzuurt. Een boom kan daardoor minder calcium en kalium opnemen waardoor die wegkwijnt. Daarnaast speelt die verzuring een belangrijke rol bij de verstoring van de schimmelhuishouding. Mycorrhizaschimmels die samenleven met eiken, staan dan onder druk. Toch is verzuring niet de hoofdoorzaak voor eikensterfte. Stikstofdepositie en dus verzuring is vooral een Nederlands probleem, terwijl eikensterfte ook voorkomt in het buitenland en op uitgesproken basische gronden. In Nederland komt eikensterfte voor op Brabantse zandgronden met een pH-KCl van 3 tot 4, maar ook in de Noordoostpolder met een pH tussen de 6 en 7.’
Zure bossen waren in de jaren '80 een dingetje. Milieuvoorvechters toonden foto's van kalende boomkruinen. Duitsers spraken omineus van Waldsterben. Tot dat bleek dat een parasiet de oorzaak was.