Joop

ZEMBLA haalt illegale gifstortingen in natuurplas boven water

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In Zuid-Holland zijn partijen bagger met asbest en arseen in de Meeslouwerplas, een natuurplas, gestort. Bij de storting van het arseen gebeurde dat op illegale wijze, met medeweten van de toezichthouder. De provincie Zuid-Holland zegt de asbestkwestie te onderzoeken en van de arseenstort niets te weten. Bij een ander project adviseerde een private toezichthouder, ingehuurd door het waterschap en de provincie, een baggeraar om een illegale partij bagger met asbest in een plas in Gameren te storten. ‘Breng maar gewoon weg en doe maar of je neus bloedt’ , werd hem geadviseerd, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA , onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money.
In zeker 60 Nederlandse natuurplassen is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort, met onder meer plastic, sloopmateriaal en accu’s. Regelgeving wordt met voeten getreden, handhaving en controle schieten ernstig tekort.
De Nederlandse wetgeving staat het storten van ‘licht verontreinigde grond’ in voormalige zandwinplassen toe. Het zou goed voor de natuur zijn om plassen minder diep te maken. In de rest van Europa is dit strikt verboden. Een baggeraar in ZEMBLA: “In Nederland hebben we iets bedacht waardoor het wel kan en dat noemen we dan ‘nuttige toepassing’”.
Ecoloog Piet-Jan Westendorp doet in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar deze ‘nuttige toepassing’ en zegt in ZEMBLA : Als er gesteld wordt dat het per definitie goed is voor de natuur, dan durven wij nu al te stellen dat dat niet zo is.” Daarom adviseert Westendorp staatssecretaris Stientje van Veldhoven om direct te stoppen met de verondiepingen, totdat de resultaten van zijn onderzoek (in 2021) bekend zijn. ZEMBLA, FTM en SPIT ontdekten dat er inmiddels veel meer verondiepingsprojecten bedacht zijn dan er bagger is. Het is een verdienmodel geworden. Milieuchemicus Joop Harmsen: Er is de mogelijkheid gekomen om vervuild materiaal kwijt te kunnen. Vervuild materiaal heeft een negatieve waarde. Dus ik denk dat er bedrijven zijn die denken: hier kunnen we geld mee verdienen.”
Het storten van licht verontreinigde grond en bagger in voormalige zandwinplassen was oorspronkelijk bedoeld als oplossing voor het overschot aan bagger, ontstaan door het project Ruimte voor de Rivier. Daarbij werden de grote rivieren verbreed en uitgediept om overstromingen te voorkomen. Harmsen was destijds één van de adviseurs van de overheid: “Ik denk dat ik in die tijd wat te naïef ben geweest. Wat we nu doen is: we verdiepen plassen en halen daar schoon zand uit. En we gaan dan dat schone zand vervangen door vervuild materiaal. Dat rijmt niet.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Imperialist
Imperialist28 sep. 2019 - 16:21

@Lowieke (17:02). Het Pikmeerarrest zit iets anders in elkaar. De HR bepaalde dat alleen de Staat strafrechtelijk immuun is (arrest vliegbasis Volkel). Uit Pikmeer II blijkt dat lagere overheden, zoals provincies en gemeenten, wel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, als het niet gaat om strafbare feiten begaan in de uitvoering van een exclusieve Overheidstaak (zoals vergunningverlening).

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2019 - 18:05

De economie mag wat kosten! Wat een kl..te land, heb er zo genoeg van. Stelletje hypocrieten!

WillemdeGroot
WillemdeGroot27 sep. 2019 - 15:10

En, toch... We konden dit allemaal al heel lang weten. De politiek van een terugtredende overheid en alle ruimte voor de neoliberale marktwerking, privatiseringen, lagere (winst)belastingen en ongebreidelde winsten, die is al heel lang duidelijk voor wie ook maar enigszins wakker is. En dat volk maar stemmen op partijen die dit voorstaan; een meerderheid nog wel. En vervolgens maar lopen te klagen en de schuld van alles geven aan de anderen, de meest kwetsbaren..

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 sep. 2019 - 7:01

Precies, denk ook aan de mestschandalen! Wij gingen eens in een nieuwbouwhuis wonen waar vervuilde grond afgegraven was ( zou zijn) en nieuwe opgebracht. Wij legden de tuin aan, alles ging kapot en/of bleef zo klein als we het geplant hadden, het water kon niet weg en de grond leek erg vettig, was net alsof die dichttrok en het water niet absorbeerde. Volgens mensen in de omgeving is de afgegraven grond er later weer gewoon opgebracht, door de voordeur eruit zal ik maar zeggen en door de achterdeur weer binnen. In ieder geval gingen alle wortels kapot van het water, niets groeide er. Een paar jaar later ging ik verhuizen en nam wat zielige boompjes mee, nog net niet dood maar in al die jaren niet gegroeid. Plantte die in mijn nieuwe tuin. Die boom begin te groeien als kool. Ik heb hem vorig jaar om moeten doen omdat hij veel te groot was. Binnen een paar jaar al groeide hij uit tot een grote boom. Hetzelfde aantal jaren als we in dat andere huis woonden. Uit angst dat ik hem toch een keer wegens overhangen om moest doen, hier hadden we dus niet op gerekend, heb ik dat laten doen toen de kans zich voordeed. Ik ben bang dat die mensen gelijk hadden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 sep. 2019 - 7:02

begon te groeien.

Katootje2
Katootje227 sep. 2019 - 14:43

Heeft iemand al een oplossing bedacht voor het raadsel, hoe het toch komt dat de overheid steeds in samenwerking met het bedrijfsleven de burger belazert? Het gebeurt zo vaak dat het toch geen toeval kan zijn, maar dat er sprake is van een patroon. En een patroon heeft meestal niet alleen gemeenschappelijk kenmerken, maar ook een gemeenschappelijke oorzaak. En als je die oorzaak eenmaal weet, dan kun je dáár iets aan doen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2019 - 4:49

Katootje Ik denk dat er een revolutie voor nodig is om hier iets te veranderen! Mensen vertrekken denk ik gewoon naar het Buitenland als hier iets fout loopt en verzieken dan daar het land weer. Ik hoor ze het al zeggen: Die 'ongerepte' stranden daar, fantastisch!

Break on through
Break on through27 sep. 2019 - 9:09

Heb de reportage gezien. Bizar. Maar goed dat dit aan het licht komt. Alleen jammer weer dat je dit moet lezen. Maar goed, vraag me af of er een overzicht is van ALLE stortingen in zandwingebieden (heb twee jaar terug nog tot op m'n enkels in een zandafgraving gestaan in de veronderstelling dat het allemaal ongelooflijk zuiver water is)

1 Reactie
ton14024
ton1402427 sep. 2019 - 15:23

Ongelooflijk.

JanB2
JanB226 sep. 2019 - 16:30

Leuk he, zo’n terugtredende overheid.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje527 sep. 2019 - 9:31

Al die vervelende regeltjes ook.

Dehnus
Dehnus27 sep. 2019 - 10:41

Maar je hebt zo veel "Ondernemers ruimte®" nu! De overheid "Staat je nu niet in de weg©". Het is om te gillen niet waar XD. Maar ze geven vast en zeker wel weer een minderheid de schuld van iets zodat het wel weer overwaait. :(

Rechtse Bal4
Rechtse Bal426 sep. 2019 - 13:13

Als politie en justitie zich nu eindelijk gaan richten op de XTC laboratoria, dan zijn de giflozingen snel achter de rug. Nu nog 445 dienders vinden die zich met drugrelated issues gaan bezighouden. Overheid kennende duurt dat nog wel even.

3 Reacties
LaBou
LaBou 26 sep. 2019 - 16:11

Ik wist niet dat asbest en arseen gebruikt werden bij het produceren van XTC. Kun je het verband tussen die XTC-productie, arseen en asbest in combinatie met (illegale) baggerstortingen hier een duidelijk uitleggen? Of roep je zo maar wat?

Katootje2
Katootje226 sep. 2019 - 21:45

Nee hoor, het is een keurig whataboutisme.

Dehnus
Dehnus27 sep. 2019 - 10:45

En zie hier @JanB, we hebben hem al gevonden. Het is "De Drugsverslaafde!", die heeft het gedaan dat er Asbest word gestort. Geert Wilders heeft namelijk toestemming gegeven met Nederland een "Narcostaat" te noemen XD. Jij hij mag kritiek hebben, jij niet want dan ben je namelijk "Oikofoob". Om te lachen,gieren en brullen dit :P.

Karingin
Karingin26 sep. 2019 - 11:53

Nederlandse bestuurders zijn kampioen "listen bedenken" en "creatief boekhouden". In de rest van de maatschappij wordt dat fraude genoemd.

1 Reactie
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos27 sep. 2019 - 15:03

Inderdaad. In Friesland bij het Pikmeer is dit ook gebeurd. Een sterk vervuild riviertje werd uitgebaggerd en deze vervuilde bagger werd zo in opdracht van de gemeente in het Pikmeer gedumpt. Er is aangifte gedaan en er zijn processen gevoerd. Tot tweemaal de Hoge Raad aan toe werd er gesteld dat de Overheid, noch de verantwoordelijke ambtenaren kunnen worden vervolgd voor hun eigen misdaden. Dit staat bekend als het Pikmeer Arrest. https://nl.wikipedia.org/wiki/Pikmeerarresten

TigressApril
TigressApril26 sep. 2019 - 10:30

"private toezichthouder" Say whaaaaaaaaaaaat!

1 Reactie
Dehnus
Dehnus26 sep. 2019 - 12:30

Ik blijf het zeggen, buiten medische kosten is de Nederlandse staat zo corrupt als een staat in het zuiden van de VS. Ons kent ons en de VVD zorgt wel dat de lijntjes kort blijven tussen "megakapitalist en de staat". Zelfs al moeten ze de EU er voor naaien. Maar iedereen blijft er wel weer op stemmen, want net zoals de Republikeinen in die staten, ze weten precies wat verkoopt en welke populistische praatjes ze uit moeten kraaien om de stemmen te krijgen, en Ahmed, Geert en Hanneke tegen elkaar op te zetten. Terwijl Jan Willem Veenendaal de derde lekker nog wat centjes in zijn borstzakje bij stopt. Samen met het CDA (in al zijn vele vormen over de jaren) regeren ze bijna constant. Met een kleine dip in de jaren 70, toen het OOK de spuigaten uitliep met woningnood en ander corruptie. Wat bang voor de commies van het oosten, gaven ze toen maar wat toe. Maar nu hoeft dat niet meer, Henk laat zich wel voor het karretje spannen, want net als in de VS geld: “If you can convince the lowest white man he's better than the best colored man, he won't notice you're picking his pocket. Hell, give him somebody to look down on, and he'll empty his pockets for you.” En dat weten ze daar donders-goed in Den Haag.

Imperialist
Imperialist26 sep. 2019 - 10:21

De listen om natuurwetgeving te omzeilen worden steeds surrealistischer.