Joop

Gerrit Hiemstra: Scheveningen aan ramp ontsnapt

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31194673273_845270c17a_k
Scheveningen is aan een ramp ontsnapt tijdens de Nieuwjaarsviering. Dat heeft meteoroloog Gerrit Hiemstra gezegd bij De Nieuws BV. Volgens de organisatie van de vreugdevuren ontstonden de vuurtornado’s die voor veel schade en overlast zorgden in Scheveningen, doordat de harde wind het vuur aanwakkerde. Volgens Hiemstra is het echter precies andersom. Hij legt uit:
"Dat krijg je bij zo’n grote vuurhaard, dat het vuur zichzelf aan de gang gaat houden. In een grote brand stijgt heel veel hete lucht omhoog, dat moet aangevoerd worden vanaf de zijkanten en daardoor genereert al dat vuur als het maar groot genoeg wordt z’n eigen wind."
Hiemstra zegt ook dat wat nu in Scheveningen gebeurt is helemaal geen uniek verschijnsel is, maar vaak voorkomt. Je ziet namelijk hetzelfde gebeuren bij bijvoorbeeld bosbranden en had er dus ook vooraf rekening mee gehouden moeten worden. Woensdag werd bekend dat de gemeente Den Haag vooraf wist dat de afgesproken regels rond de bouw van de brandstapels werden overtreden, maar dat geen actie werd ondernomen uit angst voor ongeregeldheden.
Ondanks de vele schade die de vonkenregen heeft veroorzaakt, hadden de gevolgen nog groter kunnen zijn, waarschuwt Hiemstra. Bij een vuur van dit formaat wordt de lucht zo heet dat zelfs zonder vuurtornado’s of vonkenregens er op meerdere plekken in de stad branden kunnen ontstaan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

De Vries3
De Vries33 jan. 2019 - 12:41

Het gaat erom dat voordat je een gigantische brand maakt, dat er iemand heeft meegekeken die verstand heeft van de gevolgen. Als je een gigantische hoofdpijn hebt hoort er een dokter naar je te kijken. Als je een gebouw bouwt hoort er een bouwexpert mee te kijken. - Het is mis gegaan. Maar wie is om advies gevraagd? Is er een collega van Gerrit Hiemstra die een verkeerde berekening heeft gemaakt? Is een chef brandweer die een fout heeft gemaakt? Het gaat er om dat we in Nederland mensen verantwoordelijkheden geven en we mensen geen verantwoordelijkheden moeten geven als ze daarop niet getraind zijn. - Of is er een besluit genomen door een amateur pallet stapelbaar die enkel een normale brandweerman om advies heeft gevraagd? Of is de burgemeester geraadpleegd en heeft zij gezegd, “Experts?? Bij de VVD leren we dat daar schijt aan hebben, dus die raadplegen we niet, hup de fik erin”.

Meta Foor6
Meta Foor63 jan. 2019 - 11:48

- met dank aan vvd-kneus krikke , hebben we de klimaatverandering aan de nederlandse kust een handje geholpen. Primitieve lui daar in de randstad met hun vreugdevuurtjes en folklore

Roy Battly
Roy Battly3 jan. 2019 - 11:05

Vreemd dat ze dan de jaren ervoor geen last van dat zogenaamde verschijnsel hadden. . Ik hou het dus gewoon op een sterke inlandige wind. De stapel was groter dan ooit, de wind was zeer ongunstig en zelfs in die omstandigheden hebben de hulpdiensten laten zien dat ze het aankonden. Maak het niet groter dan dat het was.

1 Reactie
madbako
madbako4 jan. 2019 - 10:42

De man die zijn huis in de fik zag staan zal het volledig met je eens zijn. Wat een ophef zeg....

JanB2
JanB23 jan. 2019 - 2:26

Had al meteen het vermoeden dat er naast de wind ook een vuurstorm in het spel was geweest. Krijg je met hele grote branden wel vaker. Zo'n toren van pallets leent zich er ook prima voor.

Tom8
Tom82 jan. 2019 - 19:24

Door de 88 of meer heetst van de pers berichten, waar een ieder er nog een palletje bij lijkt te gooien om het vuurtje vooral maar brandende te houden, vond ik het ook wel weer leuk om spiegelvoorhouder George Carlin te bekijken. Een reset knop met een grijns. The Planet is Fine- George Carlin https://www.youtube.com/watch?v=UfJhPbFW6qk

Peeman
Peeman2 jan. 2019 - 18:11

Het gebeurt volgens Gerrit zo vaak dat het nu voor de eerste keer misging.

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 jan. 2019 - 21:05

Hiemstra twitterde dat die stapel niet 13 maar 48 meter te hoog was. Hiemstra is meteoroloog en partijdig.

JanB2
JanB23 jan. 2019 - 2:27

Oh jee. Een komplot!

JanB2
JanB23 jan. 2019 - 2:28

@ Peeman Het gebeurt inderdaad zeer vaak. Meestal bij bosbranden. Dan ís het in de regel al misgegaan.

Starter2
Starter23 jan. 2019 - 8:29

Maar dit is geen bosbrand.

JanB2
JanB210 jan. 2019 - 0:39

Verdere uitleg aan u is de moeite niet waard. Waar het inzicht ontbreekt is de rede als parels voor de zwijnen.

M7
M72 jan. 2019 - 16:22

Wanneer je kunt lezen dat er al jaren gesproken wordt over de ( on) wenselijkheid van deze vuren , vanwege de gevaren, vraag je je toch in gemoede waarvoor je een burgemeester hebt. Maar wanneer je dan leest dat het Pauline Krikke is, dan begrijp je het. Ik heb als burger van Arnhem jarenlang de beleidsarmoede ervaren toen zij burgemeester van Arnhem was .en was blij toen ze vertrok. Was vervolgens verbaasd dat ze snel een baan kreeg als directeur van het Amsterdamse Scheepvaartsmuseum . En vervolgens niet verbaasd dat zij er binnen het jaar weer uit die baan uitgebonjourd werd. En totaal flabbergasted toen zij opeens opdook als burgemeester van Den Haag.! Heeft dan niemand van de Gemeenteraad eens iets gedaan aan het uitvragen van ervaringen in haar vorige functies? Arm Den Haag . Eerst zo'n sukkel als Jozias van Aartsen als burgemeester en nu dit.!

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen3 jan. 2019 - 1:49

De VVD was aan de beurt en die heeft maar heel weinig bestuurders die niet corrupt zijn. Dan ook nog eens bestuurskracht verlangen blijkt te veel gevraagd.

Bert Jansen2
Bert Jansen23 jan. 2019 - 9:24

[...vraag je je toch in gemoede waarvoor je een burgemeester hebt.] Om te voorkomen det de toeschouwers de stad kort en klein slaan nadat hun vreugdevuurtje is afgelast.

Arne Lucassen
Arne Lucassen2 jan. 2019 - 16:19

Gerrit ontpopt zich steeds meer als de nieuwe Nostradamus.

6 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 jan. 2019 - 18:45

Sinds wanneer mag je op grond van je kennis niet uitleggen hoe iets 'zit'? Dit soort opmerkingen is echt heel constructief.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 jan. 2019 - 6:06

Gerrit weet tenminste waar hij het over heeft. Dat kan je van die narcistische rechtsfilosoof met ook een mening over het klimaat niet zeggen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog3 jan. 2019 - 9:03

@Lucassen Nog afgezien van het verschil in professionele competentie tussen beide heren heb jij duidelijk wat moeite met het verschil tussen een voorspelling en een verklaring.

Bert Jansen2
Bert Jansen23 jan. 2019 - 9:24

Ja ja we weten het, als het niet op facebook staat, dan klopt het niet...

Arne Lucassen
Arne Lucassen3 jan. 2019 - 12:16

Heren, heren... Wat is er mis met Nostradamus? De man wekte niet voor niets groot ontzag.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jan. 2019 - 17:29

@Arne Lucassen: Wat is er mis met Nostradamus? De man wekte niet voor niets groot ontzag. -------------------------------------------- Inderdaad. En dat is dan ook precies het verschil met Gerrit Hiemstra.

Oki Doki
Oki Doki2 jan. 2019 - 16:03

Weet je hoe je mensen van de straat houdt? Door ze de pallets uit elkaar te laten halen om kasten van het hout te maken. Het gaat hier om goed hout hoor, en je kunt er van alles van maken.

9 Reacties
adriek
adriek2 jan. 2019 - 16:36

In de houtkachel opstoken kan ook. Van zo'n stapel kun je een hele wijk een winter lang warm houden.

Piet de Geus
Piet de Geus2 jan. 2019 - 18:21

"Het gaat hier om goed hout hoor" Pallets worden vooral gemaakt van waaibomenhout, zeker die voor eenmalig gebruik. Daar kun je vervolgens alleen brandstof van maken.

Oki Doki
Oki Doki2 jan. 2019 - 22:12

Piet de Geus Nee hoor, het is gewoon goed hout, het zijn bijvoorbeeld geen spaanplaten. Een meubel van spaanplaten kun je maar één keer in elkaar zetten, bij een tweede keer is alles zodanig vervormd of beschadigd dat het niet meer lukt het meubel in elkaar te zetten. Het hout van de pallets is gewoon hout dat keer op keer opnieuw geschilderd kan worden en waar je prima meubels van kan maken.

Piet de Geus
Piet de Geus3 jan. 2019 - 9:35

"het is gewoon goed hout" Denk je werkelijk dat ze goed hout gebruiken voor pallets voor eenmalig gebruik? "Het hout van de pallets is gewoon hout dat keer op keer opnieuw geschilderd kan worden en waar je prima meubels van kan maken." Je hebt duidelijk nog nooit zo'n pallet uit elkaar gehaald: de splinters vliegen je om de oren.

ton14024
ton140243 jan. 2019 - 11:10

Dus die wind komt door het waaibomenhout, simpel op te lossen dus.

Oki Doki
Oki Doki3 jan. 2019 - 12:21

Piet de Geus Integendeel, ik heb er juist heel veel uit elkaar gehaald en heb er van alles van gemaakt en het is heel mooi geworden en heel sterk, gaat miljoenen jaren mee als het huis niet afbrandt.

Piet de Geus
Piet de Geus3 jan. 2019 - 15:47

"ik heb er juist heel veel uit elkaar gehaald en heb er van alles van gemaakt" Dat waren dan ongetwijfeld geen pallets voor eenmalig gebruik maar veel duurzamer exemplaren. Dat soort zal niet op die brandstapels beland zijn, want dan wordt het een dure grap voor die achterstandwijkers. Het prijsverschil is meer dan een tientje per pallet.

Oki Doki
Oki Doki3 jan. 2019 - 20:37

Piet de Geus Het hout van de pallets is heel goed bruikbaar voor van alles en nog wat. Je kunt er schroeven in draaien, gaten in boren, je kunt het zagen en lijmen en het hout valt niet zomaar uit elkaar. Met een beetje creativiteit kun je er heel veel mooie dingen van maken maar ook functionele dingen.

Piet de Geus
Piet de Geus3 jan. 2019 - 21:41

"Het hout van de pallets is heel goed bruikbaar voor van alles en nog wat." Beter opletten: de ene pallet is de andere niet. Of denk je werkelijk dat er enorme stapels pallets met nog bruikbaar hout in de fik zijn gegaan? Reken even uit wat zo'n berg waard zou zijn en bedenk je hoe ze daar in die tokkiebuurten aan gekomen zouden moeten zijn. Dat zijn echt geen pallets die je als steigerhout zou kunnen gebruiken om meubels van te maken maar van die splinterende gevallen voor eenmalig gebruik die zijn afgeschreven. Daar kun je alleen nog brandstof met een lage calorische waarde van maken.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2019 - 15:35

Ik denk dat Hiemstra van goede wil is met deze waarschuwing, maar het zal slechts leiden tot kritiek aan zijn adres. Maar ik denk dat hij gelijk heeft. Het is een onderwerp waarop hij deskundig is. Maar het aardige is dat vrijwel niemand er geloof aan zal hechten. Met betrekking tot dit soort onderwerpen telt de mening van de domste net zo zwaar als de meest verstandige. En aangezien dit vermaak van het minder intelligente deel van de samenleving betreft doet de mening van Hiemstra er helemaal niet toe. Slechts wanneer Scheveningen geheel af zal branden op een feestelijke oudejaarsavond zal hem verontwaardigd gevraagd worden waarom hij niet even heeft gewaarschuwd. Ik probeer het zeker niet te bagatelliseren of er grappen over te maken. Volgens mij is dit de manier waarop dit soort discussies werken. Net zoals niet de daders verantwoordelijk worden gehouden, de bouwers die de stapel pallets aanstaken, maar de gemeente die het niet heeft verboden. Met betrekking tot dit soort onderwerpen is de logica niet van belang.

10 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 jan. 2019 - 18:47

Laat de hele 'discussie' over de klimaatverandering nou op precies dezelfde wijze verlopen? De domme meerderheid weet het beter dan de klimatologen.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jan. 2019 - 20:54

De domme meerderheid weet het beter dan de klimatologen. -------------------------------------------- Dat komt omdat die domme meerderheid erachter begint te komen wat transitie werkelijk betekent: transitie van de inhoud van de portemonnee van de domme meerderheid naar de portemonnee van de klimatologen. De doos van Pandora gaat langzaam open en zij zal nooit meer sluiten.

Frits Jansen
Frits Jansen3 jan. 2019 - 1:53

Een natuurwetenschappelijke benadering wordt verdacht. Daarmee negeren we de Verlichting (17de eeuw) en gaan we terug naar de Middeleeuwen. Hoe conservatief wil je zijn? Alleen nog het schrift afschaffen en we zitten in de prehistorie.

JanB2
JanB23 jan. 2019 - 2:29

Ik denk dat Hiemstra van goede wil is met deze waarschuwing, maar het zal slechts leiden tot kritiek aan zijn adres. Inderdaad. Kijk maar eens naar de reactie's hier.

JanB2
JanB23 jan. 2019 - 2:33

@ Eric Een uitstekend bewijs dat die domme meerderheid best wel eens zou kunnen bestaan geef je bij deze zelf. Je reinste gelul over die portemonnaie van de klimatologen! Krijgen hooguit ietsje meer voor hun onderzoek. Persoonlijk voordeel hebben ze er al helemaal niet bij. Ben zo onderhand dan ook wel een beetje klaar met het algemeen kiesrecht. Lieden die dit soort zwakzinnife kul verkopen hebben niets in een stemhokje te zoeken. Ik meen het!

Nico de Mus
Nico de Mus3 jan. 2019 - 8:58

@JanB 3 januari 2019 at 03:33 Mensen hun kiesrecht ontnemen omdat ze een andere mening hebben of in de ogen van het intellect dom zijn ,is geen democratie ,maar een dictatuur,

Nico de Mus
Nico de Mus3 jan. 2019 - 9:10

@ TomMeijer 2 januari 2019 at 19:47 !!De domme meerderheid !! Een andere mening hebben dan tom is dom, Kritisch zijn is een betere uitdrukking,

Bert Jansen2
Bert Jansen23 jan. 2019 - 9:32

[Dat komt omdat die domme meerderheid erachter begint te komen wat transitie werkelijk betekent:] Tja als je moet betalen voor wat eerdere generaties hebben misdaan, dan kun je beter de wetenschap ontkennen en het probleem aan je kleinkinderen overhandigen dan erkennen dat voor alle problemen het uiteindelijk altijd individuele burgers zijn die betalen.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jan. 2019 - 17:32

@Nico de Mus -------------------------------- Helemaal eens met jouw beide reacties. Bedankt.

DaanOuwens
DaanOuwens3 jan. 2019 - 19:47

@ Nico de Mus/EricDonkaew De term de domme meerderheid werd gebruikt om de groep aan te duiden die zonder enige kennis van zaken beweert het beter te weten dan iemand die er echt verstand van heeft. Inderdaad een kenmerk van veel domme mensen die zich in het klimaat debat mengen. Dat de kosten van klimaatmaatregelen naar jouw persoonlijke opvatting niet goed verdeeld worden doet weinig af aan het klimaat probleem, dat blijft bestaan zolang niemand de kosten voor zijn rekening neemt. Dat is dus ook een dom argument. In de discussie over de gevolgen van de palletverbranding missen jullie reacties ieder verband met het onderwerp.

msj_meijerink
msj_meijerink2 jan. 2019 - 14:48

Plausibel verhaal van Gerrit, maar ik ben bang dat hij bij de Tokkie uit Duindorp en Scheveningen geen gehoor krijgt. Want daar gaat alles, dat waarschuwt voor gevaren en of iets ge/verbiedt, van het ene zo naar de uitgang van het andere oor. Overigens bleek dat dit ook zo bij de betrokken handhavers -inclusief mw Krikke- gebeurde, toen bleek dat dat de pallet-bergen ruim 13 meter hoger waren dan was toegestaan.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas20002 jan. 2019 - 21:55

Die tokkies die dreigen nu al met het vuur weer naar de woonwijken brengen als dit verboden wordt.