Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerard Spong in Pauw: we hebben met een crimineel referendum te maken

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
Spong
Met een opkomst van 32,2 procent is de kiesdrempel voor het Oekraïne-referendum nipt gehaald. Een ruime meerderheid heeft ‘nee’ gezegd tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Thierry Baudet schoof aan bij Pauw om te praten over de uitslag. Advocaat Gerard Spong haakt aan op het onderwerp door vanuit zijn deskundigheid te stellen dat het referendum ‘crimineel is’.
"Het is een misdrijf wat enkele initiatiefnemers in het NRC bekennen. Volgens artikel 98 van de wet raadgevend referendum is het verboden om onder valse voorwendselen een ondersteuningsverklaring te krijgen. Als je zegt het gaat me niet om Oekraïne maar om de EU. Wie moeten we nou geloven?"
Wetsartikel 98 van het referendum zegt het volgende:
"Artikel 98 Degene die iemand onder valse voorwendselen beweegt om een verzoek in te dienen of een ondersteuningsverklaring af te leggen, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie."
Volgens Baudet doet het er niet toe ‘wie je zou moeten geloven’ omdat er ondanks de de tegenstrijdige informatie over de ‘inhoud gestemd is’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.