Joop

Gematigde boeren nemen afstand van extremisten Farmers Defence Force

  •  
20-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
trekkergroningen
De geradicaliseerde boeren die zich hebben verenigd in Farmers Defence Force (FDF), hebben voor woensdag weer een landelijke actiedag aangekondigd. Nederlanders kunnen die dag maar beter thuiswerken, waarschuwt de organisatie.
Maar namens wie voert FDF eigenlijk actie? Niet uit naam van alle boeren, zo blijkt uit een rondgang van RTV Noord. De regionale omroep sprak met drie gematigde Groningse boeren die niet meedoen met het protest. Zo vindt melkveehouder Arjen de Boer dat de acties van FDF veel te ver gaan.
"‘Sommige acties zijn nadelig voor ons’, zegt hij. ‘Schandalig soms.’ Het is volgens hem slecht voor het imago van de landbouw als mensen in de file moeten staan omdat boeren de snelweg blokkeren. ‘Daar moeten ze echt mee stoppen. Eén keer is leuk, twee keer begrijpen we nog wel. Maar het gaat van kwaad tot erger. Er komt ellende van.’"
Zijn collega’s Martin Wiersema en Alex Datema laten zich in vergelijkbare bewoordingen uit. “Ik ben meer van de vergadertafels dan van de acties”, stelt Datema. “Ik denk dat het verstandig is om in goed overleg te gaan met de politiek”, meent Wiersema.
Uit een peiling van EenVandaag bleek vorige week dat 55 procent van de Nederlanders wil dat de boeren stoppen met hun acties. “De agressieve en ontwrichtende manier van protesteren kan echt niet. Aanvankelijk had ik veel begrip voor de boeren, maar het is een keer genoeg geweest”, aldus een van de respondenten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Abma
Abma22 jul. 2020 - 9:57

Boeren klagen over slechte inkomens. Maar wel eigenaar van benzine zuipende Amerikaanse pickup trucks waarmee men naar de demonstratie bij het Rivm rijdt op de zoveelste snipperdag. Dus sjoemelaars bij het RIVM? Voor mij meer een bevestigd vermoeden van een geval " boter op het hoofd"

Welp2
Welp221 jul. 2020 - 0:15

De FDF is oorspronkelijk ontstaan naar aanleiding van de stalbezetting te Boxtel. Eerst als WhatsApp-groep die elkaar op de hoogte houden om nieuwe binnensluipingen tegen te gaan, later als platform waarbij voornamelijk jonge (boze) boeren onder elkaar hun frustraties uitten. In zekere zin heeft FDF zijn grootte en (initiële) "populariteit" te danken aan de actievoerders te Boxtel, gesteund door een groot deel van de bevolking die de stalbezetting te ver vonden gaan. Met dat momentum hebben ze het toen voor elkaar gekregen om de massale boerenprotest begin oktober 2019 voor elkaar te krijgen ; iets wat geen andere boerenorganisatie gelukt was. Maar al gauw bleken de interne belangen van de verschillende boerenorganisaties toch ver verwijderd te zijn van de denkbeelden van de FDF. Het is wel een understatement om te zeggen dat niet alle boeren onder de banner van FDF staan. In het Landbouw Collectief dat eerder dit jaar uiteen is gevallen zaten naast de FDF al 12 andere boerenorganisaties ; een recente brief aan Rutte werd ondertekend door 27 boerenbelangenorganisaties (ook al zal er tussen de organisaties zelf ook overlap zitten). https://www.foodlog.nl/files/achtergrond/Open_brief_ministerie_inzake_stigmatisering_boeren_van_Nederland.pdf

Ilse van Schalkwijk
Ilse van Schalkwijk20 jul. 2020 - 23:51

Denkende aan de kankerpatiënten die echt naar het Alexander Monroe ziekenhuis MOETEN (zónder uitstel) in Bilthoven voor de borstkankerbehandelingen...????????

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jul. 2020 - 12:30

Een bericht over actievoeren en niet een woord over de motivatie. Dat maak je toch niet vaak mee. Dat kan alleen verdere radicalisering in de hand werken. Zo geïsoleerd staat het FDF nu ook weer niet.(https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/07/11/grote-meerderheid-achter-protesten-tegen-voermaatregel). Dat zou toch ook te denken moeten geven.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 jul. 2020 - 13:30

Ja, dat bovenstaand bericht klopt. Die D in FDF staat voor desinformatie.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden20 jul. 2020 - 23:06

Mijn vertrouwen dat de deelnemers aan het Nieuwe Oogst Opiniepanel representatief zijn is zeer beperkt, maar de vraag is hoe belangrijk dat is. Overigens ben ik ook van mening dat die voermaatregel een lapmiddel is en dat je gewoon het aantal dieren zou moeten verminderen en koeien moeten gaan fokken die gewoon van gras etc. kunnen leven en geen kunstmatige eiwittoevoegingen (krachtvoer) nodig hebben. Zover zullen ze toch wel zijn in Wageningen?

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins320 jul. 2020 - 10:48

FDF is niks meer dan een groepje facisten die zo snel mogelijk in het gevang moeten verdwijnen. Deze mensen komen helemaal niet op voor boeren, het ziin mensen die leuk vinden om het land ge ontwrichten. En jet zijn niet eens aardige mensne deze lui zijn van die types diehet liefst de regering omver willlen trekken, een rechtse dictatuur inzetten en iedereen die niet blank is het land uitzetten. Dat soort types zijn FDF.

5 Reacties
van Putten
van Putten20 jul. 2020 - 11:58

Dat iemand met een logo van AFA een andere groep de maat durft te nemen met "deze mensen komen helemaal niet op voor" en "het zijn mensen die leuk vinden om....ge (sic) ontwrichten". Mijn dag kan niet meer stuk!

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jul. 2020 - 12:50

Gelukkig zijn AFA allemaal trouwe democraten. Neem aan dat u netjes D66 invult bij het stemmen. Mits je tijd vindt in het drukke schema om te stemmen uiteraard.

ton14024
ton1402420 jul. 2020 - 13:21

Mijn dag kan nu zeker niet meer stuk, van Putten. ????

Sonic2
Sonic220 jul. 2020 - 14:32

@ Van Putten en Jerry Bidet Beide foute zienswijzes. FDF is een ranzig en extremistisch clubje. Net als die vunzige uiterst rechtse clubjes. Ik zie geen verkeerd woord eigenlijk in het betoog. Ik zie er niets verkeerd in om tegen fascisme te zijn. Dat DP al dat rechtse vuilnis aanpakt vind ik alleen maar goed. Voor de rest ben ik geen activist. Ik zal nooit lid worden van AFA. Een demonstrant zal ik nooit worden. Net als ik nooit een communist zal worden. Of een anti kapitalist. Makkelijk dus om de aandacht op AFA te richten, terwijl FDF geen fijn clubje is. Maar kennelijk mag je alleen kritisch zijn op FDF als dat door van Putten en Jerry Bidet is goed gekeurd.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jul. 2020 - 17:49

@Sonic Nee hoor, iedereen mag kritisch zijn. Maar wanneer het nogal hypocriet overkomt kan je tegengas verwachten. Vrij normaal lijkt me.

Cees Schouten2
Cees Schouten220 jul. 2020 - 9:21

En nu nog alle boeren verplichten de inhoud van het boek; 'De Kern van de Economie' van prof. Heertje, te bestuderen.

Break on through
Break on through20 jul. 2020 - 9:05

Mooi, het boerenfront valt in kleinere stukken uit elkaar. Dat gaat goed. Heel goed!

Norsemen
Norsemen20 jul. 2020 - 8:37

Je kunt het de mensen van FDF ook niet echt kwalijk nemen. het zijn allemaal simpele zielen met een beperkt denkvermogen. Boeren die wel na kunnen denken voelen zich ook totaal niet thuis bij deze groep.

6 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jul. 2020 - 12:20

Geen sterke argumentatie. Voor je het weet slaat het op jezelf terug.

Norsemen
Norsemen20 jul. 2020 - 12:32

Dat het simpele zielen zijn met een beperkt denkvermogen vind ik wel een goed argument om het ze niet echt kwalijk te nemen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jul. 2020 - 12:51

Die simpele bestieren wel een bedrijf/bedrijven. Jij zit de hele dag op Joop met een belerend toontje te vertellen hoe het allemaal moet.....

Klatzook
Klatzook20 jul. 2020 - 14:57

Over simpele zielen gesproken : https://www.ad.nl/binnenland/boer-wesepe-sluit-wandelroute-af-na-tweet-pvdd-ik-zit-niet-op-activisten-te-wachten~a0c5f409/

Martin007
Martin00720 jul. 2020 - 15:05

Ik zou dat niet zo hard roepen norsemen. Weet jij wel wat die lui voor opleiding hebben?

Norsemen
Norsemen20 jul. 2020 - 18:16

@Martin Gezien de achterlijke onzin die ze uitkramen zou ik zeggen geen opleiding.

Verver
Verver20 jul. 2020 - 8:37

Mooi dat mensen een eigen mening naar voren brengen.