Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

'Geef alle burgers 7000 euro 'helikoptergeld' om uit de crisis te komen'

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
10.000 euro voor 18-jarigen, zoals GroenLinks wil? Dat is kleingeld vergeleken bij wat in Zwitserland wordt geopperd. Deze week is het voorstel gelanceerd om alle burgers, ook kinderen, een grote som geld van 7500 Zwitserse frank (7000 euro) te geven. Het plan dat ‘helikoptergeld’ wordt genoemd, is door Mario Draghi, de oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank een “interessant concept” genoemd. Volgens de initiatiefnemers willen ze zo de economie een impuls geven. Ze voorspellen een stijging aan uitgaven, investeringen maar ook van inflatie en rentestanden. Als het plan door zou gaan is er een bedrag van ruim 50 miljard euro mee gemoeid. Dat moet betaald worden door de centrale bank nieuw geld te laten drukken. De coronacrisis wordt niet als argument aangevoerd.
Het plan is door de bondskanselarij gepubliceerd als kanshebber voor een officieel referendum. Als het voorstel voor 22 april 2022 100.000 steunbetuigingen weet te behalen, wordt er een referendum over gehouden. Mocht de bevolking instemmen dan moet het belastingvrije bedrag binnen een jaar uitgekeerd worden. Zwitserland telt 8,5 miljoen inwoners maar een kwart daarvan heeft niet de Zwitserse nationaliteit.
Het initiatief is afkomstig van zeven inwoners uit het kanton St. Gallen, onder leiding van een politicus van de christendemocratische CVP, die het zien als een middel om de waarde van de Zwitserse frank te verminderen en zo de export aan te jagen. “Iedere Zwitserse burgeres en iedere Zwitserse burger kan er evenveel en direct van profiteren.”
De term helikoptergeld is bedacht door de Amerikaanse econoom en architect van het neoliberalisme Milton Friedman. Hij presenteerde het plan in 1969 in een artikel als methode om de economie te stimuleren: “Stel dat er op een dag een helikopter vliegt boven deze gemeenschap en duizend dollar in bankbiljetten uitwerpt, die vanzelfsprekend, snel worden verzameld door de leden van de gemeenschap”. Eerder dit jaar werd er in Nederland over gediscussieerd als middel om uit de coronacrisis te komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

P Haan
P Haan21 okt. 2020 - 17:58

Ik zou het hier een mooi plan vinden als het omgekeerd evenredig was met je inkomen. Ik krijg het moeiteloos op, maar heb het niet nodig. Als het alleen gaat om geld uitgeven aan zinloze dingen kan je altijd nog recht evenredig maken met inkomen.

Leontrotsky
Leontrotsky21 okt. 2020 - 13:40

Deze discussie over 7000 euro of Swiss francs voor iedere burger die de nationaliteit van het land heeft is in principe al achterhaald wanneer men begrijpt dat we (onze centrale bankiers + overheden wereldwijd) bezig zijn om een volledig nieuw monetair en financieel stelsel te bouwen voor de wereld. Dit is een financieel stelsel dat volledig anders is als ons huidig stelsel daarom noemt het IMF dit "A new Bretton Woods moment". Dit verwijst naar de Bretton Woods conferentie van 1944 waarin de gealieerden besloten tot de invoering van een volledig nieuw financieel en monetair stelsel waarin alle valuta's gekoppeld werden aan de US dollar die de facto de reservevaluta werd. De verandering die nu komt is nog veel ingrijpender dan die van 1944. Er wordt wereldwijd een centrale bank digitale valuta ingevoerd (in deze eerste fase krijgt elke centrale bank zijn eigen digitale valuta maar dit moet op termijn samenvloeien in één digitale valuta wereldwijd). Middels dit systeem zullen gewone banken overbodig worden omdat iedere burger van een land een tegoed kan gaan aanhouden rechtstreeks bij de centrale bank van zijn of haar land. Iedereen krijgt dus een digital wallet (dit kan gekoppeld worden aan je persoonlijke ID) benaderbaar en te gebruiken via bijv. je smartphone of laptop. Als je daarvoor kiest kan dit zelfs via een heel kleine microchip op je lichaam geplant worden. Middels dit systeem kan zonder moeite een UBI worden ingevoerd door die landen die dit willen, want zonder moeite kan de centrale bank de digitale tegoeden in je digital wallet downloaden. Let wel de CBDC (central bank digital currency) is geen bitcoin. Verschillen: Bitcoin moet gemijnd worden via een tijdrovend en ingewikkeld rekensysteem CBDC hoeft niet gemijnd te worden, het kan door centrale banken met één druk op de knop gecreeërd worden. Bitcoin en het transactiesysteem wordt decentraal beheerd, CBDC wordt volledig centraal beheerd. Op deze manier kunnen centrale banken zonder tussenkomst van gewone banken (die nu nog defacto de geldcreatie doen) de tegoeden van alle burgers beheren en ook de geldcreatie zelf ter hand nemen. De invoering van een UBI is dan een peuleschil omdat dit gedaan kan worden in de vorm van schuldvrij tegoed dat zodanig kan worden geprogrammeerd dat dit voor de door de overheid bepaalde doelen gebruikt kan worden en niet voor andere doeleinden. Op deze wijze kan in principe iedereen in de wereld genoeg krijgen om goed van te leven.

ton14024
ton1402421 okt. 2020 - 11:32

´´Zwitserland telt 8,5 miljoen inwoners´´ Niet lang meer.

Joop den Uil
Joop den Uil21 okt. 2020 - 9:24

Het wachten is op een politieke partij in Nederland die maar 1 doel heeft: geld uitdelen. ik schat in dat ze ruime meerderheid in Regering zullen behalen. Na 4 jaar is het uiteraard afgelopen maar rijdt iedereen in een bak en hangt op de bank.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 11:36

Nee, dan beter dit geteisem dat het geld naar de vervuiler en de miljonair geeft. Rutte houdt het al 10 jaar vol.

Zapata
Zapata21 okt. 2020 - 17:28

Die hebben we al. De VVD die strooit gratis geld naar koningshuis en multinationals.

mjansen2
mjansen221 okt. 2020 - 5:55

Idioot plan, we moeten juist minder consumeren voor behoud van de aarde i.p.v. meer. Er valt trouwens ook weinig uit te geven in deze coronacrisis

1 Reactie
PVDB2
PVDB221 okt. 2020 - 22:05

Dat we minder moeten consumeren ben ik het helemaal mee eens. Of anders (voedsel). Alleen is het is een paradox: we moeten minder consumeren, zodat er minder gemaakt hoeft te worden, minder getransporteerd en minder grondstoffen. Maar dat betekent ook minder werk/banen, minder belasting inkomsten, minder omzet voor bedrijven. Lobbyisten zullen er als aan doen om dat te voorkomen. Want waar geld zit wil men geld houden. Economie en werkgelegenheid gaat voor vele mensen op nummer 1. Tot het moment dat het geld gaat kosten juiste door de alsmaar gewenste economische groei. Het wil niet zeggen dat het er niet ooit komt in Nederland. Je kan er schulden mee afbetalen, studie mee financieren, die auto kopen om kans op een baan op langere afstand te kunnen krijgen. Het is geen basisinkomen maar een eenmalige gift die veel beter zal werken dan het huidige systeem waar van we weten dat de laatste 40 jaar de midden en lage inkomens er weinig op vooruit zijn gegaan. Het geld komt sneller bij deze groepen. Als mensen nu werkloos worden kunnen velen een steuntje in de rug gebruiken. Zonder plafond zal het zal ook bij mensen terecht komen die het niet nodig hebben. Al zal men dan weer zeuren over ongelijke behandeling.. Al is het wel interessant wat het resultaat zou zijn.

JanB2
JanB221 okt. 2020 - 1:00

Bedenksels van Friedman spoelt men liever meteen door de plee. Laissez faire heeft wel zo'n beetje z'n beste tijd gehad (n.b. best is een relatief begrip). Out of the box denken wordt een must om de huidige crisis te lijf te gaan maar dat moet wel met verstand, beleid en voorzichtigheid gebeuren.

Zapata
Zapata20 okt. 2020 - 22:10

Hmm, als meest neoliberale landje in heel Europa verwacht ik eerder dat de meeste Nederlanders 7000 schoppen onder hun achterste krijgen van het UWV om zo snel mogelijk weer een flexbaantje te vinden. Ja Milton Friedman, ook een neoliberaal overigens heeft dat wel uitgevonden maar in de context dat de staat verder geen ondersteuning of minimale ondersteuning voor haar inwoners zou hebben. Dan ben je snel uit geconsumeerd met die 7000 Euro/

2 Reacties
axetothehead
axetothehead21 okt. 2020 - 8:24

Wat een huilverhaal zeg, dus jij moet werken voor je geld net zoals iedereen in de wereld.

Zapata
Zapata21 okt. 2020 - 17:27

Natuurlijk moet ik werken beste axetothehead dat doe ik nu al bijna 47 jaar lang. Dus geen huilverhaal maar gewoon een nettobetaler al die 47 jaren lang. Ik mag door tot 53 jaar lang werken beste axetothehead omdat onze neoliberale overheid constant de spelregels verandert en het sociaal contract ondermijnd. Nu gaarne nog een inhoudelijke reactie van uw kant.

JoostdeV
JoostdeV20 okt. 2020 - 21:12

Verloot onder iedereen die positief test en de corona app heeft geïnstalleerd een bedrag van 10.000 euro. Je kan ook iedereen die positief test of een waarschuwing krijgt een vast bedrag geven. Binnen de kortste keren heeft heel Nederland de app geïnstalleerd.

1 Reactie
JohnnyValues
JohnnyValues21 okt. 2020 - 8:31

@JoostdeV, Krijg je dan het bedrag per waarschuwing? Want dan installeer ik de app en ga ik de hele dag rondjes lopen in de supermarkt/teststraat. Snel verdiend!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2020 - 21:08

probleem in nederland is dat ze niet zien dat ze geld in de reeele economie pompen (en niet eruitzuigen door aandeelhouders heel veel geld te geven) dan gaan ze huilie doen over gratis geld - om daarna nog harder te janken dat de heilige economie kapot is