Joop

Franse kustwachters aangeklaagd wegens opzettelijk laten verdrinken vluchtelingen in Kanaal

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2082 keer bekeken
  •  

Vijf Franse militairen van de kustwacht zijn aangeklaagd voor het weigeren van hulp aan vluchtelingen die het Kanaal wilde oversteken en in nood kwamen. Bij de ramp in 2021 kwamen uiteindelijk 27 mensen om het leven. Het is de grootste ramp met vluchtelingen ooit in het water tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

Uit communicatie tussen de kustwachtleden en drenkelingen, blijkt dat de kustwacht de slachtoffers moedwillig aan hun lot heeft overgelaten. Zo is onder andere een kustwachter te horen die belooft dat ze hulp stuurt, maar daarna geen actie onderneemt. In contact met een andere drenkeling krijgt die laatste te horen dat er geen hulp komt en dat niemand hem heeft gevraagd om naar Engeland te gaan. 

In de nasleep van de ramp was lange tijd onduidelijk wie voor de gebrekkige hulp verantwoordelijk was. Uit eerder onderzoek van het Britse iTV bleek al dat de Fransen als eerst de noodmelding ontvingen, maar toen was nog onduidelijk waarom er geen hulp op gang kwam. Pas toen de zinkende boot Britse wateren had bereikt, seinden ze hun Britse collega’s in. Die kaatsten de bal weer terug. Pas nadat tien uur later een visser doorgaf dat er mensen in het water lagen, kwam er hulp. Te laat; slechts twee mensen overleefden de ramp.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 10:43

Dit gebeuren kan moeilijk anders gekwalificeerd worden als (in twee gevallen: poging tot) moord. (Nl. "voorwaardelijke opzet": bewust wordt het risico genomen van de mogelijke ernstige gevolgen). En de Britse kustwacht draagt duidelijk mede schuld.

KC1
KC127 mei 2023 - 8:55

Als we als het westen onrechtvaardige oorlogen beginnen/steunen (bijv in Afghanistan en Irak) en onrechtvaardige regimes steunen (bijv Israel) enkel en alleen om je eigen belangen te dienen, dan moeten we niet mopperen als de middellange effecten zijn dat de mensen deze kant op komen.

8 Reacties
Zandb
Zandb27 mei 2023 - 9:29

KC Het is onze schuld dat dat de Frans kustwacht aangeklaagd wordt wegens het opzettelijk laten verdrinken van mensen?

KC1
KC127 mei 2023 - 9:51

Nee, maar wel dat mensen hun geboorteland, hun familie, ed moeten ontvluchten, deze kant op, waar bijna niemand geen moeite/begrip/mededogen/etc heeft voor hun komst.....

GeenProbleem
GeenProbleem27 mei 2023 - 18:37

@kc1 ‘ (bijv Israel)’ Weer Israël er bij halen, wat is dat voor rare obsessie?

KC1
KC127 mei 2023 - 21:05

GeenProbleem, omdat de 'kwestie' Israel/'Palestijnen' 1 van de langstdurende en grootste voorbeelden van onrechtvaardigheid is in de moderne/huidige tijd van internationale wet- en regelgeving, waar Israël (gesteund door een groot deel van de zogenaamd ontwikkelde/democratische wereld) toch mee wegkomt, en het einde is nog lang niet in zicht

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 mei 2023 - 4:50

Ongeveer een kwart van irreguliere/illegale immigranten zijn geen 'vluchteling' onder het betreffende verdrag en haar plaatselijke wetgeving. Bij reguliere aanvragen daarentegen heeft men dat probleem niet en komen geprocedeerde vluchtelingen legaal en veilig aan. Mensen komen overal vandaan om geluk te zoeken. Niet alleen uit landen waar de laatste 50 jaar een Europaan meedeed. In dit geval bijvoorbeeld uit Ethiopie, Egypte, Iran, en Vietnam, zowel als uit Afghanistan en Iraaks Kurdistan. Ik herken je gebruikelijk eurocentrische perspectief die de wereld en hun mensen alleen maar ziet als reflectie van wat witte west Europeanen doen, maar landen en mensen de wereld rond zijn zelf ook verantwoordelijk en hebben ook eigen wil.

Sofia Thales
Sofia Thales28 mei 2023 - 16:49

@GeenProbleem, 27 mei 2023 - 20:37 "Weer Israël er bij halen, wat is dat voor rare obsessie?" * Waarom mag men Israël niet genoemd worden. Ze zijn toch niet boven alles verheven. Als Afghanistan en Irak e.d., erbij vermeld worden, dan vindt je dit rare geen obsessie. En ze zijn niet eens een 'bezettingsmacht', die overal mee weg schijnt te komen!

Sofia Thales
Sofia Thales28 mei 2023 - 16:57

@Paul Spijkers 28 mei 2023 - 6:50 "...maar landen en mensen de wereld rond zijn zelf ook verantwoordelijk en hebben ook eigen wil..." * En daarom mag je je medemens opzettelijk laten verdrinken! Spijkerhard! Ik ben absoluut geen fan van de Italiaanse regering, maar de Italianen zijn humaner, wat het redden van vluchtelingen aangaat. Voor de Fransen heb ik daarom maar één benaming: "Testa di catso's!"

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 mei 2023 - 4:06

Sofia, natuurlijk niet. Daarom zorg je dat ze op een reguliere manier aanvragen doen, inplaats van dat je boten mensen handel in de hand werkt. Het ligt niet aan of je Frans of Italiaans bent. Ook bij Italie zijn er zat boten gezonken. Want die smokkel bootjes zijn niet alleen crimineel of zonder vergunning, maar ook onveilig, vooral nadat de smokkelaars al betaalt zijn. Het ligt aan of je de grenzen samen fatsoenlijk op orde hebt en of landen aan bijde kanten smokkelaars hun scam ontnemen of niet.

Greendutch
Greendutch27 mei 2023 - 8:06

weten families v.d. drenkelingen, of worden ze op de hoogte gesteld, van de oorzaak waardoor hun mensen omgekomen zijn? wat is ’t gevolg van deze conclusie? als betreffende ‘daders’? personeel en organisaties beschuldigt zijn wat wordt dan het toekomstig beeld? politie e.a. ordebewakers, van oudsher door adel ingesteld/opgericht/georganiseerd en geïnstrueerde instituten. docu de blauwe familie [zonder familiewaarden]! er zijn veel onaangename etiketten op te plakken is ’t mogelijk om na ’n leven lang vergiftigd te zij geworden én ’t te spuien alsnog te kunnen detoxen? hoe kan een bewakersgilde ingericht worden dat andere normen hanteert zoals respect, gelijkwaardigheid, empathie e.d.?

2 Reacties
Karingin
Karingin27 mei 2023 - 8:32

Dat gaat niet lukken zolang het EU-beleid niet verandert en voor een verstandige en humane aanpak gekozen wordt om migratie te reguleren

GeenProbleem
GeenProbleem27 mei 2023 - 18:36

@karingin Hoe dan?

Marcus A.2
Marcus A.227 mei 2023 - 7:55

Vreselijk. Waarom wordt er niet gewoon een goede veerdienst opgezet voor die mensen

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem27 mei 2023 - 18:38

Omdat we wetten en regels hebben.

VeganHarrie
VeganHarrie27 mei 2023 - 6:35

Franse kustwacht moet zeker vervolgd worden voor nalatigheid, maar gaan we ook nog iets doen aan de mensensmokkelaars die blijkbaar veel te veel mensen in een gammel bootje hebben gepropt, en met slechte weersomstandigheden de zee op hebben gesleept?

3 Reacties
Zandb
Zandb27 mei 2023 - 9:30

Harrie Da lijkt me wel, dat we daar ook wat aan moeten doen.

Satya
Satya27 mei 2023 - 13:21

Dat gebeurd ook. Als ze geluk hebben hier, als ze pech hebben in Tunesië.

r v b
r v b28 mei 2023 - 10:16

Daar wil "ons" kabinet helemaal niets aan doen, elke dode vluchteling is een asielaanvraag minder. Daarom blijft ons kabinet inzetten op het beperken van de vrijheid van mensen door gesloten grenzen. Met open grenzen kan mensensmokkel vrijwel volledig gestopt worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2023 - 22:39

Dit geeft weer aan hoe belangrijk is dat grenzen gereguleert worden met overeenkomsten tussen beide kanten. Dat regeringen hun landen niet meer willen regeren is fout. Hoe het hier vertelt word lijkt het dat een conflict is waar de verantwoordelijkheid zou moeten liggen en wat er zou gebeuren in het geval van uitrukking. Ook is er geen duidelijkheid over de plichten van die geluks zoekers. Als men irreguliere overstekingen altijd veilig zou terug slepen zou je meehelpen om de keten van illegaliteit terug te dringen, doden voorkomen, en meehelpen om reguliere immigratie en reizen te bevorderen.

2 Reacties
Sofia Thales
Sofia Thales28 mei 2023 - 17:22

Paul Spijkers, 27 mei 2023 - 0:39 "...Ook is er geen duidelijkheid over de plichten van die geluks zoekers." * "Die gelukzoekers." Je zou nauwelijks denken, dat je het over mensen hebt! Er is geen mens - vluchteling of niet - die op zoek gaat naar nog meer ellende, die ze juist proberen te ontvluchten. In die zin is ieder mens, een gelukzoeker. Ze komen in ieder geval, niet met zwaar bewapende schepen om de boel te koloniseren, zoals de Hollanders, Engelsen, Fransen etc., eeuwenlang gedaan hebben!

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 mei 2023 - 4:22

Je noemt mensen zelf ook gelukszoekers, dus denk zelf nog maar eens over of je het dan niet over mensen hebt. Het zijn niet zomaar reizigers, of niet zomaar migranten met paieren, of zullen in het algemmen niet allemaal vluchtelingen onder het verdrag zijn. . Het is zo dat niet iedereen vluchteling is, en dat hun legale machten en status op een smokkel boot te grijs is, en dat ze een risico nemen voor een doel. Gelukszoeker past dan prima als een algemene beschrijving. Lijkt me allemaal best menselijk. Het punt is dat het beter is om reguliere procedures te steunen, en fatsoenlijke onderhoudingen over grens overgangen te hebben samen, en niet die doods boten te bevorderen, door het aan ongepapierde en criminele ondernemingen overtelaten.

GMatth52
GMatth5226 mei 2023 - 20:49

"Uit eerder onderzoek van het Britse iTV bleek al dat de Fransen als eerst de noodmelding ontvingen, maar toen was nog onduidelijk waarom er geen hulp op gang kwam. Pas toen de zinkende boot Britse wateren had bereikt, seinden ze hun Britse collega’s in. Die kaatsten de bal weer terug. " Hieruit valt op te maken, dat de Britse kustwacht ook niet -op tijd- hulp verleende, terwijl de boot zich in de Britse territoriale wateren bevond. Dan is, naast de Fransen, de Britse kustwacht op zijn minst medeschuldig. Overeenkomstige gruweldaden zijn of worden begaan door de Griekse kustwacht, die vluchtelingen terug de open zee op heeft geduwd. De vluchtelingen werden door de Turkse kustwacht uit het water gehaald. Volgens het Belgische dagblad HLN zijn de pushbacks niet in strijd met de Griekse wet, maar wel met internationale wetgeving. Als de Griekse kustwachters niet aangeklaagd kunnen worden, dan misschien wel de Europese FRONTEX, de 'grensbewaking', en de Europese Commissie, die voor FRONTEX verantwoordelijk is. Zie: Nieuwe beelden van migranten die door Griekenland worden achtergelaten op zee, NOS Nieuws 19-05-2023 Griekenland aangeklaagd voor nieuwe pushbacks vluchtelingen, HLN 26-04-2021

2 Reacties
Zandb
Zandb27 mei 2023 - 5:48

GMatth52 U zegt: "Volgens het Belgische dagblad HLN zijn de pushbacks niet in strijd met de Griekse wet, maar wel met internationale wetgeving." Maar zou in de Griekse wet het weigeren van hulp terwijl je daar toe wel in de gelegenheid bent, met de dood als gevolg, dan niet strafbaar zijn?

GMatth52
GMatth5227 mei 2023 - 11:17

Zandb 27 mei 2023 - 7:48 GMatth52 "(...) Maar zou in de Griekse wet het weigeren van hulp terwijl je daar toe wel in de gelegenheid bent, met de dood als gevolg, dan niet strafbaar zijn? " Dat weet ik niet. Wat ik wel weet: in de Nederlandse 2e Kamer is op, een haar na, een motie van Baudets FvD aangenomen, die het helpen van drenkelingen op de Middellandse Zee strafbaar stelde: op 4 juli 2019. Dit naar aanleiding van de arrestatie van de kapitein van het reddingsschip Sea-Watch-3 die, varend onder Nederlandse vlag, was aangehouden door de Italiaanse autoriteiten; het schip was, met 42 geredde migranten aan boord, zonder toestemming de haven van Lampedusa binnengevaren. Er was een rechtse kamermeerderheid voor de motie van Forum, maar uiteindelijk trok de VVD haar steun in, wegens verzet van coalitiegenoten. In Nederland wordt, door het normaliseren van het fascisme, de wettelijke bescherming van basale mensenrechten ondermijnd. Zie: Kamermeerderheid wil straf voor oppikken migranten op zee, Het Parool 03-07-2019

Satya
Satya26 mei 2023 - 19:19

Het aantal reacties geeft wel weer wat de waarde van het leven van deze mensen is voor velen. De ontmenselijking die Fortuyn heeft gestart heeft zijn uitwerking niet gemist. Dat die man een standbeeld heeft gekregen is een schande, een klap in het gezicht van de nabestaanden van deze mensen. 4 mei is zijn waarde verloren.

21 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew27 mei 2023 - 1:36

@Satya ----------------------------------- 4 mei gaat over heel iets anders dan het feit waar jij nu over aanslaat. Ook wijlen Pim Fortuyn (overleden in 2002) heeft weinig van doen met deze tragedie uit 2021.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 mei 2023 - 4:18

Fortuyn heeft niemand ontmenselijkt. Wel werd hijzelf ontmenselijkt. Op 4 mei is nog steeds duidelijk wat en wie worden herdacht. Dat is dit jaar nog eens duidelijk geworden.

Dehnus
Dehnus27 mei 2023 - 5:58

Ik weet gewoon niet meer wat ik moet zeggen. Toevallig lees ik de reacties, omdat om die meestal oversla in artikelen zoals deze. Word er vaak alleen maar kwaad en triest van. Er zijn hier dan mensen die lopen te juichen omdat er mensenlevens kapot zijn. Hier staan weinig reacties, dus las ik even verder. Het is vechten tegen een bierkaai van stoer doende haat, daar word je gewoon triest van.

Bert van der Neut
Bert van der Neut27 mei 2023 - 8:20

Wat heeft Fortuyn hier in vredesnaam mee te maken? Naar 4 mei verwijzen is idioot. Misschien lucht het op.

hartpine
hartpine27 mei 2023 - 9:45

@EricDonkaew Je bedoelt dat Pim Fortuyn is vermoord

Satya
Satya27 mei 2023 - 10:00

"Wat heeft Fortuyn hier in vredesnaam mee te maken?" Hij is de hetze tegen donkere mensen begonnen in dit land. "Naar 4 mei verwijzen is idioot." De totale minachting voor het leven van andere mensen na jarenlang ontmenselijking is zeer zeker vergelijkbaar, als je dat niet ziet mankeert er iets aan je waarnemingsvermogen.

Satya
Satya27 mei 2023 - 10:02

"Fortuyn heeft niemand ontmenselijkt. Wel werd hijzelf ontmenselijkt." Je weet overduidelijk niet wat ontmenselijking. "Op 4 mei is nog steeds duidelijk wat en wie worden herdacht." Jij hebt geen idee wat daar gebeurt is en hoe dat heeft kunnen ontstaan.

Satya
Satya27 mei 2023 - 10:06

Dehnus ik heb er ook geen zin meer in maar als je opgeeft hebben zij gewonnen. Het is een schande in zo'n rijk werelddeel dat we niet verder komen als dit. Lees de reacties van Eric Bert en ihag. Hiermee zijn zij tevreden en weigeren de harde feiten te bekijken. Als je opgeeft komen die pogroms ook wel terug.

GMatth52
GMatth5227 mei 2023 - 11:47

EricDonkaew 27 mei 2023 - 3:36 @Satya ----------------------------------- "4 mei gaat over heel iets anders dan het feit waar jij nu over aanslaat. Ook wijlen Pim Fortuyn (overleden in 2002) heeft weinig van doen met deze tragedie uit 2021." En ook Dehnus, IHAG en Bert van der Neut, 4 Mei gaat over de herdenking van miljoenen vermoorde Joden en andere slachtoffers van het Nazi-regime voor en tijdens WO II. Slechts een kleine minderheid onder de Nederlanders heeft de Joden geholpen, zei koningin Beatrix indertijd in Yad Vashem. 4 Mei gaat over de vluchtelingen, voor wie talrijke grenzen, ook de Nederlandse, gesloten bleven, ook na de Conferentie van Evian 1938 *) 4 Mei gaat over artikel 1 van de Grondwet, dat iedere discriminatie verbiedt. 4 Mei gaat over de vluchtelingenverdragen, die na de massamoorden door de Nazi's in WO II zijn vastgesteld, om het recht op bijstand aan vluchtelingen in het internationale recht te verankeren. De racist Fortuyn wilde artikel 1 van de Grondwet schrappen. De racist Fortuyn wilde de vluchtelingenverdragen opzeggen. Iedereen die hier in de voetstappen van Fortuyn loopt volgt de Nazi's. Zie: Niemand wil ze hebben: Europa en zijn vluchtelingen, Linda Polman 2019 ISBN 9789491921537

oproerkraaier
oproerkraaier27 mei 2023 - 13:14

IHAG: Fortuyn verontmenselijkte moslims en dat weet je ook wel!

Satya
Satya27 mei 2023 - 13:21

"Je bedoelt dat Pim Fortuyn is vermoord" Kunnen helpen maar het niet doen. Dat is hier gebeurt.

GMatth52
GMatth5227 mei 2023 - 13:47

GMatth52 27 mei 2023 - 13:47 EricDonkaew 27 mei 2023 - 3:36 @Satya ----------------------------------- ""4 mei gaat over heel iets anders dan het feit waar jij nu over aanslaat. (Ook wijlen Pim Fortuyn) (...)." En ook Dehnus, IHAG en Bert van der Neut, " Mijn excuus: ten onrechte heb ik Dehnus in het rijtje met Eric, IHAG en Bert gezet. Gezien zijn commentaar hoort Dehnus hier duidelijk niet bij. Dat wil ik hierbij recht zetten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 mei 2023 - 14:47

"Fortuyn verontmenselijkte moslims" dus iedereen waat je het niet mee eens bent stel je gelijk aan verontmenselijken? Dat komt nog al simplistischover. Volgens mij zit de wereld complexer in elkaar. Wat ik wel heb gezien wat de hetze van links jegens Fortuiyn en hem ontmenseljjk heeft.

Satya
Satya27 mei 2023 - 15:59

"Dat komt nog al simplistischover." Ik vind dit simplistisch en tekenend voor de tijd: "dus iedereen waat je het niet mee eens bent stel je gelijk aan verontmenselijken?" Het gaat niet over het oneens zijn, het gaat over ontmenselijking, iets wat jij duidelijk niet begrijpt wat het is.

GeenProbleem
GeenProbleem27 mei 2023 - 18:39

@satya ‘ Je weet overduidelijk niet wat ontmenselijking. ’ Hoe noemde jij mevrouw Kanko ook alweer ?

Bert van der Neut
Bert van der Neut27 mei 2023 - 18:50

Satya, Je reactie raakt kant nog wal. Wellicht is het bon ton om grote woorden te gebruiken maar ze missen elke relevantie. Dat is iets wat hier schering en inslag is. Het overschreeuwen van reacties met hyperbolen. Louter en alleen om het gebrek aan argumenten te verhullen.

r v b
r v b27 mei 2023 - 21:41

Ook in WO2 stonden vluchtende joden, roma's, communisten voor de grens, en toen was die grens dicht. Dat nooit meer! Dat heeft dus alles met 4 mei te maken.

Satya
Satya28 mei 2023 - 6:57

"Hoe noemde jij mevrouw Kanko ook alweer ?" Dankzij de politiek waar zij zich bij heeft aangesloten is er mensenhandel en sterven veel mensen. Zij keert zich in dienst van white suprematie figuren tegen Afrikanen. De omschrijving lijkt mij zeer gepast! Niets ontmenselijking dus.

Satya
Satya28 mei 2023 - 7:06

"Louter en alleen om het gebrek aan argumenten te verhullen." Je negeert m'n argumenten. 'De totale minachting voor het leven van andere mensen na jarenlang ontmenselijking is zeer zeker vergelijkbaar' Klopt dat niet en wat klopt er niet aan dan? Volgens mij probeer ik mijn analyses wel degelijk te onderbouwen. Volgende analyse, jij kunt mijn analyse niet weerleggen en begint daarom over overschreeuwen en hyperbolen. Politiek correct om gruwelijkheden te bedekken moet je van mij niet verwachten.

Sofia Thales
Sofia Thales28 mei 2023 - 17:40

@oproerkraaier, 27 mei 2023 - 15:14 "Fortuyn verontmenselijkte moslims en dat weet je ook wel!" * Fortuyn is vermoord door een 'witte Nederlander' en toch werd het in de schoenen van de moslims geschoven. "Kok, oprotten en neem die moslims met je mee!" werd er massaal gescandeerd in Rotterdam. Met hetzelfde gemak, waarmee sommige sujetten, het over 'die gelukzoekers' hebben! Maar goed, terug naar waar het hier over gaat, nl.: 'Franse kustwachters aangeklaagd wegens opzettelijk laten verdrinken vluchtelingen in kanaal.'

Sofia Thales
Sofia Thales28 mei 2023 - 18:00

Satya, 28 mei 2023 - 8:57 "...Zij keert zich in dienst van white suprematie figuren tegen Afrikanen. De omschrijving lijkt mij zeer gepast! Niets ontmenselijking dus." * Beste Satya, Er zijn standpunten van jou waar ik het mee eens ben, maar soms draaf je wel een beetje door. De waarheid ligt vaak in het midden. * Assita Kanko groeide op in Burkina Faso en werd daar op de leeftijd van vijf jaar slachtoffer van genitale verminking ('besnijdenis'). Haar vader was een belezen leerkracht. Sinds de moord op president Thomas Sankara werd er bij hen in veel bedektere termen over politiek gesproken. Tussen 1998 en 2001, na de moord op de invloedrijke journalist Norbert Zongo, studeerde Kanko journalistiek en werd ze mensenrechtenactivist. In 2001 emigreerde Kanko naar Nederland en in 2004 naar België. Na enkele tijdelijke banen werkte ze vanaf 2005 bij International Paper Europe. In 2008 kreeg ze de Belgische nationaliteit. Daarnaast legde ze zich toe op de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking, gedwongen huwelijken en mensenrechtenschendingen en werkte ze daartoe onder meer samen met de AHA Foundation opgericht door Ayaan Hirsi Ali. https://nl.wikipedia.org/wiki/Assita_Kanko