Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Florida verbiedt schoolboeken over Holocaust, want te woke

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4609 keer bekeken
  •  
rondesantis

De Amerikaanse staat Florida verbiedt het gebruik van twee lesboeken over de Holocaust op scholen, meldt de Jewish Telegraph Agency (JTA). Bij een derde schoolboek moet de uitgever een passage over de Hebreeuwse Bijbel aanpassen, omdat daar de term ‘sociale rechtvaardigheid’ in voorkomt. De Republikeinse gouverneur van de staat, Ron DeSantis, staat dergelijke begrippen niet toe in het onderwijs, omdat ze ‘te woke’ zouden zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs van de staat verklaart tegenover JTA dat de verboden schoolboeken “niet voldeden aan onze hoge normen”. De werkelijke reden is dat de staat niet wil dat kinderen in contact komen met onderwerpen als sociale rechtvaardigheid of institutioneel racisme. Vorig jaar ondertekende DeSantis de Stop Woke Act. Die wet verbiedt docenten om leerlingen zich schuldig te laten voelen over historische gebeurtenissen.

Omdat Florida een van de grootste afzetmarkten is voor schoolboeken in de Verenigde Staten gaan veel uitgevers van schoolboeken over tot zelfcensuur. “De oorlog tegen woke die DeSantis heeft afgekondigd is in werkelijkheid een oorlog tegen eerlijk onderwijs, tegen kinderen en tegen gezinnen”, verklaart Nina Perez van de organisatie MomsRising tegenover Newsweek. “Het is racisme, antisemitisme en homofobie vermomd als ‘rechten voor ouders’.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.