Joop

Finse minister laat spoor van racistische opmerkingen en geweldsfantasieën achter online

  •  
11-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5897 keer bekeken
  •  
ANP-472056055

De Finse minister van Financiën Riikka Purra van de extreemrechtse Finnenpartij, is in opspraak gekomen vanwege een spoor aan racistische opmerkingen en geweldsfantasieën online. Purra, ook partijleider, wist met de Finnenpartij de tweede partij van het land te worden bij de laatste verkiezingen. Vorige maand trad collega Vilhelm Junnila af als minister van Economische Zaken na ophef over een door hem gemaakte nazi-“grap”.

Finse journalisten kwamen berichten van Purra op het spoor op het inmiddels opgedoekte blog van oud-Ware Finnen-leider Jussi Halla-aho. In verschillende reacties maakt ze racistische opmerkingen over zwarte mensen en moslims. In andere reacties fantaseert ze over geweld. Zo staat in een opmerking: “Heeft er iemand zin om vandaag in Helsinki op bedelaars en [n-woord]-kinderen te spugen?” en na een aanvaring met een groep jonge immigranten: “Als ze me een pistool geven, vallen er doden in de trein, let maar op.”

Hoewel Purra niet expliciet toegeeft de reacties te hebben geplaatst, ontkent ze die ook niet. In plaats daarvan zegt ze dat de berichten die sinds 2008 werden geplaatst, oud zijn en dat “ongetwijfeld veel meer berichten van mij terug te vinden zijn die ik schreef toen ik boos was”. Ook zei ze er niet aan te denken af te treden. Het blog van Halla-aho is inmiddels offline, de oud-partijleider zelf werd in 2012 veroordeeld voor het aanzetten tot racistische haat.

De Finnenpartij, voorheen de Ware Finnen, bezetten negen posities in het kabinet. Purra is al de derde bewindspersoon van de partij die in korte tijd onder vuur komt. Behalve de nazi-opmerkingen van Junnila, moest ook minister van Binnenlandse Zaken Mari Rantanen publiekelijk zeggen dat ze niet in de extreemrechtse omvolkingstheorie geloofde, een racistische complottheorie die in Nederland onder meer wordt uitgedragen door de PVV en Forum voor Democratie. Rantanen had meerdere racistische tweets verstuurd waarin ze de term als hashtag had gebruikt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Mostafa
Mostafa12 jul. 2023 - 12:07

Het Westen heeft de wetten tegen racisme en discriminatie uitgevonden maar selectief handhaven in de praktijk. Als je nare woorden zegt tegen moslims is een mening hetzelfde zeggen tegen joden of homo's dan ben je een racist. Klopt joden en homo's zijn ook mensen, maar waarom verdorrie de ene mens is de andere niet in democratische landen ?!

2 Reacties
pinkandfluffy
pinkandfluffy12 jul. 2023 - 17:05

In de praktijk is dat een wereldwijd iets. "de ene mens is de andere niet " Wetten tegen racisme en discriminatie zijn een poging daar verandering in te brengen.

S. Thales
S. Thales12 jul. 2023 - 19:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 jul. 2023 - 1:12

Boreale dame

S. Thales
S. Thales11 jul. 2023 - 22:25

"Iedere fascist die ademt, liegt!"

Sonic2
Sonic211 jul. 2023 - 21:45

Je hoeft al bijna niet eens meer het artikel te lezen om al te weten dat dit weer een droeftoeter is van de Finse PVV. Voor de rest is het allemaal de schuld van links en laten we vooral niet doen alsof het een patroon is. En alsof het allemaal niet voorspelbaar is. Elke stem voor dit zootje ongeregeld is er 1 teveel. Elke stem is beschamend. Elke stemmer moet zich schamen. Of het nu in Finland of Nederland is.

4 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied12 jul. 2023 - 7:39

"Voor de rest is het allemaal de schuld van links " Dat zijn uw woorden. Net zoals het uw woorden zijn om de PVV er met de haren bij te slepen... stemmingmakerij. Dit is gewoon een Finse racist. Verward en ver staande buiten de maatschappij. Net zoals er heel veel verwarde mensen rondlopen die gekke dingen doen (Aan alle zijnde van het politieke spectrum). Om er weer meteen een (Nederlands) rechts-links dingetje van te maken is eigenlijk te gek voor woorden. Wat denkt u daarmee te winnen of bereiken?

Sonic2
Sonic212 jul. 2023 - 10:12

@ Grijs Gebied Wat denkt u te bereiken met uw respectloze reactie richting mij? Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat er geen patroon is? Dat er bij alle ultra rechtse bewegingen niet iets is? Want dat is er wel. Ik stip een patroon aan. En geen idee waarom dat voer voor een discussie moet zijn. Want er valt wat dat betreft weinig te debatteren. Dat patroon is er heel duidelijk. Voor de rest laat ik je reactie maar voor wat het is.

Satya
Satya12 jul. 2023 - 10:26

Sonic Zeer terecht de pvv hierbij te betrekken.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 10:49

GG: De PVV is nog veel erger. Waarom mag je dat niet zeggen?

HenkDeZevende
HenkDeZevende11 jul. 2023 - 20:01

D'r wordt op gestemd. Iedereen weet hoe Hilter ooit democratisch aan de macht is gekomen en ik heb nog geen oplossing gezien.

Mathijsco
Mathijsco11 jul. 2023 - 17:12

“Heeft er iemand zin om vandaag in Helsinki op bedelaars en [n-woord]-kinderen te spugen?” en na een aanvaring met een groep jonge immigranten: “Als ze me een pistool geven, vallen er doden in de trein, let maar op.” Dan ben je gewoon tuig.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 jul. 2023 - 17:10

Ziedaar het gezicht van het nieuwe boreaal gezetelde Arisch-Teutoons Groot Germanië. Helaas mist ze de blauwe ogen die daar voor staan.

4 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied12 jul. 2023 - 7:41

En uw reactie gaat keurig in dezelfde trieste lijn mee als haar uitspraken.

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 9:00

@Grijs gebied 12 jul. 2023 - 9:41 ###En uw reactie gaat keurig in dezelfde trieste lijn mee als haar uitspraken. ### Hoe zou jij het verwoorden dan? Hannes doet een keiharde feitelijke constatering waar niets tegen in te brengen is.

Sonic2
Sonic212 jul. 2023 - 15:38

@ Grijs gebied Uw en als uw "rechtse vrienden" hier hebben geen enkel recht jullie zelf te verkondigen als de verzoeners. Of tegen polarisatie te zijn. Jullie steunen daarvoor de verkeerde ultra rechtse leiders. Jullie zijn alleen voor verzoening en tegen polarisatie omdat jullie "rechtse" partijen en "leiders" niet worden geschoffeerd. Hou op met je poging tot verzoening en depolarisatie. Als je ultra rechts verdedigt ben je voor polarisatie en voor verdeeldheid

MichielV2
MichielV212 jul. 2023 - 15:47

@Sonic. Maar begrijpt u dan niet dat racisme, sexisme, xenofobie, transfobie enz. gewoon meningen die net zo goed gerespecteerd dienen te worden als alle andere meningen?

Mohawk2
Mohawk211 jul. 2023 - 15:04

Het is natuurlijk zonneklaar dat dit de schuld is van de linkse partijen in Finland waardoor deze extreemrechtse minister destijds niet anders kòn dan deze walgelijke racistische drek op te schrijven. Eigenlijk wilde ze dit helemaal niet opschrijven, noch zo denken, noch deze gevoelens voor bedelaars, N-kinderen en wat al niet hebben... maar Links weigerde extreemrechts te worden, hè. En dan krijg je dit soort toestanden. Volstrekt begrijpelijk natuurlijk. Eigenlijk zijn mensen als deze ministers de echte slachtoffers... van Links! (Einde sarcasme, zeg ik er voor de slechte verstaander maar even duidelijk bij)

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer11 jul. 2023 - 23:05

@ Mohawk: Treffend verwoord.

Grijs gebied
Grijs gebied12 jul. 2023 - 7:52

Tja, je kunt er een 'grappig' stukje over schrijven. Feit is natuurlijk wel dat er blijkbaar mensen waren die geen ander alternatief zagen voor sluimerende problemen. Het gezegde "zachte heelmeesters maken stinkende wonden" komt ergens vandaan. Blijkbaar heerst er onvrede in Finland en heeft deze mevrouw en haar partij de juiste snaar geraakt bij die mensen. Hoe walgelijk haar uitspraken ook zijn, blijkbaar bieden de andere partijen geen (goed) alternatief voor bepaalde problemen. Waar de een groeit, faalt de ander. Dat kan niet anders. Dat zien we in heel veel landen in de wereld. Wanneer politieke partijen onrust in de maatschappij als onzin wegzetten of bagatelliseren, springt er wel een of andere idioot in dat gat. We moeten dan niet gek opkijken wanneer dergelijke psychopaten ook nog daadwerkelijk iets bereiken. Ik begrijp dan ook niet dat fatsoenlijke partijen dit blijkbaar nog steeds niet doorhebben. Ipv een stevig en goed antwoord te geven, gaan ze frontaal in de aanval, waardoor de afstand nóg groter wordt en de voedingsbodem voor extremisten nóg vruchtbaarder. Maar misschien, heel misschien, vinden sommige linkse partijen dit juist wel fijn. Zonder duivel tenslotte geen engel. De een heeft de ander nodig om op te vallen. Exact de reden dat ik altijd voor een middenpartij ga. Misschien niet heel vernieuwend, maar als politiek moet je de meerderheid dienen. Niet een klein groepje aan een van de zijkanten.

Satya
Satya12 jul. 2023 - 10:25

Grijs gebied Er is nooit een excuus voor het stemmen op deze partijen.

Satya
Satya11 jul. 2023 - 14:29

"“Heeft er iemand zin om vandaag in Helsinki op bedelaars en [n-woord]-kinderen te spugen?”" Volgens Gimli zal dit wel weer de schuld van links zijn, is het geen racisme en Volgens mij is hij het er wel mee eens. Nep socialist, wil slechts hebben wat van anderen is.

3 Reacties
ChefSache
ChefSache11 jul. 2023 - 15:28

'Nep socialist, wil slechts hebben wat van anderen is.' Ik zie toch heel veel berichten van jou die het zelfde zeggen..

Satya
Satya12 jul. 2023 - 5:02

Laffe GP Laat maar zien dan.

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 9:03

@ChefSache 11 jul. 2023 - 17:28 'Nep socialist, wil slechts hebben wat van anderen is.' ##Ik zie toch heel veel berichten van jou die het zelfde zeggen..## Het komt ook elke keer op hetzelfde neer, derhalve ook vele malen hetzelfde antwoord...