Joop

Femke Halsema dreigt studentencorps met sancties vanwege grensoverschrijdend gedrag

  •  
15-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3538 keer bekeken
  •  
femkehalsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dreigt de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC/AVSV) voor langere tijd te sluiten, schrijft Het Parool. Ze vindt dat het corps onvoldoende maatregelen heeft genomen om de giftige cultuur te veranderen.

Er moet een eind komen aan de beschermcultuur en de strafbare feiten binnen studentencorps ASC/AVSV en daar gaat burgemeester Femke Halsema streng op toezien. De burgemeester ging deze week langs bij de vereniging. “Ik heb daar zeshonderd jongeren toegesproken en verteld dat er concrete plannen moeten komen om de cultuur te veranderen. Wat er in voorgaande jaren is gebeurd, is crimineel en strafbaar gedrag. Als dat in een buurthuis zou gebeuren, dan zou het land te klein zijn.”

Een jaar geleden kwam het corps in opspraak toen mannelijke leden op een feestavond seksueel geweld en het vernederen van vrouwen verheerlijkten. Vrouwen werden tijdens de avond uitgemaakt voor “niks meer dan hoeren” en “sperma-emmers”. Een spreker zei dat de mannen de “nekken van vrouwen zouden breken zodat ze hun lul erin konden stoppen”.

Het blijft niet bij geweldsfantasieën. Uit onderzoek blijkt dat leden andere leden en aspirant-leden mishandelen. Dat leidt onder meer tot botbreuken, kneuzingen, hersenschuddingen en psychische schade. Halsema hekelt de ‘omerta’ die binnen het corps geldt. Daders hoeven zich daardoor geen zorgen te maken dat hun wandaden met de buitenwereld worden gedeeld. Slachtoffers blijven daarentegen in de kou staan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

van Putten
van Putten16 jun. 2023 - 17:04

De helft van Halsema’s illustere voorgangers was lid van het corps.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt17 jun. 2023 - 10:40

Over wie heb je het nu? De eerdere burgemeesters van Amsterdam? Als je die bedoelt, en als het waar is wat je zegt: dat is dan wel knap lang geleden. En of ze in die grijze jaren zo brutaal waren om zich zo te misdragen???

van Putten
van Putten18 jun. 2023 - 14:25

In ieder geval: Job Cohen Schelto Patijn Ed van Thijn

Ewout Pool
Ewout Pool16 jun. 2023 - 13:23

Grote woorden. Maar de vraag is hoé zij dit wil doen. Kan me niet voorstellen dat het ASC/AVSV subsidie krijgt van de gemeente. Dat betekent dat zij weinig instrumenten heeft. Zolang de vereniging niet verboden wordt door de rechter kan zij gewoon blijven bestaan. En voor wat er ín het pand gebeurd? Daar heeft zij geen zeggenschap over. De gemeentewet voorziet hier helemaal niet in. Enkel overtreding van de Opiumwet, de wet Bibob. of verstoring van de openbare orde rond het pand van ASC/AVSV kan een reden zijn. En die zijn alle niet van toepassing. Hou mij ten goede, ik ben geen fan van Corpora, en ook nooit lid geweest, maar mevrouw Halsema roept iets wat ze niet waar kan maken, zeker niet zonder enige aangifte.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra16 jun. 2023 - 17:26

' Kan me niet voorstellen dat het ASC/AVSV subsidie krijgt van de gemeente.' Jawel, alleen: die is al ingetrokken. https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20210914_6415536?utm_source=google&utm_medium=organic Verder zou Halsema bijvoorbeeld een zg. 'afspraak op locatie' kunnen laten maken door de politie. In geval van overlast bij een bepaald pand wordt er dan niet meer gewaarschuwd zoals gebruikelijk, maar direct proces verbaal opgemaakt. Er zijn vast nog meer mogelijkheden voor de politie om studentenverenigingen scherper in de gaten te houden dan nu het geval is.

Ewout Pool
Ewout Pool18 jun. 2023 - 6:13

Beste Molly, dank voor je reactie. Het probleem is nu juist dat het grensoverschrijdend gedrag zich binnen (of op een andere besloten locatie) plaatsvindt. Daar kan de politie (zonder aangiftes) niet tegen optreden. Alleen als de activiteiten in de buurt tot overlast zouden leiden zou jouw oplossing soelaas kunnen bieden. Dat het gedrag maatschappelijk onwenselijk is maakt het nog niet strafbaar.

Olav Meijer
Olav Meijer15 jun. 2023 - 22:47

Prima als Halsema het er niet bij laat zitten. Maar ze moet dan wel consequent zijn: bij dreiging hoort in dit geval ook doorpakken!

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen15 jun. 2023 - 21:19

Men mag gevoeglijk aannemen, dat deze vooraankondiging door @Halsema van strafrechtelijke vervolging in geval van recidieve van de aangehaalde misdragingen door de corpora tijdens de jaarlijkse ontgroenings-rituelen in de door haar vertegenwoordigde stad Amsterdam, haar rechtstreeks is ingegeven door hetgeen zich een aantal jaar geleden bij het (elitaire) corpsdispuut Reuzegom van de KU Leuven heeft afgespeeld. Tijdens een satanisch initiatierite van drie dagen werd de derdejaars Sanda Dia - die zich als aspirant had aangemeld, om in België een sociaal netwerk op te bouwen - grotelijks mishandeld door leden van het Reuzegom-dispuut, hetgeen uiteindelijk zijn dood tot gevolg had. Omdat de daarop gevolgde strafrechtelijke vervolging eindeloos werd getraineerd (*), werd in deze casus pas vijf jaar (sic) na dato een vonnis gewezen. Corpora als Reuzengom leren hun leden o.m. gedragscodes aan, die hen in hun latere beroepsleven ten dienste zullen staan, zoals het Illegale intercollegiale rugdekkingsbeginsel. In het verlengde van de juridische trainage-praktijken in (en door) de Belgische rechtbank (zelf) - hetgeen al een schandaal op zich mag worden genoemd - werden door het Hof van Beroep ook nog eens schandalig lage straffen (in casu werkstraffen) aan betrokken corpsballen uitgedeeld. (*) Leden van Reuzengom, die rechtstreeks waren betrokken bij de dood van Dia hadden - als subplot - direct alle sporen van hun meervoudige zware mishandeling (de dood tengevolge) uitgewist.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 jun. 2023 - 19:13

Dreiging .... Halsema slaagt erin het corps in 1 zin op de hoogste status te brengen. TUD..... your turn.

Norsemen
Norsemen15 jun. 2023 - 18:51

Hoe groter de afkeer, hoe mooier het wordt.

VeganHarrie
VeganHarrie15 jun. 2023 - 18:13

Heel goed om wat te doen aan deze kweekvijvers van neoliberale extremisten.

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-215 jun. 2023 - 22:52

@Vegan De nationaal conservatieven zijn gevaarlijker. En nee. Ik heb niets met neoliberalen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2023 - 6:57

MG1968-2 Je kunt het een doen zonder het ander te laten!

Norsemen
Norsemen16 jun. 2023 - 7:28

Vind je GL, D66 en Volt neoliberale extremisten? Dat zijn namelijk de partijen waar men en masse op stemt.

MG1968-2
MG1968-216 jun. 2023 - 9:10

@Norsemen "Vind je GL, D66 en Volt neoliberale extremisten? " Nee

onyxcumulus
onyxcumulus16 jun. 2023 - 10:01

@Norsemen 16 jun. 2023 - 9:28 Vind je GL, D66 en Volt neoliberale extremisten? ###Dat zijn namelijk de partijen waar men en masse op stemt.## Ah, vandaar dat de VVD de grootste partij in Nederland is

Norsemen
Norsemen16 jun. 2023 - 12:51

@onyxcumulus Het gaat hier om corpsballen, of had je dat even gemist?

onyxcumulus
onyxcumulus17 jun. 2023 - 6:46

@Norsemen 16 jun. 2023 - 14:51 @onyxcumulus ###Het gaat hier om corpsballen## Dat zijn toch ook de VVD'ers?!

Norsemen
Norsemen19 jun. 2023 - 8:19

@onyxcumulus Nee dus. Corpsballen zijn (over het algemeen) geen VVD stemmers.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jun. 2023 - 17:12

Ik dacht dat er behoorlijk wat veranderd was, bijvoorbeeld geen ontgroening meer.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen16 jun. 2023 - 9:31

Er is ook behoorlijk wat veranderd, ook de ontgroening. Maar die is er nog steeds, het heet alleen anders.

EenMening3
EenMening315 jun. 2023 - 17:09

De corpora zijn een relict uit het verleden. Toen studenten voor een groot deel uit de hogere burgerij en de adel kwamen, konden ze in feite doen wat ze wilden. Er waren bijna nooit consequenties. Af en toe lekte er iets naar buiten zoals de "roetkapaffaire" uit 1965, waarbij een student tijdens het ontgroenen stikte. De maatschappij is veranderd, corpora kunnen niet meer net als vroeger, ongestraft hun gang gaan. De maatschappij bemoeit zich nu met hun wangedrag. Het is goed dat Halsema optreed, net als Groningen tegen Vindicat. Corpora zullen voor bepaalde mensen altijd hun aantrekkingskracht houden. Voor nogal wat studenten is het lidmaatschap van het Corps belangrijker dan de studie zelf.

1 Reactie
EenMening3
EenMening315 jun. 2023 - 19:13

optreedt

Sam V
Sam V15 jun. 2023 - 16:40

Wat een kul. Op basis waarvan wil ze dat doen? Elk aspirant-lid weet wat er gebeurt bij dit soort clubs. Het zijn geen domme naïeve mensen die hier lid van worden. Maar zelfs als je dat niet zou weten en je achteraf slachtoffer bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het wel of niet aangifte doen. Natuurlijk snap ik dat er een grote groepsdruk is om geen aangifte te doen. Maar dat groepsgevoel is precies ook hetgeen dat deze clubs aantrekkelijk maakt. Mevr. Halsema kan dan beter aandacht hebben voor de politiek. Afgelopen jaren enkele voorbeelden waar medewerkers van politieke partijen in een zeer onveilige omgeving verkeerden. Rapporten die daarover opgesteld zijn, worden door deze partijen ook niet openbaar gemaakt. Over de opvolging wordt zelfs helemaal niets bekend. Voor deze medewerkers gold dat ze helemaal niet konden weten dat de omgeving ook nadelige gevolgen kan hebben, die ze voor lief nemen, mede vanwege de latere waarschijnlijke grotere positieve gevolgen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-215 jun. 2023 - 22:54

@Sam "Elk aspirant-lid weet wat er gebeurt bij dit soort clubs." En als samenleving weet je dat ook. En daar mag je als samenleving de consequenties uit trekken.

Mathijsco
Mathijsco15 jun. 2023 - 16:13

Beste mevrouw Halsema, u moet niet met nieuwe maatregelen komen: u moet handhaven. Als er vrouwen sexueel misbruikt worden? Aangifte, direct de Politie erop af. Studenten mishandeld vernederd en ondergekotst? Huppa, aangifte en meteen de Politie erop af sturen. Alle slachtoffers aanraden -en ondersteunen met- hun zaak doorzetten binnen het strafrecht, en alle aangiftes bundelen en de gekwantificeerde cijfers doorzetten naar de Universiteiten. Dan is het heel snel gedaan met Knorremans en zijn studentendispuut.

6 Reacties
Hann63
Hann6316 jun. 2023 - 3:14

De politie er op sturen? Sorry wij zijn even druk met het administratieve gedeelte. Verder zij er collega's bezig met een verwarde man en enkele collega's hebben zich niet zo leuk gedragen en zijn op non-actief gesteld.

Mathijsco
Mathijsco16 jun. 2023 - 7:34

@ Hann, Dat geldt voor zo'n beetje alles bij de Politie tegenwoordig. En sowieso de gehele overheid. Kunnen zij ook weinig aan doen, aangezien een zekere gek in Den Haag heeft besloten besloten dat de door ons gefinancierde overheid voortaan een tierende en wantrouwende egoist moet zijn die zich terug gaat trekken en van zich af gaat bijten. Hoger doel? De staatskas gijzelen, plunderen en toebedelen aan zijn eigen inner circle. Het is de grootste roof uit de vaderlandse geschiedenis. Dat gezegd hebbende, er is altijd ruimte voor aangifte en zeker studenten zullen met een klein beetje hulp hun weg snel weten te vinden als ze toegang krijgen tot (hun) recht. Seksueel misbruik, mishandeling en geestelijke terreur zijn ernstig strafbare feiten waar hoge straffen op staan. Waarom zou knorremans een uitzondering op die regel moeten zijn?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen16 jun. 2023 - 12:57

U denkt dat het mogelijk is om aangifte tegen een studentencorps te doen? De waarschuwing is gericht aan het studentencorps dat vernedering, mishandeling en verkrachting mogelijk maakt. Bij een aangifte van bijvoorbeeld verkrachting zal een individu of meerdere individuen vervolgd kunnen worden, maar niét het studentencorps. Om die cultuur te veranderen staan de burgermeester en de universiteit een aantal sancties ter beschikking zoals het intrekken van subsidies en het intrekken van privileges die bestuursleden van studentencorpora hebben.

vdbemt
vdbemt16 jun. 2023 - 13:30

"Beste mevrouw Halsema, u moet niet met nieuwe maatregelen komen: u moet handhaven. Als er vrouwen sexueel misbruikt worden? Aangifte, direct de Politie erop af. ....etc." Die aangifte moet gedaan worden door de slachtoffers. En dan kan pas de politie erop af. Die slachtoffers zitten IN die cultuur. En die cultuur is dusdanig dat de moed om aangifte te doen niet snel aanwezig zal zijn. Halsema doet hier wat ze kan doen. Dat is dus alleen maar goed. Maar ja, Halsema en 'goed', dat past niet in jouw denkbeeld. Dus je komt met kritiek die de plank volledig misslaat.

VeganHarrie
VeganHarrie16 jun. 2023 - 14:55

De feuten schijnen tegenwoordig zware contracten te moeten ondertekenen voordat ze lid mogen worden. Mondje houden, en verboden buiten de eigen geschillencommissie aangifte te doen, dat soort werk, waarschijnlijk ook diverse juridisch onhoudbare bepalingen.

Norsemen
Norsemen19 jun. 2023 - 8:17

Dat met die contracten is al zeker de laatste 50 jaar zo.

Geer1
Geer115 jun. 2023 - 15:58

Het is noodzakelijk dat voor corpora dezelfde regels gaan gelden als voor pak em beet de discotheek. Het geweld in besloten organisaties geeft jongeren een serie vreselijke normen en waarden mee die niet meer stroken met de maatschappij.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen16 jun. 2023 - 8:45

"Het geweld in besloten organisaties geeft jongeren een serie vreselijke normen en waarden mee die niet meer stroken met de maatschappij" Haha

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 jun. 2023 - 15:57

Ze hebben ook hun eigen gewapende militie. Griezelig. https://nl.wikipedia.org/wiki/Studentenweerbaarheid

Nicolay2
Nicolay215 jun. 2023 - 15:36

Als dit tuig aan het werk gaat na hun studie kunnen dat je chirurg, burgemeester, minister, manager en zelfs je nieuwe minister president enz enz zijn.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 jun. 2023 - 16:02

Dus wat is jouw oplossing?

Nicolay2
Nicolay215 jun. 2023 - 19:55

IkHebAltijdGelijk 15 jun. 2023 - 18:02 “Dus wat is jouw oplossing?” Ik denk dat jij als liberaal beter niet kan horen hoe ik dit zou oplossen, maar gezien jou vraag ben ik benieuwd hoe jij als liberaal dit zou oplossen, want dit zijn de nieuwe liberalen waarvan ik weet dat de meesten van hen in de samenleving ook misbruik van hun macht zullen maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2023 - 7:01

Nicolay2 Rutte-Wiersma- de Bruijn?

Nicolay2
Nicolay216 jun. 2023 - 9:17

Minoes&tuin 16 jun. 2023 - 9:01 “Rutte-Wiersma- de Bruijn?” Ja wij weten wel wat dit voor Neoliberalen zijn, maar ik denk dat IHAG dat niet wil begrijpen.

Norsemen
Norsemen16 jun. 2023 - 9:33

@Nicolay IHAG een liberaal? Dat zullen mensen die wel liberaal zijn als een belediging zien.

Wimtel
Wimtel15 jun. 2023 - 15:35

Oh, het is maar dreigen. Op papier vindt men wel een manier om te zorgen dat het niet meer gebeurt. Vervolgens gaat men gewoon door op de oude voet, alleen wel met betere voorzorgen zodat het niet weer uitlekt.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 jun. 2023 - 14:30

Maar liepen ze ook met nepwapens op straat?

4 Reacties
Nicolay2
Nicolay215 jun. 2023 - 15:56

Wir sind Pabst 15 jun. 2023 - 16:30 “Maar liepen ze ook met nepwapens op straat?” Ik denk dat je dit even moet toelichten, of wat heb ik gemist in de terechte beschrijving van Femke Halsema over onze toekomstige belangrijke intelligente bestuurders enz, enz

Zandb
Zandb15 jun. 2023 - 17:51

Pabst Meestal niet. Ze maken gebruik van een auto met chauffeur!

MG1968-2
MG1968-216 jun. 2023 - 20:22

@Pabst Die tractoren kun je niet zien als nepwapens. Ingezet op de openbare weg zijn is daar niets neps aan. Integendeel.

LaBou
LaBou 16 jun. 2023 - 21:23

"Ik denk dat je dit even moet toelichten, of wat heb ik gemist in de terechte beschrijving van Femke Halsema over onze toekomstige belangrijke intelligente bestuurders enz, enz " Het is een verwijzing naar de zoon van Halsema. Die zaak heeft hier weliswaar niets mee van doen maar het is voor de neppaus wel een mooie stok om een gehate hond te slaan.

Vuurrood
Vuurrood15 jun. 2023 - 14:11

Niet dreigen maar eindelijk eens doen! Opheffen die studentencorpora!