Joop

FDF wordt een probleem voor BBB

  •    •  
17-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2544 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2023-05-17 at 17.11.03

Kee & Van Jole treffen elkaar op Gehaktdag, de populaire benaming voor de Verantwoordingsdag die ieder jaar wordt gehouden. De Algemene Rekenkamer rapporteert dan hoe het kabinet omspringt met de overheidsfinanciën. Kee vertelt glunderend dat het team van de Rekenkamer, met toch een beetje nerdy-imogo, de controlerende taak zeer serieus en doortastend oppakt. Zo zijn medewerkers over hekken van defensieterreinen geklommen om de beveiliging te testen. “In vier van de acht gevallen bleek die niet op orde dus dan heeft Ollongren (minister van Defensie) wel wat uit te leggen”. Van Jole constateert dat ze niets te vrezen heeft van de Kamer en dat de Gehaktdag, in weerwil van de naam, nooit gevolgen heeft.

Daarna praten ze over het Landbouwakkoord. Peter Kee vertelt dat de onderhandelingen zeer moeizaam verlopen. Van Jole is cynischer en merkt op dat het tot lastig verklaren van het proces ook een manier is om kritiek af te zwakken.

De boerenactiegroep FDF dreigt met harde acties. Volgens Van Jole is dat een probleem voor BBB. “Niet alle kiezers zitten op nieuwe protesten te wachten. Dat kan tot verdeeldheid in de partij gaan leiden.”

Tot slot praten de twee nog even over de Eerste Kamer. BBB is daar nog niet geïnstalleerd maar eist wel al controle over de agenda.

Bekijk de discussie via de site van NPO Radio 1 of luister naar de podcast. Of nog beter, abonneer je.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Jan Man
Jan Man18 mei 2023 - 15:42

Het ligt anders. BBB en FDF zijn allebei werktuigen van Big Agro. Van der Plas en van den Oever kunnen geen scheet laten zonder toestemming van Big Agro. Het doel van Big Agro is het in stand houden van onze grote bio-industrie. Het groot houden van BBB is minder belangrijk. Blijkbaar is de inschatting van Big Agro dat de FDF op dit moment meer oplevert dan de BBB, dus wordt van den Oever weer meer naar voren geschoven. Dat kan over een paar weken weer anders zijn. Big Agro zal inschatten dat het ene moment geweld en intimidatie meer oplevert, en het andere moment BBB-propaganda. Vergeet niet dat deze Agro-miljardairs keiharde lui zijn die hun geld hebben verdient door middel van gigantisch veel dierenleed.

Sonic2
Sonic218 mei 2023 - 13:52

Er is een grote kans dat we met BBB te maken krijgen met een soort tussengerecht. Van der Plas kon in maart natuurlijk winnen omdat Omtzigt niet mee deed. Zo simpel is het. Pieter Omtzigt is het grote probleem voor BBB. En van der Plas zelf. Die zich als een soort koningin presenteert sinds ze gewonnen heeft. En elke talkshow ongeveer opzoekt om haar verhaal ter berde te brengen

2 Reacties
badgast
badgast19 mei 2023 - 14:04

Natuurlijk gaat Kerrowlaijn alle talkshows af. 1. Ze is oud PR-dame. 2. ze heeft gezien hoe de talkshows Hero Brinkman populair maakten - tot het moment dat Hero dapper werd en dacht Blonde Geert te kunnen dicteren hoe de PVV gerund moest worden. Toen wat Geert klaar met Hero. Maar Kerrowlaijn is zelf al het baasje, dus die wordt niet opzij geduwd. Behalve misschien, zoals Jan suggereert, door Big Agro.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2023 - 10:31

vdPlas heeft ook duidelijk retorische talenten die vertegenwoordigers van andere partijen nog wel eens missen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout18 mei 2023 - 10:29

Het zou BBB bazin C.v/d P. in hoge mate siéren als ze publiekelijk áfstand zou nemen van het agressief-impulsieve deel van haar electoraat! De belanghebbende burgerachterban; en het betere deel van de boerengemeenschap, zijn gebaat bij bijlegging van het geschil, opdat het binnenkort niet verbijsterd moet beamen hoe hun Beweging wordt bedreigd met ontbinding wegens insubordinatie jegens het FDF opperbevel. Win-win!

1 Reactie
Ewout Pool
Ewout Pool18 mei 2023 - 17:41

Beste Hannes, Moeten GroenLinks en PvdD dan ook afstand nemen van extreme milieufanaten en dieractivisten uit haar electoraat? De SP van de op haar stemmende krakers? Denk van haar Turksfundamentalistische achterban? De SGP en CU van de christenextremisten? Dit is niet als jij-bak bedoeld maar als illustratie, en ik wil ook benadrukken dat ik weet dat het overgrote deel van deze achterbannen fatsoenlijke mensen zijn, maar ik denk dat elke partij haar extreme (voor die partij dan) kiezers heeft. Zelfs D66. Je kunt als partij niet controleren wie op je stemt, wat je wél kunt doen is als volksvertegenwoordiger je redelijk opstellen. Ik ben van mening dat mevrouw van der Plas dat aardig lukt.

Break on through
Break on through18 mei 2023 - 7:59

Het is waar, BBB gaat nog enorm uit elkaar vallen. Het begint inderdaad bij Farmers Defence Force. BBB komt veel en veel té radicaal over. Van der Plas kan weinig aan het uiteenvallen van BBB doen. Hoeveel geld de financiers er ook tegen aan gooien. Maar goed, laat BBB maar lekker uit elkaar vallen. Tijd voor een nieuwe Messias.... We zijn hard op weg naar iedere maand een nieuwe onheilsprofeet, zie onze historie....

Roep en Toeter
Roep en Toeter17 mei 2023 - 21:18

''De boerenactiegroep FDF dreigt met harde acties. Volgens Van Jole is dat een probleem voor BBB.'' Hoezo? Dat boeren actie voeren tegen de stikstofplannen van Rutte4 die het voortbestaan van hun bedrijven bedreigen is een probleem dat in de eerste plaats door Rutte4 opgelost moet worden. En dan maar hopen dat ze bij machte zijn de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben alsnog tot een goed einde te brengen en zo niet dan is dat dus een heel grote rechtse miskleun van VVD/D66/CDA/CU en gedogers met verstrekkende gevolgen voor Nederland. Mogelijk kan BBB als nieuwkomer een oplossing bieden. Maar het is natuurlijk niet hun taak om kost wat kost de rotzooi van Rutte/Kaag c.s. op te ruimen. Ook al proberen populisten die Zwarte Piet wel aan BBB toe te spelen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr18 mei 2023 - 12:30

Eens! Het ontgaat de meesten dat er BBB staat, dat betekent niet alleen de boer, maar ook de burger wordt bewogen! Dat is een essentieel verschil. De poging om de grote groep te reduceren tot de kleine groep is typisch verdeel en heers tactiek! Ik denk, dat de nuchtere Hollander daar te slim voor is. Op een zeker moment is men het schelden beu. Ze worden uitgescholden en mogen zelf vooral helemaal niets!

Mathijsco
Mathijsco17 mei 2023 - 18:03

'BBB is daar nog niet geïnstalleerd, maar eist al wel controle over de agenda'. Das erg vlug inderdaad. Ze hebben er in ieder geval zin in, en dat is ook wel een klein beetje terecht als je zo unaniem gewonnen hebt. Ik ben persoonlijk erg benieuwd hoe ze invulling gaan geven aan hun taken.

3 Reacties
Sonic2
Sonic218 mei 2023 - 13:45

BBB is de grootste minderheid geworden. Dat is heel wat anders als unaniem winnen. Het is terecht dat de grootste partij in alle provincies het voortouw krijgt en dat is gebeurd. Beetje dictatoriaal idee hebben veel mensen hier. Dat was 4 jaar geleden ook al zo. Toen Forum schreeuwers met hun 14 procent voor de rest van Nederland wilde uitmaken dat nu het woord aan "rechts" was. BBB heeft in bijna alle provincies 3 of meer partijen nodig .Dus unaniem winnen is onzin.

oproerkraaier
oproerkraaier18 mei 2023 - 16:34

"BBB heeft in bijna alle provincies 3 of meer partijen nodig .Dus unaniem winnen is onzin. " Mathijs praat naar de door hem gewenste uitkomst toe zoals gewoonlijk.

badgast
badgast19 mei 2023 - 14:06

Wat is in vredesnaam "unaniem winnen"?

KritischKijken
KritischKijken17 mei 2023 - 15:41

....met de veronderstelling dat BBB haar oren laat hangen naar FDF? Daar is mevr Plas veel te handig voor. Helaas, wens en vader vd gedachte komen niet samen hoe graag FvJ dit misschien zou zien uitkomen..

2 Reacties
Andreas4
Andreas417 mei 2023 - 18:36

Als Van der Plas de terreuracties van FDF ook niet afkeurt of bekritiseert, dan heeft ze alsnog een probleem, aangezien veel van haar achterban FDF en BBB op 1 lijn zet/ziet.

Zandb
Zandb18 mei 2023 - 6:51

Kijken Wie z'n oren niet laat hangen naar de de wensen van FDf, kan zich opmaken voor een zuidooster storm, wat die politiek correcte (laffe) Van Den Oever daar ook mee mag bedoelen. En natuurlijk zal een verstandige BBB haar achterban dan verloochenen. Toch?