Joop

Farmers Defence Force blijft achter vergelijking met jodenvervolging staan

  •    •  
15-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
markvandenoever
Farmers Defence Force (FDF) neemt geen afstand van de uitspraken van voorman Mark van den Oever. Die vergeleek de situatie van de Nederlandse boeren met die van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij sprak over het ‘deporteren’ van boeren, en waarschuwde: “75 Jaar geleden hebben we gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt.”
In plaats van de uitspraken van Van den Oever te verwerpen, ‘betreurt’ FDF het dat er mensen zijn die zich door de onsmakelijke vergelijking gekwetst voelen, meldt de NOS. In een verklaring laten de geradicaliseerde boeren weten dat ze achter de uitspraken van hun voorman blijven staan. “Wij zijn van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen.”
Gematigde boeren zijn aanmerkelijk minder enthousiast over de retoriek van Van den Oever. “Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten”, vindt LTO-voorzitter Marc Calon.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 dec. 2019 - 10:17

Waar doen die zwarte shirts en dat banale logo van FDF nogal weer aan denken..? Dat de FDF bestaat uit intens dom en achterlijk volk is inmiddels wel duidelijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 dec. 2019 - 15:32

Hoe ironisch zijn deze uitspraken van de boeren. De grootste aanhang van de NSB vond je onder de boeren.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 dec. 2019 - 16:52

En staan ze te klappen als de Duitsers woensdag opnieuw ons land binnenvallen.

Andy JPL
Andy JPL16 dec. 2019 - 13:15

Toch wel vervelend als Links met haar eigen retoriek wordt geconfronteerd. aan de kant van Mark van den Oever zouden we eigenlijk niet zoveel aandacht moeten geven aan wat hij zegt, maar waarom zegt hij dat? Hoe komt het dat hij zich zo voelt? Hoe kan het nu dat iemand die zich elke keer opnieuw in de schulden moet steken om aan de steeds veranderenden eisen te voldoen en er nu achterkomt dat de hufters die hij voedt dit helemaal niet begrijpen en hem het liefst weg willen hebben?

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 dec. 2019 - 17:19

Daar ben je ondernemer voor. Als je daar moeite mee hebt moet je een ander beroep kiezen. Niet de samenleving de schuld geven die al decennia opdraait voor de onkunde van agrariers om een fatsoenlijk bedrijf op te zetten. Nu de samenleving voor die miljarden aan steun iets terugvraagt geven ze niet thuis. Veel boerenzonen kregen het bedrijf in de schoot geworpen maar bleken stuntelaars die keer op keer de verkeerde beslissingen namen en tenslotte hun huid verkochten aan marktpartijen en banken die hun vee en hun boerderij graag als onderpand namen. Het is hun eigen onvermogen en hun zucht naar rijkdom die hen nu parten speelt. Jarenlang bedonderden ze de zaak nu krijgen ze de rekening voor hn onkunde.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2019 - 22:09

@Martinvander Linde U toont zich een goed leerling van DaanDouwens maar ik reageer op uw bewering dat je de grootste aanhang van de NSB onder de boeren vond. Dat zegt u om (actievoerende)boeren in een kwade reuk te brengen maar is het ook waar? Nee dus. Ik citeer uit het onderzoek De electorale steun voor de Nationaal Socialistische Beweging in 1935 en 1939 van Henk Flap en Peter Tammes dat hier on line te lezen is: "De gedachte achter de hypothese over stedelijkheid is dat op het platteland het verzet tegen kapitalisme en andere vormen van modernisering sterker was en de mensen in de armen van de NSB dreef. In de NSB-ideologie en deels ook in de organisatie (die was bijvoorbeeld buurtgericht) bestond er een nadruk op agrarische romantiek, op een hele gemeenschap. Passchier en Van der Wusten weerlegden het idee dat de NSB vooral sterk was op het platteland (1979: 264- 265). De Jong (1969-1991: deel 1, 313) schreef al dat de NSB meer leden had in de grote steden. Passchier en Van der Wusten vonden dat de NSB meer stemmen kreeg in verstedelijkte gebieden, gemeten als het percentage personen werkzaam buiten de agrarische sector. Zelf suggereren Passchier en Van Wusten dat de NSB vooral zou groeien in gemeenten met veel welgestelden, de sociaal-economische groep waartoe de initiatiefnemers van de NSB en eerste aanhangers behoorden. Deze waren vooral te vinden in de steden in het Westen en hun randgemeenten. Passchier (1987) liet in een analyse van de aanhang van de NSB in de Amsterdamse wijken in 1935 zien dat deze aanhang aanmerkelijk groter was in de wijken met veel welgestelden. Volgens Kitschelt (1995) hebben welgestelden een voorkeur voor rechts-nati- onalistische partijen uit angst om hun welstand te verliezen en onwil om te delen. Hij noemt dat ‘welfare chauvinism’ (zie ook Coffé, Heyndels & Vermeir, 2007: 144). De resultaten van hun tabellenanalyse tonen verder dat de genoemde oorzaken elkaar soms hebben versterkt of verzwakt. Zo blijkt de steun voor de NSB op te lopen met de werkloosheid, maar minder sterk in gemeenten met veel welgestelde inwoners. Passchier en Van der Wusten toonden aan dat verzuiling inderdaad bescherming bood tegen binnendringen van de NSB. Verzuiling bood een dergelijke bescherming vooral op het platteland. " Dus gaat u zich nu schamen om uw kwaadsprekerij?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 dec. 2019 - 13:32

Frans, Nee ik ga me niet schamen. Het bevestigt wat ik beweerde. Natuurlijk waren er absoluut gezien in de steden meer aanhangers, vooral onder de middenstand. Maar relatief gezien waren veel kleine boeren zeker in het schaars bewoonde buitengebied de grootste aanhangers. Sla Wikipedia er maar op na. Veel boerenzonen gingen dan ook graag in Duitsland werken. Arbeitseinsatz zonder dwang, gewoon uit overtuiging. In kamp Vught werden aan het eind van de oorlog veel van die NSB boerengezinnen vastgezet. De ouders werden uit de ouderlijke macht gezet, hun kinderen werden in opvanggezinnen gezet. Opvallend is dat veel zonen van NSB boeren die terug kwamen van de Arbeitseinsatz uit Duitsland door het plaatselijke verzet werden opgevangen om te voorkomen dat ook zij naar Vught gingen. Veel van hen melden zich daarna met valse papieren bij het leger om dienst te nemen in in de oorlog in Nederlands Indië. Om maar zo ver mogelijk weg te zijn van Nederland waar zij kans liepen alsnog de gevangenis in te gaan. Het is niet mijn opzet boeren zwart te maken, maar het is heel ironisch, zeg maar gerust heel pervers, dat FDF zich opwerpt als beschermers van Nederland terwijl veel boeren in de oorlog gewoon fout waren. In de hongerwinter moesten Joden met juwelen betalen om een paar aardappels te krijgen. Van Joodse onderduikers is bekend dat zij werden aangeven door de boeren zodra ze geen kostbare huisraad meer konden leveren als tegenprestatie voor het onderduiken. Bovendien waren boeren vaste leveranciers van de Duitse troepen. Ik kreeg deze verhalen zo'n 30 jaar geleden te horen van een Friese boer die zich er niet voor schaamde. Je moest tenslotte toch geld verdienen. Het zijn zwarte bladzijden uit onze recente geschiedenis die veel zeggen hoe boeren dachten. Maar die we liever niet willen zien. Lees hoe Max Pam er vandaag in de Volkskrant over te keer gaat: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bauernfuhrer-mark-van-den-oever-und-sein-hungerplan~bbc1927b/?fbclid=IwAR2-HF57YDK35v8pV-JBjJZLx9R5aZ39nragRL06zUJC_BdqReCKBb1I8uE&referer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 dec. 2019 - 19:27

@ MartinvanderLinde Ik had beter moeten weten maar volgende keer beter. Ik geef u een wetenschappelijke bron waaruit u zou kunnen concluderen dat uw bewering dat er onder de boeren relatief meer NSB-leden voorkomen onwaar is. U neemt er niet eens kennis van en u gaat maar door met uw oncontroleerbare vanhorenzeggen beweringen. Het gaat er mij niet om of er onder boeren NSB-ers voorkwamen, dat is een feit. Wat u probeert te doen is dit feit zo proberen te framen dat de protesterende boeren van nu dat nagedragen moet worden. Het is juist wel uw opzet om boeren zwart te maken. Blaming the farmer. U lijkt wel op zo'n PVV-er. Die haalt er ook altijd van alles bij om aan te tonen dat moslims niet kunnen deugen.

Katootje2
Katootje216 dec. 2019 - 11:44

I am Legion; "Ik ben zeer gekant tegen het abjecte gelijkstellen, wat iets anders is dan vergelijken, met de Holocaust, de concentratiekampen van de nazi’s, e.d." Maar er is natuurlijk geen enkele bezwaar tegen om actievoerders gelijk te stellen aan ongedierte waar je harde maatregelen tegen moet nemen. Welke harde maatregelen? Ontluizen?

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat16 dec. 2019 - 7:46

Misplaatste en domme vergelijking inderdaad, maar uit alle reacties van links begrijp ik dat links denkt het monopolie te hebben op het maken van deze vergelijking?

frankie48
frankie4816 dec. 2019 - 7:43

Als ik hem zou zijn geweest, zou ik voordat ik vergelijkingen zou gaan maken, eerst eens wat aan mijn leesvaardigheid gaan werken!

Becausky
Becausky16 dec. 2019 - 1:43

Wat is een Godwin?

JanB2
JanB216 dec. 2019 - 0:19

Ze vergissen zich deerlijk. En ze hebben heen benul hoeveel mazzel dat inhoudelijk voor ze betekent. Destijds zat deze hele club namelijk al lang in een concentratiekamp om er vervolgens alleen nog via de schoorsteen uit te komen. Stelletje idioten!

Marin Cielo
Marin Cielo15 dec. 2019 - 21:59

Het is wel zo dat in bepaalde kringen de boer wel degelijk als een maatschappelijk probleem wordt weggezet en er om vervolging van wordt geroepen. Maar geen mens met een goed verstand ziet dan een link met de Jodenvervolging. Ik vond het getuigen van onmetelijke stupiditeit, iets wat je normaliter alleen uit onmacht bij bepaalde politici ziet opduiken. Maar goed, ik denk dat de massa pas echt pissig wordt als ze niet op vakantie kunnen door een trekker op de landingsbaan.

johannn2
johannn215 dec. 2019 - 18:47

De Farmers Defence Force doet wat al vanaf het begin duidelijk was dat ze zou doen: haar eigen graf graven. Ze is in een rap tempo de goodwill die ze oorspronkelijk kreeg aan het afbreken. De samenstellende bonden doen er goed aan om hun positie te heroverwegen en een eigen weg te kiezen; alleen of - beter - in een nieuw verband. .

1 Reactie
Phil2
Phil216 dec. 2019 - 5:56

Meer mensen die vinden, en ik weet het klinkt paradoxaal, maf zelfs, dat er een Blut und Boden smaakje zit aan het beeld dat FDF neerzet van de boer die met z'n poten in Gods akkers ploetert en alleen daarom meer recht van spreken heeft? En dan de vergelijking met de Joden vervolging maken... Hij kon bijna van Baudet vandaan komen, ware het niet dat deze waarschijnlijk een closet Holocaust ontkenner is.

Abma
Abma15 dec. 2019 - 18:10

Ook Opmerkingen van deze domme man richting mensen waar deze meneer het niet mee eens is, zijn zoo.. fout. Hij noemt hen ........Salafisten dit komt uit de vocabulaire van Wilders. Hij is dus duidelijk een aanhanger van deze politicus met verborgen agenda.

Lucas2000
Lucas200015 dec. 2019 - 15:49

Betreuren maar geen excuses, dat kan niet. Of je betreurt het en biedt je excuses aan of je houdt je mond.

I am Legion
I am Legion15 dec. 2019 - 15:46

Ik ben zeer gekant tegen het abjecte gelijkstellen, wat iets anders is dan vergelijken, met de Holocaust, de concentratiekampen van de nazi’s, e.d. Ik krijg ook een smerige smaak in mijn mond om daar, wanneer het gebeurt, daar selectief verontwaardigd over te zijn afhankelijk van politiek opportunistisme. Deze boeren-actiegroep en vooral hun leider, die hier verantwoordelijk is, zijn ten volle te veroordelen voor dit abjecte gelijkstellen aan hun situatie. Een excuus van hen als dat ze er niemand mee hebben willen kwetsen zonder het terug te nemen maakt het er zeker niet beter op. Maar ditzelfde gelijkstellen aan de Holocaust, de concentratiekampen van de nazi’s, e.d kent een lange traditie vanuit diverse activistische groepen en hun representanten t.a.v. verschillende kwesties wat dus zeker niet minder abject is. Er zijn steeds opnieuw, niet zelden linkse activisten en groeperingen, die dergelijk gelijkstellen om het minste plegen. In het verlengde daarvan wordt door de zelfden jan en alleman die hen om vaak het geringste al niet aanstaat gelijkgesteld aan fascisten en nazi’s. Het misbruik van de Holocaust is weinig meer dan een vorm van de Godwin. En nog erger: Dierenrechtenactivisten die de omgang met kippen, runderen, en varkens voor de vleesconsumptie gelijkstellen aan de Holocaust zijn er legio. Roos Vonk, hier een podium hebbend, is een goed voorbeeld. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/21/bioindustrie-vergelijken-met-de-holocaust-is-niet-zo-raar-12616148-a1570596 Maar ook dierenrechtenorganisatie PETA met de campagne “Holocaust on your plate” is een stuitend voorbeeld van dergelijk gelijkstellen. Bij een bijbehorende expositie werden foto’s van de vernietigingskampen van de nazi’s tentoongesteld naast foto’s van de bio-industrie.

9 Reacties
MG1968
MG196815 dec. 2019 - 16:07

Wat wil je nu zeggen Legion? Dat Mark gelijk stelt en niet vergelijkt? Dat links gelijk stelt en niet vergelijkt? Dat mark inderdaad gelijk stelt en je vergelijkingen niet op inhoud kunt pareren en dus maar maar deze reactie van mark gelijk stelt aan de vergelijkingen? Of komt deze reactie van Mark uit eerst onverdachte hoek en heb je er moeite mee deze onverholen, zonder 'hullie' te veroordelen? En nu we het er toch over hebben? Waarom roep je niet dat mark wel heel erg makkelijk in de slachtofferrol gaat zitten? Zou namelijk in wel in lijn zijn met wat je normaal roept.

Katootje2
Katootje215 dec. 2019 - 16:10

Het grote voordeel is natuurlijk wel dat je alles kunt zeggen, zolang je het woord "holocaust" maar niet in de mond neemt. Zonder vernietigingskampen is het geen fascisme, roepen alle fascisten om het hardste.

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2019 - 16:35

@ I am Legion Jij schrijft: Ik ben zeer gekant tegen het abjecte gelijkstellen, wat iets anders is dan vergelijken, met de Holocaust, de concentratiekampen van de nazi’s, e.d. Nee dat ben je niet. Dat ben je namelijk in deze reactie aan het verdedigen. En je schrijft: Er zijn steeds opnieuw, niet zelden linkse activisten en groeperingen, die dergelijk gelijkstellen om het minste plegen. Vonk vergelijkt de manier waarop de boeren en bio-industrie omgaan met dieren met joden. Namelijk het grootschalig zonder respect doden. Roos Vonk heeft niet beweert dat zij zelf slachtoffer was van nazi praktijken. De boeren zouden in dit verband kunnen klagen over hun rol als dader. Maar zeker niet zichzelf tot slachtoffer uitroepen. En ook de dierenrechten organisatie PETA roept zich zelf niet uit tot slachtoffer. En dat doen de boeren wel. Het is niet voor niets dat de geradicaliseerde boeren steun krijgen van extreem rechts. Ook de boeren dragen de extreem rechtse opvattingen uit. Maar zowel de boeren als zullen toch met een beter verhaal moet komen. Dit is echt onzin.

Becausky
Becausky15 dec. 2019 - 16:40

en je beweert dat er in de gevallen die je aanhaalt, geen verontwaardigde reacties waren? Dus uiteindelijk toch weer "Links" als grote boosdoener? ( zoals Thierry Baudet beweerd heeft dat het het fascisme in oorsprong een "linkse beweging " was ) Mijn lekker provocerende stelling : Behandel veeboeren zoals ze zelf hun vee behandelen

LaBou
LaBou 15 dec. 2019 - 17:12

Eerst een paar alinea's om het te verwerpen en vervolgens 5 alinea's om aan te geven "maar hullie doen het ook elke keer". Conclusie, die laatste alinea's zijn je echte mening, de eerste dienen alleen ter camouflage.

johannn2
johannn215 dec. 2019 - 18:35

I am Legion, Uiteraard ligt dit uiterst gevoelig. Ik beperk me tot de door jou aangehaalde vergelijking van Roos Vonk. Roos Vonk maakt een vergelijking. Ze doet dat rationeel, overwogen, beredeneerd, genuanceerd. Het is daarom geen "Godwinnetje" in de zin zoals Godwin het bedoelt en later nog eens nader toelichtte. Als dit verschrikkelijke verleden per definitie nergens mee te vergelijken is, nergens mee vergeleken mag worden, dan kunnen we er ook geen lessen uit leren. En als we er geen lessen uit kunnen leren, dan zijn die mensen eens te meer voor niets gestorven. Als je de mensen beschouwt als éen van de vormen van dierlijk leven (in tegenstelling tot wat de drie grote monotheïstische godsdiensten doen, die de dieren en de mens als apart geschapen zien), dan is die stap redelijkerwijs te rechtvaardigen. .

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2019 - 10:07

@johann Toch gaf Roos Vonk toe dat ze die beredeneerde, genuanceerde, overwogen, rationele opmerking over de joden beter niet had kunnen maken: niet handig. Maar zoals u aangeeft, als je de mensen en dieren op een lijn stelt, is het te rechtvaardigen. Niet moeilijk te voorspellen als later niemand meer weet wie Mark van den Oever is het dierenholocastisme nog welig tiert.Dat kun je gerust overlaten aan Floris van den Berg. Maar zo'n varkensboer die het heeft over boeren als zondebokken, net als de Joden toen in Duitsland, nee dat kan echt niet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2019 - 10:08

@johann Toch gaf Roos Vonk toe dat ze die beredeneerde, genuanceerde, overwogen, rationele opmerking over de joden beter niet had kunnen maken: niet handig. Maar zoals u aangeeft, als je de mensen en dieren op een lijn stelt, is het te rechtvaardigen. Niet moeilijk te voorspellen als later niemand meer weet wie Mark van den Oever is het dierenholocastisme nog welig tiert.Dat kun je gerust overlaten aan Floris van den Berg. Maar zo'n activistische varkensboer die het heeft over boeren als zondebokken, net als de Joden toen in Duitsland, nee dat kan echt niet. Quod licet Iovi non licet bovi.

Andy JPL
Andy JPL16 dec. 2019 - 13:18

@Katootje, dus dat geldt dan nu ook? Iedereen die het dus niet met Mark eens is, is een fascist omdat er geen concentratie kampen zijn? Mooi, dat is dan duidelijk.

Phil2
Phil215 dec. 2019 - 15:11

Boeren verspelen goodwill, simple as that. Wat een arrogantie om hun economisch ongemak te vergelijken met wat de Joden is aangedaan. En dan ook nog niks terugnemen. Bah!

Gefaald
Gefaald15 dec. 2019 - 13:27

De Joden balen terecht. Ze worden met boeren vergeleken, en ook met de dieren van de boeren.

1 Reactie
johannn2
johannn215 dec. 2019 - 18:49

Gefaald, Várkensboeren nog wel. .

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 dec. 2019 - 13:02

De boeren hebben eindelijk hun Godwin. Het duurde even, het eerder opgediste verhaal van de hongerwinter was blijkbaar niet overtuigend genoeg. Het liet alleen de goede kant van de boeren zien, niet de zielige. En het zielige, het slachtoffergedrag is wat in rechtse kringen het meest aanspreekt. Die aangeboren verongelijktheid, of het nu waar is of niet, maakt allemaal niet uit, een frame is een frame. En net als het hongerwinterverhaal klopt ook de zielige versie niet. Net zo min dat er zo weinig over bekend is dat veel Joden moesten betalen om ondergedoken te kunnen blijven. Het waren meestal rijke familieleden die hun huisraad als onderpand gaven om anderen de oorlog door te laten te komen. Het werd gezien als schadeloosstelling voor de arme boer. Dat boeren zo welvarend uit de oorlog tevoorschijn kwamen had nog een oorzaak want het hongerwinterverhaal is nog driester. Veel boeren verdienden goud geld in de oorlog. Niet alleen waren zij hofleverancier van de Duitse troepen, als in de hongerwinter een stadjer om eten kwam bedelen, werd hem eerst om geld gevraagd. Geen geld, geen eten. Dat waren de boeren in de oorlog. Niet allemaal natuurlijk, alleen de F side, het FDF deel van de boeren.

4Vier!
4Vier!15 dec. 2019 - 12:37

Dat je een keer geëmotioneerd een domme uitspraak doet die in geen geval aansluit op de werkelijkheid, is tot daar aan toe; maar dat je ‘m blijft herhalen, dat niet.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2019 - 17:28

daar ben ik wel mee eens al was het al meteen oerdom

Proletarier
Proletarier15 dec. 2019 - 12:31

Hahaha wat een pannenkoek! Heeft duidelijk niet opgelet bij geschiedenis. Geef 1 voorbeeld van een boer die vergast is laat staan 6 miljoen. Deze hele club heeft nul legitimiteit als het geleid wordt door zo’n flapdrol.

4 Reacties
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos15 dec. 2019 - 13:03

Vergassen? Dat is zo 40s. D'66 en Groen Links zijn zo geobsedeerd door hun haat jegens de agrarische sector dat de scheiding der machten maar even moet wijken. De regering, rechterlijjke macht en de Raad van State stemmen overduidelijk af hoe de agrarische sector zo goedkoop, grondig en effectief mogelijk kapot gemaakt kan worden. Bestaande vergunningen en rechten worden zonder compensatie verstremgt of ingetrokken. De D66 rechter doet niets en de D'66 voorzitter van de Raad van State komt met een D'66 verhaal over maatschappelijke belamgen. Wanneer er gepraat wordt over vergiedingen dan komt het verhaal over ondernemersrisico. Een wispelturige overheid als ondernemersrisico? Dat is iets voor een bananenrepubliek. Toch niet voor de gastheer van het Internationaal Gerechtshof? Zo worden de agrariers opgejaagd en financieel en geestelijk kapotgemaakt. Niet op basis van cijfers, maar uit blinde haat. Waar kennen we die blinde haat en vernitigingsdrang jegens een bepaalde bevolkingsgroep ook alweer van? Toch iets om over na te denken...

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 dec. 2019 - 15:32

@Lowieke Waar kennen we die blinde haat en vernitigingsdrang jegens een bepaalde bevolkingsgroep ook alweer van? FvD, PVV hebben het pad gebaand om in het openbaar te haten, dat is waar. je constateert een echt probleem, dank daarvoor, maar liever zie ik dan ook een tip over hoe we dat haten de kop in kunnen drukken.

johannn2
johannn215 dec. 2019 - 19:12

Lowieke de Vos, FDF-er ? . Ik begrijp best, dat de boeren zich in het nauw gedreven voelen. Ik zou niet graag in hun situatie verkeren. Het is in meerdere opzichten een existentiële crisis voor hen; heel aangrijpend. Ik denk, dat de reikwijdte daarvan nog lang niet tot de meeste mensen doordringt. In dat opzicht is de eigen haat, die je hier uit, misschien nog functioneel. Die is zó authentiek, dat het buitenstaanders aan het denken kan zetten. Dat gaat in ieder geval voor míj op. Het doet me beseffen, hoe hoog het moet zitten. Dat besefte ik tot voor kort niet. Het is mij juist daardoor duidelijk geworden hoe hoog de nood is. Maar het zal ook velen tegen je opzetten. Jullie moeten oppassen, dat je geen oorlog tegen de bevolking gaat voeren. dan verlies je alle oorspronkelijke sympathie. Dan krijg je heel Nederland tegen je. De kracht van het nieuwe en stoere van de tracker optochten is er inmiddels grotendeels vanaf. Doe inspiratie op in de buitenlanden, bijvoorbeeld Frankrijk. Jullie zouden grond en mest kunnen storten voor provinciehuizen, enzovoort. Kom met iets nieuws, dat even des boers is als die trackers, dat de burgers ook aanspreekt. Herwin de sympathie nu het nog kan. .

johannn2
johannn215 dec. 2019 - 19:15

Lowieke, aanvulling maar kom nooit meer met zinnen als: " Waar kennen we die blinde haat en vernitigingsdrang jegens een bepaalde bevolkingsgroep ook alweer van? Toch iets om over na te denken…" Laat de holocaust erbuiten. .

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 dec. 2019 - 12:28

Domme uitspraak, wat de goodwill geen goed doet Maar de selectieve verontwaardiging is weer groot. Ik heb dames in Burka zichzelf zien vergelijken met de Joden, geen enkel item over gezien. Baudet en consorten mogen gewoon voor nazi's worden uitgemaakt, geen probleem. Groen Links aanhangers worden Stalinisten genoemd, geen ophef over. Nu gaat een boer zijn boekje te buiten en men spreekt schande. Van waar die dubbele moraal? Iets zegt mij omdat de overheid de boeren daadwerkelijk weg wil hebben.

5 Reacties
MG1968
MG196815 dec. 2019 - 13:31

"Nu gaat een boer zijn boekje te buiten en men spreekt schande. Van waar die dubbele moraal?" Het is geen gewone boer. Hij noemt zich representant. Dan is het wel wat anders toch? Ik had zo maar verwacht dat ook de gerepresenteerden en de aanhang hier vol op zouden reageren in plaats van het downplayen. Wat gezien ik hieronder lees ook voor het merendeel inderdaad gebeurd. Als ik Mark van de Oever was zou ik niet meer verder gaan met dit Corbyntje. Je hebt de beeldvorming tegen je en in marks geval is dat in elk geval terecht.

madbako
madbako15 dec. 2019 - 13:41

Hullie ook, hullie ook....Jankerd

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 14:03

Waaruit blijkt dat de overheid de boeren weg hebben? U praat boer Koekoek na. En wat heeft dat te maken met die holocaustvergelijking van Mark van de Oever? Dat is een activist en die doen wel meer onsmakelijke en onterechte uitspraken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 dec. 2019 - 14:10

@frans Als u niet denkt dat de overheid de boeren weg wil hebben, bent u of schromelijk naïef of heel dom. Kies maar. Kan het niet anders brengen dan dit.

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 dec. 2019 - 15:02

@mg Een andere leider zoeken is inderdaad geen slecht idee, deze berokkend meer schade dan hij goed doet. Eens. En volgens mij zijn de meeste reacties, niet alleen hier, terecht negatief over deze opmerking. Maar tot nu toe gaat niemand in op wat ik eerder schets, waarom nu wel alom verontwaardiging? Nou niemand, ik lieg een beetje, Madbako heeft een inhoudelijke sterke reactie. Maar daar ben ik niet anders van gewend.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 12:24

Die boeren gebruiken de holocaust zoals ook de animal rightsactivisten dat al jaren doen. Ingrid Newkirk, the voorzitter van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), zei eens in een campagne "Six million Jews died in concentration camps, but six billion broiler chickens will die this year in slaughterhouses. "Newkirk bood excuses aan voor de pijn die de campagne (holocaust on your plate) die het bij sommigen had veroorzaakt maar niet voor het doel daarvan. Two can play that game.

11 Reacties
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins315 dec. 2019 - 12:27

Maar dieren in de bioindustrie worden toch massaal opgesloten en vergast met Co2? Ik heb nog geen opgesloten boer gezien (helaas, want een groot aantal zijn asociale relschoppers in in de bak horen), en ook geen vergaste boer.

Dehnus
Dehnus15 dec. 2019 - 12:36

Tuurlijk jongen, die laatste bood wel excuses aan, maar het is nog steeds hun schuld dat jouw fascistje een klootzak is. Weer typisch Nederlands: het is nooit mijn schuld altijd die van de ander! Verder zijn radicale veganisten ook niet zo populair (binnen groene kringen ook niet) dus radicale herenboertjes ook niet. Ook is er een overlap tussen fascist herenboertjes/NAZIs en radicale veganistische denk partronen.En nee dan heb ik het niet over veganisten die gewoon geen dier producten gebruiken, ik heb het hier over politieke idioten die de "grote Fuhrer" en zijn vrindjes na willen doen.

Jaap1002
Jaap100215 dec. 2019 - 12:57

Frans Akkermans Als u opgelet heeft bij Lubach een paar weken terug, dan is het duidelijk dat bijvoorbeeld varkens afgevoerd worden naar 'vernietigingskampen' welke we slachthuizen noemen. Ook het transport heeft plaats onder beestachtige omstandigheden welke gewoon doorgaat bij tropische temperaturen. Daar is een vergelijking met de Holocaust dus weer wél op zijn plaats. En als we de vergelijking dan toch moeten doortrekken dan zijn boeren meer de kampbeulen dan de slachtoffers. Dat FDF leeft dus in een volstrekt omgekeerde wereld. En dat maken ze ironisch genoeg zelf duidelijk met deze absurde vergelijking. Vandaar dat ik deze actie van FDF ook toe juich. Wie het nu niet ziet, die gaat het nooit meer zien!

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 13:35

"Two can play that game." Doe dat. Of.. toch maar niet... Want hoewel ik er helemaal niets op tegen heb dat de beeldvorming (nog meer) in negatieve zin opschuift voor de boeren, vind ik dat toch nogal vervelend dat dat over de hoofden van andere groepen gaat. En ergens weet ik ook wel dat de positie van de boeren sowieso onhoudbaar is, daar zijn dit soort chicanes helemaal niet voor nodig.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 14:15

@Pumpkins De Joden werden vergast met Zyklon B, een pesticide. CO2 doodt niet, ook geen slachtvee. De Joden werden vernietigd omdat ze gehaat werden. Slachtvee wordt niet uit haat geslacht. Wat onkunde, lompheid en historisch besef betreft zou u Den Over een hand kunnen geven. En lees eens wat over de deportatie van de (boeren)bevolking van het dorp Putten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 15:16

@Bidet Ik stelde een vraag of bent u een complotdenker zoals Lowieke de Vos?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 15:21

@Jaap100 Nee ik heb Lubach niet gezien, geen behoefte aan, en ja ik weet dat varkens in slachthuizen belanden en de Joden kwamen in Vernichtungslager. Alleen dwazen stellen dat varkens geslacht worden omdat we ze haten.

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 16:01

"Alleen dwazen stellen dat varkens geslacht worden omdat we ze haten" jij was degene die afsloot met 'two can play that game' en door het ontbreken van enige afkeur van het gebruik van de boeren terwijl je de ander duid kan ik niet anders dan er van uitgaan dat je het 'play' van Mark van den Oever goedpraat, legitimeert en logisch vind. Als je dan verwijst naar het verschil tussen het één en het ander doet dit op zijn minst onoprecht aan (de vergelijking was immers voor jou wél een geldige in je eerste reactie) en maakt daarin ook nog eens een vreemde aanname. In jou aanname is het ontbreken van haat gelijk aan het ontbreken van 'fout zijn'. Er zijn genoeg wel geldige argumenten en verschillen maar deze vind ik op zijn minst zwak. Durfde je het argument mens-dier niet aan?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 18:52

@MG1968 Ik heb een en andermaal hier opgeschreven dat ik van FDF weinig moet hebben. Ook dat ik het ongepast vindt als wie dan ook in discussies over dierenwelzijn de holocaust erbij haalt. Maar ik ga niet mee in dat hypocriete boeren bashen en het meten met twee maten dat hier volop gebeurt. En nee, ik vind dieren niet gelijkwaardig aan mensen.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins316 dec. 2019 - 1:02

FransAkkermans1947 Dus volgens jouw zijn die Co2 gaskamers er om die beesten levend te maken ????? Jeejte over detailszeiken gesproken Het maakt toch geen bal uit welk gas gebruikt word en hoe die beesten doodgaan? Het belangrijkste is dat er gas word gebruikt om een einde re maken aan het leven van een mens/dier en deze mensen/dieren leiden verachrikkelijk veel pijn. Verder maakt het niet uit wat de reden is om een mens of doer te vermoorden op brute onmenselijke wijze. Doden = doden en dit doden gebeurd ondee ermbarlijke omstandigheden. Transporten van varkens bij 40 graden, veel te volle wagens, ect ect ect. Dus die vergelijking is zeer terrecht maarja, vleeseters willen nu eenmaal niet de waarheid inzien hoe hun kiloknaller word geproduceerd.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2019 - 12:26

@Pumpkins CO2 wordt in slachterijen gebruikt om te bedwelmen voordat het dier gedood en geslacht wordt. Inderdaad, voor u maakt het allemaal geen bal uit. De feiten dan.

Jaap1002
Jaap100215 dec. 2019 - 12:18

Het is klip en klaar dat een deel van de boeren geradicaliseerd is. Dat is niet verbazingwekkend als we weten dat zij een martelindustrie in stand houden. Aan de wijze waarop men met dieren om gaat herkent men de mens. Dit gezegd hebbende ben ik toch wel in mijn nopjes met FDF. Laat maar duidelijk zijn hoe een substantieel deel van de boeren denkt. Dat duistere lieden als Wilders, Baudet en Hiddema ook de boeren omarmen zegt wel genoeg. Dieren martelen is óók Nederlandse cultuur.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 13:45

Deze PVV motie kende u niet? De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat de mate van intensieve veehouderij niet alleen wordt bepaald door het aankoopgedrag van Nederlandse consumenten, doch bovenal door wereldwijde vraag en aanbod; overwegende dat de Nederlandse regering alleen niet bij machte is bovenstaande ongedaan te maken; verzoekt de regering, binnen haar bevoegdheden al het mogelijke te doen om het dierenwelzijn en de dier- en volksgezondheid te waarborgen aangaande onze intensieve veehouderij en alles in het werk te stellen om de bio-industrie af te bouwen, en gaat over tot de orde van de dag. (Motie afbouwen van de bio-industrie, januari 2015) . En dat FvD 'boerenvriend' Paul Cliteur lijstduwer was van de PvdD en oud-ambassadeur van Varkens in Nood, was u ook even kwijt.

Gefaald
Gefaald15 dec. 2019 - 13:46

Radicaliseren = geweld gebruiken, en dat hebben onze boerenhelden niet gedaan.

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 16:19

@Gefaald Is er van geweld alleen sprake indien er doden vallen? Want geweld hebben ze wel degelijk gebruikt. Grof geweld met grof materieel.

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2019 - 16:38

@ Gefaald Jij schrijft: Radicaliseren = geweld gebruiken Je moet je toch eens in de betekenis verdiepen van woorden die je gebruikt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Radicalisering

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 dec. 2019 - 12:01

Het spijt de zelfverklaarde boerendefensiemacht dat het boerenlullige uitspraken heeft gedaan over de deportaties in de oorlog maar neemt het niet terug! Zulk ongemanierd plattelandsvolk doet me denken aan zaterdagavonden in zo'n Drentse boerenkroeg aan de rand van het dorp. Als je het aanlegde met een meisje aan de tap of op de dansvloer, kwam het dreigend in een kring om je heen staan en dan mocht je blij zijn als je in je eentje zonder klappen wist te onkomen en ze je buiten niet achterna stiefelden op hun lompe werklaarzen. En ` k weet nog dat wie er daar destijds uitzag als een `Ambonnees' geen bier kreeg, maar een douw in zijn rug richting klapdeur naar buiten. Boerenkinkels waren het, of kinkelboeren zoals u wilt. Pummels, en dat mag van zulk tuiggeboerte best gezegd worden. Helaas, `k dacht dat het inmiddels wat geleerd had, maar nee...

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 dec. 2019 - 13:37

Blijf toch thuis Hannes! Gij heren, gij burgers, vroom en welgemoed, mijdt der boeren feesten, zij zijn zelden zo zoet, of 't kost iemand zijn bloed, en drinkt met mijn een roemer wijn, dat is jou wel zo goed. (https://www.dbnl.org/tekst/bred001lied02_01/bred001lied02_01_0001.php)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 dec. 2019 - 18:24

@ F.Akkermans: Brallend geboerte schransend aan tafel hun arm in een boog om hun bord. Doen volmondig beklag om hun kavel en over subsidietekort.