Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Explosies in Moldavië, regering vreest Russische agressie

  •  
26-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1172 keer bekeken
  •  

Maia Sandu, president van Moldavië, heeft aangekondigd dat het land veiligheidsmaatregelen neemt na een serie mysterieuze explosies in Transnistrië. Dat gebied in het oosten van het land, is net als delen van het oosten van Oekraïne, in handen van pro-Russische milities. In Transnistrië zijn ook Russische militairen gestationeerd. Volgens de president gaat het bij de ontploffingen om pogingen de spanningen in het land te vergroten. Eerder vond al een aanslag plaats bij het Moldavische ministerie van Veiligheid, nu ging het onder meer om het vernietigen van zendmasten.

Het is onduidelijk wie er achter de explosies zit maar volgens deskundigen worden de aanvallen uitgevoerd vanuit Transnistrië met het doel Oekraïne er de schuld van te geven. Zo kan dan Russisch militair ingrijpen 'gerechtvaardigd' worden. Oekraïne vreest ondertussen een invasie van Russische troepen vanuit het gebied.

Moldavië, met drie miljoen inwoners het armste land van Europa, wil in versneld tempo toetreden tot de EU om zich te beschermen tegen de Russische agressie. Vorige week hintte een hoge Russische militair op uitbreiding van de oorlog naar het land.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.