Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rusland heeft ook invasie van andere Europese landen op het oog'

  •  
23-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10245 keer bekeken
  •  

Russische militairen hinten op een militaire operatie waarbij Europa verder wordt binnengedrongen. Een hoge Russische militair heeft verklaard dat in Moldavië, het westelijk gelegen buurland van Oekraïne, de Russisch sprekende minderheid wordt onderdrukt. Een dergelijke beschuldiging was eerder de voorbode voor de invasie in Oekraïne. Tegelijkertijd heeft Kremlin duidelijk gemaakt dat het de hele zuidelijke kuststreek van Oekraïne wil innemen. Daarmee ontstaat een corridor van Rusland naar Transnistrië, een deel van Moldavië waar Russische nationalisten al in 1990 een opstand zijn begonnen om het gebied los te scheuren. In dat gebied, dat zich net als gebieden in het oosten Oekraïne zogenaamd onafhankelijk heeft verklaard, zijn al Russische militairen gestationeerd.

De Oekraïense president Zelenski waarschuwt dat de Russische landhonger verder reikt dan Oekraïne. De Moldavische regering is verontrust en heeft de Russische ambassadeur ontboden. "Moldavië is een neutrale staat en dat moet door iedereen gerespecteerd worden, dus ook door de Russische Federatie." Moldavië is het armste land van Europa. Zo'n 400.000 vluchtelingen hebben er hun toevlucht gezocht. Het land heeft het lidmaatschap van de EU aangevraagd en daarvoor vrijdag een document ingeleverd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

dirk d
dirk d22 jul. 2023 - 8:42

Tja , Moedertje Rusland is leeg gestolen door de inmiddels incontinente Vladimir en zijn Trawanten De Partij bonzen regeren met een oud Russisch middel Angst en verderf En stelen zich rijk Rusland bied geen nieuwe bronnen voor deze Partij en zoals het kozakken Mongolen betaamt gaat men op zoek naar nieuwe jacht gronden Wat dat betreft is het net het vrije westen in koloniale tijden . Persoonlijk denk ik dat wij als het " vrije westen " Humaan gezien Oekraine flink in de steek laten en opofferen . en dat zal bij grens confrontaties aan de andere Europese grenzen het zelfde zijn . We denken in politieke oplossingen en economisch belang . Een lik op stuk beleid kennen we allang niet meer Onze legers zijn uitgekleed en niet slagvaardig ,omdat geld hier niet een ruilmiddel is maar nagejaagd wordt als een ultiem doel . en we sturen ons wapentuig als hulp Althans zo lijkt het Maar ik ben bang dat Oekraine dat net als bij "ontwikkelings hulp " straks als het zich zelf vrij kan houden van russchische overheersing duur zal moeten betalen . en ondergedompeld is in een eeuwig durende schuld .We doen dik als NAVO maar als het op actie aankomt zijn we verdeeld en verschuilen we ons achter Amerika om onze boontjes te doppen . We doen links en vullen onze zakken rechts Als Rusland echt wil staan ze in 3 dagen op de Dam. En wordt er alleen over gedebatteerd .

youppie
youppie24 apr. 2022 - 17:44

Kan Moldavie zich niet heraansluiten bij Roemenië? Dat is het land meteen lid van de EU en van de NAVO. Het stelletje bandieten rondom FC-Sherif stel je dan voor de keus. Integreren of oprotten. Bijna alle Moldaviers hebben al een Roemeens Paspoort en kunnen gaan en staan waar ze willen in de EU.

Cam Millo
Cam Millo24 apr. 2022 - 15:54

Nog 1973 km en 150 meter te gaan en de Russen staan op de pier van Scheveningen. Heeft Putin eindelijk een fatsoenlijke datsja in het Kurhaus

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 apr. 2022 - 10:20

@Cap: Tja, een paar bommen op een niet nader te noemen grote havenstad en wij geven ons wel over. Via zijn dochter heeft hij al wat grond in ons land om een leuk pandje op te zetten.

agnar123
agnar12324 apr. 2022 - 13:08

Het begint steeds meer te lijken op een herhaling van WO II. Nazi-Duitsland wilde eerst ook 'alleen maar' stukjes land terug en stukjes land met een Duits sprekende minderheid. Al gauw kwamen we er achter, dat in ieder land wel een Duitser woonde en 'dat deze duits sprekende minderheid' ernstig onderdrukt werd. En dat die landen dus bevrijd moesten worden. Ik stel voor, dat we Oekraine helpen Rusland te verslaan en te helpen om alle Russen uit Oekraine te verdrijven. Inclusief de Krim. Daarvoor dienen we ze de wapens te leveren die ze nodig hebben. Hoeveel het ook kost, de kosten stellen niets voor vergeleken bij de kosten die we krijgen, als we Rusland verder laten gaan. Ik stel ook voor, om in alle Europese Nato landen silo's te bouwen met Minute-man raketten met nucleaire lading. Bijvoorbeeld 1000 of 2000 silo's, waarvan 5% uitgerust wordt met de zwaarste atoomwapens. We hoeven ons geen illusie te maken over Putin. Putin wil zelfmoord plegen maar is te laf om zichzelf een kogel door het hoofd te schieten. Dus probeert hij een situatie te veroorzaken, waarbij hij door iemand wordt afgemaakt. Maar de meeste invloedrijke Russen hebben kinderen en kleinkinderen. Die hebben geen zin in een oorlog die de gehele aarde verwoest. Als we in Europa een flink aantal nucleaire wapens plaatsen, zullen zij terugdeinzen voor de consequenties. Hetzelfde geldt voor China. Als China doorkrijgt hoezeer het uit de hand loopt, stoppen zij hun steun aan Rusland.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 apr. 2022 - 12:18

Moldavië staat zeker hoog op het lijstje maar pas nadat Oekraïne is ingenomen. De erbarmelijk staat van het Russisch leger staat niet toe dat ze een aanval in de rug van Oekraïnse kant kan afslaan. Dus is er maar een mogelijkheid en dat is de Russen helemaal uit Oekraïne verdrijven, incl. het bevrijden van Donbass en Krim. De verdedigingsoorlog moet een aanvalsoorlog worden, met zwaar geschut, tanks, vliegtuigen en drones.

Juppé🎗
Juppé🎗24 apr. 2022 - 9:45

Dat Rusland daarop voorsorteert is al weken duidelijk. Begin deze maand zijn twee heel sterke radiozenders van Trans world Radio uit Monaco die vanuit Grigoriopol in Transnistrië uitzonden door de Russen gevorderd. Die zenden nu Radio Rossi en Vesti FM uit over die hele regio. Vesti is zeer nauw gelieerd aan Putin. Er schijnen daar ook al 14.000 man aan troepen te zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2022 - 11:15

De aantallen verschillen maar dat er Russische troepen zitten is zeker. De Russische commandant Rustam Minnekayev maakte er ook geen geheim van dat verovering van het hele zuiden de "verbindingen" met Transnistrië aanzienlijk zou verbeteren.

Flix
Flix24 apr. 2022 - 9:31

Idd. Pindakaas. En in 1956 moesten onze grote Europese bevrijders weer in Hongarije aan de bak om het reactionaire tuig eruit te gooien, 1968 Praag bevrijd , 2022 worden de Oekraïense nazi,s eindelijk onder hun kloten geschopt. Wat kunnen we blij zijn met deze beschermers van de beschaving

1 Reactie
Halas
Halas24 apr. 2022 - 18:00

Deze reactie is verwijderd

Eric Minnens
Eric Minnens24 apr. 2022 - 9:17

Transnistrië, de blindedarm van Europa. Door al die vluchtelingen* lijdt dit land aan een blindedarm-ontsteking. Een operatie is dringend gewenst. * De bevolking van een half miljoen is hierdoor bijna verdubbeld.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2022 - 9:48

Het kan mede door de ongelukkige ligging voor een hoop ellende zorgen

Eric Minnens
Eric Minnens24 apr. 2022 - 10:32

Sorry, die 400.000 vluchtelingen betreffen Moldavië, een land met 3.5 miljoen inwoners. Over vluchtelingen naar Transnistrië kon ik niks vinden.

Juppé🎗
Juppé🎗24 apr. 2022 - 10:47

« Het kan mede door de ongelukkige ligging voor een hoop ellende zorgen » ……zeker Danielle. De kaart is al ingetekend en als hij hier mee wegkomt past hij dezelfde allesvernietigende methode overal langs zijn grens toe. http://www.slate.fr/monde/83755/cartes-comprendre-ukraine

Juppé🎗
Juppé🎗24 apr. 2022 - 10:49

« Over vluchtelingen naar Transnistrië kon ik niks vinden. « ….daar vlucht je beter uit dan er in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2022 - 11:18

De rest van Moldavië zal ook niet meer dan een tussenstation zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2022 - 11:20

Polen is minder arm en beter georganiseerd. Voor tijdelijk verblijf stukken aantrekkelijker.

Karl Proudhon
Karl Proudhon23 apr. 2022 - 22:27

Het rechts-reactionair narcisme zal spoedig roken in de storm. Want proletarisch socialisme komt onder hoge druk tot vorm.

1 Reactie
Halas
Halas24 apr. 2022 - 18:01

Deze reactie is verwijderd

Flix
Flix23 apr. 2022 - 21:58

Laat het de Russen vooral proberen met de schroothoop wat ze daar een leger noemen , Het enige grote wat ze hebben zijn petten waar je een helicopter op kunt parkeren.

Wie o Wie
Wie o Wie23 apr. 2022 - 21:41

Rusland kon kiev nieteens innemen. Ik maak mij nergens zorgen over.

EenMening3
EenMening323 apr. 2022 - 20:26

Er zijn behalve Finland en Zweden nog meer landen die graag lid zouden willen worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Binnen de NAVO is het immers veilig, daarbuiten is het levensgevaarlijk. De NAVO is dus van levensbelang voor de onze veiligheid, maar daarbij moeten we niet vergeten dat dit bondgenootschap niets voorstelt zonder de enorme militaire macht van Verenigde Staten. Het zou me niet verbazen als de VS Europa opnieuw moeten redden.

14 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 apr. 2022 - 22:12

Mening, naar mijn smaak staan types als jij aan de zelfkant van de samenleving. Hoe ziek moet je zijn in je hoofd om de Younaaitnogsteeds toe te juichen als rèdder!

Karl Proudhon
Karl Proudhon23 apr. 2022 - 22:40

Binnen de smalle visie van zo'n Eén mening drie nog wel, lijkt me het navo consept van amerika nogal mager uitgeduid

Pindaklaas
Pindaklaas24 apr. 2022 - 6:19

De VS heeft Europa eerder niet gered, dat waren eigenlijk voornamelijk de Russen. Zonder de Russen was het verslaan van de nazi's een stuk moeilijker geweest. In WO II stierven er 23.600.000 Russen tijdens het verslaan van de nazi's, waarvan er 11.900.000 burgers waren. De VS verloren er in totaal 418.500 waarvan 11.200 burgers.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 apr. 2022 - 6:38

De navo is een absoluut obsoleet orgaan. En zolang schurkenstaten als Amerika, Turkije, Hongarije en Polen er deel van uitmaken, niet erg vertrouwenswekkend in mijn optiek.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2022 - 7:47

@ EenMening3 Jij schrijft: Het zou me niet verbazen als de VS Europa opnieuw moeten redden. Als de volgende president Trump heet zou het mij erg verbazen als ze dat zouden doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2022 - 10:19

Europa moet op eigen benen leren staan.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 apr. 2022 - 12:07

Pindakaas, zonder Russen was er geen tweede wereldoorlog geweest. Zij zijn die oorlog begonnen. Het grote aantal Russische doden kwam door een totaal gebrek aan militair inzicht, een enorm te kort aan wapens maar vooral omdat Rusland niet kwam om te bevrijden maar om opnieuw te bezetten. Voor oost Europeanen eindigde de tweede wereldoorlog pas in 1991. Rusland heeft zich volkomen onterecht als bevrijder en overwinnaar van de oorlog uitgeroepen en kreeg daar door de mogelijkheid de geschiedenis te herschrijven. Het is hoog tijd om die geschiedvervalsing te corrigeren.

agnar123
agnar12324 apr. 2022 - 13:13

@Pindaklaas, Wat je schrijft is volstrekt onjuist. Stalin had alle mensen met capaciteiten en intelligentie uitgemoord. Ook van het Rode leger. Toen Hitler aanviel, stelde het Rode leger helemaal niets meer voor. De USA heeft met heel veel moeite voldoende wapens bij de Russen gekregen. Ook met deze wapens stelde het Rode leger weinig voor. Duitsland ging kapot door barre winterse omstandigheden en door de invasie van de geallieerde in Italie. Toen kwam D-day en moest Duitsland op drie fronten vechten.

agnar123
agnar12324 apr. 2022 - 13:20

@ EenMening3 Jij schrijft: Het zou me niet verbazen als de VS Europa opnieuw moeten redden. Putin was zo vriendelijk ons wakker te schudden terwijl Biden president is. Was Trump herkozen, dan hadden we nu echt een probleem gehad. Duitsland is nu wakker en kiest voor herbewapening. Zelfs in Den Haag zijn er enkele hooligans wakker geworden en die willen nu eindelijk aan onze Navo verplichtingen gaan voldoen. We zouden Putin eigenlijk een fles wijn moeten sturen om hem hiervoor te bedanken. Misschien een goedkoop wijntje van Aldi (LOL). We moeten er als Europa voor zorgen, dat we zelf voor onze veiligheid gaan zorgen. Dat hadden we al eerder moeten doen. GroenePolitiek schreef in 2018 aan de leden der Tweede Kamer: "Sinds 1945 hebben we vertrouwd op bescherming van 'de Grote Vader in Washington'. Sinds 2016 is deze 'Grote Vader' een onbetrouwbare, narcistische kleuter. Stel dat Trump zijn baas in Moskou belt en zegt: "Putin, je mag Europa hebben!' Kunnen wij ons verdedigen zonder de steun van de USA? Op dit moment zou dat lastig zijn. Het zou kunnen zijn, dat de Republikeinen in opstand komen tegen Trump en hem afzetten, indien hij Europa weggeeft aan Rusland. Maar voor ons zou dat te laat zijn." https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2757 In hetzelfde artikel: "Er komt een Europees Vreemdelingen Legioen. Mensen die naar Europa willen emigreren, kunnen dienst nemen. Na vijf jaar diensttijd krijgt men de Europese identiteit."

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 apr. 2022 - 20:19

@Agnar: `Stel dat Trump zijn baas in Moskou belt en zegt: "Putin, je mag Europa hebben!' Kunnen wij ons verdedigen zonder de steun van de USA?' Precies. Dat bedoel ik maar zo'n Mening zou Nederland het liefst laten inkwartieren als 51e US staat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 apr. 2022 - 0:28

Het is gewoon een feit dat de VS nodig is. WWI, Lend Lease, WWII, Marshall plan, Koude oorlog, NATO, bescherming van Oost Europa. IEDEREEN zou graag willen dat Europa op haar eigen benen zou kunnen staan, maar die nietige landjes kunnen niks en lopen elkaar maar wat in de weg. Je kunt wensen en mokken wat je wilt, maar de werkelijkheid is nu eenmaal echter dat je fantasie. Als het nodig is voor Europa en haar landen, dan kies je niet tegen Europa, dan breek je haar niet af of steun haar vijanden, maar gebruik je de VS voor Europa.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 apr. 2022 - 0:35

agnar123 Trump is niet de VS. Niet wanneer hij onzin uitkraamt, en ook niet omdat een president maar een tijdelijk deeltje is in regering and keuzes van de VS. Dus zo werkt het niet. Duitsland herwapent amper. Ze gaan een beetje meer meedoen met de NAVO, zoals de VS al zo lang van Europeesche landen wenst, en dus binnen de Grenzen die Frankrijk ze stelt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2022 - 9:22

Zonder de bevoorradingskonvooien vanuit de UK en IJsland door de Barents Zee naar Murmansk en Archangelsk hadden de Russen het nooit gered. Walling, M. G. (2012). Forgotten Sacrifice: The Arctic Convoys of World War II. Bloomsbury Publishing.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 apr. 2022 - 5:43

Pindaklaas Zonder de VS et al was het ook niet gelukt. Zowel omdat de VS voor Rusland betaalde en omdat legers half Europa heroverden. Zonder de VS waren we als een Warswaw Pact land geweest. Onderdrukt terug tot halverwege het stenen tijdperk, met show trials, executies en leger invallen las iets Moscow niet beviel. Ook was de VS verantwoordelijk voor de wederopstand van Europa via het Marshall plan, en de verdediging zodat de Russen niet doorrolden naar Scheveningen, zoals anders een makkie was.

Sam V
Sam V23 apr. 2022 - 15:41

Zou goed kunnen. Moldavië is immers geen NAVO. Daarnaast moet echter niet vergeten worden dat Zelensky er baat bij heeft alles groter te maken dan het is, zoals Rusland baat heeft bij alles te downplayen. De waarheid ligt op dit moment waarschijnlijk ergens in het midden, maar is vooral koffiedik kijken.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2022 - 21:33

De Russische generaal-majoor Roestam Minnekajev heeft toch echt verklaard dat er in Moldavië onderdrukte Russen zitten die nodig bevrijd moeten worden.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2022 - 5:04

@ Sam V Jij schrijft: De waarheid ligt op dit moment waarschijnlijk ergens in het midden Merkwaardige uitspraak. Er zijn enerzijds reeksen Russische leugens waarvan keer op keer blijkt dat het leugens zijn. En er is aan de andere kant serieuze journalistiek die feiten op tafel legt die getoetst zijn en dus waarheid zijn. En dan zeg jij het gemiddelde tussen leugens en waarheid is mijn waarheid. Ik kan dat geen briljante redenatie vinden.

Sam V
Sam V24 apr. 2022 - 12:36

@ DaanOuwens Wie heeft het over journalistiek. Ik heb het over Zelensky enerzijds en Rusland (Poetin) anderzijds. Of beweert u nu dat Oekraïne geen propaganda over de wereld strooit? Wat zegt u eigenlijk, anders dan de valse tegenstelling Rusland - journalistiek?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2022 - 8:14

@ Sam V Jij schrijft: Wie heeft het over journalistiek. Ik heb het over Zelensky enerzijds en Rusland (Poetin) anderzijds. Dan heb ik je overschat. De journalistiek laat zien dat Zelensky de waarheid spreekt een Poetin liegt. Jij kan dat verband kennelijk net leggen. En je schrijft: Wat zegt u eigenlijk, anders dan de valse tegenstelling Rusland - journalistiek? Dat jij een domme nogal simplistische opmerking maakt en er kanttekeningen gemaakt kunnen worden bij jouw vermogen om tot een doordachte conclusie te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2022 - 12:22

Journalisten van verschillende westerse origine gaan terplekke kijken zodra het kan. Uit hun verslagen blijkt niet dat Zelenskyy staat te liegen.

Sam V
Sam V26 apr. 2022 - 9:12

@ DaanOuwens en DanielleDefoe Het gaat hier om toekomstige zaken waar Zelensky voor waarschuwt. Die kunnen bewaarheid worden, maar is niet zeker. Dat heeft nog weinig met journalistiek te maken! Het gaat hier om twee partijen die in oorlog met elkaar zijn en daarbij beweringen doen over wat de ander van plan is. Daarbij heeft elk van deze twee belang bij dat de ander zo slecht mogelijk weggezet wordt. Journalistiek en onderzoek zullen achteraf de werkelijkheid naar boven kunnen halen. Midden in de oorlog zijn zaken moeilijker tot niet te verifiëren. Dan moet je ten aanzien van beide partijen vooral oordelen op de daden. Niet automatisch op de woorden. Zelfs niet van de partij die niet de agressor is. Je moet wel alle opties openhouden waarbij je op basis van het verleden de ene partij meer vertrouwen kan geven dan de ander. Sommige opties zijn dan waarschijnlijker dan anderen, maar dat is dan wel mede gebaseerd op de eigen intel. Niet alleen van één van de twee strijdende partijen. Nog even specifiek op het voorbeeld Moldavië. De kans is aanwezig zoals ik zelf ook al zei. Het kan ook zijn dat Rusland tevreden is met het bereiken van de grens. Dan is immers Transnistrië ook verbonden met Rusland.

Kikkerts
Kikkerts23 apr. 2022 - 15:10

''Het land heeft het lidmaatschap van de EU aangevraagd en daarvoor vrijdag een document ingeleverd.'' De agressieve expansiepolitiek richting Oosten van de EU kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen. Logisch dat Zelenski zich zorgen maakt. Als je als EU aan de lopende band documenten uitdeelt waar nu nog soevereine landen op kunnen aangeven dat ze daar vanaf willen in ruil voor EU subsidie dan is dat geen hint meer te noemen. Als dan een land als Moldavië dat A4tje bij de EU inlevert dan snapt zelfs Zelenski wel dat de Russen dat zien als een serieuze bedreiging. Of er nog niet genoeg olie op het vuur wordt gegooid door EU helden die onverminderd doorgaan met gratis wapentuig naar de grens met Rusland in Oekraïne te verschepen. Oekraïne dat net als nu Moldavië ook te kennen heeft gegeven soevereiniteit in te willen leveren bij de EU.

9 Reacties
Karingin
Karingin23 apr. 2022 - 19:09

Aha, dus als jij bedreigd wordt door je buurman, en je belt de politie waarna hij je in de rug steekt, dan is dat jouw schuld. Nee duidelijk

Kikkerts
Kikkerts23 apr. 2022 - 20:20

We zijn het eens Karin. Dat kon natuurlijk ook niet uitblijven. Het is nu wel duidelijk met al die slachtoffers en verwoestingen dat heldhaftig expansiebeleid een hoge prijs heeft.

Olav Meijer
Olav Meijer23 apr. 2022 - 21:05

@ Kikkerts: [.....dat heldhaftig expansiebeleid een hoge prijs heeft.] Dus juist ja, al die bombardementen op burgers, ziekenhuizen, scholen en woningen, al die duizenden gedode Oekraïners (waaronder kinderen), die totale verwoesting van steden, enz., is alleen maar een kwestie van "eigen schuld, dikke bult"? Heb je wel een moreel kompas?

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2022 - 4:45

@ Kikkerts Jij schrijft: heldhaftig expansiebeleid een hoge prijs heeft. Er is geen expansiebeleid. Dat landen zich tot Europa wenden is het gevolg van het Russische optreden. Rusland bedreigt de soevereiniteit van zijn buurlanden. Je levert jouw zoveelste leugen af. Je ben niet meer dan een medeplichtige van Poetin en met he verspreiden van jouw leugens neem je ook de verantwoordelijkheid op je voor de vernietiging en moorden die Rusland aanricht. Je hebt bloed aan je handen.

Pera71
Pera7124 apr. 2022 - 7:17

Je kunt kritisch zijn op de EU, maar feit is dat het gaat om een vrijwillig samenwerkingsverband tussen staten. Om dit als rechtvaardiging te vinden om een ander land binnen te vallen en om een verdedigingsoorlog gelijk te stellen aan wat Rusland doet vereist een mentaliteit van kwade trouw,.

Salama.
Salama.24 apr. 2022 - 10:09

Volgens mij is het net andersom. Dat er landen nu als een haas lid willen worden van EU en/of Navo komt in de eerste plaats door de brute acties van Rusland. Rusland is nu al het grootste land ter wereld en dan wil het ook nog buurlanden platgooien en vervolgens annexeren. Geen wonder dat die landen zenuwachtig worden. Wat jij doet is het slachtoffer van een verkrachting de schuld geven want dan had ze daar maar niet om die tijd moeten zijn/ zich niet zo uitdagend moeten kleden. Walgelijk gewoon.

Kikkerts
Kikkerts24 apr. 2022 - 11:25

''Je kunt kritisch zijn op de EU, maar feit is dat het gaat om een vrijwillig samenwerkingsverband tussen staten.'' Waar hebben we dat eerder gezien Pera? Bijvoorbeeld tijdens de Cuba crisis in 1962. De democraat Kennedy zat al met zijn vinger op de knop. Nog redelijk goed afgelopen omdat de Russen het verstandig speelden. De huidige agressieve Democratische president probeert nog steeds de Cubanen te wurgen. En dat niet alleen. Biden c.s. laat Afghanen stikken en richt al zijn agressie op de Russen. Ook al spelen er grote belangen als wereldheerschappij, gasleveringen etc. Het was wel aan de agressieve Biden c.s. om in dit geval zijn keutel in te trekken en te stoppen met wapentuig naar de Russische grens te verschepen, uitbreiding van de Navo etc. Helaas, waar populisten aan de macht zijn ontbreekt de staatsman.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 apr. 2022 - 0:40

Kikkerts Je zegt dat als iemand iets in vrede legaal iets doet, en Rusland vind dat niet leuk, dat dat dan betekent dat degene die in vrede iets legaals doet de schuld heeft als Rusland oorlog met ze wil voeren en ze wil inlijven. Je basis aanname blijft dus alleenheersenij over Europa van het Russische regiem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2022 - 12:39

Klagen over de agressie van de US, maar als Biden c.s. zich terugtrekken is het weer niet goed?

Greendutch
Greendutch23 apr. 2022 - 14:58

vanaf het begin van de oorlog wordt toch al gezegd dat Poetin graag de ‘tsaar van de voormalige Sovjetunie in zijn volle glorie' wil worden??