Joop

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen draagt Wopke Hoekstra voor als nieuwe eurocommissaris

  •  
29-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1568 keer bekeken
  •  
ANP-476648093

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft vertrekkend CDA-leider Wopke Hoekstra voorgedragen als opvolger van Frans Timmermans. Eerder op de dag had Hoekstra een naar eigen zeggen "heel goed" gesprek met de voorzitter. Tegen de komst van Hoekstra is veel verzet binnen de Europese Commissie.

"De heer Hoekstra liet merken sterk gemotiveerd te zijn voor de post", staat in een verklaring van de voorzitter die na het gesprek met Hoekstra is uitgegeven. Von der Leyen heeft voorafgaand aan haar voordracht nog Mark Rutte gebeld. Met de aanbeveling van Von der Leyen is het spel overigens nog niet gespeeld. Hoekstra moet nog voor het Europees Parlement verschijnen voor een hoorzitting.

De voormalige CDA-leider wilde verder niet ingaan op de kritiek op zijn voordracht. Die kritiek komt onder meer uit de hoek van de milieubeweging en de sociaaldemocraten in het Europees Parlement. Die denken dat het klimaat niet in goede handen zal zijn bij Hoekstra, die zich juist heeft verzet tegen de natuurherstelwet van Timmermans. Ook heeft hij zich niet geliefd gemaakt bij veel vooral zuidelijke lidstaten door als minister van Financiën een uiterst hardvochtig financieel coronabeleid te voeren. 

Een petitie om Wopke Hoekstra vooral geen hoge klimaatfunctie te geven werd in korte tijd duizenden keren ondertekend.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Vuurrood
Vuurrood30 aug. 2023 - 9:25

Natuurlijk is Ursula von der Leyen voor deze voordracht. Zij behoort tot dezelfde politieke stroming, EVP, in het Europese parlement als Hoekstra. Laat nu deze EVP zwaar tegen de klimaatplannen van Timmermans zijn en deze zoveel als mogelijk deze plannen heeft proberen af te zwakken. Wat nog eens gelukt is ook. De opvattingen over klimaatplannen van Ursula von der Leyen, het EVP, CDA ern Hoekstra liggen gewoon op een lijn. Laat dat Rutte en zijn VVD nu erg goed uitkomen! Het zijn gewoon weer eens de smerige politieke spelletjes waardoor een heleboel mensen een grondige afkeer van de politiek hebben gekregen!

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 aug. 2023 - 8:43

Dit is echt een natrap van Rutte. Laten we het nog even net iets erger maken. Mijn god.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 10:29

Waar baseer je op dat Rutte dit gedaan heeft?

EricDonkaew
EricDonkaew30 aug. 2023 - 3:56

Als Timmermans echt achter zijn idealen stond, was hij gewoon in Brussel gebleven en had hij zijn werk kunnen afmaken. Dan was er niets gebeurd qua benoeming van een CDA'er. Timmermans besloot evenwel om voor zijn carrière te gaan, niet zozeer om het geld, maar om de macht. Want daar houdt hij wel van.

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood30 aug. 2023 - 9:28

Timmermans beseft dat door de tegenwerking van het EVP smaldeel in het EU parlement met als gevolg een enorme afzwakking van zijn klimaatplannen zijn werk als klimaatcommissaris in de EU trekken aan een dood paard is geworden. Zodra de kans zich voordeed ging Timmermas weg uit Brussel.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 10:31

"Zodra de kans zich voordeed ging Timmermans weg uit Brussel." Dan heeft hij toch niet volgehouden om zijn termijn af te maken waarvoor hijzelf had gekozen. Wie zegt ons dat hij dat niet straks weer doet als hij voortijdig uit Den Haag vertrekt? Je kan veel zeggen over Rutte, maar hij maakte wel zijn termijnen af.

Vuurrood
Vuurrood30 aug. 2023 - 12:40

IHAG: Hoeveel kabinetten Rutte hebben eigenlijk de 4 jaar volgemaakt?

Rene712
Rene71230 aug. 2023 - 16:33

@Vuurrood U onderschrijft de stelling van @EricDonkaew. Timmermans was dus niet een dusdanig groot idealist dat hij wilde blijven strijden voor het klimaat. Toen er tegenwerking kwam, koos hij eieren voor zijn geld....

Olav Meijer
Olav Meijer29 aug. 2023 - 23:48

Volgens journalist Arjan Noorlander (TV-programma Nieuwsuur) heeft Rutte alleen, zonder overleg met andere kabinetsleden en terwijl Kaag in feite al op de nominatie stond, samen met EC-voorzitter Von der Leyen Hoekstra's kandidatuur bekokstoofd. Von der Leyen zou per se een christen-democraat als nieuw EC-lid willen, en vermoedelijk krijgt Rutte een bepaald nog onbekend voordeeltje uit deze deal. (Dit terwijl de VVD en D66 in dezelfde liberale fractie in het Europees Parlement zitten!). Naar verwachting zullen leden van het Europees Parlement Hoekstra het vuur wel na aan de schenen leggen. Het parlement heeft in principe de macht een kandidaat-Commissielid af te wijzen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew30 aug. 2023 - 4:02

Dat heet 'iets erdoor douwen' en dat kom je overal tegen: in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de politiek. Je eigen machtspositie maximaliseren, het momentum afwachten en dan toeslaan. Een geslepen politicus als Rutte weet echt wel hoe het werkt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 aug. 2023 - 21:30

Het probleem met de ondemocratie van de EU is dat de vroegere nationale sociale staten worden afgebroken voor een nieuwe vrije markt die nationaal democratische bevoegdheden en capaciteiten stoppen. Een soort herhalend een tweetje dat langzaam genoeg gebeurt zodat je er noet zo'n erg in hebt of niet tegenwerkt. Referendum? Who cares. Op een gegeven moment heb je alleen maar je opinies over en wat lege formaliteiten en heemskunde.

Beisser
Beisser29 aug. 2023 - 20:58

Natuurlijk! Had je anders verwacht? CDA-CDU: Één fractie. Twee handen op één buik

Rutger Groot
Rutger Groot29 aug. 2023 - 20:48

Tja 'payback time' voor Kaag die ' heel slim' een enorm klimaatfonds in de regeringsafspraken wist te fietsen, met alle begrotingsellende van nu ten gevolg (maar wel een mooi D66 stokpaardje).. hiermee is de deur voor Kaag naar de EC definitief dicht.. Niet getreurd, zoj heeft een goed netwerk. Ik heb niets met Rutte, maar dit is een sterk staaltje poker... Timmermans kan zo maar het volgende slachtoffer zijn van Rutte's moves..

Hallahan2
Hallahan229 aug. 2023 - 19:44

Een voorzitter die we niet gekozen hebben kiest een nieuwe klimaat paus die we niet willen. Lang leve de eu!

5 Reacties
Mathijsco
Mathijsco29 aug. 2023 - 23:56

Mee eens. P.S: waarom nou weer Mao. Waarom? Bent u communist? Ziet u wel wat, in dat systeem wat nooit gewerkt heeft? Kom op hey. Er zijn -door schade en schande wijs geworden- hele goede gematigde oplossingen gedestilleerd uit hardcore kapitalisme en /of communisme. Dat besef is pas gekomen, na de val van een complete wereldmacht. Heeft miljoenen mensenlevens gekost. China en Amerika (waar ze van geen wijken willen weten) zetten momenteel de wereld in de fik met proxy-oorlog. En God mag weten wat communistisch China allemaal aan het uitvreten is als we kijken naar de Oeigoeren. Die Mao van u: denk toch eens na.

Frits Jansen
Frits Jansen30 aug. 2023 - 5:05

Dat is niet eerlijk. De Voorzitter van de Commissie wordt niet gekozen want dan zou die een eigen politieke agenda hebben en dat kan botsen: kijk naar het "cohabitation" probleem in Frankrijk. Wat de nieuwe "klimaatpaus" betreft komt het Europees Parlement nog aan zet, dus heeft u niets te mopperen over gebrek aan democratie. Intussen is het ook democratie dat sommigen Timmermans wel erg drammerig vonden. Met het hoofd in het zand kan het leven comfortabeler lijken. Masochisten denken dat de pijnlijkste maatregelen ook het effectiefst zijn.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:28

"Een voorzitter die we niet gekozen hebben kiest een nieuwe klimaat paus die we niet willen. Lang leve de eu!" Kennelijk is het alleen een probleem als het niet Timmermans, Kaag of Samson was geworden.

Zandb
Zandb30 aug. 2023 - 6:40

Hallahan Zo hebben "we" Rutte ook niet gekozen.

Hallahan2
Hallahan230 aug. 2023 - 6:52

Nee zandb? Volgens mij was Rutte toch de partijleider van de grootste partij in de afgelopen verkiezingen. Wie hebben 'we' volgens jou dan wel verkozen?

TPG
TPG29 aug. 2023 - 18:31

Misschien in het vervolg gekozen functies in de EC etc? Ook de voorzitter is niet democratisch gekozen, evenals Hoekstra nu, Timmermans (en ook Samson) etc in het verleden. Wellicht tijd voor een meer democratisch proces en benoeming op grond van kunde ipv politieke afkomst en beperking van macht. Begrijp dat steeds meer mensen afhaken en weinig vertrouwen hebben in de Europese en binnenlandse politiek.

Rene712
Rene71229 aug. 2023 - 18:26

Zoals destijds met D66 bedoelt u? Ollongren zonder enige ervaring met handje klap op Defensie, Kaag zonder enige ervaring met handje klap op Financiën, Vera Bergkamp als kamervoorzitter......

Frits Jansen
Frits Jansen29 aug. 2023 - 18:01

Ursula is een formaliteit. Het komt aan op de bevraging door het Europees Parlement en dat kan zo heftig worden dat ik Wobke adviseer zich terug te trekken.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew30 aug. 2023 - 3:49

Dus omdat er een heftige bevraging dreigt, moet Hoekstra op voorhand maar opstappen? Zo werkt politiek gelukkig niet. Vreemde opvattingen heb jij.

Mathijsco
Mathijsco29 aug. 2023 - 17:54

Voor Klaver-aanhang en het overige -GroenLinkse- deel van de milieubeweging: jullie hebben dit jarenlang mede mogelijk gemaakt. Voel je dus nu ook vooral niet 'entitled' om hier een mening over te hebben. Speciaal voor jullie: die Ruttiaanse appelen eet, die Ruttiaanse appelen vaart. Voor het milieu hoop ik maar oprecht op het beste: deze man zou morgen evengoed Eurocommissaris van visserij zijn worden als hem die post werd aangeboden. Met zijn 'Superdry'-polo'tjes.

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier29 aug. 2023 - 18:12

Jij met je eeuwige GL hetze waar je ze beschuldigd van praktijken die de PVV echt doet. Wie denk je wel dat je bent dat jij kunt bepalen wie zich "entitled" mag noemen. Ik wed dat jij stiekem blij bent met deze functie voor dit sujet.

Rene712
Rene71229 aug. 2023 - 20:04

@oproerkraaier Een persoon uit een middenpartij wordt voorgedragen voor een overwegend links thema. Dat stuit op weerstand en dat is ok. En toch weet u - vanuit uw altijd en nooit onverhulde haat tegen rechts - de PVV hierbij te halen? Vanwaar? Ik vind het bijna knap hoe u zowat in elke reactie naar rechtst weet te wijzen. Ik hoop dat u op een dag inziet dat er verschillende meningen zijn, verschillende gedachten in een land. Ik hoop het niet zozeer voor mij maar vooral voor u. Het zou uw leven een enorme verbreding kunnen geven als u zich wat meer open zou stellen en vooral relaxter kunnen maken en dat wens ik u van harte. De wereld is niet zwart wit.

Mathijsco
Mathijsco29 aug. 2023 - 20:16

@Oproerkraaier, Wel alle ligfietsen nog aan toe, u heeft nog gelijk ook! Wat maakt het ook allemaal nog uit, die principes? Hippie-gedoe! Daar koop (of krijg) je anno 2023 geen gesubsidieerde warmtepompen, zonnepanelen en Tesla's voor. To hell with them! Nobody fucks with GroenLinks. No more. No more... Het is 2023, je bent een grote directeur zonder personeel en pensioenpot: time to shine! Armani-jasje (zonder dasje) aan, dollartekens (die zijn toch ook groen?) In de ogen, en gaan met die Fair-trade banaan. Entitled! 💮✅

Olav Meijer
Olav Meijer29 aug. 2023 - 23:53

@ Rene712: Is het tot je doorgedrongen dat Joop een links georiënteerd blog is? Rechtse figuren als jij zijn hierin principe te gast, maar gedragen zich vaak nogal onbeschoft.

EricDonkaew
EricDonkaew30 aug. 2023 - 3:52

@Olav Meijer ---------------------- Heb jij dan echt geen enkele kritiek op Oproerkraaier? Als íemand zich hier niet gedraagt, is hij het wel. Fatsoensnormen gelden voor iedereen, linksom of rechtsom.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:32

"Voor Klaver-aanhang en het overige -GroenLinkse- deel van de milieubeweging: jullie hebben dit jarenlang mede mogelijk gemaakt. Voel je dus nu ook vooral niet 'entitled' om hier een mening over te hebben. " Klopt, want met de benoeming van Timmermans was het geen probleem, maar nu het kwartje de andere kant op valt wordt er stennis gemaakt. Zo doorzichtig.

oproerkraaier
oproerkraaier30 aug. 2023 - 9:44

rene, ik stel voor dat u de reacties van mathijs even naleest. mathijs is een rechts-extremist die constant groen links verwijt wat de PVV in het echt doet, VVD beleid steunen. Dubbelhartig is zacht uitgedrukt.

Rene712
Rene71230 aug. 2023 - 16:03

@Olav Meijer "Is het tot je doorgedrongen dat Joop een links georiënteerd blog is? Rechtse figuren als jij zijn hierin principe te gast, maar gedragen zich vaak nogal onbeschoft." Volgens mij zijn alle forumleden hier te gast en dat dit een links blog is, dat is wel duidelijk. Ik ben niet zo rechts als u misschien denkt. Wat zou ik anders dan op een blog als deze doen, waarom zou ik dan tijd verspillen? U hebt het over "onbeschoft gedrag". Ik mag aannemen dat u het hier over sommige rechtste personen hebt op dit blog maar niet over mij? Ik ben zelden onbeschoft, wel kritisch. Veel onbeschoftheid zie ik hier van meer linkse georiënteerde mensen die op de man (danwel vrouw) spelen, iedereen die anders denken dan zij, uitmaken voor fascist, rascist, nazi etc. Of vindt u dat wellicht niet onbeschoft omdat het een links georiënteerd blog is?

Sententia
Sententia29 aug. 2023 - 17:43

Tja, opgestaan is plaats vergaan Timmermans! Hoekstra wordt gewoon zijn opvolger. Als de Tweede Kamerverkiezing nu óók nog tegenvalt voor Groen Links/PvdA, is de flater compleet.

2 Reacties
TPG
TPG29 aug. 2023 - 18:36

Maar men zal wel (opnieuw) zeggen dat de kiezer het niet heeft begrepen en dat de boodschap beter uitgelegd moet worden. Opnieuw geen hand in eigen boezem.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:37

"Maar men zal wel (opnieuw) zeggen dat de kiezer het niet heeft begrepen en dat de boodschap beter uitgelegd moet worden. Opnieuw geen hand in eigen boezem." Dus is er sinds Fortuyn nog maar weinig veranderd. Terwijl er sindsdien vele voorbeelden zijn geweest waarom hun vroegere kiezers anders stemden (Wilders, Baudet, Van der Plas, Omtzigt) en nog blijft men volharden in de ontkenningsfase.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal29 aug. 2023 - 17:38

Goede keuze en mooi voor Nederland. Je moet juist iemand hebben die zijdelings betrokken is bij klimaat milieu duurzaam renewable recycling ... een hele staf van ambtenaren staan hem bij. Beter in ieder geval ook dan personen die ineengevlochten zijn met de gevestigde orde van aktivisten zoals die vervangen worden (2x).

Joop  den Uil
Joop den Uil29 aug. 2023 - 16:29

heeft ie zich nou geschoren voor zijn sollicitatie ? Een nieuw gezicht een nieuwe start en de troep ver achter zich laten. Maar ... wat gaan Rutte en Kaag nu doen??

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:38

"Maar ... wat gaan Rutte en Kaag nu doen??" Naar verwachting één of andere baantje in het buitenland.

PVDB2
PVDB229 aug. 2023 - 16:27

Wij van christen-democraten adviseren christen-christendemocraten. En we hebben er 1 gevonden. We hebben over een klein jaar Europese Verkiezingen en je kan er maar vroeg bij zijn om landbouwers wat te vriend te houden waar mogelijk.

1 Reactie
Rene712
Rene71230 aug. 2023 - 16:41

@PVDB2 Waar men hier graag de landbouw in Nederland kapotmaakt, hebben Franse Wijnbouwers (ook landbouwers) het toch maar weer voor elkaar: er moet voor 200 miljoen aan wijn worden vernietigd en daarvoor hebben deze agrariërs een subsidiepotje van 160 miljoen van de EU weten los te weken....

Wereldburger
Wereldburger29 aug. 2023 - 16:20

een duidelijk bewijs van vriendjes-in-achterkamertjes-politiek hij en zijn maten gaan over lijken en hebben geen boodschap aan het algemeen belang

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:39

"een duidelijk bewijs van vriendjes-in-achterkamertjes-politiek hij en zijn maten gaan over lijken en hebben geen boodschap aan het algemeen belang" En bij de benoeming van Timmermans was dat geen probleem? Waarom nu opeens wel?

ChefSache
ChefSache29 aug. 2023 - 16:18

Ik verwacht of een wraakactie van Rutte OF dat het misschien wel mogelijk is dat Von der Leyen echt graag een christendemocraat op die post wil hebben..

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 aug. 2023 - 6:41

Het was voor de voordracht al bekend dat Hoekstra de voorkeur had van Von der Leyen, anders zou hij nooit voorgedragen zjn. Politici laten zelden iets aan het toeval over.

itsme3
itsme330 aug. 2023 - 8:24

Beidden. Na dat constante backstabben van Kaag en haar vriendjes kan D66 het wel schudden bij Rutte, en Timmermans heeft het met zijn gedram behoorlijk verbruid bij de Europese Christen Democraten.

Palipka
Palipka29 aug. 2023 - 15:56

Smerige partij politiek van de christenen in dit geval. Bah.

3 Reacties
Haz
Haz29 aug. 2023 - 17:20

Was het ook smerige partij politiek van de PvDA destijds....?

TPG
TPG29 aug. 2023 - 17:23

Was dat met Timmermans en Samson (assistent 🤔) anders?

Palipka
Palipka29 aug. 2023 - 21:40

Net zo smerig. Maar als je de C in de partijnaam draagt verwacht ik iets anders dan het gedrag van het cda en de Europese christenen. Een uitgangspunt is het rentmeesterschap. Maar dat moet wijken voor het grote agro kapitaal.