Joop

Erdoğan wil referendum over hoofddoek in openbare ruimte

  •    •  
23-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4354 keer bekeken
  •  
hijabinstanbul

Recep Tayyip Erdoğan heeft tijdens een televisiedebat gepleit voor een referendum over het dragen van hoofddoekjes, meldt Der Spiegel. De Turkse president wil een grondwetswijziging die het recht van vrouwen om een hijab te dragen in de openbare ruimte garandeert.

Erdoğan heeft de steun van 400 parlementariërs nodig voor dat voorstel. Omdat dat niet lukt met de stemmen van de conservatieve AKP alleen, zou de president een beroep moeten doen op de sociaaldemocratische CHP.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu heeft een wetsvoorstel ingediend dat vrouwen het recht geeft in het openbaar een hoofddoek te dragen. Hij wil zo de zorgen wegnemen dat zijn seculiere partij na de verkiezingen een hoofddoekverbod zou willen invoeren.

Volgens Erdoğan gaat het voorstel van de CHP niet ver genoeg. Met behulp van een referendum denkt de Turkse president het parlement volledig te kunnen omzeilen. “Als dit probleem niet in het parlement kan worden opgelost, zullen we het aan het volk voorleggen”, aldus de president.

Turkse vrouwen mochten lang geen hoofddoek dragen in overheidsinstellingen. De AKP heeft dat hoofddoekverbod in 2013 afgeschaft.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

dirk den boer
dirk den boer25 okt. 2022 - 20:16

Na het ottomaanse rijk (mannen met fezzen op, gesluierde vrouwen, macht vd geestelijkheid, achterblijvende economie) en de oorlogen met Griekenland en anderen, kwam Ataturk als geroepen om de zaak rigoureus en op seculiere en westerse voet (met franse grondwet voor ogen) om te gooien, maar was het misschien toch iets te rigoureus? Vergelijk wat er in Rusland gebeurde na de val van de Sovjet! Waarvan de Oekraine oorlog wellicht ook deels gevolg is?

3 Reacties
Nicolay2
Nicolay226 okt. 2022 - 8:16

dirk den boer 25 okt. 2022 - 22:16 Aan Ataturk hebben de Turken het te danken dat het nu grotendeels een modern land is. Grotendeels want meer naar het oosten begint de armoede en zie je alleen vrouwen op het land werken met 40 graden en de mannen in de theehuizen zitten en dan zie je de kinderarbeid in de katoen pluk.

dirk den boer
dirk den boer26 okt. 2022 - 18:18

Ataturk was dol op kinderen, en zou schrikken als hij wist hoe 80 jr na zijn dood kinderen door de hazelnoot hun lessen op school missen. Voor de situatie op het platteland en in de hooglanden: kijk de turkse film YOL, (On the Road), ijzingwekkend.....

dirk den boer
dirk den boer27 okt. 2022 - 11:30

Of lees Ik Ga Leven, van Lale Gul, hoofdstuk 22, met de taxi naar (het bergdorpje) Kumbet. De muggen, de modder, stront, hurkwc's met slakken en beesjes, na een dag heeft ze al ontzettend heimwee naar NL. MAAR;;;;;de enigen die hier gelukkig zijn, zijn de dieren, de hordes kippen, vrij lopende koeien (die van de stront op straat). Haar vader over Ataturk: een enorme, alcolholistische, ongelovige schurk, die de grote moskee in Istanbul tot een westers museum ombouwde.

dirk den boer
dirk den boer24 okt. 2022 - 17:40

Ik herinner mij nog van school, geschiedenis: - Turkije, de zieke man van Europa -... Toen werd Turkije dus nog wel als deel van Europa gezien, al was het dan niet het sterkste land... Op mijn reis door de binnenlanden van Turkije (halve eeuw geleden) heb ik geen hoofddoeken gezien, wel veel vrouwen met lange broeken met laag kruis (harembroeken?). Turkije (en niet alleen dat land) keert zich af van het westerse, seculiere, decadente Europa, hoelang duurt het nog voordat ze ook uit de Navo stappen?

Greendutch
Greendutch24 okt. 2022 - 7:40

heeft een regering zijn tijd niet beter te besteden? waarom staat de helft van Turkije niet op om te zeggen dat ze zelf wel kunnen bepalen hoe ze zich ’s morgens aankleden i.v.m. hun bezigheden de rest van de dag? in ’t kader van gelijkwaardigheid dienen mannen te voldoen aan dezelfde kledingregels, om discriminatie van de man te voorkomen moeten zij dus ook een hoofddoek dragen.

Nicolay2
Nicolay224 okt. 2022 - 7:13

Ata Turk heeft in 1923 in de grondwet op laten nemen dat de hoofddoeken in alle openbare ruimtes af moet. Zou in alle westerse landen in de grondwet opgenomen moeten worden.

1 Reactie
Mokker
Mokker24 okt. 2022 - 12:05

Is niet correct, Ataturk had geen verbod op de hoofddoek, wel was de gezichtssluier verboden, en de Westerse 'hoed met rand' verplicht voor ambtenaren. Het verbod op de hoofddoek is in Turkije pas in 1982 ingevoerd door de toenmalige militaire junta. https://www.leidenislamblog.nl/articles/atatuerk-en-de-hoofddoek

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 6:11

Dat tekent de man ten voeten uit, wanneer hij zegt “Als dit probleem niet in het parlement kan worden opgelost, zullen we het aan het volk voorleggen”. 'Het probleem' is namelijk prima opgelost alleen hij is niet tevreden met die oplossing, dat vrouwen zelf wel kunnen en mogen uitmaken wat ze dragen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer24 okt. 2022 - 17:43

Gesundes Volksempfinden is spekje naar het dictatoriale bekje, laatste referendum was in Donetsk....

TurkseTurk
TurkseTurk23 okt. 2022 - 22:27

Het is een verkiezings stunt om CHP zwart te maken. Hij is sluw.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken24 okt. 2022 - 7:20

Exact. Wind uit de zeilen nemen....

TurkseTurk
TurkseTurk24 okt. 2022 - 14:39

CHP dacht sluw te zijn door erop te wijzen dat zij garant staan voor de vrijheid om een hoofddoek te dragen, daar heeft Erdogan een stokje voor gestoken. Hij wees erop dat CHP gedachtegoed anti Islam en anti Hoofddoek en om zijn stelling kracht bij te zetten heeft hij CHP uitgenodigd de garanties van CHP vast te leggen in de grondwet. Achterban van CHP en CHP hebben zich toen terug getrokken. Zo heeft Erdogan politiek gezien de leugens van CHP sluw ontbloot en nu zet hij dat kracht bij door zelf te stellen een refurendum uit de schrijven wat in Turkije binded is en niet net als in NL door het parlement naast zich gelegd kan worden.

pahan
pahan23 okt. 2022 - 18:31

Turkije zou zomaar het land kunnen zijn wat de mix in de juiste verhouding weet te zetten. Ik dwaalde ooit per ongeluk het terrein van de Universiteit van Istanbul op, dacht dat het een horeca gelegenheid was en bestelde een biertje. Met een lach werd me uitgelegd dat dat nou net niet de bedoeling was, en ik heb er een geweldige middag doorgebracht. Dat is natuurlijk geen maat voor het land, dat best groot is, maar ze hebben een mooie mix van historie trots en religie. Ik ben benieuwd.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗23 okt. 2022 - 20:39

« Turkije zou zomaar het land kunnen zijn wat de mix in de juiste verhouding weet te zetten. « …..ja, maar nu niet meer. Vroeger lag Ankara honderden kilometers en generaties van Istanbul en de kust. Die cultuurkloof duwt Erdogan terug. Islam komt hem goed uit om zijn macht te kunnen houden en het volk dom.

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 6:13

pahan Helaas, 'Das war einmal'. Onder Erdogan is het er heel veel en alleen maar slechter op geworden.

dirk den boer
dirk den boer25 okt. 2022 - 15:00

En heel symbolisch ook voor de algehele achteruitgang in universaliteit: Erdogan die van museum Haya Sophia (Ulu Jamee geworden, Grote Moskee, na de verovering door de Turken in 1500), gewoon weer een moskee maakt. Een jojo dus, de wind is niet langer in de zeilen van het westen (en van Ataturk), maar in die van het Oosten...

Ouru
Ouru23 okt. 2022 - 17:58

Turkije was nooit een volwassen democratie en hedentendage ook niet . Hoop. dat het in de verre toekomst wel lukt om een beetje verstandig met elkaar in het parlement om te gaan.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 okt. 2022 - 17:55

Onder het mom van vooruitgang 10 stappen terug

Bouwman2
Bouwman223 okt. 2022 - 16:47

Een referendum is het wapen van populisten. Gelukkig is het hier na twee kolossale blunders afgeschaft.

1 Reactie
PamVlam
PamVlam24 okt. 2022 - 7:40

Omdat de uitkomst niet was als wat verwacht werd.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal23 okt. 2022 - 16:19

heb het idee dat '' het recht om te dragen'' toch meer een 'gebod om te dragen'' betekent gezien de historie.

3 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk23 okt. 2022 - 22:24

Waar haal je dat vandaan ? Nergens zie ik bewijs dat jouw denken ondersteund.

oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 13:22

Lekker Liberaal feitenvrij aan het brallen. Goeie avatar heb je!

Juppé🎗
Juppé🎗24 okt. 2022 - 19:36

« Lekker Liberaal feitenvrij aan het brallen. Goeie avatar heb je!« ……ik heb mede gezien de voorgeschiedenis ook het idee dat het recht voor de voile in een openbare functie de voorzet voor religieuzen is om niet dragen intern te kunnen sanctioneren. Verder: als we een VVDer al zo benaderen, met wie kunnen we dan nog wel nog vriendelijk verder? Ik heb er goede vrienden net als bij Groenlinks. Heel veel dingen gemeen ook stevige discussies,

Nicolay2
Nicolay223 okt. 2022 - 15:02

Ataturk draait zich om in zijn graf, hij gaf de vrouwen gelijke rechten als de mannen in 1923. Erdogan wil al jaren terug naar de middeleeuwen, maar dat gaat hem niet lukken in het grotendeels moderne Turkije.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗23 okt. 2022 - 16:36

Dat verbod van Ataturk werd een bevrijding. Deze vrijheid wordt een verplichting.

TurkseTurk
TurkseTurk23 okt. 2022 - 22:26

Hij doet exact hetzelfde als wat Ataturk zou gedaan hebben. Zowel pro Erdogan als Anti Erdogan mensen zouden hierin niet met mij eens zijn omdat ze niet voorbij de cligees en media kunnen denken. INplaats daarvan zou je moeten kijken naar wat Ataturk gedaan heeft en wat Erdogan gedaan heeft en nog aan het doen is. Ze passen als een puzzel in elkaar en vullen elkaar aan.

Zandb
Zandb24 okt. 2022 - 14:00

Turk U kunt Ataturk niet meer beledigen dan de manier waarop u dat nu doet.

dirk den boer
dirk den boer25 okt. 2022 - 15:04

En in China gaat het ook al niet goed met de vrouwen in de Partij en met MeToo. Bij ons misschien steeds beter, maar globaal im Groszem Ganzen dus steeds slechter..

Mokker
Mokker23 okt. 2022 - 14:08

Doet me denken aan de bekende uitspraak van Erdogan over de train die democratie heet: als je je doel langs democratische weg hebt bereikt, kun je uitstappen.